ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Πεμ 23 Νοε 2023

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος, αντιδήμαρχος Οικονομικών: «Επαναφέρουμε τα τέλη εκεί που τα βρήκαμε το 2019»

Κική Μακρή, επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης»: «Να την πάρετε πίσω αυτή την πρόταση. Τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη είναι μια επιπλέον άδικη φορολογική επιβάρυνση για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες»

Προκειμένου να ενημερώσουμε για το σκεπτικό της δημοτικής αρχής το οποίο αφορά στην αύξηση κατά περίπου 20% των δημοτικών τελών για την επόμενη χρονιά, αλλά και για να υπάρχει αρχείο, παραθέτουμε αυτολεξεί την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Αλέξανδρου Χρυσόπουλου, καθώς και την τοποθέτηση της επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κικής Μακρή, η οποία καταψήφισε την πρόταση, στο δημοτικό συμβούλιο της 13ης Νοεμβρίου 2024 (οι δημοτικές παρατάξεις «Δύναμη Αλλαγής» και «Όραμα και Δράση» δεν συμμετείχαν στην εν λόγω συνεδρίαση).

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος:

«Όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που αναλάβαμε, ξεκινήσαμε και εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα μειώσεων. Οι μειώσεις αυτές, είχαν να κάνουν με την ανταπόδοση που έπρεπε να επιστραφεί με το ποσό που υπήρχε διαθέσιμο στα ταμεία του δήμου και έπρεπε να επιστραφεί στους δημότες. Όταν λοιπόν αναλάβαμε, βρήκαμε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ ταμειακά διαθέσιμα πλεόνασμα από την υπηρεσία καθαριότητας και συνεπώς αυτά έπρεπε να δοθούν πίσω.
Τον πρώτο χρόνο κάναμε μια μείωση στις οικείες, τον δεύτερο χρόνο ήρθε και ο covid, στηρίξαμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις κάνοντας μείωση 50% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού στις οικίες και 20% οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις του νησιού. Αυτή η απώλεια μαζί με τις απαλλαγές που δώσαμε στις επιχειρήσεις όταν ήταν κλειστές, για τον κορωνοϊό, δηλαδή ήταν μια επιχείρηση η οποία υποχρεωτικά έκλεινε από το κράτος, δώσαμε έξτρα απαλλαγή εμείς για την περίοδο που ήταν κλειστά, δεν πλήρωνε τίποτα στα δημοτικά της τέλη. Έτσι λοιπόν, όλες αυτές οι αλλαγές, μας κόστισαν περίπου 2 με 2,5 εκατομμύρια το χρόνο οι μειώσεις αυτές.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, θέλουμε να βάλουμε μια άλλη βάση και μια άλλη λογική στην υπηρεσία καθαριότητας.
Για να γίνει όμως αυτό, γιατί ξέρετε ότι όλες οι τιμές των αγαθών, των υλικών, των υπηρεσιών έχουν ανέβει, θα πρέπει να προσδιορίσουμε αλλιώς και να προσεγγίσουμε αλλιώς κάποια πράγματα. Η υπηρεσία είναι ανταποδοτική. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Αυτά μάλλον που πληρώνεις, πρέπει να τα παίρνεις σε υπηρεσίες πίσω και να είναι το ίδιο ποιοτικές.
Έτσι λοιπόν, σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε τα δημοτικά τέλη τα οποία γυρνάνε στο επίπεδο, στις οικείες είναι λιγότερο μειωμένα, δηλαδή το 2019, όταν παραλάβαμε, τα τέλη στις οικίες ήταν 1,10 για την δημοτική ενότητα Κω, δηλαδή ένα σπίτι πλήρωνε 1,10 ανά τετραγωνικό μέτρο και στα χωριά πλήρωνε 1 ευρώ ή 1, 05, δεν θυμάμαι, νομίζω 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Αυτή τη στιγμή στις οικείες, επαναφέρουμε στη δημοτική ενότητα Κω το συντελεστή στο 1,10 και επειδή στα χωριά ως αποκεντρωμένα θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται αυτή τη στιγμή, ο συντελεστής διαμορφώνεται στα 0,85 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο. Συνεπώς και πάλι λιγότερα από το 2019 που αναλάβαμε.
Για τις επιχειρήσεις τώρα, ο γενικός συντελεστής από 3,76 στο 4,7, δηλαδή όσο τον παραλάβαμε και το 2019. Επί της ουσίας καμία αύξηση περαιτέρω από αυτήν που αναλάβαμε, πλην όμως υπάρχει μια άλλη λογική και μια άλλη κατεύθυνση προς την υπηρεσία καθαριότητας. Δεδομένου το ότι η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, δεδομένου ότι τα 4 χρόνια αυτά δεν καταφέραμε, όχι από δική μας υπαιτιότητα, δεν καταφέραμε ποτέ να πάρουμε τους εργάτες τους ανταποδοτικούς που λέμε, αυτούς που παίρνουμε κάθε χρόνο, δεν καταφέραμε ποτέ να τους πάρουμε τον Απρίλιο, διότι οι εγκρίσεις, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούσαν και καθυστερούν αρκετά, δεν επιτύχαμε το αποτέλεσμα που θα θέλαμε.
Έτσι λοιπόν, αυτή τη στιγμή κάνουμε την αύξηση στα τέλη, επαναφέρουμε τα τέλη εκεί που τα βρήκαμε και έχουμε προβλέψει κονδύλια στον προϋπολογισμό που θα έχουν να κάνουν και με τις υπηρεσίες και με την πρόσληψη των ανταποδοτικών, δηλαδή τα οκτάμηνα για το επόμενο έτος, αλλά και για την υποβοήθηση της υπηρεσίας καθαριότητας μέσω μίσθωσης απορριμματοφόρων με προσωπικό. Δηλαδή, θα έρθει η εταιρεία, όπως και πέρσι, απλά τα απορριμματοφόρα θα είναι περισσότερα σε αριθμό, θα είναι για περισσότερους μήνες, άρα λοιπόν, αναμένουμε ότι θα ξεκινήσουν τέλη Απρίλη μέσα Απρίλη τα απορριμματοφόρα με το πλήρωμα τα οποία θα εξυπηρετούν ξενοδοχεία αλλά και κάποιες άλλες διαδρομές οι οποίες έχουν μεγάλο όγκο σε απορρίμματα και έχουμε προβλέψει και κονδύλι για την οδοσάρωση μέσω κάποιων ατόμων, αν δεν κάνω λάθος είναι 40, μαζί με τα ανταποδοτικά, οι οποίοι θα προσληφθούν. Η λογική είναι να προσληφθούν τον Απρίλιο για να ξεκινήσουν τη δουλειά τους μαζί με τον εξοπλισμό τους και να μην έχουμε πρόβλημα στην καθαριότητα αλλά και να ανοίξει η σεζόν όπως πρέπει να ανοίξει.
Και η υπηρεσία από μόνη της, εάν την αφήσουμε, θα έχει πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε και σε μια λογική η οποία λέει πάρτε τα όλα και πηγαίνετε σε έναν ιδιώτη και θα κανονίζει αυτός τα δρομολόγια και τις λειτουργίες της υπηρεσίας καθαριότητας σε κάποια μέρη. Εμείς λοιπόν λέμε και μ’ αυτό θα πορευτούμε,  υποβοήθηση της υπηρεσίας κάτω από τη δική μας διοίκηση, μίσθωση απορριμματοφόρων, τα οποία θα εκτελούν δικά μας δρομολόγια, εμείς θα τους υποδεικνύουμε τι δρομολόγια θα εκτελούν και πρόσληψη προσωπικού μέσω υπηρεσίας, μέσω δηλαδή ενός αναδόχου πρόσληψη προσωπικού για την οδοσάρωση στις περιοχές που πονάνε για το νησί μας, η οποία πάλι θα υποδεικνύεται από την υπηρεσία καθαριότητας. Άρα, σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της υπηρεσίες καθαριότητας είναι δημόσιως, ο χαρακτήρας τους είναι δημόσιος.
Δεν θέλω να σας κουράσω με στοιχεία τι εισπράξαμε τι δεν εισπράξαμε, απλά να σας πω το εξής, ότι, τα έσοδα που εισπράτταμε αυτά τα 2 χρόνια είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα έξοδα που έχει η υπηρεσία καθαριότητας. Ισοσκελίσαμε ουσιαστικά το αποτέλεσμα και αυτή τη στιγμή κάνουμε το σχεδιασμό από την αρχή και βάζουμε σε μια άλλη βάση την υπηρεσία καθαριότητας».

Κική Μακρή:

«Να ξεκινήσουμε με μια επικεφαλίδα ότι, τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη γενικά είναι μια επιπλέον άδικη φορολογική επιβάρυνση για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, οπότε, η προσπάθειά σας να παρουσιάσετε κύριε αντιδήμαρχε, και δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά, είναι συνολική απόφαση της δημοτικής αρχής, να παρουσιάσετε μια αύξηση που θα επιβαρύνει περισσότερο τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, δεν πρόκειται να εμφανιστεί με θετικό πρόσημο και εμείς θα πούμε από τώρα ως Λαϊκή Συσπείρωση, να την πάρετε πίσω αυτή την πρόταση, γιατί δεν μπορείτε να μεταφέρετε τις ευθύνες της κακοδιαχείρισης ή ακόμα ακόμα αν θέλετε τις ευθύνες μιας πολιτικής κυβερνητικής κεντρικής θα έλεγα, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά έχει να κάνει με όλους τους χρωματισμούς το να κόβουν συνεχώς τα κονδύλια από τους δήμους και αυτό το κόψιμο, το τσεκούρωμα, να επιβαρύνει τελικά την πλειοψηφία των κατοίκων και των δημοτών.
Ξέρετε, για ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά τα ανταποδοτικά τέλη, καλό θα ήτανε βέβαια να είχαμε προβλέψει, η δημοτική αρχή βεβαίως και το προεδρείο, να ακουστούν όλες οι απόψεις έτσι ώστε οι δημότες οι οποίοι έχουν βγει από μια διαδικασία επιλογής να βγάλουν και τα σωστά τους συμπεράσματα μπροστά σε αυτό που έχουν να αντιμετωπίσουν. Κι εγώ θα έλεγα σαν μια μικρή παρατήρηση ότι, η επιλογή της σημερινής ώρας, μεσημέρι, για να συνεδριάσει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, δεν διευκόλυνε σε αυτή την κατεύθυνση. Εγώ είμαι παρούσα εδώ γιατί είμαι άνεργη, οπότε, μπορώ να διαχειριστώ το χρόνο μου έτσι ώστε να βρίσκομαι εδώ. Ωστόσο, επειδή έγινε και μια ανάλογη παρατήρηση και από την πρόεδρο γι αυτό και επειδή ακριβώς το θέμα αφορά την καθημερινότητα των δημοτών από δω και ύστερα και θα ήθελα να σας πω ότι, η παρουσίαση του θέματος ότι επανερχόμαστε στα τέλη και στο ποσό που ίσχυε πριν από χρόνια, να σας θυμίσω ότι ο δήμος της Κω ήτανε από τους δήμους που επέβαλαν στις οικίες και στα μικρομάγαζα το υψηλότερο ποσοστό τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Η μείωση που επήλθε τα χρόνια που προχώρησαν και ιδιαίτερα σε αυτό που επικαλείστε εσείς την πανδημία, δεν ήταν τίποτε άλλο από αυτό που πρόβλεπε και η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί την δυσκολία της οικονομίας που παρουσιάστηκε και με αυτή την συγκυρία, οπότε θα σας έλεγα, αυτό που σας καλώ να κάνετε να το πάρετε πίσω, να το ξανασκεφτείτε, γιατί δεν δημιουργείται κανενός είδους περηφάνιας στους κεφαλιανούς, στους αντιμαχείτες, τους καρδαμιώτες, ότι το τέλος τώρα ισοφαρίζεται ανάμεσα στα χωριά και στην πόλη με αυτό τον τρόπο. Ίσως να αισθανόντουσαν καλύτερα και ανακουφισμένοι αν το τέλος πήγαινε προς τα κάτω. Και θα εξηγήσω για ποιους αναφέρομαι, γιατί ξέρετε, η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι γενικά ενάντια στις αυξήσεις, όμως είναι ενάντια στις αυξήσεις που επιβαρύνουν στην γενικότερη κατεύθυνση που παρατηρούμε όλα τα χρόνια που είμαστε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο, τσουβαλιάσματος μιας κατοικίας, ενός κλειστού χώρου, ενός μικρού μαγαζιού με ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, με ένα ενοικιαζόμενο χώρο, με μια επαγγελματική δραστηριότητα που προφανώς δεν έχει το ίδιο έσοδο και δεν έχει και τα ίδια προνόμια απέναντι στο πως θα διαχειριστεί τα έξοδά του, έξοδα που έχει να κάνει απέναντι στην κεντρική διοίκηση αλλά και στην τοπική. Θέλετε να δείτε τρόπους όπου πραγματικά θα προχωρήσετε στη μείωση των τελών που σας καλούμε εμείς να κάνετε διαχωρίζοντας αν θέλετε τις ζώνες και σε αυτούς που αναφερόμαστε, δηλαδή στα σπίτια, στους κλειστούς χώρους, στα μικρά μαγαζιά και τα λοιπά; Πρώτο και κύριο, μια προϋπόθεση θα ήτανε να αναζητήσετε και να παλέψετε, γιατί  χρησιμοποιήσατε και αυτή την λέξη σε προηγούμενα θέματα, να παλέψετε για τα κονδύλια που είναι μειωμένα από την κεντρική διοίκηση και από τους προϋπολογισμούς. Από εκεί να ψάξετε τη λύση του προβλήματος των εσόδων και γιατί οι υπηρεσίες, ιδιαίτερα της καθαριότητας και είναι ενδεικτικό, δηλαδή ότι αναφέρεστε στην καθαριότητα, γιατί ξέρετε ότι πονάει. Γιατί πρόσφατα βγήκαμε όλοι από τις περιοδείες που κάναμε σε δρόμους που δεν ήταν κεντρικοί και ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση και το ομολογείτε όταν λέτε ότι θα προχωρήσετε σε σύμβαση ιδιώτη, η οποία μάλιστα σύμβαση δεν περιέχεται από ότι κατάλαβα μέσα στον προϋπολογισμό, δηλαδή, θα επιβαρύνει έξτρα αυτή σύμβαση την επόμενη χρονιά. Όπως και να έχει, λοιπόν, εμείς λέμε, θέλετε να αναζητήσετε λύση ως προς τα μειωμένα έσοδα του δήμου; Αναφερθείτε στην κεντρική διοίκηση. Αναζητήστε και απαιτείστε αυτά που η κεντρική διοίκηση σας περικόπτει. Επίσης, μονιμοποιήστε το προσωπικό έτσι ώστε να μην αναγκάζεται ο δήμος, είτε σε αυτή την περίπτωση που εγώ καταλαβαίνω έτσι, προφανώς το κλείσιμό σας θα μου απαντήσετε για τη σύμβαση, είτε με άλλο τρόπο, οποιοδήποτε εμπεριέχεται ή όχι στο πόσο, κατευθύνεται ο δήμος να κάνει συμβάσεις με εργολάβους, δηλαδή, να ιδιωτικοποιεί με έναν άλλον τρόπο και να επιβαρύνεται με έξοδα τελικά ο δημότης για μια υπηρεσία που δεν αφορά όλη την ανάγκη του νησιού και δεν είναι με δεδομένο αποτέλεσμα. Άρα λοιπόν, αν μονιμοποιήσετε προσωπικό και τρέξετε γι αυτή την κατεύθυνση, τότε δεν θα αναγκαστείτε να επιβάλλεται επιπλέον τέλη προκειμένου οι υπηρεσίες του δήμου να είναι ανάλογες ως προς αυτές που πρέπει να έχει, πρέπει να έχουνε οι δημότες του νησιού. Άρα, δεν θα μπορούσαμε εμείς ως «Λαϊκή συσπείρωση», όχι γιατί έχουμε ψηφίσει με τον ίδιο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα μπορούσαμε με κανέναν τρόπο θετικά να σταθούμε απέναντι σε αυτή την πρόταση, η οποία μάλιστα αν θέλετε εφαρμόζει στα τοπικά δεδομένα μια κεντρική κατεύθυνση σε ένα ανελέητο κύμα ακρίβειας που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα».

Απάντηση Α. Χρυσόπουλου σε Κ. Μακρή:

Απαντώντας στην κ. Μακρή ο αντιδήμαρχος σχετικά με το εάν η σύμβαση με τον ιδιώτη εμπεριέχεται στον προϋπολογισμό, είπε ότι, η σύμβαση εμπεριέχεται μέσα στον προϋπολογισμό του 2024 ως έξοδο «και είναι συνάρτηση της επαναφοράς των τελών στο έτος 2019». 

Όσο για τις μόνιμες προσλήψεις, αφού επανέλαβε ότι η υπηρεσία καθαριότητας είναι ανταποδοτική, «εισπράττω 10 και πρέπει να δίνω 10» όπως είπε χαρακτηριστικά, δήλωσε τα εξής: «Εάν έχουμε μόνιμες προσλήψεις, δηλαδή, εάν κάποιος δουλεύει 8 μήνες, αυτή τη στιγμή οι προσλήψεις που έχουμε γίνονται για οκτάμηνη, εάν κάποιος δουλεύει 12 μήνες, καταλαβαίνετε ότι από τα 10 που εισπράττω, έχοντας 4 μήνες ακόμα μισθοδοσία, δεν θα βγαίνουνε τα ποσά. Είναι απλό το πράγμα. Θα έχω αυξημένο κόστος και πάλι θα εισπράττω 10. Άρα, λοιπόν, ή θα απολύσω άτομα ή θα έρθουν και θα κάνουν αναπροσαρμογή των τελών προς τα πάνω τους, ώστε από τα 10 που είχα ως έσοδο, να έχω 12 για να έρθουν λοιπόν να ισοσκελίσουν και να ισοβαθμήσουν με τις μόνιμες προσλήψεις που λέτε εσείς και που θέλουμε εμείς, δεν λέμε όχι. Από τη στιγμή όμως, πρακτικά, που το κράτος δεν δίνει τη δυνατότητα, τι να κάνουμε; Να πούμε όχι; Να πούμε δεν κάνουμε τίποτα;
Να αφήσουμε το νησί βρώμικο, να αφήσουμε το νησί χωρίς καθαριότητα, να αφήσουμε το νησί χωρίς βοήθεια, να δουλέψουμε με δικά μας μέσα μας; Αυτό νομίζω ο αντιδήμαρχος ο κ. Καμπουράκης εξήγησε ότι δεν μπορούμε να δουλέψουμε μόνο με δικά μας μέσα. Και να σας πω κάτι; Να πάρουμε απορριμματοφόρα, να πάρουμε μηχανήματα. Ποιος θα τα οδηγάει; Δεν έχουμε προσωπικό».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris