ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 5 Απρ 2024

«Έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις σε σημεία αυξημένης επικινδυνότητας, υπάρχουν όμως πολλά άλλα σημεία – παγίδα τα οποία οφείλουμε να διορθώσουμε»

«Μια ολιστική επαναπροσέγγιση του ζητήματος «στάθμευση οχημάτων», τουλάχιστον για το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κω, θα ήταν η δημιουργία χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης και η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων περιαστικών χώρων για ελεύθερη στάθμευση. Έχω ήδη διαμορφωμένη πρόταση η οποία επικαιροποιείται συνεχώς «κουμπώνοντας» πάνω στις συχνές αλλαγές των αναγκών μας»

«Είναι πολλά αυτά που χρειάζεται να αλλάξουμε ώστε οι επισκέπτες μας αλλά και οι συμπολίτες μας να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια και όπως ορίζει ο ΚΟΚ»

Σε καίρια ζητήματα που αφορούν στο κυκλοφοριακό ζήτημα και στην ασφαλή οδήγηση σε συσχετισμό με το τι συμβαίνει στο νησί μας, απαντά ο Εμπειρογνώμονας ατυχημάτων, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της KyriakouGroup, αλλά και μέλος της δημοτικής μας αρχής Απόστολος Κυριάκου.

Ο κ. Κυριάκου μιλά για το κυκλοφοριακό πρόβλημα του νησιού μας, για τη δημόσια ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα – δυστυχήματα, για τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, για τις κυκλοφοριακές μελέτες και τα έργα κοινής ωφέλειας που αφήνουν επί μακρόν ανοιχτές τις «πληγές» που ανοίγουν στους δρόμους ή τις κλείνουν κακότεχνα με αποτέλεσμα να προκαλούνται ατυχήματα, για την έλλειψη παρκινγκ στη Ζιά, για το μέλλον της Αστικής Συγκοινωνίας και για τους ποδηλατοδρόμους, ενώ μας ενημερώνει πως για τις σε δημοτικό επίπεδο συντηρήσεις του οδικού μας δικτύου, τη σήμανση, τους έξυπνους φωτεινούς σηματοδότες, τους κυκλικούς κόμβους και όλες τις απαραίτητες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, βρίσκεται ήδη σε κάποιες επαφές με τον δήμαρχο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Κυριάκου, πριν ένα χρόνο, σε συνέντευξή σας στην εφημερίδα μας, είχατε αναφερθεί στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του νησιού μας, λέγοντας πως οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές, αναχρονιστικές,  δυσλειτουργικές. Έχει αλλάξει κάτι από τότε μέχρι σήμερα;

Α.Κ.:  Το κυκλοφοριακό ως πρόβλημα και οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη το νησί μας, είναι θέματα καίρια, κρίσιμα αλλά όχι νέα. Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών καθώς και το ευτυχές γεγονός της δημογραφικής έκρηξης της Κω που έχει οδηγήσει και οδηγεί σε αύξηση του μόνιμου πληθυσμού, καταλαβαίνετε ότι συμβάλλουν αν όχι στην ένταση, τουλάχιστον στην διαμόρφωση αυτών των αναγκών.

Αυτή η κατάσταση δεν ήρθε ξαφνικά αλλά σταδιακά. Έπρεπε όλοι όσοι διαχρονικά κλήθηκαν να διαχειριστούν αυτό το ζήτημα, να έχουν αν όχι προβλέψει, τουλάχιστον διαβλέψει το τι έρχεται και να έχουν μεριμνήσει κατάλληλα ώστε σήμερα να μην απαιτείται να ανέβουμε ένα ολόκληρο βουνό, συζητώντας για τ’ αυτονόητα. Προφανώς το νησί μας χρειάζεται μια σειρά από κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, βασισμένες σε σύγχρονες αντιλήψεις διαχείρισης και συμβαδιζόμενες με το πνεύμα της εποχής, που επιτάσσει μηδενισμό των θανατηφόρων δυστυχημάτων και των ατυχημάτων με σοβαρό τραυματισμό, ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και καλλιέργεια μιας νέας οδηγικής νοοτροπίας βασισμένης στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις σε σημεία αυξημένης επικινδυνότητας όπως ο κόμβος της Τράπεζας Πειραιώς στην είσοδο της πόλης και ο κόμβος του 1ου Γυμνασίου Κω, σημεία για τα οποία όπως είπατε έχουμε συζητήσει και κατά το παρελθόν, όμως αυτά τα σημεία είναι τα προφανή. Υπάρχουν πολλά άλλα σημεία – παγίδα τα οποία οφείλουμε να διορθώσουμε.

Ερ: Μου είχε κάνει εντύπωση, θετική εννοείται, η παρατήρησή σας ότι, «για τη δημόσια ασφάλεια και την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων, χρειάζεται βούληση, σχεδιασμός, έργα και κυρίως γνώση στο αντικείμενο», όπως επίσης πως «η ονομασία αθλητικών χώρων με τα ονόματα των νεκρών παιδιών μας στην άσφαλτο δεν μας εξιλεώνει». Τελικά, αυτή η βούληση για σχεδιασμό και έργα, όπως επίσης και η γνώση στο αντικείμενο, υπάρχουν;

Α.Κ.: Όλα όσα αφορούν την διαχείριση και τη διοίκηση του νησιού μας, απαιτούν γνώση στο αντικείμενο, επιμελή σχεδιασμό και βούληση ώστε ένα σχέδιο να περάσει απ’ το θεωρητικό επίπεδο, στο πρακτικό κι εν τέλει στην υλοποίηση.

Έτσι και το ζήτημα των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων είναι τέτοιο, που απαιτεί όχι μόνο εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο, αλλά και εμπεριστατωμένη γνώση και μελέτη των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών, είτε σε επίπεδο οδικού δικτύου, είτε οδηγικής συμπεριφοράς, κάτι που μετά λύπης διαπιστώνω ότι απουσιάζει απ’ τον τρόπο προσέγγισης αυτών των ζητημάτων πανελλαδικά. Τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά δυστυχώς δεν αναλύονται όπως θα έπρεπε ακόμη κι από τους μελετητές. Άλλες παρεμβάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες σε μια μικρή πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας κι άλλες για ένα νησί σαν την Κω.

Πρέπει να διαφυλάσσεται ακόμη και το παραδοσιακό στοιχείο, κάποιων περιοχών που είναι γραφικές και με συγκεκριμένη ρυμοτομία. Δεν μπορούμε να κάνουμε φαραωνικά έργα σε περιοχές που χρίζουν ήπιων παρεμβάσεων, αλλοιώνοντας την ταυτότητά τους.

Οι γνώσεις, η εξειδίκευση καθώς και η επίγνωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού μας, λοιπόν, υπάρχουν. Προσωπικά βρίσκομαι στον χώρο της οδικής και οδηγικής ασφάλειας για πάνω από 30 χρόνια όπου και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά. Έχω συμμετάσχει σε ευρωπαϊκού επιπέδου μελέτες και σεμινάρια και γνωρίζω πως η βάση όλων αυτών είναι η επένδυση στο μέλλον, από σήμερα. Το παν όμως είναι να καταφέρουμε να περάσουμε στην τοπική κοινωνία μια νέα νοοτροπία. Τίποτα δεν θα μπορέσει να αλλάξει εάν οι ίδιοι δεν θέλουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Και όχι με το βούρδουλα ο οποίος δεν είναι λύση. Πρέπει η αλλαγή αυτή να  επέλθει με έναν φυσικό τρόπο, μέσα από μια παρεμβατική σχεδιαστική προσέγγιση του ζητήματος.

Όσον αφορά την ονοματοδοσία γηπέδων και λοιπών αθλητικών χώρων με ονόματα παιδιών που δυστυχώς έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό αποτελεί ένδειξη τιμής και μνήμης, αλλά θεωρώ ότι δεν αποτελεί για εμάς εξιλέωση για όλα όσα εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν αλλάξει. Τι μπορεί να σημαίνει το όνομα ενός γηπέδου στη μητέρα, στον πατέρα και στην οικογένεια ενός νέου ανθρώπου που έφυγε άδικα απ’ τη ζωή; Τα παιδιά μας πρέπει να τα προστατεύσουμε διορθώνοντας τα κακώς κείμενα πριν να είναι αργά, προνοώντας και προβλέποντας τι κακό μπορεί να φέρει ένα επικίνδυνο σημείο ή μια κακοτεχνία η οποία σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτει ακόμη κι απ’ τη φάση του αρχικού σχεδιασμού.

Ερ: Θα αναφέρω σημεία τα οποία είχατε επισημάνει ως επικίνδυνα, όπως και αυτά στα οποία οι παρεμβάσεις είναι αναχρονιστικές και δυσλειτουργικές και θα ήθελα την σημερινή σας άποψη. Κόμβος Πειραιώς, 1ο Γυμνάσιο, ανύπαρκτοι χώροι στάθμευσης, κακό οδικό δίκτυο με κακή σήμανση, «έξυπνα» φανάρια και «έξυπνοι» κύκλοι, σε ποια σημεία χρειάζονται αλλαγή τα όρια ταχύτητας, μπάρες.

Α.Κ.: Για τις παρεμβάσεις στον κόμβο της Τράπεζας Πειραιώς και του 1ου Γυμνασίου ότι και να πούμε εμείς δεν έχει νόημα διότι έλαβαν χώρα πρόσφατα και καταλαβαίνετε ότι αυτά δεν αλλάζουν τόσο εύκολα. Στα συγκεκριμένα δύο σημεία έχουν χαθεί ζωές στο παρελθόν, οπότε οι παρεμβάσεις ήταν επιτακτικές. Έγιναν πράξη κι αυτό έχει την αξία του.

Αναφορικά με τους χώρους στάθμευσης θα χρειαστεί να κάνουμε μεγάλη συζήτηση διότι εξαρτάται πως προσεγγίζει κανείς το ζήτημα της έλλειψη αυτών. Αν το προσεγγίσουμε με μια επιφανειακή λογική θα μπορούσα να σας πω ότι πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις και τα ελεύθερα πάρκινγκ εντός κι εκτός πόλεως. Γνωρίζω πως ήδη έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είτε με μεταγραφές ακινήτων, είτε με νέες χαράξεις χώρων στάθμευσης κι επίκεινται κι άλλες.

Αν όμως εμβαθύνουμε στο ζήτημα θα αντιληφθούμε ότι είναι και ζήτημα νοοτροπίας. Ξέρετε, θέλουμε κι εμείς μια θέση πάρκινγκ στα 2 βήματα απ’ όπου κι αν είμαστε. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν υπάρχει αυτό. Υπάρχουν χώροι ελεγχόμενης στάθμευσης ειδικά στα κεντρικά σημεία.

Έτσι και τα σταθμεύοντα οχήματα ανακυκλώνονται και η εύρεση χώρου στάθμευσης γίνεται ευκολότερη και ενισχύονται οι συγκοινωνίες και εκπαιδεύεται η κοινωνία να περπατά και προκύπτει ύστερα από θέσπιση κριτηρίων κι ένα οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και εξασφαλίζονται θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους κοντά στην οικία τους.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν θα έλεγα ότι μια ολιστική επαναπροσέγγιση του ζητήματος «στάθμευση οχημάτων», τουλάχιστον για το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κω, θα ήταν η δημιουργία χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης και η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων περιαστικών χώρων για ελεύθερη στάθμευση. Έχω ήδη διαμορφωμένη πρόταση η οποία επικαιροποιείται συνεχώς «κουμπώνοντας» πάνω στις συχνές αλλαγές των αναγκών μας.
Για τις σε δημοτικό επίπεδο συντηρήσεις του οδικού μας δικτύου, τη σήμανση, τους έξυπνους φωτεινούς σηματοδότες, τους κυκλικούς κόμβους και όλες τις απαραίτητες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, βρίσκομαι ήδη σε κάποιες επαφές με τον δήμαρχο Κω. Αν και ευρισκόμενοι σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμη, θα σας πρότεινα να κάνετε λίγη ακόμη υπομονή. Υπάρχει η κοινή θέληση να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας δώσουν την ευκαιρία να πιάσουμε το νήμα της οδικής ασφάλειας, της ομαλής κυκλοφορίας και των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων απ’ την αρχή και ξετυλίγοντάς το να λύσουμε πολλά απ’ τα σημερινά μας προβλήματα. Σας επαναλαμβάνω ότι γνώση, εξειδίκευση, προτάσεις, όρεξη και διάθεση για πολλή και σκληρή δουλειά, υπάρχει. Η πολιτική βούληση που άλλα χρόνια ίσως δεν ήταν έντονη, υπάρχει. Το μόνο που μένει είναι να ενώσουμε δυνάμεις. Αυτό συζητούμε.

Ερ: Γνωρίζετε ποιος είναι ο λόγος που δεν έχουν εφαρμοστεί οι κυκλοφοριακές μελέτες και στις τρεις δημοτικές μας ενότητες τις οποίες η δημοτική αρχή είχε αναθέσει στην ΚΩΑΝ από το 2021;

Α.Κ.: Τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν εφαρμοστεί όπως λέτε οι κυκλοφοριακές μελέτες που εκπονήθηκαν απ’ το Τεχνικό Τμήμα της ΚΩΑΝ ΑΕ δεν τους γνωρίζω και δεν είμαι και αρμόδιος να απαντήσω. Η ΚΩΑΝ όπως γνωρίζετε, συστάθηκε ως νέα αναπτυξιακή εταιρία και αναζήτησε τα πατήματά της δια μέσω αλλεπάλληλων και σφοδρών κρίσεων. Κάποια απ’ αυτά τα βήματα ήταν σταθερά και έπιασαν τόπο, ενώ κάποια άλλα της κόστισαν. Χρειάζεται όμως και στελέχωση σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω πως θα βρεθεί τρόπος, η ΚΩΑΝ να επανέλθει και να λειτουργήσει ως Οργανισμός στα πρότυπα στα οποία αρχικώς συστάθηκε, υλοποιώντας μια σειρά μελετών που είτε έχει ήδη, είτε σχεδιάζει μελλοντικά να εκπονήσει. Γνωρίζω ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή.

Ερ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός πως, εταιρείες κοινής ωφέλειας κάνουν έργα, και καλώς τα κάνουν, αλλά είτε αφήνουν επί μακρόν ανοιχτές τις «πληγές» που ανοίγουν στους δρόμους ή τις κλείνουν κακότεχνα με αποτέλεσμα να προκαλούνται ατυχήματα;

Α.Κ.: Η κατάσταση που περιγράφετε είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίον πραγματοποιούνται συνήθως τα έργα στη χώρα μας. Χωρίς καμία πρόβλεψη για το μέλλον, χωρίς να είναι προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και χωρίς στοιχεία αστικής λειτουργικότητας τα οποία θα προέβλεπαν συγκεκριμένο χώρο για τα δίκτυα των εταιριών κοινής ωφέλειας, ώστε αυτές να μπορούν ανά πάσα στιγμή να παρεμβαίνουν σ’ αυτά, χωρίς να διαταράσσουν κυκλοφοριακά το οδικό μας δίκτυο.

Αυτό έχει να κάνει και με τον συγχρονισμό αλλά και την συνεννόηση μεταξύ Πολιτείας και Εταιριών. Θα ήταν ιδανικό οι όποιες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες από εταιρίες κοινής ωφελείας, καθώς και η αποκατάσταση αυτών, να γίνονται με συμμετοχή του εκάστοτε εργολάβου που έχει αναλάβει τη συντήρηση του εκάστοτε οδικού τμήματος, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα καθυστερήσεων και κακότεχνων ή και επικίνδυνων επουλώσεων των σημείων στα οποία έγιναν οι εργασίες.

Ερ: Κύριε Κυριάκου, το θέμα που αφορά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Ζιά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και η έλλειψη παρκινγκ, είναι γνωστό. Μάλιστα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει εισηγηθεί την απαγόρευση βαρέων οχημάτων μέσα από τον Οικισμό, συμφωνώντας με το αίτημα του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων. Όσο για το παρκινγκ, χώρος δεν έχει βρεθεί. Ποια η δική σας άποψη;

Α.Κ.:  Η περιοχή της Ζιάς αποτελεί κυκλοφοριακά, μια ιδιαιτέρως δύσκολη εξίσωση. Αυτό οφείλεται αφενός μεν στους πολύ στενούς δρόμους που περιορίζουν την κυκλοφορία, αφετέρου δε στην τεράστια επισκεψιμότητα που η περιοχή γνωρίζει κατά τους θερινούς μήνες.

Το πολυσυζητημένο πρόβλημα του επαρκούς χώρου στάθμευσης που χαρακτηρίζει την Ζιά, μπορεί να λυθεί μόνο μέσω ανεύρεσης ακινήτων εκ μέρους του Δήμου και μετατροπή αυτών σε χώρους στάθμευσης. Υπάρχουν χώροι τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε αλλά είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε πρωτίστως τη συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων. Και εξηγούμαι.

Δεν γίνεται και να ικανοποιηθούν όλοι και να διατηρηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας της περιοχής που για μένα αποτελεί προτεραιότητα. Οι τοπικοί επαγγελματίες επιθυμούν μεγαλύτερη κίνηση και καλά κάνουν. Οι οδηγοί λεωφορείων περισσότερη άνεση και καλά κάνουν. Οι επισκέπτες προφανώς ευκολότερη πρόσβαση και όλοι μαζί μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση ανάγκης.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλα μαζί δεν μπορούν να γίνουν, αλλά εάν πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο ένα, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την ενίσχυση του καθεστώτος ασφαλείας στην περιοχή, ακόμη κι αν χρειαστεί να θυσιάσουμε, είτε θέσεις πάρκινγκ, είτε κίνηση.

Για όλα τα άλλα υπάρχουν λύσεις οι οποίες εξετάζονται και συζητούνται. Η ασφάλεια των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών όμως, πρέπει να αποτελεί για όλους αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.  Μια καλή αρχή θα ήταν πάντως ένας καλύτερα μελετημένος προγραμματισμός τόσο του ανεφοδιασμού, όσο και της πρόσβασης των τουριστικών λεωφορείων.

Ερ: Όπως γνωρίζετε, η Αστική Συγκοινωνία του δήμου μας καταργήθηκε, αλλά φέτος θα συνεχίσει τη λειτουργία της... Το έργο, όπως έχουν δηλώσει στον «Σ», ενδιαφέρονται να το πάρουν και το ΚΤΕΛ και τα Ταξί. Ποια η άποψή σας;

Α.Κ.: Είναι γεγονός πως η κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δήμοι και κατ’ επέκταση και ο δήμος Κω αναζητούν τη χρυσή φόρμουλα ομαλής μετάβασης και λειτουργίας υπό το νέο καθεστώς.

Το μεταφορικό έργο του νησιού μας είναι υπόθεση που αφορά όλους μας, διότι αυτό συμβάλλει στο κοινωνικό αποτύπωμα. Οι συγκοινωνίες γενικά, ήταν απ’ τους βασικούς τομείς που έχασαν πολύ έδαφος κατά την περίοδο της πανδημίας καθώς και της ενεργειακής κρίσης. Πολλές δε απ’ αυτές αντιμετώπισαν ακόμη και ζητήματα βιωσιμότητας πανελλαδικά, με την εξυγίανσή τους να κρίνεται τις περισσότερες φορές ως ασύμφορη.

Από εκεί κι έπειτα, στην Κω έχουμε ένα ενισχυμένο τουριστικό προϊόν το οποίο μας εξασφαλίζει ορισμένες εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο, άρα και δυνητικών επιβατών – χρηστών των συγκοινωνιών μας. Με τη λογική ότι έχουμε πια ξεπεράσει τις σφοδρές και συνεχόμενες κρίσεις τις οποίες διήλθαμε, ευελπιστώ ότι θα βρεθεί ο πιο συμφέρον τρόπος αξιοποίησης των συγκοινωνιών μας.

Σε κάθε περίπτωση ο νομοθέτης προβλέπει ακόμη και συνεργασίες με τον ιδιωτικό παράγοντα, έχοντας όμως εξασφαλίσει πρωτίστως τον κοινωνικό χαρακτήρα της κάθε υπηρεσίας. Έτσι λοιπόν, είτε αποφασίσει ο δήμος να λειτουργήσει ο ίδιος την Αστική Συγκοινωνία, είτε αποφασίσει να παραχωρήσει μέρος αυτής σε ιδιώτες, εκτιμώ ότι είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε καλά.

Ερ: Ποδηλατόδρομοι. Απαραίτητοι, αλλά και δυσλειτουργικοί σε κάποιες περιπτώσεις. Είστε ικανοποιημένος και ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι η εξέλιξή τους;

Α.Κ.: Κατ’ αρχάς πρέπει επισημάνω ότι το ποδήλατο γενικά, αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για το νησί μας. Βρίσκεται στην φιλοσοφία των Κώων από αρκετά παλιά, ως μεταφορικό μέσο. Δεν είναι τυχαίο το ότι η Κως συχνά αναφέρεται και ως νησί του ποδηλάτου.

Η δημιουργία σύγχρονων ποδηλατοδρόμων ως ιδέα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως έγιναν απλώς να για να γίνουν και όχι για να εδραιωθούν ως τοπική νοοτροπία. Θα έπρεπε να έχει γίνει καλύτερος σχεδιασμός ο οποίος θα προέβλεπε την δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε όλο το μήκος του νησιού, στην πόλη, όπως και στα χωριά της Κω. Το νησί μας είναι ποδηλατικά βατό σχεδόν στο σύνολό του, κάτι το οποίο δεν συνυπολογίστηκε κατά την δημιουργία των σημερινών ποδηλατοδρόμων.

Ύστερα είναι και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, τον οποίον οι περισσότεροι ποδηλάτες δεν τηρούν, πολλές φορές διότι δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Ειδικά τον κόκκινο σηματοδότη δεν θα πρέπει να τον παραβιάζει κανείς και με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο.

Ζήτημα αποτελεί και η ποδηλατική σήμανση. Δεν υπάρχουν αρκετοί φωτεινοί σηματοδότες και σημάνσεις για ποδηλάτες. Μηχανάκια, πεζοί, ακόμη και ηλεκτρικά δίκυκλα κυκλοφορούν με μεγάλες ταχύτητες ή και σταθμεύουν στους ποδηλατοδρόμους. Είναι μια κατάσταση συγκεχυμένη.
Θεωρώ πως οι ποδηλατόδρομοι μπορούν να εξελιχθούν, μόνον εάν προσεγγίσουμε το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο εφάμιλλο των άλλων, τουλάχιστον στον αστικό ιστό. Να το βάλουμε στη ζωή μας, άρα να λιγοστέψουν τα αυτοκίνητα στους δρόμους, οπότε και θα είναι πιο εύρυθμη η κυκλοφορία των ποδηλάτων.

Σε κάθε περίπτωση η επέκταση των ποδηλατοδρόμων είναι στοιχείο θετικό και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχει ποδηλατική διαδρομή σε όλη την περίμετρο του νησιού, κάτι το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί και χωρίς μεγάλο κόστος και  πέρα απ’ τα όποια περιβαλλοντικά οφέλη που θα ήταν πολλά, θα μας έβαζε ακόμη πιο ενεργά στον χάρτη του ποδηλατικού τουρισμού, δίνοντας υπεραξία στον τόπο μας.

Ερ: Κλείνοντας, πείτε μου, με την αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού φέτος, όπως ακούμε, πώς εκτιμάτε ότι θα κυλήσει το καλοκαίρι; Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί και ποια θα πρέπει να είναι η ενημέρωση των επισκεπτών μας από πλευράς επιχειρήσεων ενοικίασης παντός είδους μεταφορικών μέσων;

Α.Κ.:  Είναι γεγονός ότι η τουριστική σεζόν που έχει επισήμως ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες, αναμένεται να είναι πιο απαιτητική από πέρυσι, με τις κρατήσεις άρα και τον αριθμό των επισκεπτών να παρουσιάζουν αύξηση. Κατ’ επέκταση, αναμένεται να αυξηθεί και η κίνηση στους δρόμους κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει διότι όπως είπαμε προηγουμένως, είναι πολλά αυτά που χρειάζεται να αλλάξουμε ώστε οι επισκέπτες μας αλλά και οι συμπολίτες μας να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια και όπως ορίζει ο ΚΟΚ.

Οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν τη διέλευση απ’ τους κυκλικούς κόμβους των οποίων η σήμανση είτε έχει πρόσφατα αλλάξει, είτε έχει τροποποιηθεί. Αν και κατά τη γνώμη μου, σε όλους τους κυκλικούς κόμβους, θα πρέπει στη θέση του STOP στους εισερχόμενους να υπήρχε σήμανση παραχώρησης προτεραιότητας.

Από εκεί κι έπειτα νομίζω ότι είναι πάντοτε χρήσιμο να υπενθυμίζουμε και να εφιστούμε την προσοχή σε ντόπιους αλλά και επισκέπτες οδηγούς, ότι θα πρέπει πάντοτε να κάνουν χρήση της ζώνης ασφαλείας και τους κράνους τους, να μην συνδυάζουν την οδήγηση με το αλκοόλ, να τηρούν τις αποστάσεις, τα όρια ταχύτητας και τον ΚΟΚ, αλλά πάνω απ’ όλα να σέβονται τον συμπολίτη τους. Το όριο ταχύτητας δεν ορίζεται μόνο απ’ τη σήμανση αλλά και απ’ τις κατά τόπους συνθήκες.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris