ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 26 Απρ 2024

 «Δεν είναι δυνατόν να είμαστε μια χώρα που να μη μπορεί να γιατρέψει τους πολίτες της»

Με μεγάλη καθυστέρηση έφτασε στην Κω από τη Νίσυρο την Τετάρτη, 24/4/2024, το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, τον οποίο συνόδευε ο ναύαρχος εν αποστρατεία Ευάγγελος Αποστολάκης και στελέχη του κόμματός του, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στα νησιά του Αιγαίου.

Πρώτος του σταθμός, όπως ήταν το πρόγραμμά του, το νοσοκομείο όπου συναντήθηκε με μέλη της διοίκησης και του προσωπικού και ενημερώθηκε για τα προβλήματα λειτουργίας του.

Στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και το έλλειμμα κινήτρων σε γιατρούς στάθηκαν οι εργαζόμενοι. «Καταλαβαίνουμε και εμείς πως ο κόσμος διψάει για μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Το βασικό είναι να γνωρίζετε ότι είμαστε άνθρωποι που προερχόμαστε από την κοινωνία, δεν σας κοιτάμε αφ’ υψηλού», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η συζήτηση στράφηκε στον λάθος σχεδιασμό σχετικά με τη λειτουργία του νοσοκομείου. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με οργανόγραμμα που απευθύνεται σε 40.000 πληθυσμό ενώ στην πραγματικότητα λόγω τουρισμού υποδέχεται περιστατικά για 130.000. Ο κ. Κασσελάκης είχε επισκεφθεί και πέρυσι το νοσοκομείο και έτσι ήταν αρκετά ενήμερος για τα εκκρεμή ζητήματα. «Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση» επεσήμανε σχετικά, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον χαμό της 63χρονης Διονυσίας η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε καρότσα πέρυσι στην Κω.

Ενδεικτικό της υποστελέχωσης είναι ότι, δεν έχει πληρωθεί καμία από τις οργανικές θέσεις παθολόγων ενώ ενδεικτικά υπάρχουν δυο κενές θέσεις καρδιολόγων και μια κενή θέση παιδιάτρου. Επίσης, έγινε αναφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην απόδοσή του. Ο Στέφανος Κασσελάκης υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για υγειονομικό ισοδύναμο καθώς για τις δεκάδες οικογένειες που αναγκάζονται να μετακινηθούν στην Αθήνα ή αλλού, όπου, εκτός από έξοδα μετακίνησης υπάρχουν και τεράστια έξοδα διαμονής, καθυστερήσεις κ.λ.π.

«Είναι στα χέρια μας να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο. Είναι στα χέρια μας να ξυπνήσουμε ως χώρα να πούμε ότι δε φτάνει ένα ασθενοφόρο στην Κω. Ή είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος ή δεν είμαστε. Ξέρετε, 2.5 δισ. ευρώ ερευνώνται από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για απευθείας αναθέσεις ή ελεγχόμενους διαγωνισμούς. Πρόκειται για 600 έργα που ανατέθηκαν σε 10 εταιρείες. Πόσα από αυτά τα 2.5 δισ. χρειάζεται το νοσοκομείο της Κω για να είναι πλήρες;», αναρωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης.

Τέλος, ο κ. Κασσελάκης στάθηκε σε ορισμένες προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία πριν λίγο καιρό για να δοθεί ένα πριμ 1000 ευρώ σε κάθε γιατρό που πηγαίνει στα νησιά. Αυτό κοστίζει 35 εκ. ευρώ σύνολο το οποίο αντιστοιχεί σε 1 ευρώ την διανυκτέρευση κάθε τουρίστα στη χώρα μας. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό το κίνητρο. Χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα στην στέγη. Υπάρχει μια εξομοίωση του οικογενειακού σχεδιασμού και των κινήτρων γιατρών και νοσηλευτών με τα προνόμια που έχουν οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων. Πρέπει να εξισωθούν. Εάν παραμείνουν πέντε χρόνια στο νησί, να τους βοηθήσουμε με ένα πρόγραμμα αγοράς πρώτης κατοικίας, να κάνουν το νησί τη νέα τους πατρίδα. Να κάνουμε πράξη την αποκέντρωση. Μια άλλη βασική πλευρά της πρότασης μας είναι να παρέχουμε στους γιατρούς και νοσηλευτές ψηφιακά μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα για να συνεχίσουν την εξέλιξη τους.

Χρειάζεται ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ, να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές και να εκσυγχρονιστούν όπου χρειάζεται».

Μετά το νοσοκομείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, περιόδευσε στο ιστορικό κέντρο της πόλης με κατάληξη το μεζεδοπωλείο «Σχολαρχείο», όπου συνομίλησε με πολίτες.

Να σημειώσουμε πως, τόσο στη σύσκεψη στο νοσοκομείο όσο και στο «Σχολαρχείο» δεν παραβρέθηκαν η έπαρχος και ο δήμαρχος, παρά το ότι είχαν προσκληθεί.  

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris