ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 26 Απρ 2024

Κάτοικοι και επαγγελματίες του εμπορικού – ιστορικού κέντρου της πόλης καταγγέλλουν παραβάσεις του ωραρίου μουσικής και καταπάτηση κοινόχρηστων χώρων

«Μια πόλη σε αναρχία, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει – Δεν υπάρχουν κανόνες, δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, δεν βγάζεις άκρη…»

Δημοσιεύουμε μια (από τις πολλές…) καταγγελία κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής του εμπορικού - ιστορικού κέντρου της πόλης μας, η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Σ», ήρθε ως αντίδραση σε μια χορήγηση άδειας αποτελώντας το «κερασάκι στην τούρτα». «Δεν θέλουμε να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά δεν δεχόμαστε αυτή την ανεξέλεγκτη λειτουργία και σε ηχορρύπανση και σε κατάληψη κοινόχρηστων χώρων» τονίζουν. 

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής, επισημαίνουν ένα ακόμα τεράστιο ζήτημα, αυτό της δυσκολίας πρόσβασης στην πλατεία Κονίτσης, δηλαδή, την πρόσβαση σε κατοικίες και επιχειρήσεις οχημάτων της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, εξαιτίας τραπεζοκαθισμάτων κ.ά., κύρια στις εισόδους της.

 

Δημοσιεύουμε μια (από τις πολλές…) καταγγελία κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής του εμπορικού - ιστορικού κέντρου της πόλης μας, η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Σ», ήρθε ως αντίδραση σε μια χορήγηση άδειας αποτελώντας το «κερασάκι στην τούρτα».
Η άδεια αφορούσε παρατάσεις ωραρίου μουσικής  σε διάφορα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην εν λόγω περιοχή, αλλά και ευρύτερα.

Τη χορήγηση των εν λόγω αδειών εξέτασε η αρμόδια διεύθυνση του δήμου (Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Τμήμα Παροχής Υπηρεσιών, 22/11/2023, Α.Π.: 29127) και απέστειλε το σχετικό αίτημα προς έγκριση σε αρμόδιο αντιδήμαρχο και δημοτική αστυνομία. Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις  29/11/2023, συνεδριάζει το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κω (απόφαση 19, ΑΔΑ: 6ΦΑΜΩΛΕ-Ζ6Π) και αποφασίζει ομόφωνα (από τα 11 μέλη παραβρέθηκαν και αποφάσισαν μόνο τα 4, διότι οι απόντες ήταν δικαιολογημένοι, άρα, υπάρχει απαρτία…) τη χορήγησή τους, όπως τις είχε εισηγηθεί η ανωτέρω Δ/νση.

Αρκετούς μήνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα, στις 12/3/2014 (Α.Π.! 5993), η Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Τμήμα Παροχής Υπηρεσιών, εξαναγκασμένη πλέον από την αντίδραση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, αποστέλλει προς τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Κω εισήγηση για ανάκληση της ανωτέρω άδειας, επισημαίνοντας πως, «από τις επανειλημμένες καταγγελίες, έγγραφες και προφορικές, προκύπτει καταστρατήγηση των όρων χρήσης μουσικής από τα εν λόγω Κ.Υ.Ε.». Δηλαδή, παραδέχονται την καταστρατήγηση των όρων που όφειλαν να τηρούν οι ιδιοκτήτες των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος , ενώ εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται επίσης πως, δίνουν άδειες αλλά δεν ελέγχουν την τήρησή τους και πρέπει οι πολίτες να τους το κάνουν γνωστό με καταγγελίες…

Να σημειώσουμε πως, η άδεια που δόθηκε από την αρμόδια Δ/νση του δήμου επιτρέπει την παράταση του ωραρίου λειτουργίας μουσικής, για μεν τη χειμερινή περίοδο (από 1ης Νοεμβρίου έως  31η Μαρτίου) μέχρι την 00:30 και για την θερινή περίοδο (από 1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου) μέχρι τις 02:00π.μ. για τα καταστήματα σε κλειστούς χώρους και για τους υπαίθριους μέχρι την 01:00π.μ.

Το θέμα είναι ότι, μέχρι και σήμερα, οι άδειες δεν έχουν ανακληθεί, δηλαδή, δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κω.

Όπως μας αναφέρθηκε, εκτός του ότι αυτή η αναρχία χαρακτηρίζει ολόκληρο το νησί, στην πλατεία Κονίτσης λειτουργούν τρία (3) Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με τραπεζοκαθίσματα, σε δρόμους που οδηγούν στην πλατεία υπάρχουν άλλα τέσσερα (4), ενώ ετοιμάζονται να λειτουργήσουν – προς το παρόν… - άλλα δύο (2), που σημαίνει ότι, ουδείς δύναται να φανταστεί το τι θα συμβεί στο μέλλον, αφού το ενδιαφέρον για περισσότερα καταστήματα (και οι «πιέσεις»…) είναι μεγάλο.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής, επισημαίνουν ένα ακόμα τεράστιο ζήτημα, αυτό της δυσκολίας πρόσβασης στην πλατεία Κονίτσης, δηλαδή, την πρόσβαση σε κατοικίες και επιχειρήσεις οχημάτων της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, εξαιτίας τραπεζοκαθισμάτων, κύρια στις εισόδους της.

Η καταγγελία

«Προς

Την Δημοτική Αστυνομία Κω

Κάθε αρμόδια Υπηρεσία Δήμου

Την Εισαγγελία Κω

Την Αστυνομική Διοίκηση

Και κάθε Υπηρεσία, αρμόδιο φορέα, εμπλεκόμενο Υπάλληλο

(Κως, 19/02/2024, Α.Π. Εισερχ. 3731)

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ  - ΟΧΛΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΩΝ

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος

Όλοι εμείς, που υπογράφουμε παρακάτω, γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε κατοικούμε ή εργαζόμαστε στα οικοδομικά τετράγωνα που συγκροτούν την πλατεία Κονίτσης και περιβάλλονται από τις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου, Βασιλέως Παύλου, Ιπποκράτους, Λόρδου Βύρωνος, αποτελούμε μια αποφασισμένη ομάδα ενεργών πολιτών που αξιώνει την εφαρμογή των θεσμοθετημένων διατάξεων που αφορούν στη περιοχή μας.

Χαιρόμαστε να τη βλέπουμε να πάλλεται από ζωντάνια, να φιλοξενεί κοινωνικές εκδηλώσεις, να περιβάλλεται από όμορφα καταστήματα, ανεχόμενοι την αναγκαία όχληση και τις όποιες δυσκολίες επιφέρει αυτό στην καθημερινότητα μας.

Δυσανασχετούμε όμως όταν υποβαθμίζεται βάναυσα με ηχορύπανση, αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και αποκλεισμό των εισόδων της, ενώ τρέμουμε στην ιδέα  ότι, αν – ο μη γένοιτο – χρειασθούμε ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα, αυτό δεν θα μπορέσει να περάσει γρήγορα και άμεσα εντός της πλατείας, καθώς η μία και μοναδική ανοιχτή είσοδος επί της οδού Περίδου, ( οι υπόλοιπες τέσσερις είναι κατειλημμένες), τις περισσότερες φορές , δυστυχώς, παραμένει αδιάβατη, με ενδεχομένως ολέθριες συνέπειες.

Η γειτονιά μας, περίκλειστη από ιταλικά ως επί το πλείστον κτίσματα – τα οποία απαιτούν μεγάλο κόστος συντήρησης και εξωραϊσμού τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους μισθωτές των ισογείων καταστημάτων – αποτελεί την καρδιά του οικισμού και εμπορικού κέντρου της Κω, κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Χαρακτηρισμένη ως περιοχή γενικής κατοικίας σύμφωνα με το Π.Δ. 23 – 8 – 87 ΦΕΚ 166δ/87 αλλά και την απόφαση του Νομάρχη Δωδεκανήσου ΧΟΠ/ΕΠΑ 101/3 – 8- 90 ΦΕΚ 456δ/90, υπόκειται σε επιπλέον περιορισμούς και κανόνες, που παραβιάζονται έχοντας ως αποτέλεσμα την διατάραξη της κοινής ησυχίας και ηρεμίας την ηχορύπανση, την ανεξέλεγκτη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων.

Αίτημά μας είναι η περιοχή μας, να παραμείνει ένας καλαίσθητος, ζωντανός προορισμός για ντόπιους και ξένους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, άξια να την επισκεφθείς, να ζήσεις ή να δουλέψεις σε αυτή.

Προϋπόθεση, ωστόσο, γι αυτό είναι η πολιτεία να εφαρμόσει τις ισχύουσες διατάξεις που η ίδια έχει θεσμοθετήσει, προκειμένου οι κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής να υπακούσουν στους ίδιους κανόνες.

Τώρα, προτού ξεκινήσει η θερινή σεζόν και τα προβλήματα επιταθούν, προκειμένου ν’ αποφύγουμε εντάσεις και αντιδικίες, προς όφελος της περιοχής και της πόλης.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ

Κάθε εμπλεκόμενος, ιδιώτης, επαγγελματίας, αρμόδια Υπηρεσία και Αρχή, να κάνει το αυτονόητο. Να τηρήσει τις ισχύουσες διατάξεις:

  • Την πλήρη και ίση προς όλους (εμπόρους και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος) εφαρμογή της Κανονιστικής Απόφασης Νο 256/30-6-2015 έως 01-07-2015 του Δήμου Κω σε συνδυασμό με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και την ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • Την αυστηρή των ισχυουσών διατάξεων για τα τραπεζοκαθίσματα, ιδίως στις εισόδους  της Πλατείας Κονίτσης, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση και η κυκλοφορία των μεγάλων οχημάτων (ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ, ΕΚΑΒ) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης της περιοχής.
  • Την εφαρμογή των κυρώσεων του νόμου σε όλους μας, στον καθένα μας».

(Ακλουθούν υπογραφές 44 κατοίκων, τα ονόματα των οποίων για ευνόητους λόγους, δεν αναφέρουμε).   

Και το… λαβράκι!!!

Τι προβλέπει ΦΕΚ για την προστασία του ιστορικού κέντρου και τι συμβαίνει σήμερα…

Ψάχνοντας το θέμα, «ανακαλύψαμε» το ΦΕΚ, αριθμ. Φύλλου 456, τεύχος τέταρτο, 29 Αυγούστου 1990, το οποίο είναι σε ισχύ. Αφορά σε Πολεοδομικά Διατάγματα και ειδικότερα σε απόφαση με τίτλο «Καθορισμός χρήσης γης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1512/85 στο Ν. Δωδ/σου», εξειδικεύοντας στην «Έγκριση Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Κω, νήσου Κω, Ν. Δωδ/σου».
Το συγκεκριμένο ΦΕΚ αφορά το σύνολο της πόλης της Κω, εξειδικεύοντας όμως το τι θα ισχύει σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα.

Συγκεκριμένα:

«Παράγραφος 3.4.2.

Στα Ο.Τ. που περιλαμβάνονται: στην περιοχή ανάπλασης και στη ζώνη προστασίας  παραδοσιακών συνόλων, δηλαδή, στα Ο.Τ. 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 35α, 121, 122, 127, 128, 129, 131, 132, 133, 135, 141, 145, 146, 147, 148, απαγορεύονται οι χρήσεις καφενείων, μπαρ, καφετεριών, κέντρων διασκέδασης.

Παράγραφος 3.5

Στα Ο.Τ. που περιλαμβάνει η ζώνη προστασίας παραδοσιακών συνόλων, ισχύουν οι όροι δόμησης του τομέα ΙΑ με μεγ. επιτρεπόμενο ύψος 7,50μ. και μέγιστο αριθμό ορόφων 2 (ισόγειο και πρώτο όροφο).

Παράγραφος 4

Για την ανέγερση κάθε κτιρίου μέσα στη ζώνη προστασίας παραδοσιακών συνόλων, επιβάλλεται γνωμοδότηση της ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου).

Ρόδος, 3 Αυγούστου 1990

Ο Νομάρχης

Γ. Χαραλαμπόπουλος».


«Παρά το νόμο που είναι σε ισχύ, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Βάζει ότι στέγαστρα θέλει, κλείνει πεζοδρόμια… δίδονται αφειδώς άδειες ενώ απαγορεύεται…» δηλώνουν στον «Σ» κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής. Όπως μας ενημέρωσαν, είχαν και προσωπική επαφή με τον δήμαρχο, του παρέδωσαν την καταγγελία, ξεκαθαρίζοντάς του πως, δεν θέλουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με επιχειρηματίες Κ.Υ.Ε., δεν θέλουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά να μπουν κάποιοι κανόνες τους οποίους να σέβονται άπαντες. Κι ένας βασικότατος κανόνας, πέρα από την ηχορρύπανση που τους διαλύει τη ζωή, όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσαν, είναι η ασφάλειά τους. Δηλαδή, την πρόσβαση οχημάτων της Πυροσβεστικής και Ασθενοφόρων, διότι, οι βασικές είσοδοι προς την πλατεία Κονίτσης είναι κλειστές. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα σημείο εισόδου και εξόδου προς και από την πλατεία» σημειώνουν, προσθέτοντας πως, με την τοποθέτηση όλο και περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, που σημαίνει κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, σε λίγο η πλατεία θα είναι απροσπέλαστη.

«Δεν θέλουμε να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά δεν δεχόμαστε αυτή την ανεξέλεγκτη λειτουργία και σε ηχορρύπανση και σε κατάληψη κοινόχρηστων χώρων» τονίζουν. 
Ρωτάμε, λοιπόν: Ακούει κανείς;;;

















ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Zogas_dimitris