ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 19 Απρ 2024

«Όπου χρειάζεται να είμαστε δίπλα στη δημοτική αρχή για μεγάλα έργα και για το καλό του τόπου θα είμαστε πραγματικά, αλλά από κει και πέρα ελέγχουμε τις δράσεις της καταθέτοντας προτάσεις και προβάλλοντας τις θέσεις μας»

«Είμαι σε μια διαδικασία επαφής με όλα τα στελέχη της παράταξης για να οργανώσουμε την ομάδα μας και να οργανώσουμε όχι μέτωπο αντιπολίτευσης, αλλά ένα μέτωπο ελέγχου της δημοτικής αρχής όσον αφορά το έργο της και όσον αφορά τις δράσεις τις οποίες κάνει όταν τις κάνει, αν τις κάνει» δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Σ» ο επικεφαλής της «Δύναμης Αλλαγής» Ηλίας Σιφάκης. Αναλύει το «προφίλ» της παράταξής του, τους στόχους και το όραμά του, ενώ παράλληλα, ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς και την πρακτική της σε ζητήματα όπως, η προετοιμασία του νησιού για την καλοκαιρινή περίοδο, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα χωριά, η υπόθεση της Ζιάς, η περίπτωση του 3ου δημοτικού σχολείου, η αξιοποίηση του διοικητηρίου αλλά και του δημαρχείου έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η πόλη, η στελέχωση της ΚΩΑΝ και το τι έχει παράξει έως σήμερα, καθώς και για το εάν έχει βρει τα «πατήματά» του ως επικεφαλής παράταξης, αλλά και για την παραίτηση του Μηνά Κιάρη.

«Το νησί αυτή τη στιγμή είναι σε ρυθμούς Γενάρη. Την τελευταία εβδομάδα έχει ξυπνήσει λίγο ο μηχανισμός και έχω δει να καθαρίζουν κάποια παρτέρια, κάποιους κοινόχρηστους χώρους κ.λ.π. Όμως, στα χωριά η κατάσταση είναι τραγική»

«Επειδή ο δήμος καθορίζει τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας, θα πρέπει να είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις του όσον αφορά στους επιχειρηματίες και μετά να μπορεί να ζητά από τους επιχειρηματίες να είναι εντάξει απέναντι στο δήμο και απέναντι στην τοπική κοινωνία»

«Για εμάς είναι τραγικό λάθος ότι έφτασε 4 Απριλίου να αποφασίσουμε ότι έχουμε ανάγκη χώρου στάθμευσης στη Ζιά»

«Σκοπός της ΚΩΑΝ ήταν να λειτουργήσει ενισχυτικά του δήμου, να λειτουργήσει υποβοηθητικά στις Τεχνικές Υπηρεσίες και όχι να τις αποδυναμώσει περαιτέρω για να ενισχύσει έναν οργανισμό»

«Ο Μηνάς είναι ένας φίλος, ένας άνθρωπος τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα και για την πολιτική του σκέψη και την προσωπικότητα του. Όταν εκείνος αισθανθεί ότι είναι έτοιμος και θέλει να πει δύο πράγματα θα τα πει»

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Σιφάκη, τόσο με την ιδιότητα του επικεφαλής όσο και με αυτή του ξενοδόχου, πείτε μου, πώς μας βρίσκει το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου; Ερώτημα που τίθεται κουραστικά, δυστυχώς, επί σειρά ετών…

Η.Σ.: Πάντα είχαμε πρόβλημα στο πως ανοίγουμε την τουριστική σεζόν. Σαν παράταξη,  το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Το ένα είναι ότι, μια πόλη ουσιαστικά δεν παύει να λειτουργεί και δεν παύει η ανάπτυξή της αναλόγως με την περίοδο εργασιών. Άρα, λοιπόν, μεγάλα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν στο νησί και θα υπάρξει μία όχληση στους τουρίστες, δεν μπορείς και δεν είναι δυνατόν να πεις ότι τα σταματάω το καλοκαίρι και τα ξεκινάω μόνο τέσσερις μήνες τον χειμώνα. Πάντα η άποψή μας ήταν ότι, για τα μεγάλα έργα που βελτιώνουν τις υποδομές μας και ωφελούνται και οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες μας, πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια με τη μικρότερη δυνατή όχληση και την καλύτερη δυνατή κάλυψη των περιοχών εργασίας, ώστε και αυτοί που περπατάνε ή που κυκλοφορούν μέσα στην πόλη, μέσα στο νησί να είναι ασφαλείς ή να οδηγούν με ασφάλεια. Από την άλλη όμως, υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι, το πώς είναι η όψη του νησιού όταν έρχονται οι πρώτοι μας επισκέπτες, που σημαίνει για μας ότι, αρχές Απριλίου θα πρέπει το νησί να είναι έτοιμο και σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση και αυτό είναι μια μάχη την οποία δίνουν διαχρονικά οι δήμοι. Θα κάνω εδώ βέβαια μια εξαίρεση, τη δημοτική αρχή, η οποία δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια απολύτως. Το νησί αυτή τη στιγμή είναι σε ρυθμούς Γενάρη. Την τελευταία εβδομάδα έχει ξυπνήσει λίγο ο μηχανισμός και έχω δει να καθαρίζουν κάποια παρτέρια, κάποιους κοινόχρηστους χώρους κ.λ.π. Όμως, αν πας μια βόλτα στην Κέφαλο θα δεις ότι η κατάσταση είναι τραγική. Δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα και για την περιοχή κάτω στο Καμάρι και στο παρκινγκ και την αντλία την οποία έχουν παρατήσει, αλλά και τα έργα που έχουν γίνει για το βιολογικό καθυστερούν, θέλεις για την αρχαιολογία, θέλεις γιατί έχει καθυστερήσει η ροή χρημάτων ή για οποιοδήποτε λόγο; Το θέμα είναι ότι έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω και τα ‘χουν  παρατημένα, με αποτέλεσμα νομίζω να είναι η δεύτερη χρονιά η οποία θα τα καλύψουμε κάποια στιγμή και θα τα παρατήσουμε για να τα συνεχίσουμε του χρόνου.
Να σας πάω στο Μαστιχάρι, στο οποίο έγινε και μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ανθρώπων; Απάντηση δεν πήρανε σε κανένα από τα αιτήματα τα οποία είχανε. Μετά την διαμαρτυρία άρχισε κάτι να κινείται αλλά όχι στο βαθμό τον οποίο θα θέλανε ή θα θέλαμε όλοι μας και να φτάσουμε μέχρι και Ζιά, για την οποία ακόμα δεν έχουμε λύσει σοβαρά προβλήματα όπως είναι το παρκινγκ. Τώρα θυμηθήκαμε ότι έχουμε πρόβλημα με το παρκινγκ και ξεκινάμε διαδικασία, άρα πάει και αυτό το καλοκαίρι και με αποκορύφωμα να έρθουμε στην Κω. Αυτή την περίοδο είχαμε πολλές χιλιάδες Τούρκους. Είχαν οι άνθρωποι το Ραμαζάνι, ξεκίνησε το Μπαϊράμι, γέμισε η πόλη με Τούρκους και η πόλη ήταν ανέτοιμη να τους υποδεχθεί, είτε από το δήμο, είτε και από τους επιχειρηματίες, γιατί και εμείς σαν επιχειρηματίες ο καθένας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης, ήμασταν εντελώς ανέτοιμοι. Η πρότασή μας και η άποψή μας είναι ότι ο δήμος είναι μπροστάρης, ο δήμος καθορίζει πότε το νησί θα είναι έτοιμο.  Φροντίζει οι δικές του υπηρεσίες να είναι έτοιμες την ημερομηνία που θέλει και απαιτεί μετά από τους επιχειρηματίες να είναι έτοιμοι την ημερομηνία που πρέπει.
Ερ: Αυτό που συζητάμε δεν είναι λίγο παράλογο, λίγο παράδοξο; Χρόνια ολόκληρα λέμε τα ίδια πράγματα… Δεν μπορούν να μπουν κάποιες βάσεις και να τεθούν κάποιες προτεραιότητες;

Η.Σ.: Δεν νομίζω ότι είναι και δύσκολο. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο το να κάτσεις να συζητήσεις με τους επιχειρηματίες και θα πεις ότι, εγώ από τη μεριά μου σαν δήμος θα φτιάξω αυτά τα πράγματα μέχρι τότε, έστω με μια μικρή καθυστέρηση, όχι όμως καθυστέρηση μηνών. Και να απαιτήσεις ή να ζητήσεις από τους επιχειρηματίες να είναι και εκείνοι σωστοί στην περίοδο προετοιμασίας. Για μένα είναι απαράδεκτο ότι ξεκινάει η σεζόν και έχουμε αφήσει να ξεκινάνε Απρίλιο μήνα εργασίες καλλωπισμού ή αναβάθμισης των επιχειρήσεων στο λιμάνι.

Ερ: Τι θα μπορούσε να γίνει; Να θέσει όρους ο δήμος στους επιχειρηματίες;
Η.Σ.: Νομίζω ότι θα μπορούσε. Θα μπορούσε να πει ότι εγώ είμαι έντιμος απέναντί σας και τότε θα είμαι έτοιμος και θα είναι έτοιμο τουλάχιστον το λιμάνι που είναι η όψη του νησιού και τώρα με την 7ημερη βίζα θα αυξάνεται συνεχώς η ροή από την Τουρκία. Να πεις, λοιπόν, ότι εγώ θα είμαι έτοιμος τότε, αλλά και εσείς όλες τις αναβαθμίσεις στα μαγαζιά σας θα πρέπει να τις έχετε ολοκληρώσει μέχρι τότε.
Ερ: Ένα κανονισμό λειτουργίας, δηλαδή.
Η.Σ.: Ένα κανονισμό λειτουργίας. Κάποιος μπορεί να μη θέλει να ανοίξει τον Απρίλιο, να ανοίξει τον Μάιο, αλλά 30 Μαρτίου όπως να είναι έτοιμος. Να του πει ο δήμος, μείνε κλειστός, 1η Μαΐου βγάλε τα τραπέζια σου, στρώστα και είσαι έτοιμος και δουλεύεις. Δεν ενοχλείς κανέναν.
Ερ: Πάλι θα χρησιμοποιήσω τις λέξεις παράδοξο και παράλογο διότι, μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει, ζητάμε ή μιλάμε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.  Πώς θα την έχουμε εάν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε;

Η.Σ.: Η επιμήκυνση για μένα δεν πρόκειται να έρθει. Θα μας πιέσει κάποια στιγμή η Fraport, αυτό είναι δεδομένο, γιατί η Fraport είναι μια εταιρεία η οποία θέλει να βγάλει χρήματα, έχει ένα πλάνο για το νησί, είναι αυξητική η τάση για τις αφίξεις και προφανώς θα γίνει και μια επέκταση από την μεριά τους. Το θέμα είναι να αποφασίσουμε σαν κοινωνία και εδώ πέρα ο δήμος έχει καθοριστικό ρόλο. Να συζητήσει με όλους τους επιχειρηματίες σε όλες τις κοινότητες του νησιού και να έχει μια συμφωνία μαζί τους για το πώς  θα είναι λειτουργικό όλο το νησί. Ας μην είναι στο 100%, ας είναι στο 40%, στο 50%.
Ερ: Άρα, αυτό που λέτε είναι, συνεργασία του δήμου με τους επιχειρηματίες και εφαρμογή ενός κανονισμού λειτουργίας τον οποίο θα σέβονται και οι δυο μεριές;
Η.Σ.: Ο δήμος από την μεριά του, το ξαναλέω, επειδή ο δήμος καθορίζει τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας, θα πρέπει να είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις του όσον αφορά στους επιχειρηματίες και μετά να μπορεί να ζητά από τους επιχειρηματίες να είναι εντάξει απέναντι στο δήμο και απέναντι στην τοπική κοινωνία.

Ερ: Κύριε Σιφάκη, κατά καιρούς έχουν ψηφιστεί κανονισμοί λειτουργίας με πρόστιμα κ.λ.π., οι οποίοι όμως δεν εφαρμόστηκαν ή δεν είχαν διάρκεια. Οπότε…
Η.Σ.: Εφαρμόστηκε την περίοδο 2006 με 2010. Εκεί εφαρμόστηκε και εκεί είχαμε και αντιδράσεις. Ήταν η δημαρχία Κυρίτση, η οποία είχε εφαρμόσει ένα νέο οργανισμό λειτουργίας της πόλης. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο, δεν είναι εύκολο σε μια κοινωνία ελληνική να επιβάλεις έναν νόμο ή να επιβάλεις μια ροή λειτουργίας. Καταλαβαίνουμε ότι και σαν λαός είμαστε λίγο αντιδραστικοί.
Θέλει χρόνο, θέλει προσπάθεια, θέλει συνεννόηση, θέλει διαρκή επικοινωνία με τον κόσμο. Όταν όμως ο κόσμος βλέπει ότι ο δήμος και αυτός που διοικεί είναι εντάξει απέναντί του, αλλιώς αντιμετωπίζει αυτά τα οποία τους ζητάς να πράξει και αρχίζει και σέβεται.

Ερ: Είχα άλλο ρυθμό ερωτήσεων κατά νου, αλλά επειδή αναφέρατε τη Ζιά πριν, τελικά τι θα γίνει με το παρκινγκ; Ξεκίνησε η τουριστική περίοδος.
Η.Σ.: Και ξαφνικά ξύπνησε και ο δήμος ότι πρέπει να βρούμε ένα χώρο στάθμευσης. Διάβασα με πολύ μεγάλη μου χαρά ότι, ο ιδιοκτήτης του οποίου χρησιμοποιούν το χωράφι του για να μπούνε μέσα στο παρκινγκ, έχει αφαιρέσει ένα κομμάτι από την είσοδο εις ένδειξη καλής θέλησης ότι, ξεκινάει τώρα μια διαδικασία για να νοικιάσει ο δήμος ένα, δύο χωράφια, αλλά το θέμα δεν είναι πόσοι χώροι θα χρειαστούν.

Το θέμα είναι ότι το ξέρουν από 30 Σεπτέμβρη του 2023 και φτάσαμε 4 Απριλίου να ψηφίζουμε ότι εμείς έχουμε ανάγκη χώρου στάθμευσης στη Ζιά. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα πάρει κάνα μήνα και παραπάνω, σημαίνει ότι θα πάμε Ιούνιο για να έχουμε λύση και τι λύση θα έχουμε; Ένα χωράφι στο οποίο απλά θα αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας. Για εμάς, χρειάζεται μια μελέτη ολοκληρωμένη και ει δυνατόν να ξεκινήσει τη διαδικασία ο δήμος για να έχουμε μια ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη πάνω στη Ζιά, γιατί δεν είναι μόνο θέμα στάθμευσης και πώς θα είναι λειτουργικός ο οικισμός, αλλά είναι και θέμα ζωτικό για το τι γίνεται σε περίοδο έκτακτης ανάγκης, να χτυπήσουμε όλοι ξύλο. Πώς θα φύγει ο κόσμος από κει, πώς θα απελευθερωθούν, τα λεωφορεία πού θα πάνε; Μήπως φτάσουμε σε ένα σημείο να πούμε ότι η Ζιά είναι ένας παραδοσιακός οικισμός όπου τα αυτοκίνητα μένουν εκτός και έχουμε φροντίσει να έχουμε χώρο στάθμευσης για να μην μπαίνουν μέσα καθόλου; Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να συζητήσουμε με την κοινωνία, θα πρέπει να συζητήσουμε με τους επιχειρηματίες που λειτουργούν και επιχειρούν στη Ζιά, αλλά αυτά θα πρέπει να γίνουν γρήγορα και θα πρέπει να γίνουν και σε κενούς μήνες. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό αρχή της σεζόν. Για εμάς είναι τραγικό λάθος ότι έφτασε 4 Απριλίου να αποφασίσουμε ότι έχουμε ανάγκη χώρου στάθμευσης στη Ζιά.
Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα. Γυρνώντας από την έκθεση του Βερολίνου, είχατε πει ότι θα κάνετε πρόταση στην αντιδήμαρχο Τουρισμού Μ. Βουκελάτου να γίνει σύσκεψη με τους φορείς. Θέσαμε το ερώτημα στην αντιδήμαρχο και μας είπε ότι, εντός των ημερών θα συνεδριάσει η Επιτροπή Τουρισμού στην οποία καλούνται και φορείς. Σας καλύπτει αυτό;
Η.Σ.: Για μας, σαν δήμος έπρεπε ήδη από το Γενάρη να έχουμε συνεδριάσει.
Δεν μιλάμε για μια δημοτική αρχή η οποία ανέλαβε πρώτη φορά. Μιλάμε για τη συνέχεια μιας δημοτικής αρχής, η οποία έχει εμπλουτιστεί ή έχουν αλλάξει 2,3 πρόσωπα. Για μας από το Γενάρη έπρεπε να έχουν αρχίσει ήδη οι επαφές με κάθε έναν φορέα ξεχωριστά, να δούμε και να αφουγκραστούμε την κοινωνία και τους επιχειρηματίες πού πονάμε, ποια είναι τα προβλήματά μας για να δούμε πώς θα τα λύσουμε. Μη σας πω ότι αυτό έπρεπε να έχει γίνει από το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Τέλος σεζόν της προηγούμενης χρονιάς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος εκλογών. Δεν μπορείς να μου λες ότι έχουμε εκλογές και δεν μπορώ να πάρω απόφαση.
Ερ: Κύριε Σιφάκη, από μία χρονιά στην άλλη τι αλλάζει στον μικρόκοσμό μας και κάθε φορά πρέπει να γίνονται συσκέψεις για τα αυτονόητα;

Η.Σ.: Τίποτα. Απλά, δεν γίνεται τίποτα όσον αφορά την κάλυψη των προβλημάτων, ήτοι, το να δώσει ο δήμος λύση σε ορισμένα και συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία έχουν όχι μόνο επιχειρήσεις αλλά και ολόκληρη η κωακή κοινωνία. Δεν δίνονται λύσεις και όταν φτάνουμε στο σημείο να δώσουμε λύσεις είναι πάρα πολύ αργά, μας έχει ξεπεράσει το πρόβλημα ήδη και κυνηγάμε τα προβλήματα από πίσω.
Σας το ξαναλέω, είναι απαράδεκτο στη Ζιά να μιλάμε Απρίλη μήνα ότι έχουμε ανάγκη από χώρο στάθμευσης. Το ξέρουμε από πέρυσι το καλοκαίρι.
Ερ: Όντως είναι παράλογο το να συζητάμε για τη Ζιά το 2024 ενώ  τα προβλήματα έχουν προκύψει εδώ και πολλά χρόνια. Θα πρέπει να έχουν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Η.Σ.: Θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν μπορώ να διαφωνήσω.

Ερ: Μέσα από τη συνέντευξη της κυρίας Βουκελάτου επιβεβαιώθηκε ρεπορτάζ του «Σ» ότι, υπάλληλος ή υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών θα «μετακινηθούν» στην ΚΩΑΝ, η οποία εντός του Απρίλη θα επανασυσταθεί.

Η.Σ.: Για εμάς η ΚΩΑΝ είναι μια εταιρεία φάντασμα. Δεν υπάρχει, δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, δεν υπάρχει στέλεχος, δεν υπάρχει τίποτα, το μόνο που υπάρχει είναι 10 κωδικοί της τάξεως των 900.000 ευρώ με προγραμματικές συμβάσεις με μια εταιρεία φάντασμα. Και αν μου λέτε ότι παίρνουν στελέχη από το δήμο για να στελεχώσουν και να δυναμώσουν την ΚΩΑΝ,  κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Γιατί ο σκοπός της ΚΩΑΝ ήταν να λειτουργήσει ενισχυτικά του δήμου, άρα θα πρέπει να φέρει καινούργιο προσωπικό, καινούργια στελέχη που να βοηθήσουν, να λειτουργήσει υποβοηθητικά στις Τεχνικές Υπηρεσίες και όχι να τις αποδυναμώσει περαιτέρω για να ενισχύσει έναν οργανισμό.
Ερ: Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για αυτό το θέμα, οπότε, αλλαγή «κλίματος». Σε ένα από τα τελευταία δημοτικά συμβούλια, στη συζήτηση για το 3ο δημοτικό σχολείο, ο κ. Αβρίθης σας κατηγόρησε ότι δεν υλοποιήσατε απόφαση η οποία αφορούσε στην αποκατάστασή του, τότε, μετά το σεισμό του 2027. Κι εσείς, αρνούμενος ότι υπήρχε, ζητήσατε να σας την αποστείλουν. Τελικά, τι έχει γίνει;

Η.Σ.: Είχα ζητήσει από τον κ. Αβρίθη να μου στείλει τη μελέτη 56 του 2017. Είπε ότι θα μου την στείλει, αλλά δεν την έλαβα ποτέ. Περίμενα ένα μήνα, δεν πήρα τίποτα στα χέρια μου. Πήγα στις Τεχνικές Υπηρεσίες, έκανα αίτηση για να παραλάβω την απόφαση, αλλά και την έκθεση της ΚΤΥΠ, η οποία είναι ο οργανισμός ο οποίος ελέγχει στατικά όλα τα δημόσια κτίρια. Έτσι και βγάλει απόφαση, αυτή δεν αμφισβητείται, διότι είναι η πλέον αρμόδια υπηρεσία την οποία εμπιστεύεται το κράτος και εμπιστεύονται όλοι για τις αποφάσεις της.

Ξέρετε τι έλεγε η έκθεση αυτοψίας που έκανε για το 3ο δημοτικό σχολείο;

Ότι απαιτείται επισκευή επιχρισμάτων και συντήρηση των εξωτερικών όψεων.

Λέει πουθενά ότι έχει στατικό πρόβλημα και δεν μπορούν να μπουν μέσα τα παιδιά;

Ερ: Όχι, αυτό δεν το λέει.

Η.Σ.: Άρα, αυτό που είπε ο κύριος Αβρίθης δεν στέκει. Άρα, αυτό που έπραξε η τότε δημοτική αρχή του Γιώργου Κυρίτση ήταν αυτό που έπρεπε να πράξει.

Ερ: Όμως, αναφέρεται στην έκθεση ότι, το εν λόγω σχολείο παρουσιάζει συνεχή προβλήματα αποσάθρωσης των επιφανειών των επιχρισμάτων και σοβαρές οξειδώσεις οπλισμών σε στοιχεία από μπετόν και ότι, για τη μόνιμη λύση αποκατάστασης των ζημιών απαιτείται μελέτη αποκατάστασης και ενίσχυσης του κτιρίου. Με αυτό ως δεδομένο, δεν θα έπρεπε να γίνει μια γερή παρέμβαση έστω σε βάθος χρόνου;

Η.Σ.: Σε βάθος χρόνου βεβαίως και θα έπρεπε. Η δημοτική αρχή ξεκίνησε να κάνει αυτό που έλεγε η έκθεση. Το έργο το σταμάτησε ο ίδιος εργολάβος και απορώ και ρωτώ, γιατί δεν πήγαμε αμέσως σε μια μελέτη να δούμε ακριβώς ποια είναι τα στατικά προβλήματα για να γίνει η αναμόρφωση της μελέτης και να προχωρήσει κατευθείαν; Δεν το σταμάτησαν καν οι μηχανικοί και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο  το σχολείο να είναι κλειστό τρία χρόνια και να μην ξέρουμε πότε θα ξανανοίξει.

Και το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν απαντάει, μας δημιουργεί υποψίες για το τι θέλουν να το κάνουν αυτό το κτίριο. Όντως υπάρχει πρόβλημα ή το κτίριο έχουνε κατά νου να αλλάξει χρήση και να γίνει κάτι άλλο; Και αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα το οποίο προκύπτει.

Ερ: Με αφορμή αυτό που είπατε, δηλαδή, το ενδεχόμενο το εν λόγω κτίριο να αλλάξει χρήση, κάτι το οποίο υποθέτω ότι απευχόμαστε όλοι, πείτε μου, όταν και όποτε τα δικαστήρια μεταφερθούν στις νέες τους εγκαταστάσεις, σας έχει απασχολήσει ως παράταξη το πώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος στο διοικητήριο, αλλά και ολόκληρο αυτό το υπέροχο κτίσμα που είναι ένα στολίδι για τον τόπο μας;

Η.Σ.: Μας έχει απασχολήσει και η άποψή μας είναι ότι αυτό το κτίριο, όπως και το κτίριο του δημαρχείου, θα πρέπει να γίνει ένας ιδιαίτερος χώρος φιλοξενίας επισήμων επισκεπτών, επίσημων εκδηλώσεων του δήμου ή της περιφέρειας. Όπως κατά καιρούς έχουμε φιλοξενηθεί σαν δήμος σε διάφορους δήμους σε χώρες στην Ευρώπη, όπου βλέπεις ότι τα παλιά τους κτίρια ή τα παλιά τους δημαρχεία τα έχουν μετατρέψει σε χώρο εκθεσιακό, χώρο μνημείων, σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.λ.π.,  θα μπορούσαν όλες οι υπηρεσίες του δήμου να φύγουν εκτός πόλης, να αποσυμφορήσουμε πια την πόλη και να φύγουμε λίγο προς τα έξω, να δημιουργήσουμε τέτοιες υποδομές, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται γρήγορα, εύκολα χωρίς να ταλαιπωρείται για το πού θα αφήσει το αυτοκίνητό του, πόσο θα περπατήσει, πώς θα πάει και να αποσυμφορήσουμε κυκλοφοριακά και το κέντρο..
Άρα για μας, ευχής έργο είναι, αν τελειώσει, γιατί να σας πω την αλήθεια επειδή πλησιάζουν εκλογές κρατάμε και μια πισινή, γιατί πάντα πριν τις εκλογές έχουμε ανακοινώσεις, κάτι κινείται.
Ερ: Είναι αλήθεια ότι μας «πέσανε» πολλά. Νέο νοσοκομείο, δικαστικό μέγαρο…

Η.Σ.: Ε βέβαια,  και όλα έχουν ένα προγραμματισμό να τελειώσουν πριν τις επόμενες εκλογές. Εντάξει, στην Ελλάδα είμαστε, ξέρουμε πώς λειτουργεί η πολιτική είτε κεντρική είναι είτε αυτοδιοικητική. Κρατάμε, λοιπόν, μια μικρή επιφύλαξη. Σαν δήμος, καταλαβαίνετε ότι, είναι καλό να πιέζουμε προς τα εκεί και αν το κάνει η δημοτική αρχή καλώς το κάνει και μαζί της είμαστε, αλλά από εκεί και πέρα η συμμετοχή μας και η συμβολή μας είναι πολύ μικρή για το πώς θα διευκολύνουμε απλά κάποιες κτηματολογικές ή πολεοδομικές πράξεις οι οποίες θα διευκολύνουν  λίγο την κατάσταση και το έργο.
Ερ: Κοντεύουν τέσσερις μήνες που είστε επικεφαλής της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο. Χρονικό διάστημα μικρό μεν, ενδεικτικό δε. Έχετε βρει τα πατήματά σας;
Η.Σ.: Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που θα μπορούσαν να δεχτώ. Πατήματα δεν μπορώ να πω ότι στους τέσσερις μήνες έχω βρει, αυτό που θα ήθελα εγώ. Χαράζουμε όμως μια πορεία. Νομίζω ότι έχω βρει ένα επίπεδο όχι στην αυτοπεποίθησή μου, αλλά στην επικοινωνία μου με τον κόσμο είμαι σε ένα πολύ καλό επίπεδο.
Υπάρχει βέβαια πάρα πολλή δουλειά - και για μένα αυτό είναι το δύσκολο -  ενημέρωσης για πάρα πολλά θέματα τα οποία και ως δημοτικός σύμβουλος ενδεχομένως να μην είχα ασχοληθεί, γιατί σαν δημοτικός σύμβουλος δεν μπορείς να ξέρεις όλη την γκάμα της λειτουργίας του δήμου, οπότε από τη θέση που είμαι τώρα θα πρέπει να ενημερώνομαι για τα πάντα. Έχω βρει πατήματα στη συνεργασία μου με τους συνεργάτες μου και τους δημοτικούς συμβούλους και είμαι σε μια διαδικασία
επαφής με όλα τα στελέχη της παράταξης για να οργανώσουμε την ομάδα μας και να οργανώσουμε όχι μέτωπο αντιπολίτευσης, αλλά ένα μέτωπο ελέγχου της δημοτικής αρχής όσον αφορά το έργο της και όσον αφορά τις δράσεις τις οποίες κάνει όταν τις κάνει, αν τις κάνει.
Ερ: Να μείνουμε λίγο στο δημοτικό συμβούλιο. Η λειτουργία του με εσάς επικεφαλής είναι όπως την περιμένατε ή εκπλαγήκατε θετικά ή αρνητικά;
Η.Σ.: Ουσιαστικά ήταν πάνω κάτω όπως τα περίμενα. Δεν ξέρω αν ήτανε το ίδιο και για τη δημοτική αρχή. Έχω μια αίσθηση ότι πολλές φορές πατάνε πάνω σε αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης όπως είχανε μάθει. Πρέπει να ξέρουν όμως ότι, ναι μεν το όραμά μας σαν παράταξη παραμένει το ίδιο, ναι μεν αυτό που ονειρευόμαστε για την Κω και αυτό που θέλουμε και η πολιτική μας είναι η ίδια, δεν αλλάζει, αλλάζουν όμως τα πρόσωπα, αλλάζει πολλές φορές και η αντιμετώπιση κάποιων πραγμάτων. Την επίθεση την οποία ενδεχομένως δεχότανε είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε οποιοδήποτε πολιτικό επίπεδο ο Γιώργος Κυρίτσης, δεν μπορεί να έχει την ίδια ανταπόκριση ή το ίδιο αποτέλεσμα κάνοντάς την σε έναν διαφορετικό άνθρωπο,
γιατί είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι έτσι κι αλλιώς. Εμείς έχουμε πάει πραγματικά με μια καλή διάθεση να βοηθήσουμε το δήμο όπου χρειάζεται, να είμαστε συμπαραστάτες του δήμου όπου χρειάζεται, να φύγει αυτή η τοξικότητα από το δημοτικό συμβούλιο, την οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό και μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι η τοξικότητα προκαλείται από τη δημοτική αρχή τις περισσότερες φορές και απλά εμείς ήμασταν σε μια φάση αμυνόμενοι και τα προηγούμενα χρόνια.
Έχουμε δηλώσει ότι, όπου χρειάζεται να είμαστε δίπλα στη δημοτική αρχή για μεγάλα έργα και για το καλό του τόπου θα είμαστε πραγματικά, αλλά από κει και πέρα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και το ρόλο μας ως αντιπολίτευση και να μην το πω να κατακεραυνώνουμε, αλλά να ελέγχουμε και να είμαστε πίσω από τις δράσεις της δημοτικής αρχής για το καλό του τόπου και παράλληλα, να κάνουμε τις προτάσεις μας και να προβάλλουμε τις θέσεις μας. Αυτή είναι η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, αυτή είναι η λειτουργία της δημοκρατίας μας εν τοιαύτη περιπτώσει.
Ερ: Μια και μιλάμε για δημοκρατία, στην πρώτη συνέντευξη που μου δώσατε
αμέσως μετά την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων σαν επικεφαλής της παράταξης, είχατε δηλώσει με ειλικρίνεια και θάρρος, ότι, το μεγάλο σας διακύβευμα είναι να αποδείξετε ότι είστε ικανός να κρατήσετε την ομάδα.

Η.Σ.: Ναι είναι και αυτό προσπαθώ αυτή τη στιγμή. Το ότι είμαι επικεφαλής σε μια παράταξη μέσα από μια διαδικασία που κάναμε μέσα στην παράταξη, σημαίνει ότι έχω την αποδοχή και την εμπιστοσύνη κάποιων ανθρώπων. Από κει και πέρα όμως, η βάση μας είναι πολύ μεγαλύτερη, άρα θα πρέπει να προσεγγίσω εγώ προσωπικά και από κει και πέρα και η ομάδα ολόκληρη, τους ανθρώπους που είχαμε, οι οποίοι μας ξέρουνε, μας εμπιστεύονταν για ένα συγκεκριμένο ρόλο, θα πρέπει όμως πια να αποδείξουμε ότι ο ρόλος μας έχει ενισχυθεί και να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη τους. Αυτό θα φανεί. Όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με τη δική μας την παράταξη, έχει να κάνει ευρύτερα με την κοινωνία γιατί εγώ δεν θέλω να συζητάω μόνο με την παράταξη, συζητάω με όλη την κοινωνία και θα σας πω ότι συζητάω και με ανθρώπους οι οποίοι δεν με ψήφισαν ποτέ προσωπικά ή με ανθρώπους που δεν ψήφισαν «Δύναμη Αλλαγής» ποτέ, αλλά έχουμε μια καλή επαφή, πιστεύουν σε μένα. Το θέμα είναι να πάμε σε εκλογές ή μετά το τέλος της τετραετίας να έχουμε μια ευρεία κοινωνική αποδοχή από όλη την κοινωνία της Κω, τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή, για να αισθανόμαστε ισχυροί και έτοιμοι να κατέβουμε και να πάμε να διεκδικήσουμε το δήμο για να προσφέρουμε ή τέλος πάντων να δουλέψουμε πάνω στο όραμα το οποίο έχουμε.
Ερ: Απαντήσατε στο τελευταίο ερώτημα που είχα να σας θέσω, αν και είναι νωρίς, δηλαδή, ποιος είναι ο στόχος σας για την τετραετία του απαντήσατε. Οπότε, θα πάω ανάποδα και θα σας θέσω το προτελευταίο… Παραιτήθηκε από την παράταξή σας ο Μηνάς Κιάρης, αλλά όχι από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Ανεξαρτητοποιήθηκε, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Πριν από αυτή την πολιτική πράξη, είχε γίνει συζήτηση στην παράταξη; 

Η.Σ.: Στην παράταξη το έχουμε συζητήσει, με τον Μηνά το έχουμε συζητήσει, αλλά αυτό θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να επικοινωνηθεί από τον ίδιο. Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι ο Μηνάς είναι ένας φίλος, είναι ένας άνθρωπος τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα και για την πολιτική του σκέψη και την προσωπικότητα του, αλλά τον εκτιμώ βαθύτατα και σαν φίλο. Όταν εκείνος αισθανθεί ότι είναι έτοιμος και θέλει να πει δύο πράγματα θα τα πει, από κει και πέρα, η θέση της παράταξης είναι ότι εμείς είμαστε εδώ, οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλο τον κόσμο, για όλους τους ανθρώπους και οι σχέσεις μας οι διαπροσωπικές συνεχίζουν να είναι καλές με όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα με τον Μηνά, ο οποίος είναι ένα στέλεχος το οποίο εκτιμούμε βαθύτατα όλοι μας.
Ερ: Δεν μιλάμε για διαπροσωπικές σχέσεις. Ο κ. Κιάρης δεν παραιτήθηκε από την πολιτική, οπότε εκεί θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, παραιτήθηκε από την παράταξη και μένει ανεξάρτητος, που σημαίνει ότι κάτι είχε στραβώσει με την παράταξη.
Η.Σ.: Προφανώς για να πάρει μια τέτοια απόφαση. Εγώ θα σας πω ότι με τον Μηνά και καφέ έχουμε πιει και έχουμε συζητήσει. Από κει και πέρα όμως, οι πρωτοβουλίες ανήκουν στον ίδιο τον Μηνά και όχι σε εμάς.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris