ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 15 Δεκ 2023

«Πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ποιο θα είναι το μέλλον μας, όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά για όλο το νησί. Να κάνουμε ένα σχεδιασμό για το μέλλον.  Πρέπει να φτιαχτούν οι υποδομές πρώτα και μετά να φέρουμε κι άλλο κόσμο. Ήδη ο κόσμος που έρχεται είναι πάρα πολύς»

«Πρώτη μας ανάγκη είναι να φροντίσουμε για το νερό. Ο Αγροτικός Σύλλογος χτυπάει ξανά το καμπανάκι. Λέμε ότι, το νερό δεν είναι αρκετό»

«Δυστυχώς η υπεράντληση στο νησί αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια. Σε κάποιες γεωτρήσεις έχει ήδη κατέβει πάρα πολύ η στάθμη του νερού και κάποιες άλλες έχουν σταματήσει»

«Είναι φύσει αδύνατο να έχουμε κτηνοτροφία, να έχουμε φυτική παραγωγή, να έχουμε μελισσοκομία, να έχουμε αλιεία και να έχουμε ένα Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης στελεχωμένο με δυο ανθρώπους και κάποιες φορές με ένα άνθρωπο, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το φόρτο της δουλειάς»

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε εργάτες οι οποίοι να είναι ασφαλισμένοι, να είναι μόνιμοι Δεν θέλουμε να έχουμε παράνομους εργάτες. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι άνθρωποι που είναι εδώ, δυσκολεύονται πάρα πολύ να αποκτήσουν τα χαρτιά που απαιτούνται για τη νόμιμη παραμονή τους. Είναι κρίμα να μην τους κρατήσουμε και να ζητάμε ξανά εργάτες από την αρχή γιατί αργούν να εκδώσουν βίζα»

 

Για μια ακόμα φορά, ο Αγροτικός Σύλλογος Κω, ένας από τους ελάχιστους δραστήριους συλλόγους του νησιού μας, εκφράζει την ανησυχία και την αγωνία του για το μέλλον του τόπου μας. Μετά την παρέμβασή του, μέσω της οποίας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο προς τον δήμο μας όσο και προς την περιφέρεια για «την βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και του νησιού» όπως χαρακτηριστικά σημείωνε, ο πρόεδρός του Ηλίας Παπαποστόλου σε συνέντευξή του στον «Σ» εξηγεί τους λόγους που ανάγκασαν τον Σύλλογο να προβεί σε αυτή την ενέργεια. Μας ενημερώνει ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάτι αξιόλογο ως προς την επίλυση των σοβαρότατων ζητημάτων που θίγει, όπως λ.χ. το νερό, η επιμόρφωση των αγροτών και όχι μόνο, η στελέχωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνεργασία με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η έλλειψη εργατών γης. Παράλληλα, αναφέρει τις από δω και πέρα δράσεις του Συλλόγου καθώς και τους στόχους του.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Καταρχάς κύριε Παπαποστόλου πείτε μου, τι σας ανάγκασε να κάνετε αυτή την παρέμβαση;
Η.Π.: Μετά από απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου και βλέποντας το καλοκαίρι που πέρασε και την ξηρασία ειδικότερα, καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο ότι η πρώτη μας ανάγκη είναι να φροντίσουμε για το νερό. Ο Αγροτικός Σύλλογος χτυπάει ξανά το καμπανάκι. Λέμε ότι, το νερό δεν είναι αρκετό.
Δυστυχώς η υπεράντληση στο νησί αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια. Σε κάποιες γεωτρήσεις έχει ήδη κατέβει πάρα πολύ η στάθμη του νερού και κάποιες άλλες έχουν σταματήσει. Εμείς σαν αγρότες το βλέπουμε αυτό και ο στόχος μας, περισσότερο φέτος, είναι να μπούμε από την αρχή σε μια συνεργασία μαζί με το δήμο, την περιφέρεια και να βρούμε λύσεις, δηλαδή, να το δούμε ζεστά το θέμα και να βρούμε λύσεις γι αυτό έχουμε ξεκινήσει από πολύ νωρίς.
Ερ: Το θέμα του νερού το θίγετε χρόνια τώρα. Με αυτό ως δεδομένο, πείτε μου,  οι υπεύθυνοι, είτε από την περιφέρεια είτε από το δήμο, σας έχουν απαντήσει; Και εάν ναι, τι σας λένε;
Η.Π.: Έχουμε έρθει σε επαφή, αλλά και προς το παρόν δεν έχει γίνει κάτι αξιόλογο. Εμείς αυτό που θέλουμε φέτος και ζητάμε, είναι να μπούμε σε μια πολύ στενή  συνεργασία με το δήμο, με την περιφέρεια, και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, όπως για παράδειγμα, στις προτάσεις μας έχουμε πει για φράγματα, έχουμε πει για το νερό της λίμνης, πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε και είναι εφικτό να γίνουν και νομίζω ότι αυτό θα είναι κι ένα καλό παράδειγμα όχι μόνο για το νησί μας, αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά. Να δείξουμε μια ευαισθησία.
Ερ: Όμως μέχρι τώρα, ανταπόκριση δεν έχει υπάρξει.
Η.Π.: Δυστυχώς ναι. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε μια ανταπόκριση, γι αυτό και ο Αγροτικός Σύλλογος επιμένει εξαρχής να ξεκινήσουμε από νωρίς και ξεκινάμε ζεστά για να δούμε τι θα γίνει.
Ερ: Θίγετε στην παρέμβασή σας όλα τα θέματα που έχουμε συζητήσει επανειλημμένως και τα θέτετε πολλά χρόνια, όπως είπα πριν. Ένα θέμα που δεν είδα και αν κάνω λάθος, διορθώστε με, είναι η λειτουργία του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επίσης πολλά χρόνια ζητάτε.
Η.Π.: Το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης λειτουργεί, αλλά υπολειτουργεί.

Ερ: Αυτό εννοώ. Υπάρχει, αλλά είναι υποστελεχωμένο.

Η.Π.: Ναι, λειτουργεί έχοντας δύο ανθρώπους και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και ένα άνθρωπο να δουλεύει για όλο το νησί. Είναι φύσει αδύνατο να έχουμε κτηνοτροφία, να έχουμε φυτική παραγωγή, να έχουμε μελισσοκομία, να έχουμε αλιεία και να έχουμε ένα γραφείο στελεχωμένο με δυο ανθρώπους και κάποιες φορές με ένα άνθρωπο, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το φόρτο της δουλειάς. Εμείς ζητάμε τη στελέχωση. Τι άλλο να πω; Η κυρία Νικολή κάνει υπερπροσπάθειες για να φέρει εις πέρας όλο αυτό το έργο, όλον αυτόν τον όγκο δουλειάς.  
Ερ: Φαντάζομαι ότι τώρα με την νέα διοίκηση του επαρχείου, θα ζητήσετε συνάντηση.

Η.Π.: Είναι ένα από αυτά τα ζητήματα που έχουμε βάλει στην ατζέντα μας, να έρθουμε σε συνάντηση με την περιφέρεια και με το επαρχείο. Οπωσδήποτε, θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα θέσουμε.

Ερ: Ένα άλλο επίσης μεγάλο θέμα, το οποίο αναφέρετε συνεχώς, είναι η έλλειψη εργατών γης τα τελευταία χρόνια.  

Η.Π.: Οι εργάτες γης είναι ένα πρόβλημα μεγάλο και είναι πανελλαδικό. Ο Αγροτικός Σύλλογος ήδη μιλάει και είναι σε επαφή και με άλλους συλλόγους της Ελλάδας.  Έχουμε στείλει μια επιστολή ομαδικά με τους άλλους συλλόγους για τους εργάτες γης με προτάσεις που μπορούν να είναι εφικτές, δηλαδή, να μπορούμε να έχουμε εργάτες γης, να μπορούμε να τους έχουμε το χρόνο που τους χρειαζόμαστε. Θέλουμε και πρέπει να βρεθεί μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερ: Ενδεικτικά, πείτε μου κάποια πρόταση που κάνατε.
Η.Π.: Να μην αργούν να εκδώσουν βίζα. Για παράδειγμα, όταν τους χρειαζόμαστε τώρα για τις ελιές, να μην μας έρχονται τον Μάρτιο. Είναι ανώφελο αυτό.

Ερ: Εννοείτε εργάτες από τρίτες χώρες.

Η.Π.: Ναι, από τρίτες χώρες.

Ερ: Κύριε Παπαποστόλου, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Η εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι εξαναγκάζονται να εργάζονται παράνομα εννοείται χωρίς ασφάλιση και με ελάχιστη αμοιβή. Υποθέτω ότι το γνωρίζετε.

Η.Π.: Αυτό το γνωρίζει όλος ο κόσμος. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι άνθρωποι που είναι εδώ, δυσκολεύονται πάρα πολύ να αποκτήσουν τα χαρτιά που απαιτούνται για τη νόμιμη παραμονή τους. Πηγαίνουν σε δικηγόρους, χάνοντας λεφτά, κάποιοι απορρίπτονται για κάποιους Χ λόγους και είναι κρίμα γιατί οι άνθρωποι που είναι εδώ και εργάζονται, ήδη έχουν αποκτήσει μια εμπειρία σε οποιαδήποτε δουλειά κάνουν, είτε για τους αγρότες είτε για να ξενοδοχεία. Είναι κρίμα να μην τους κρατήσουμε αυτούς τους εργάτες και να ζητάμε ξανά εργάτες από την αρχή.  

Ερ: Εάν λυθούν αυτά τα προβλήματα, και οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς και εσείς ή τα ξενοδοχεία ή άλλες τουριστικές επιχειρήσεις θα βοηθούν στη λειτουργία τους.
Η.Π.: Εννοείται. Σήμερα αυτό που χρειαζόμαστε εμείς, είναι να έχουμε εργάτες οι οποίοι να είναι ασφαλισμένοι, να είναι μόνιμοι. Δεν θέλουμε να έχουμε παράνομους εργάτες.

Ερ: Από εδώ και πέρα, τι κύριε Παπαποστόλου; Το ρωτάω αυτό διότι, η παρέμβασή σας είναι μεν κομβικής σημασίας, αλλά επαναλαμβάνονται τα ίδια προβλήματα.. Θα υπάρξει κάποια δυναμική κινητοποίηση από την μεριά σας;  Θα προκαλέσετε μια συνάντηση με εκπροσώπους του δήμου, της περιφέρειας ή με άλλους αρμόδιους;

Η.Π.: Σίγουρα, με την καινούργια χρονιά θα έρθουμε σε επαφή και με το δήμο και με το επαρχείο, όπως είπα προηγουμένως. Στόχος μας είναι να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Να κάνουμε ένα σχεδιασμό για το μέλλον.  Αυτό που πιστεύουμε στον Αγροτικό Σύλλογο είναι ότι, πρέπει να δούμε γενικότερα το νησί στο σύνολό του. Πρέπει να φτιαχτούν οι υποδομές πρώτα και μετά να φέρουμε κι άλλο κόσμο. Ήδη ο κόσμος που έρχεται είναι πάρα πολύς.

Οπότε, πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ποιο θα είναι το μέλλον μας, όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά για όλο το νησί. 

Ερ: Θα ήθελα να μου πείτε και δυο λόγια για την πρότασή σας προς το δήμο και την περιφέρεια, η οποία αφορά στη  χρηματοδότηση για την δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και των παραγωγικών φορέων της περιοχής μας. Τι σημαίνει αυτό;

Η.Π.: Είναι μία υπόσχεση που έδωσε ο δήμαρχος και θέλουμε να την τηρήσουν. Ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα είναι το επιστημονικό κομμάτι της αγροτικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να κάνει πάρα πολλά, από καταμετρήσεις υδροφόρου ορίζοντα έως σεμινάρια στους αγρότες και καινούργιες τεχνολογίες, οι οποίες νομίζω είναι άγνωστες για πολύ κόσμο. Να γίνει, δηλαδή, μια επιμόρφωσε και μια συνεργασία με τον ΕΛΓΟ - Δήμητρα. Πιστεύω ότι, ο κύριος Νικηταράς θα τηρήσει την υπόσχεση που μας έδωσε να ολοκληρώσουμε και αυτό το κομμάτι. Πιστεύω ότι θα είναι ένα σκαλοπάτι προς όφελος των παραγωγών και όχι μόνο των κατά κύριο επάγγελμα, αλλά και για τους ερασιτέχνες. Για παράδειγμα, ελιές δεν έχουν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμά αγρότες, αλλά και πολλοί άνθρωποι σε όλο το νησί. Οπότε, ένα σεμινάριο επιμόρφωσης που θα γίνει τεκμηριωμένα από επιστήμονες, και βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερ: Τι ακριβώς είναι υποσχεθεί ο δήμαρχος;

Η.Π.: Είχε πει ότι θα προσπαθήσει να γίνει η σύμβαση με τον ΕΛΓΑ – Δήμητρα. Τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα. 

πηγη: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris