ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Πεμ 14 Απρ 2016

Η κατάσταση του Κ.Υ. σήμερα σε σύγκριση με το χθες

Τεράστιο το έργο γιατρού και εθελοντών

Οι προσπάθειες και η απαίτηση κατοίκων να λειτουργήσει το Κέντρο αξιοπρεπώς    

 

Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας λοιπόν. Μια πονεμένη στην κυριολεξία ιστορία που κρατάει από τον Μάιο του 2009, όταν «παραδόθηκε» στην τοπική κοινωνία από τον (τότε) υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου, όπως αποδείχτηκε, να κάνει το κομμάτι του τόσο ο ίδιος όσο και η Ν.Δ. Ήταν, βλέπετε, προεκλογική περίοδος και είχε σπεύσει η τότε κυβέρνηση να «αξιοποιήσει» κονδύλια της Ε.Ε. για να κατασκευάσει κάμποσα Κέντρα Υγείας.

Επειδή έχουμε ιδιαιτέρως πολλά ρεπορτάζ όλα αυτά τα χρόνια για την υπόθεση, δεν θ’ αναφερθούμε με λεπτομέρειες στο παρελθόν. Απλά θα υπενθυμίσουμε το πόσο λαμόγια είναι οι πολιτικοί μας, αλλά και οι ορντινάντσες τους, σημειώνοντας πως, όταν ήρθαν οι Ευρωπαίοι επιθεωρητές (έπρεπε να ελέγξουν αν έπιασαν τόπο τα φράγκα που έδωσαν), άρον – άρον είχε μεταφερθεί γιατρός και είχε κάπως ευπρεπιστεί ο χώρος… «προκειμένου να μην φάμε πρόστιμα» όπως είχε δηλώσει στον «Σ» ο  υποδιοικητής 2ης ΥΠΕ Χαράλαμπος Πλάτσης τον Ιανουάριο του 2014, ήτοι, πριν από δύο και βάλε χρόνια. Μετά, ακολουθήθηκε η γνωστή ελληνική τακτική της προχειρότητας και του «μη μου τους κύκλους τάραττε». Με λίγα λόγια, να παραμείνει το τοπικό κατεστημένο ως έχει. Το οποίο κατεστημένο, ναι μεν δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει στους πολίτες (ελλείψει γιατρών, ιατροφαρμακευτικών υλικών, κ.α.), αλλά με τα οικονομικά συμφέροντα και το «σπρώξιμο» στην ιδιωτική παροχή φροντίδας υγείας, τα πάει άριστα. 

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι, σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να γράψουμε κάτι «καλό» (δεν προβάλουμε τα «κακά» από βίτσιο, αλλά διότι ψάχνουμε το «καλό» σαν την καρφίτσα στ’ άχυρο…), θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το ρεπορτάζ όπως το καταγράψαμε και κυρίως την αίσθηση που εισπράξαμε από την επίσκεψή μας στο Κ.Υ. και τη συνομιλία μας με τον γιατρό κ. Αναστάσιο Μεταξά.

 

Οι θετικές εξελίξεις

Μετά από πληροφορίες αρκετών συμπολιτών μας και την… έκπληξή τους γιατί δεν αναδείξαμε το θέμα («εσείς που έχετε τόσο ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια με το Κέντρο Υγείας, γιατί δεν κάνατε ένα ρεπορτάζ τώρα που έχει αλλάξει η κατάσταση;») όπως μας επέπληξαν, επισκεφθήκαμε το χώρο. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, ο χώρος - και εξωτερικά και εσωτερικά - είχε καθαριστεί σε τέτοιο βαθμό που τίποτα δεν θυμίζει την πρότερη «εικόνα» που μας προκαλούσε θλίψη και θυμό.

 

Η απόφαση για την επιστροφή στην γενέτειρα

Ο κ. Μεταξάς, με το που  πληροφορήθηκε την ύπαρξη του νόμου 3868 του 2010  και με δεδομένο ότι, διακαής του πόθος ήταν να επιστρέψει στην «αγαπημένη του Κω», άδραξε την ευκαιρία και στάθηκε τυχερός, μιας και εκείνη την περίοδο είχε βγει στον αέρα η προκήρυξη θέσεων. Έτσι, αρχές του περασμένου Ιουλίου, κατέφθασε στο νησί.

 

Η κατάσταση του Κέντρου Υγείας…

Η πρώτη «εικόνα» ήταν απογοητευτική. Διάχυτη η βρωμιά και η δυσοσμία…  Κατεστραμμένες πόρτες, ανοιχτά παράθυρα (άρα ο χώρος αφύλακτος), περιττώματα παντός τύπου παντού. Τεράστια η… παρουσία τρωκτικών και εντόμων. Είχαν κατακλύσει χώρους από το υπόγειο έως τα διαμερίσματα, αφήνοντας τα… ίχνη τους παντού.

Στο εύλογο ερώτημά μας, πώς λειτουργούσαν το ιατρείο οι προκάτοχοί του κάτω από τέτοιες συνθήκες,, μας ανέφερε ότι, καθαρίζονταν υποτυπωδώς μόνο συγκεκριμένοι χώροι. Εκτός αυτού, το ιατρείο υπολειτουργούσε. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο γιατρός εμφανιζόταν μια δυο φορές την εβδομάδα, ισχυριζόμενος ότι έκανε πολλές εφημερίες στο νοσοκομείο.

Στην προσπάθεια, λοιπόν, καθαρισμού του κτιρίου, εκτός των εθελοντών, προσφέρθηκε και ο δήμος με τις εξής δράσεις: απεντόμωση, μυοκτονία, πλύσιμο εξωτερικών τοίχων και καθαρισμό εξωτερικού χώρου. Έκτοτε, είναι απών.    

Όσο για τους εθελοντές (σύλλογοι, μεμονωμένοι πολίτες, επιχειρηματίες), από Κέφαλο, Αντιμάχεια, Πυλί ακόμα και από την πόλη της Κω, εκτός της προσφοράς προσωπικής εργασίας (καθαριότητα), προσέφεραν και τεχνική υποστήριξη παντελώς δωρεάν (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, ηλεκτρονικά, ξυλουργικά, υαλουργικά, τηλέφωνα, κ.α.). Να σημειώσουμε ότι, αναμένεται σχετικό ευχαριστήριο από την 2η ΥΠΕ.

 

Το «αγκάλιασμα» του κόσμου

Το πείσμα, η ανιδιοτέλεια και η ποιότητα της δουλειάς του κ. Μεταξά, λειτούργησε και λειτουργεί ως πόλος έλξης εθελοντών και υποστηριχτών του έργου του. «Η προσφορά των ανθρώπων, η εκτίμηση και η αγάπη τους, μου έχουν ανεβάσει το ηθικό και μου δίνουν ώθηση να συνεχίσω» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεταξάς. (Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στη διάρκεια της συζήτησής μας, ο γιατρός αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές στους εθελοντές και στην τεράστια βοήθεια που πρόσφεραν για να λειτουργήσει το ιατρείο και να ευπρεπιστεί το κτίριο).

Για την ιστορία και μόνο, μας ενημέρωσε ότι, ζήτησε και έλαβε από την 2η ΥΠΕ εξουσιοδότηση, με την οποία του δόθηκε η άδεια να μπουν στο κτίριο εθελοντές, σαφώς υπό την παρουσία του. «Όλες οι εργασίες που έχουν γίνει στο κτίριο, έχουν καταγραφεί» μας είπε, συμπληρώνοντας πως, πριν αναλάβει καθήκοντα, ζήτησε από τη 2η ΥΠΕ να γίνει καταγραφή των όσων υπήρχαν στο κτίριο. Από την καταγραφή που έγινε, με προσωπικό του νοσοκομείου, σε σύγκριση με πρότερη καταγραφή του 2013, αποκαλύφθηκε ότι, λείπει ξενοδοχειακό υλικό.

Κάποιος πρέπει να απολογηθεί γι’ αυτό και να αναζητηθούν ευθύνες, τόσο για την κατάσταση που βρισκόταν το κτίριο (και εσωτερικά και εξωτερικά), όσο και για την καταλήστευσή του.

 

Ο απολογισμός της δουλειάς

Είναι τεράστιο το έργο που έχει προσφερθεί σε αυτούς τους λίγους μήνες λειτουργίας του ιατρείου (περίπου έξι μήνες). Έχουν ξεπεραστεί οι δυόμιση χιλιάδες περιστατικά (!!!), ενώ να  σημειώσουμε ότι, εκτός των επισκέψεων ασθενών στο ιατρείο, ο γιατρός κάνει και κατ’ οίκον επισκέψεις όταν παραστεί ανάγκη. Το δε κινητό  του είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο καθημερινά, 30 ημέρες το μήνα. Το έργο που έχει παραχθεί, παρουσιάστηκε στην 2η ΥΠΕ στις 16 Φεβρουαρίου, συνοδευόμενο και από ένα μικρό βιντεάκι που δείχνει τη μεταμόρφωση των χώρων.

 

Το «πρόβλημα» με το ΕΚΑΒ

Επίπλαστο χαρακτήρισε ο κ. Μεταξάς το θέμα που έχει προκύψει με την «φιλοξενία» στα διαμερίσματα του Κέντρου των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ. «Όχι μόνο δεν αρνούμαι να έρθουν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο, αλλά το θεωρώ και απαραίτητο. Να γίνει όμως με τη νόμιμη διαδικασία» είπε, συμπληρώνοντας πως, απαραίτητη είναι και η πρόσληψη συναδέλφων του, καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού διότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. «Το Κέντρο πρέπει να στελεχωθεί  για να προσφερθεί η ποιότητα φροντίδας υγείας που αξίζει στους συμπατριώτες μου» δήλωσε ο γιατρός, σημειώνοντας πως, από τον περασμένο Δεκέμβριο, η δεύτερη οργανική θέση του Κέντρου έχει καταληφθεί από αγροτικό γιατρό, ο οποίος όμως δεν υπηρετεί στο Κέντρο, αλλά στο νοσοκομείο… Με αυτή δε, τη διαδικασία που ακολουθείται, δεν μπορεί να προκηρυχθεί θέση για το Κ.Υ. με συνέπεια να μην μπορεί να υπηρετήσει άλλος γιατρός. Με λίγα λόγια, έχει μπλοκαριστεί η θέση και το αξιοπερίεργο είναι ότι, ο γιατρός στα χαρτιά δείχνει ότι υπηρετεί στο Κέντρο…

Όμως, όπως προαναφέραμε, υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας που δεν είναι άλλος από τον κόσμο. Στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας στην Αντιμάχεια, συστάθηκε επιτροπή πολιτών η οποία, εκτός της συλλογής υπογραφών για τη στήριξη του Κέντρου και τη στελέχωσή του, θα οργανώσει παρόμοιες συναντήσεις και στα άλλα χωριά.  

Εν κατακλείδι, για να γίνει περιγραφή της ταλαιπωρίας όλων (γιατρού, οικογένειάς του, αλλά και κατοίκων – εθελοντών), προκειμένου να φτάσει το Κέντρο σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο λειτουργίας, δεν αρκούν κάποιες σελίδες εφημερίδας, αλλά βιβλίο…

Αυτό καταδεικνύει περίτρανα τη δυσπραγία (αρρώστια) της δημόσιας διοίκησης, αλλά ταυτόχρονα και το «βόλεμα» δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι αρνούνται κάθε τι νέο, ίσως από φόβο μην χάσουν τα κεκτημένα και γιατί όχι, μη χάσουν… πελατεία. Ένας άλλος παράγοντας που «παίζει», είναι ο φόβος ότι, το «νέο» δεν θα μπορούν να το ελέγξουν και έτσι θα δυσκολεύεται το «φαγοπότι» ή θα κινδυνεύει η θεσούλα τους. Μην ξεχνάμε ότι, δυστυχώς, η διαφθορά, τα «παραμάγαζα» και το πολιτικό αλισβερίσι κυριαρχούν στην Ελλάδα.

Το έργο που παράγεται στο Κ.Υ. με το μεράκι του γιατρού και τη συμμετοχή των κατοίκων, πρέπει να γίνει γνωστό στον υπουργό Υγείας. Και αυτό μπορούν να το πράξουν οι τοπικοί μας βουλευτές. Το καλύτερο σαφώς θα ήταν, να επισκεφθεί το νησί μας ο ίδιος ο υπουργός ο κ. Ξανθός. Αξίζει τον κόπο…

Από την άλλη πλευρά, η προσπάθεια πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους μας, για έναν και μοναδικό λόγο: Είναι η πρώτη φορά από το 2009, που στο Κ.Υ. προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στην τοπική κοινωνία, η οποία έχει τεράστια ανάγκη από δημόσιες δομές υγείας. Εκτός της εξυπηρέτησης των κατοίκων, συμβάλει και στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου, κάτι που επί έτη πολλά κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνει. Εκτός κι αν το έλεγαν για το θεαθήναι. Εάν εξαναγκαστεί ο γιατρός να αποχωρήσει, κάτι που απευχόμαστε, εάν «πολεμηθεί» η προσπάθειά του, οι υπαίτιοι θα είναι υπόλογοι απέναντι  σε ολόκληρο το νησί μας.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι, το Κέντρο Υγείας δεν ανήκει σε κανέναν γιατρό, σε κανένα νοσοκομείο και σε καμία ΥΠΕ. Ανήκει στους κατοίκους της Κω. Αυτοί έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

* Ο κ. Αναστάσιος Μεταξάς (κατάγεται από το Πυλί) είναι  γενικός γιατρός, με επιπλέον ειδικότητα παθολογίας, εξειδίκευση στους υπερήχους, κ.α. Έχει υπηρετήσει και στον δημόσιο χώρο της υγείας και στον ιδιωτικό.

 

Zogas_dimitris