ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 5 Απρ 2024

«Αν ξεκινήσει και έρχεται περισσότερος κόσμος θα πρέπει και η πόλη να είναι καλύτερη, να ανοίξουν περισσότερα καταστήματα, περισσότερα εστιατόρια».

«Θεωρώ ότι η εικόνα της πόλης θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Έστω και τώρα μέσα στο Απρίλιο, αν μπορέσουμε να το βελτιώσουμε όσο μπορούμε»

«Είναι πάρα πολύ σημαντική η απλοποιημένη βίζα κυρίως για την οικονομία της πόλης που πάσχει, γιατί οι πελάτες είναι κυρίως μέσα στα τετράστερα και τα πεντάστερα και δεν έρχονται στην πόλη γιατί δεν έχουν συγκοινωνία, γιατί τα βρίσκουν όλα στο ξενοδοχείο τους»

«Η απλοποιημένη βίζα δεν αφορά μόνο σε ένα 7ήμερο, αλλά στη δυνατότητα επίσκεψης μέχρι 90 ημέρες μέσα σε ένα χρόνο που σημαίνει πολλά 7ήμερα, 2ήμερα, 3ήμερα κ.λ.π.» 

«Πρόβλημα με τις θαλαμηγούς. Η εγκύκλιος λέει ότι, από το λιμάνι που μπήκες πρέπει και να βγεις και δεν επιτρέπεται να πας σε άλλα νησιά. Άρα, αυτό τις θαλαμηγούς τις αποκλείει. Τώρα βέβαια, αν κάποιος μπει από Κω και βγει από Κω μετά από 7 μέρες και πάρει πλοίο και πάει κάπου, ποιος θα τον ελέγξει και πώς θα τον ελέγξει; Υπάρχει θέμα σε αυτό, και βρισκόμαστε ακόμα στις διευκρινήσεις»

Τον προβληματισμό του για την εικόνα της πόλης εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο ναυτικός πράκτορας, μέλος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και Εντεταλμένος Ναυτικών Πρακτόρων και Θαλασσίου Τουρισμού Σπύρος Τυρινόπουλος σε συνέντευξή του στον «Σ». «Θεωρώ ότι, κάποια πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα» είπε, προσθέτοντας, πως, έστω και τώρα να βελτιώσουμε την κατάσταση όσο μπορούμε. Εστιάζοντας στην πύλη εισόδου, την Σένγκεν, σημείωσε κάτι που όλοι γνωρίζουμε, δηλαδή, ότι βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με πέρσι, που δεν ήταν και η καλύτερη. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως, το θέμα της κατάστασης της Σένγκεν της Κω αναφέρθηκε από ανταποκριτή του Σκάι στην Κωνσταντινούπολη. «Ο ανταποκριτής αναφέρθηκε στις υποδομές στον Έβρο αλλά και στις υποδομές της Κω που πρέπει να φτιαχτούν. Αυτό σημαίνει πως, στην Τουρκία έχει ακουστεί το πρόβλημα της Κω. Πρέπει να το κοιτάξουμε πολύ σοβαρά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ναυτικός πράκτορας.

Με βάση κάποια πρώτα στοιχεία, ελπίζει πως, τον Απρίλιο θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα των Τούρκων τουριστών, σημειώνοντας όμως πως, «αν ξεκινήσει και έρχεται περισσότερος κόσμος θα πρέπει και η πόλη να είναι καλύτερη, να ανοίξουν περισσότερα καταστήματα, περισσότερα εστιατόρια». Παράλληλα, ανέφερε το πόσο πολύ θα τονωθεί η τοπική οικονομία. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την τοπική οικονομία, αλλά κυρίως για την οικονομία της πόλης που πάσχει, γιατί οι πελάτες είναι κυρίως μέσα στα τετράστερα και τα πεντάστερα και δεν έρχονται στην πόλη γιατί δεν έχουν συγκοινωνία, γιατί τα βρίσκουν όλα στο ξενοδοχείο τους» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μας ενημέρωσε πως, η απλοποιημένη βίζα δεν αφορά μόνο σε ένα 7ήμερο, αλλά στη δυνατότητα επίσκεψης μέχρι 90 ημέρες μέσα σε ένα χρόνο που σημαίνει πολλά 7ήμερα, 2ήμερα, 3ήμερα κ.λ.π. 

Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα πρόβλημα που υπάρχει με τις θαλαμηγούς. «Η εγκύκλιος λέει ότι, από το λιμάνι που μπήκες πρέπει και να βγεις και δεν επιτρέπεται να πας σε άλλα νησιά. Άρα, αυτό τις θαλαμηγούς τις αποκλείει. Τώρα βέβαια, αν κάποιος μπει από Κω και βγει από Κω μετά από 7 μέρες και πάρει πλοίο και πάει κάπου, ποιος θα τον ελέγξει και πώς θα τον ελέγξει; Ξέρετε αυτά είναι λίγο ωραία στα χαρτιά, αλλά και πρακτικά πρέπει να δούμε πώς γίνεται. Υπάρχει θέμα σε αυτό, και βρισκόμαστε ακόμα στις διευκρινήσεις» καταλήγει.  

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Τυρινόπουλε,  πώς προβλέπεται κατά την άποψή σας η φετινή τουριστική περίοδος; Θα είναι σεζόν ρεκόρ όπως ακούγεται;
Σ.Τ.: Απ’ ότι ακούμε γενικά και από τα μηνύματα που έρχονται από τις εκθέσεις και τους τουρ οπερέιτορ, η φετινή τουριστική περίοδος θα αποτελέσει ρεκόρ, θα είναι  καλύτερη και από του ‘19 και από την περσινή.
Ερ: Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τόσο πολύ κόσμο;
Σ.Τ.: Θεωρώ ότι, κάποια πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα. Πέρα από τα κλασικά που λέμε, τα μεγάλα, όπως νοσοκομείο κ.ά., δηλαδή, όλα αυτά τα πράγματα τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, θεωρώ ότι η εικόνα της πόλης θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Έστω και τώρα μέσα στο Απρίλιο, αν μπορέσουμε να το βελτιώσουμε όσο μπορούμε.
Ερ: Όντας ασχολούμενος επί σειρά ετών με τον θαλάσσιο τουρισμό, πείτε μου, οι υποδομές μας σε αυτόν τον τομέα σε ποιο επίπεδο βρίσκονται;  
Σ.Τ.: Ο θαλάσσιος τουρισμός έχει άμεση σχέση με το λιμάνι, όχι μόνο το λιμάνι σαν λιμάνι, το κλασικό αυτό που ξέρουμε, αλλά τη Σένγκεν. Η Σένγκεν αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν και πέρσι που δεν είναι το καλύτερο. Όλοι θυμόμαστε το τι είχε συμβεί πέρσι. Έχουμε υποσχέσεις από το Λιμενικό Ταμείο ότι μέσα στον Απρίλιο θα έρθουν τα καινούρια κιόσκια, τέλη Απριλίου θα πει η μεγάλη τέντα… Υπάρχουν αυτές οι υποσχέσεις, να δούμε αν θα πραγματοποιηθούν. Όσον αφορά τους επιπλέον αστυνομικούς που υποσχέθηκε το Υπουργείο, ήρθαν 11 άτομα το Σάββατο (30/3/2024) που ξεκίνησε και η απλοποιημένη βίζα. Ελπίζουμε ότι φτάνουν. Αν δεν φτάνουν θα ζητήσουμε κι άλλους. Εκεί βρισκόμαστε. Η υποδομή δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά ελπίζουμε να βελτιωθεί άμεσα.  

Ερ: Αν δεν κάνω λάθος, ήρθαν οι πρώτοι τουρίστες από την Τουρκία με αυτό το νέο μέτρο.

Σ.Τ.: Οι πρώτοι τουρίστες από Τουρκία με την απλοποιημένη βίζα, ήρθαν το Σαββατοκύριακο (30 και 31/3/2024). Τώρα που τα νούμερα είναι μικρά, έχουμε κάποια θεματάκια, αλλά λύνονται σιγά σιγά. Ελπίζω ότι όσο περνάνε οι μέρες θα βελτιώνεται όλο αυτό.  Θα αυξηθεί όμως η κίνηση και θα δούμε. Το θέμα είναι ότι, αν ξεκινήσει και έρχεται περισσότερος κόσμος θα πρέπει και η πόλη να είναι καλύτερη, να ανοίξουν περισσότερα καταστήματα, περισσότερα εστιατόρια. Καταλαβαίνετε βέβαια ότι αυτό είναι συνάρτηση του πόσοι έρχονται, γιατί, αν δουν οι επιχειρηματίες ότι έρχεται περισσότερος κόσμος θα ανοίξουν όλοι τα καταστήματά τους νωρίτερα. Αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Ερ: Υπάρχουν ενδείξεις για το πόσοι αναμένεται να έρθουν μέσα στον Απρίλιο; Υπάρχουν κάποια στοιχεία;
Σ.Τ.: Υπάρχουν αιτήματα ότι θα έρθουν πολλοί, αλλά δεν είναι κρατήσεις. Είναι ερωτήσεις, είναι προσπάθεια να διευκρινιστεί πώς είναι η κατάσταση. Ελπίζουμε ότι θα έχει αρκετό κόσμο τον Απρίλιο.
Ερ: Οι Τούρκοι επισκέπτες μας, λέγεται ότι ανήκουν στις οικονομικά εύρωστες κοινωνικές ομάδες. Αληθεύει;

Σ.Τ.: Όχι όλοι. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι έχουν χρήματα, αλλά και πού τα ξοδεύουν. Δηλαδή, άλλο είναι να έχει κάποιος χρήματα και να πάει σε ένα 5στερο ξενοδοχείο και να ξοδέψει εκεί τα χρήματά του κι άλλο να είναι έξω. Επειδή, λοιπόν, οι Τούρκοι δεν αρέσκονται στα μεγάλα ξενοδοχεία, στα μεγάλα resort, αλλά θέλουν να βγαίνουν έξω να πηγαίνουν στις ταβέρνες, στα μαγαζιά, να διασκεδάζουν, να ψωνίζουν, όλο αυτό έχει μεγάλη σημασία και για τον εμπορικό κόσμο και για τα εστιατόρια, τα μπαρ, κ.λ.π. Το βλέπουμε άλλωστε με το που η Σένγκεν έγινε εκεί που έγινε και άρχισαν να έρχονται αρκετοί Τούρκοι, τα μαγαζιά από δυο που υπήρχαν εκεί έγιναν δέκα.
Ερ: Κύριε Τυρινόπουλε, τι ακριβώς προσφέρει η απλοποιημένη βίζα στους Τούρκους επισκέπτες μας; Πώς λειτουργεί πρακτικά;

Σ.Τ.: Κάνει το εξής. Στέλνουν κάποια χαρτιά δύο τρεις μέρες πριν, το λιγότερο, δηλαδή, την κράτηση του ξενοδοχείου, το διαβατήριο, το εισιτήριο του πλοίου πήγαινε – έλα, να έχουν κάποια χρήματα μαζί τους μετρητά, όχι πολλά, αλλά να έχουν κάποια που να μπορούν να ξοδέψουν, 400 ευρώ αν δεν κάνω λάθος είναι περίπου αυτό που πρέπει να έχουν ή να έχουν κάρτα βίζα και φωτοτυπία του διαβατηρίου. Από τη στιγμή, λοιπόν, που στέλνουν αυτά τα έγγραφα σε εμάς, εμείς τα δίνουμε στον έλεγχο διαβατηρίων, εκεί τα ελέγχουν και αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε πληρώνουν το παράβολο 60 ευρώ για τον ενήλικα και  30 ευρώ για το παιδί κάτω από 12 ετών, κι έτσι έρχονται μέχρι 7 μέρες.  Όμως, δεν είναι μόνο ένα επταήμερο. Μπορεί να είναι πολλά επταήμερα ή διήμερα ή όσο θέλει ο επισκέπτης, αλλά μέχρι 90 μέρες μέσα σε ένα χρόνο. Δηλαδή, κάποιος μπορεί να έρθει κάποια επταήμερα, κάποια τριήμερα, αλλά μέχρι 90 μέρες μέσα σε ένα χρόνο.
Ερ: Πολύ σημαντικό αυτό, έτσι δεν είναι;
Σ.Τ: Πάρα πολύ σημαντικό για τους Τούρκους, οι οποίοι θέλουν να έρθουν στα νησιά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την τοπική οικονομία, αλλά κυρίως για την οικονομία της πόλης που πάσχει, γιατί οι πελάτες είναι κυρίως μέσα στα τετράστερα και τα πεντάστερα και δεν έρχονται στην πόλη γιατί δεν έχουν συγκοινωνία, γιατί τα βρίσκουν όλα στο ξενοδοχείο τους… Όλα αυτά τα οποία ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια.  

Ερ: Ισχύει αυτό το μέτρο και για θαλαμηγούς; Διότι έχουμε θαλαμηγούς από την Τουρκία.
Σ.Τ.: Εδώ υπάρχει πρόβλημα και μπαίνει θέμα διευκρίνησης. Η εγκύκλιος λέει ότι, από το λιμάνι που μπήκες πρέπει και να βγεις και δεν επιτρέπεται να πας σε άλλα νησιά. Άρα, αυτό τις θαλαμηγούς τις αποκλείει. Τώρα βέβαια, αν κάποιος μπει από Κω και βγει από Κω μετά από 7 μέρες και πάρει πλοίο και πάει κάπου, ποιος θα τον ελέγξει και πώς θα τον ελέγξει; Ξέρετε αυτά είναι λίγο ωραία στα χαρτιά, αλλά και πρακτικά πρέπει να δούμε πώς γίνεται. Υπάρχει θέμα σε αυτό και βρισκόμαστε ακόμα στις διευκρινήσεις.

Ερ: Κύριε Τυρινόπουλε, ας ελπίσουμε πως και οι εν λόγω διευκρινήσεις θα δοθούν έγκαιρα, αλλά και η Σένγκεν, είναι πύλη εισόδου μην το ξεχνάμε αυτό, σύντομα θα μετατραπεί σε έναν αξιοπρεπή χώρο υποδοχής.

Σ.Τ: Με αφορμή αυτό που λέτε, να σας πω ότι, ο ανταποκριτής του Σκαϊ στην Κωνσταντινούπολη, ο  Μανώλης Κωστίδης  μιλούσε για το θέμα της βίζας και αναφέρθηκε σε δύο θέματα. Για τον Έβρο, το πέρασμα με την Τουρκία που οι κτιριακές υποδομές είναι σε άθλια κατάσταση, αλλά και για τις υποδομές της Κω που πρέπει να φτιαχτούν. Αυτό σημαίνει πως, στην Τουρκία έχει ακουστεί το πρόβλημα της Κω, τις υποδομές της Σένγκεν εννοώ. Πρέπει να το κοιτάξουμε πολύ σοβαρά.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris