Κοινωνία Παρ 4 Οκτ 2024

Ο «Σ» σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί το αναγνωστικό κοινό και κυρίως οι «ευάλωτοι», για τη λειτουργία εδώ και λίγο καιρό Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στη Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου (Κως), στις 13/9/2024 απέστειλε αίτημα* προς το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ζητώντας να επιτραπεί σε καταρτισμένο στέλεχος της Διεύθυνσης να παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, έγγραφη απάντησε δεν έχουμε λάβει. Σε επικοινωνία μας με αξιωματικό της ΕΛΑΣ, πληροφορηθήκαμε πως, η Υπηρεσία δεν κάνει αποδεκτά όλα τα αιτήματα. Εξετάζει κάποιες παραμέτρους και με βάση αυτές, αποφασίζει ποια θα δεχτεί και ποια θα απορρίψει. Μας παρέπεμψε δε, στο site της ΕΛΑΣ όπου υπάρχουν εκθέσεις** με στατιστικά στοιχεία. Με λίγα λόγια, η κακοποιημένη γυναίκα θα ενθαρρυνθεί και θα βοηθηθεί διαβάζοντας την 170 σελίδων έκθεση της ΕΛΑΣ…

Περιττό να πούμε ότι, το αίτημα του «ΣΤΑΘΜΟΥ» για συνέντευξη απορρίφθηκε, την ίδια στιγμή που σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκπρόσωποι του Γραφείου Τύπου της ΕΛΑΣ βγαίνουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς, πανελλήνιας βεβαίως εμβέλειας, παραχωρώντας συνεντεύξεις για κάθε περιστατικό….

*ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

(13/9/2024)

Προς: Ελληνική Αστυνομία

Κοινοποίηση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

«Παρακαλώ, όπως επιτρέψετε σε καταρτισμένο στέλεχος της Β’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου να παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα «ΣΤΑΘΜΟΣ» με θέμα, το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Ήτοι, πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Κω, στελέχωση, «είδη» περιστατικών που αντιμετώπισε αυτό το χρονικό διάστημα και πόσα, σε ποιους απευθύνεται (και σε ανηλίκους;), ποια η βοήθεια που προσφέρει, τι ακολουθεί μετά την καταγγελία, πώς μπορεί το θύμα ή άλλος πολίτης να προβεί σε καταγγελία (τηλεφωνικά, με γραπτό μήνυμα ή με φυσική παρουσία;), η χρησιμότητα του panic button και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία κριθεί ότι θα βοηθήσει στην αρτιότητα της συνέντευξης. 

Στόχος μας, η ενημέρωση των συμπολιτών μας για την δράση του Γραφείου, έτσι ώστε να συμβάλουμε και οι δυο πλευρές – κατά το δυνατόν – στην τόνωση του ηθικού των κακοποιημένων προκειμένου να βρουν τη δύναμη να ζητήσουν βοήθεια.

Ευελπιστώντας σε θετική ανταπόκριση…».

**Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ SITE ΤΗΣ ΕΛΑΣ

Στο site της ΕΛΑΣ, υπάρχουν αναρτημένες Ετήσιες Εκθέσεις Έργου Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Από την έκθεση του 2023, 170 σελίδων, επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε τον επίλογο όχι μόνο λόγω χώρου, αλλά κυρίως διότι όσα αναφέρονται είναι βαθιά ανθρώπινα, τα οποία όμως, τουλάχιστον στην τοπική μας κοινωνία, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταπόκριση.

Αναλυτικά:

Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας -  Κλάδος τάξης διεύθυνση γενικής αστυνόμευσης τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας

Ετήσια Έκθεση Απολογισμού Έργου Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έτους 2023

Αθήνα, Ιούλιος 2024

Τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας /Δ.Γ.Α/Α.Ε.Α.

Η παρούσα Ετήσια Έκθεση συντάχθηκε από στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης/ Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Επιτρέπεται η αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση με αναφορά στην πηγή.

Ακολουθούν 170 σελίδες με στατιστικά στοιχεία τα οποία αφορούν στην επικράτεια.

Ο Επίλογος

«Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια σοβαρή κοινωνική μάστιγα που επηρεάζει αρνητικά τα θύματα, τις οικογένειες και την κοινωνία συνολικά. Μέσα από την παρούσα έκθεση και την στατιστική απεικόνιση επιχειρήθηκε να αναδειχθεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος, καθώς και το σύνολο των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η κατανόηση των αιτίων που οδηγούν στην ενδοοικογενειακή βία, όπως οι κοινωνικές ανισότητες, τα στερεότυπα φύλου και οι ψυχολογικοί παράγοντες, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης. Οι θεσμικές παρεμβάσεις, η ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης και η εκπαίδευση της κοινωνίας σε θέματα βίας και ισότητας είναι ουσιώδη βήματα προς την εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Είναι ευθύνη όλων μας, ως μέλη της κοινωνίας, να συμβάλλουμε ενεργά στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια, να υποστηρίξουμε τα θύματα και να συνεργαστούμε όλοι οι αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και δικαιότερου ενδοοικογενειακού περιβάλλοντος. Η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας και οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού για να την εξαλείψουμε. Στην κατεύθυνση αυτή η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις προκειμένου να επιτύχουμε την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, την αναβάθμιση της αστυνομικής ανταπόκρισης την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης των πολιτών – θυμάτων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Με την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή όλων μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Ας δράσουμε τώρα για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον χωρίς βία, όπου κάθε άτομο θα ζει με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει, ως εγγυήτρια δύναμη της εσωτερικής τάξης και ασφάλειας, της ευνομίας και της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, σε συνεργασία με την κοινότητα, να επιδεικνύει αμέριστο ζήλο, στοχεύοντας στην εξάλειψη του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου».

Πώς λειτουργεί το… σύστημα αν είστε θύμα

ΕΛΑΣ: Οδηγίες για την καταγγελία περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας https://eleftherostypos.gr/" target="_blank" title="Share on Facebook Messenger">

Και μετά από τα παραπάνω κατατοπιστικά (!!!), στο site της ΕΛΑΣ αναφέρονται οι τρόποι που θα βοηθηθεί ένα θύμα κακοποίησης, ενώ μας ενημερώνει πως, η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το νόμο, λες και θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο…

Αναλυτικά:

«Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δημιούργησε Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, οι οποίες λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκαν 73 επιτελικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, καθώς και 63 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας με επιχειρησιακά-προανακριτικά καθήκοντα. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.

Αν είστε θύμα:

Καλέστε το 100.

Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με: Ακριβή διεύθυνση – Ονοματεπώνυμο – Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/τη σύζυγό μου»).

Εάν εσείς δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).

Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.

Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή στο πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την Επικράτεια (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, καθώς και των Επιτελικών Γραφείων της επικράτειας).

Καλέστε τη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.

Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή το πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, καθώς και των Επιτελικών Γραφείων της επικράτειας).

Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη Γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα:

www.isotita.gr www.womensos.gr».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris