ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 5 Φεβ 2021

Β. Μανιάς, πρόεδρος ΣΕΠΕΚΩ: «Το ζητούμενο δεν είναι σώνει και καλά να ανοίξουμε. Το ζητούμενο είναι, βοηθείστε μας γιατί καταρρέει ο κλάδος»

 

 

Τα κλειδιά των καταστημάτων τους δηλώνουν ότι θέλουν να παραδώσουν στο Μαξίμου οι εστιάτορες.

Είναι δεδομένο πως, ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, εάν δεν τα έχει ήδη ξεπεράσει…  Τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις προτάσεις των επιδημιολόγων,  δείχνουν ότι θα αργήσει η επαναλειτουργία των καταστημάτων, η δε κυβέρνηση, δεν παράσχει ουσιαστική βοήθεια, με τον κλάδο να έχει «χτυπήσει» κόκκινο.

Την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 στις 10 πμ, θα πραγματοποιηθεί συλλογή κλειδιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα, με σκοπό την παράδοσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και αντιπροσώπων της εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα. Σκοπός της δράσης, όπως σημειώνει η ΠΟΕΣΕ, είναι «η μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».

 

MANIAS VASILISΒασίλης Μανιάς, πρόεδρος ΣΕΠΕ Κω

«O ΣΕΠΕΚΩ συμμετέχει στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΠΟΕΣΕ στις 10/2 με τίτλο "παραδίδουμε τα κλειδιά της εστίασης"» δήλωσε στον «Σ» ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω (Σύλλογος Επιχειρήσεων Εστίασης Κω) Βασίλης Μανιάς.

«Είναι μια συμβολική πράξη για να δείξουμε την απόγνωση, τη δυσκολία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Επί της ουσίας, τα μαγαζιά είναι τελειωμένα και ο σκοπός είναι να πιέσουμε παραπάνω για να πάρουν πιο γενναία μέτρα βοήθειας των επιχειρήσεων» σημείωσε ο κ. Μανιάς. «Ξέρετε τι σημαίνει να είμαστε κλειστοί και να πρέπει να πληρώσουμε το 60% του ενοικίου; Για ποιο λόγο όταν η αγορά είναι κλειστή;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω. «Το ζητούμενο δεν είναι σώνει και καλά να ανοίξουμε. Το ζητούμενο είναι, βοηθείστε μας γιατί καταρρέει ο κλάδος» τόνισε, σημειώνοντας πως, έχει υπολογιστεί από την ΠΟΕΣΕ το μέσο έξοδο που έχει μια επιχείρηση όταν είναι κλειστή, το οποίο είναι περίπου 3.000 ευρώ το μήνα. «Πώς θα πληρωθούν αυτά τα 3.000 ευρώ όταν δεν εισπράττουμε από πουθενά; Εδώ πρέπει να βάλει το κράτος πλάτη, διότι διαφορετικά, θα κλείσουμε» κατέληξε.  

Ανοικτή επιστολή προς Πρωθυπουργό της χώρας

Η ΠΟΕΣΕ απέστειλε στις 27 Ιανουαρίου 2021 ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, η οποία αναφέρει:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Από τα δεκάδες μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από τον Μάρτιο του 2020 η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας και ανακούφισης που λειτούργησε σαν σανίδα σωτηρίας και επιβίωσης για τους επαγγελματίες του Κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.

Χθες όμως τα μηνύματα από το TAXIS γέμισαν απαισιοδοξία, απελπισία, αγανάκτηση και οργή τους επαγγελματίες του Κλάδου. Το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε, το μέσο ποσό επιστρεπτέας είναι 4.900€ και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει από 2.000 – 4.000€, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του Κλάδου ξεπερνούν τα 3.000€ μηνιαίως. Χωρίς μάλιστα σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζουμε τις ανάγκες που έχει κάθε επαγγελματίας για να συντηρήσει την οικογένειά του.

Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε μια ζοφερή πραγματικότητα με την οποία αναμετρώνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες: Την μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50% για τους μήνες λειτουργίας του 2020, τα περιοριστικά μέτρα στο ωράριο λειτουργίας που μείωσαν τον κύκλο εργασιών και τα τοπικά lockdown με τις ζημιές που προκάλεσαν στα ευαλλοίωτα προϊόντα δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την ζωή μας και την ζωή των οικογενειών μας. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η σωρευτική δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας ακόμη και για επιχειρήσεις υγιείς και σταθερά κερδοφόρες.

Τα λουκέτα είναι υπαρκτή πραγματικότητα πλέον και αυξάνονται καθημερινά. Απαιτούμε άμεσα πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου. Οι Επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του Κλάδου είναι βαριά ασθενείς διασωληνωμένοι στην εντατική και ο γιατρός (κυβέρνηση) ανοιγοκλείνει το οξυγόνο και το μοιραίο είναι αναπόφευκτο.

Ανοίξτε το οξυγόνο,

ΠΝΙΓΟΜΑΣΤΕ!!!!!»

Θέματα που θεωρεί σημαντικά η ΠΟΕΣΕ για τον κλάδο της εστίασης και που συζητήθηκαν με κυβερνητικούς αλλά και με στελέχη της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα

  • Άμεση ανάγκη ένταξης του Κλάδου στα ΕΣΠΑ
  • Διατήρηση της στήριξης για τα ενοίκια
  • Επαγγελματικές μισθώσεις και αναστολή εξώσεων
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
  • Κούρεμα και ρύθμιση οφειλών από χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία
  • Επαναφορά των 120 δόσεων
  • Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS
  • Ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του Κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία (αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα)
  • Απαλλαγή από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων, καθαρισμού, φωτισμού των πληττόμενων επιχειρήσεων με αναδρομικότητα από 14.3.2020 και μέχρι την οριστική λήξη των μέτρων χωρίς την ανάγκη αποφάσεων των Δημ. Συμβουλίων
  • Αναθεώρηση των διατάξεων του τέλους επί των ακαθαρίστων (Ν. 2539/97 όπως ισχύει) για τα Κέντρα Διασκέδασης και Νυχτερινά Κέντρα 5% να ορίζεται σε ποσοστό ΜΕΧΡΙ 5% μετά από απόφαση του  οικείου Δημοτικού Συμβουλίου
  • Να παρασχεθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που στεγάζονται-μισθώνουν ακίνητα α) του Ελληνικού Δημοσίου, β) ΝΠΔΔ, γ) ΟΤΑ και Ν.Π. αυτών και δ) Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων να παρατείνουν τη διάρκεια των μισθώσεων έως 10 έτη, εφόσον βεβαίως είναι συνεπείς στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται δε πως «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον 5ο  κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής δεδομένου ότι το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε, το μέσο ποσό επιστρεπτέας είναι 4.900 ευρώ και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει από 2.000 – 4.000 ευρώ, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του Κλάδου ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως. Χωρίς μάλιστα σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζονται και οι ανάγκες που έχει κάθε επαγγελματίας για να συντηρήσει την οικογένειά του».

5 προτάσεις του Μάνου Κόνσολα για τη στήριξη της εστίασης

Πέντε προτάσεις ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων της εστίασης κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Η πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα έχει δύο στόχους:

Α. Να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις εστίασης, με ενίσχυση της ρευστότητας

Β. Να στηριχθεί η επανεκκίνηση τους, με την κάλυψη ενός μέρους των δαπανών τους, και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Οι 5 προτάσεις είναι οι εξής:

1-Ένταξη και των φορολογικών υποχρεώσεων, στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις

2-Διαμόρφωση χρηματοδοτικού προγράμματος, μέσα από το ΕΣΠΑ, που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις εστίασης.

3-Ειδική επιστρεπτέα προκαταβολή, που θα διατεθεί στις επιχειρήσεις εστίασης πριν την επανεκκίνηση της δραστηριότητας τους, για να στηριχθεί η λειτουργία τους και με την προϋπόθεση διατήρησης των θέσεων εργασίας, αλλά και μια επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, για ένα χρονικό διάστημα.

4-Παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, μέχρι το τέλος του 2021 για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και ο τζίρος.

5- Μείωση ή και μηδενισμός της προκαταβολής φόρου και για το 2021, κάτι που δεν θα έχει ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος, με δεδομένη τη μείωση του τζίρου, αλλά και των δηλωθέντων εισοδημάτων στις επιχειρήσεις εστίασης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zogas_dimitris