ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 16 Σεπ 2016

Δέος και συγκίνηση στο άνοιγμα του προσφάτως περατωθέντος εκκλησιαστικού μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, στην παλιά Μητροπολιτική οικία επί της οδού Ιπποκράτους.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου που είναι και η ψυχή της όλης προσπάθειας.

Παρ'όλα αυτά με ιδιαίτερη σεμνότητα ο ίδιος το προσπέρασε διακριτικά ευχαριστώντας στην ομιλία του έναν έναν ονομαστικά όλους όσοι βοήθησαν για αυτό το σπουδαίο έργο. Ξεκινώντας από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και φτάνοντας μέχρι τον τελευταίο συμπολίτη μας (λαϊκό ή κληρικό) που πρόσφερε κάτι για τον εμπλουτισμό της πολύ ενδιαφέρουσας και σπάνιας συλλογής εκκλησιαστικών εκθεμάτων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανες στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Ναθαναήλ, στον τότε Πρωτοσύγκελο του και σημερινό Μητροπολίτη Καρπάθου - Κάσου κ. Αμβρόσιο και σε όλους τους Ιερείς που συνέβαλαν στη διάσωση και προσφορά της συγκεκριμένης συλλογής σπάνιων και ιδιαίτερης ιστορικής (και όχι μόνο) αξίας εκκλησιαστικών αντικειμένων.

Συγκινητική ήταν και η εξιστόρηση της προσφοράς του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην ανακαίνιση του εν λόγω κτηρίου. Μάλιστα του ζήτησε αναλυτικό λογαριασμό  διότι -όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβασμιώτατος- "στην Ελλάδα συνηθίζετε να παίρνετε λεφτά χωρίς να δίνετε λογαριασμό σε κανέναν..."

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε Έπαρχο και Δήμαρχο για την βοήθειά τους (για τον δήμαρχο ανέφερε με συγκίνηση ότι "δεν σας λέει ευχαριστώ κανείς...") και όλους τους παριστάμενους: ο Διοικητής 80 ΑΔΤΕ Σ. Σεργεντάνη, ο Πρόεδρος ΔΣ Ν. Μυλωνάς, ο Πρόεδρος & η Αντιπρόεδρος ΔΟΠΑΒΣ Θ. Μουζουράκης - Ε. Χατζηχριστοφή, ο πρ. έπαρχος Β. Ξυπολιτάς, ο πρ. δήμαρχος Θ. Βαρκάς, ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚ Ν. Μανούσης (ο οποίος ήρθε ειδικά για την αποψινή εκδήλωση από την Αθήνα), ο Διοικητή ΝΑΣ Κω Ι.Γ. Καρδαρά, ο τ. Διοικητή Πυροσβεστικής Γ. Τσιάμη, οι ιστορικοί-συγγραφείς Β. Χατζηβασιλείου, Α. Μαρκόγλου, ο Λυκειάρχης Χ. Χαραμαράς και όλοι όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου.

Έπειτα από τους σύντομους χαιρετισμούς δημάρχου και επάρχου πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στις διάφορες αίθουσες του εκκλησιαστικού μουσείου με ιδιαίτερη συγκίνηση στο γραφείο και στα εκτεθειμένα προσωπικά αντικείμενα, ιερατικά άμφια κλπ του μακαριστού Ναθαναήλ, τα σπάνια εκθέματα όπως  "ο Παντοκράτορας" του παλαιού μητροπολιτικού Ναού (που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια αν δεν το προλάβαινε ο Σεβασμιώτατος κατά την ανακαίνιση της Πν. Εστίας) η εικόνα της Κοίμησης του Γ. Κλόντζα που ενέπνευσε τον Δ. Θεοτοκόπουλο, σπάνιες εικόνες, αρτοφόρια, άμφια, αρχιερατικές μίτρες και πολλά άλλα σπάνια και εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκθέματα τα οποία το καθένα έχει τη δική του ιστορία (ευκαιρία να το επισκεφτούν σχολεία και λοιποί ενδιαφερόμενοι).

 

Ρεπορτάζ : Γ. Κιάρης, Ξ. Αγρέλλη (www.aegeanews.gr)

 

]
Zogas_dimitris