ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 17 Ιαν 2020

Για τον Άγιο Νικόλαο ολοκληρώνονται και παραδίδονται οι αντίστοιχες μελέτες περί τα μέσα του Ιανουαρίου

Σε αναμονή για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης Μητρόπολης με Περιφέρεια

Ελπίδες, αρχές της νέας μας χρονιάς να γίνει η δημοπράτηση για την Αγία Παρασκευή με την διαδικασία του κατεπείγοντος 

 

 

Έχουν ήδη περάσει δυόμιση χρόνια από το σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 και ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που υπέστησαν οι δύο μεγαλύτερες εκκλησίες του νησιού μας, δηλαδή, ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου και ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Παρασκευής, και οι δύο στην πόλη της Κω.

Προκειμένου να πληροφορηθούμε από πρώτο χέρι σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες, επικοινωνήσαμε με τον κ. Θεοδόση Βαρκά, ο οποίος να σημειωθεί, ορίστηκε από τον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ ειδικός διαχειριστής για την προώθηση της όλης υπόθεσης.

 

Το ιστορικό 

«Ο σεισμός της 21 Ιουλίου του 2017 προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές και στις δύο μεγαλύτερες Εκκλησίες του νησιού μας, του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Παρασκευής της Κω. Άμεση σχεδόν ήταν η ανταπόκριση της περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η οποία ανακοίνωσε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας ότι, διαθέτει 2 εκ. ευρώ για την επισκευή –ενίσχυση και πλήρη  αποκατάστασή των βλαβών που υπέστησαν.

Προκειμένου να προχωρήσει το έργο, απαιτούνταν να κατατεθούν φάκελοι μελετών  και εγκρίσεων στην ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.  

Αρχικά για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, επειδή είχε παρουσιάσει προβλήματα προ του σεισμού (παρουσίαση ρωγμών λόγω υγρασίας καθιζήσεων και φθοράς του χρόνου) είχε ήδη ανατεθεί από την Ιερά Μητρόπολη Κω -Νισύρου (ΙΜΚ-Ν) σε μελετητική ομάδα του πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Τριαντάφυλλου Αθανάσιο η μελέτη επισκευής του. Μετά το σεισμό, περί τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά από πρόσκληση του σεβ. Μητροπολίτη μας κ.κ. Ναθαναήλ, επισκέφθηκε η μελετητική ομάδα του πανεπιστημίου Πατρών την Κω, προέβη σε αυτοψία και των δύο πλέον ναών έκανε τις αποτυπώσεις και την καταγραφή των βλαβών και στη συνέχεια προχώρησαν στις ανάλογες μελέτες αποκατάστασης των βλαβών. Η ΙΜΚ απέστειλε τους σχετικούς φακέλους στην τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας στη Ρόδο, η οποία με τη σειρά της τους απέστειλε στη ΔΑΕΦΚ περί τα μέσα Μαρτίου του 2018.  Η ΔΑΕΦΚ τους επέστρεψε αρχές Απριλίου του 2018 δηλαδή σχεδόν αμέσως στην Τεχνική Υπηρεσία (στο Τμήμα Μελετών ) της περιφέρειας, λόγω έλλειψης στοιχείων και των εγκρίσεων από την Αρχαιολογία και την Αρχιτεκτονική επιτροπή, με τις σχετικές παρατηρήσεις» μας ανέφερε ο κ. Βαρκάς, απαντώντας στο αίτημά μας για ένα σύντομο ιστορικό του θέματος. 

Με αυτά ως δεδομένα, τον Ιούνιο του 2018, σχεδόν ένα χρόνο μετά το σεισμό, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου ορίζει και τυπικά τον κ. Βαρκά ως εκπρόσωπό του και ειδικό διαχειριστή για την προώθηση της όλης υπόθεσης, αφού ήδη είχε προσφερθεί ουσιαστικά, όπως προαναφέραμε, να βοηθήσει από τον Απρίλιο του 2018 και ενώ προηγουμένως είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον περιφερειάρχη, τον προϊστάμενο του τμήματος των μελετών της Περιφέρειας καθώς και τον υπεύθυνο μηχανικό της ΔΑΕΦΚ στην Αθήνα.

 

Από εκεί και πέρα, τι;

Μετά από ενέργειες του κ. Βαρκά, απεστάλησαν οι στατικές μελέτες με νέα αίτηση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία τον Μάιο του 2018 και η έγκριση για την αποκατάσταση των δύο ναών από την αρχαιολογική υπηρεσία δίδεται στις αρχές Ιουνίου του 2018, χρόνος που εκτιμάται ιδιαίτερα σύντομος για τα ελληνικά δεδομένα. Ενάμιση μήνα σχεδόν αργότερα, και πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2018, έρχεται και η έγκριση από τη ναοδομία Κρήτης και από το συμβούλιο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, στο οποίο παρευρέθη και ο ίδιος ο κ. Βαρκάς.

Οι φάκελοι, με όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις, κατατέθηκαν εκ νέου στην ΔΑΕΦΚ και έκτοτε, η εν λόγω υπηρεσία, σε συνεργασία με τον κ. Βαρκά και τους μελετητές, ολοκληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, εκδίδει τις πολυπόθητες άδειες επισκευής στις 9 και 15 Απριλίου του 1919.

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, σε συνάντηση του Μητροπολίτη με τον περιφερειάρχη στα γραφεία της Ι.Μ. Κώου & Νισύρου, παρουσία του επάρχου και συμβούλων, έγινε πλήρης ενημέρωση από τον κ. Βαρκά για τις άδειες επισκευής των δύο Ιερών Ναών από την ΔΑΕΦΚ και την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι  μελέτες εφαρμογής (λεπτομέρειες σχεδίων -περιγραφές επισκευών και ενισχύσεων κ.λ.π) και φυσικά οι αναλυτικοί προϋπολογισμοί και τα τεύχη δημοπράτησης για να γίνει η δημοπράτηση των έργων με την διαδικασία της έκτακτης κατάστασης .

Ο περιφερειάρχης, όπως έχει ήδη δημοσιευθεί, ανέλαβε να τα προχωρήσει αυτά και μάλιστα συμφώνησε να αναθέσει τις εν λόγω μελέτες πριν τις περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαΐου. Υπήρξε έκτοτε διαρκής επικοινωνία με τον προϊστάμενο του τμήματος των μελετών της Περιφέρειας και πριν αλλά και μετά τις εκλογές στις οποίες επανεξελέγει ο κ. Χατζημάρκος.

 

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Στο εύλογο ερώτημα, πού βρισκόμαστε σήμερα, ο κ. Βαρκάς μας είπε τα εξής: 

«Μετά τη δυσκολία ανάθεσης μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά και την καθυστέρηση που θα προέκυπτε, αναγκαστικά έπρεπε η Ι.Μ. Κώου & Νισύρου να αναθέσει σε ιδιώτες μελετητές, όπως και το έκανε αρχές Ιουνίου με συνάντηση μάλιστα στα γραφεία της. Οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για την Αγία Παρασκευή παραδόθηκαν στην Περιφέρεια περί τα μέσα Σεπτεμβρίου με προϋπολογισμό επισκευών 483.210 ευρώ.

Για τον Άγιο Νικόλαο ολοκληρώνονται και παραδίδονται οι αντίστοιχες μελέτες, για ένα έργο πιο δύσκολο φυσικά, περί τα μέσα του Ιανουαρίου.

Είμαστε σε αναμονή για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του σεβ. Μητροπολίτη μας με τον περιφερειάρχη μας κ. Χατζημάρκο, αφού εν τω μεταξύ έχει εγκριθεί αυτή από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου στην Ρόδο. 

Ελπίζουμε αρχές της νέας μας χρονιάς να γίνει η δημοπράτηση για την Αγία Παρασκευή με την διαδικασία του κατεπείγοντος και να ακολουθήσει αμέσως και ο Άγιος Νικόλαος έστω και αν έχουν περάσει ήδη δυόμιση χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 21 Ιουλίου του2017» μας απάντησε.

Εν αναμονή, λοιπόν, των όποιων εξελίξεων, οι οποίες ελπίζουμε να είναι θετικές. 

                

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

                                                         

Zogas_dimitris