Πολιτική Πεμ 22 Σεπ 2016

Η δήλωση του εμπορικού διευθυντή της Ryanair κ. David O'Brien ότι για το 2017  "διακόπτεται λόγω χαμηλών πληροτήτων και υψηλού κόστος, το δρομολόγιο για Kω", άναψε φωτιές στο πολιτικό και όχι μόνο σκηνικό της Κω.

Με ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις "Όραμα Κίνημα Πολιτών Νήσου Κω" και "#Δίεση" ρίχνουν ευθύνες γι' αυτή την αρνητική εξέλιξη στη Δημοτική Αρχή και ειδικότερα στο Δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση και τον Αντιδήμαρχο Ηλία Σιφάκη, ενώ ο ΣΕΠΕ Κω, με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος Βασίλης Μανιάς καλεί το Δήμο της Κω να αναλάβει πρωτοβουλίες για "συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, περιφέρεια, επιμελητήριο) και κοινωνικούς εταίρους (σωματεία κλπ.), ώστε άμεσα να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί".

 

ΟΡΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΩ

Δεν θα επιτρέψουμε σε Κυρίτση-Σιφάκη να αποτελειώσουν το νησί… Η Κως δεν αντέχει άλλες απώλειες…

 

Από το Μάιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2012 στη δημόσια σφαίρα του νησιού μας διαδραματίστηκε ένα από τα πιο άθλια παιχνίδια πολιτικής προπαγάνδας και υπονόμευσης που έχει ζήσει ο τόπος με μοναδικό σκοπό και στόχο την «ανακατάληψη» (προσφιλής τους έκφραση) της εξουσίας από μια ομάδα ανθρώπων που το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι το συμφέρον του Κωακού λαού.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα ψέματος και λάσπης η Δημοτική Αρχή του Οράματος έμεινε όρθια, πλήρωσε ένα δυσανάλογο πολιτικό κόστος αλλά δεν εγκατέλειψε ποτέ την Κωακή κοινωνία. Υπέγραψε, με την στήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, διετή συμφωνία συνδιαφήμισης με την Ryanair που απέδωσε την έλευση 160 χιλιάδων τουριστών τα έτη 2013 και 2014.

Η προπαγάνδα Κυρίτση, συνεχίστηκε μέχρι και τις εκλογές του 2014 «διανθισμένη» με αποδεδειγμένα πλέον ΨΕΜΜΑΤΑ για σύναψη νέας σύμβασης και διπλασιασμό των αφίξεων από την εν λόγω εταιρεία, εσωτερικά δρομολόγια από και προς Αθήνα και φυσικά την περιβόητη βάση στο αεροδρόμιο.

Τα αποτελέσματα αυτού του νοσηρού σχεδίου τα πληρώνει εδώ και δύο χρόνια ο Κωακός λαός με πολύ υψηλό επιτόκιο (μείωση των αφίξεων της Ryanair κατά 50%, διασυρμός του νησιού-απομόνωση από τη διαχείριση του μεταναστευτικού κ.ά.). Αποκορύφωμα η ολοκληρωτική καταστροφή που έρχεται (για τους μικρούς και τους μεσαίους) αν η Ryanair επιμείνει μέχρι τέλους στη διαγραφή της Κω από τον πτητικό της χάρτη.

Αυτή τη στιγμή η οικονομία του νησιού χαροπαλεύει στα χέρια ενός πολιτικά ανυπόληπτου, διαχειριστικά ανίκανου και εγκληματικά αδιάφορου Δημάρχου.

Μόνο η αλλοπρόσαλλη διαχείριση του μεταναστευτικού το περασμένο καλοκαίρι μας κόστισε, φέτος, 275 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο που έκανα φτερά.

Όσο για τον Αντιδήμαρχο-Σωτήρα του Τουρισμού… τα λόγια είναι περιττά!!! Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται ούτε την καταστροφή που προκαλεί στην ίδια του την επιχείρηση…

Η Επικεφαλής του Οράματος Ιωάννα Ρούφα και ο Αναπληρωτής Επικεφαλής Γιάννης Φραγκούλης, υπεύθυνος τουρισμού, σταθερά δίπλα στους μικρούς και τους μεσαίους επιχειρηματίες δίπλα σε κάθε οικογενειακή επιχείρηση που παλεύει μέσα σε αντίξοες συνθήκες να επιβιώσει, έχουν ήδη αναλάβει στοχευμένες πρωτοβουλίες σύμφωνα με τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας της παράταξης.

Η Κως δεν σηκώνει νέες απώλειες…

 

#Δίεση:

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης #Δίεση και αναφορικά με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού, κ. Η. Σιφάκη, για τη διακοπή των δρομολογίων της Ryanair, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Πριν 3 χρόνια, η παράταξη του κ. Κυρίτση, ευρισκόμενη σε προεκλογικό οίστρο, δεν άφησε γωνιά του νησιού που να μην προπαγανδίσει την αναγκαιότητα προσέλκυσης των low cost αεροπορικών εταιριών και την πρόθεσή της να επανασυνάψει σύμβαση με την Ryanair. Η «Νέα» Δημοτική του Αρχή υποτίθεται ότι θα πρωτοστατούσε σε αυτό το εγχείρημα, με σκοπό, αφενός την επέκταση της τουριστικής σεζόν και αφετέρου την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών του νησιού.

Πριν 2 χρόνια, η παράταξη του κ. Κυρίτση, ούσα πλέον Δημοτική Αρχή, αποφάσισε ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ήταν να διαλύσει τον δοκιμασμένο Ενιαίο Φορέα Τουρισμού, δηλαδή το μόνο θεσμικό σχήμα που θα μπορούσε να συνάψει οικονομικές συμβάσεις με τις εν λόγω αεροπορικές εταιρίες. Παράλληλα, η ίδια Δημοτική Αρχή, αφού ίδρυσε για τα μάτια του κόσμου μια γνωμοδοτικού χαρακτήρα τουριστική επιτροπή χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες, μας υποσχέθηκε ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών προκειμένου το προεκλογικό παραμύθι που πούλησε αριστερά και δεξιά να πάρει σάρκα και οστά. Αμ δε!

Σήμερα, και αφού στο ενδιάμεσο της διετίας παρακολουθήσαμε τις αφίξεις των low cost (και όχι μόνο αυτών) να παίρνουν την κατιούσα, αντιλαμβανόμαστε ότι μάλλον η διαπραγμάτευση της δημοτικής αρχής ήταν τόσο πετυχημένη που σηματοδότησε τη διακοπή των πτήσεων της Ryanair για το ερχόμενο έτος.

Επίσης, ακούσαμε σήμερα τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, σε σχετικές δηλώσεις στο ΔΗΡΑΣ (ναι, σε αυτό το σταθμό της πολυφωνίας και της αντικειμενικής ενημέρωσης), να αναγνωρίζει ότι η Κως είναι ευάλωτος τουριστικός προορισμός, ρίχνοντας το φταίξιμο, γενικά και αόριστα, στο προσφυγικό. Μάλιστα! Δηλαδή, ο ίδιος ο θεματοφύλακας του τοπικού Τουρισμού παραδέχεται εμμέσως την αδυναμία του να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντά του ώστε να προασπίσει το χαρτοφυλάκιό του. Και μη χειρότερα!  Να του υπενθυμίσουμε ότι η Κως κατέστη ευάλωτη κυρίως από τη δυσφήμηση που προκλήθηκε εξαιτίας της στάσης που επέδειξε η Δημοτική Αρχή. Να ξύνουμε πάλι πληγές; Μέχρι και η ευρωπαϊκή επιτροπή μετανάστευσης μας κρέμασε πέρσι στα μανταλάκια εξαιτίας των χειρισμών του Δήμου. Τι δεν καταλαβαίνετε, κε Αντιδήμαρχε;

Κλείνοντας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, ότι όχι μόνο η μειοψηφία του ΔΣ διέβλεψε εγκαίρως τον θρασύτατο εμπαιγμό της δημοτικής αρχής και το διαφαινόμενο ναυάγιο της τουριστικής πολιτικής του Δήμου, αλλά και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο τ. διευθυντής του ΕΦΤ, κ. Ν. Σοφός, σε σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε στο ΔΣ στις 07/11/2014, προειδοποίησε για τις πολλαπλές επιπτώσεις που θα έχει το κλείσιμο του ΕΦΤ στις συμβάσεις με τις low cost εταιρίες.Για την ιστορία, παραθέτουμε 2 ενδεικτικά αποσπάσματα του υπομνήματος του κ. Σοφού:
«Αυτός είναι ο Ενιαίος Φορέας Τουρισμού Κω – Νισύρου, που καλείστε σήμερα από την δημοτική αρχή να κλείσετε. Ένας Φορέας που κατάφερε να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις και παραγωγικές τάξεις αυτού του τόπου, με ένα σκοπό. Την προβολή και προώθηση της μοναδικής μας βιομηχανίας. Σας καλώ να σκεφθείτε τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, διότι δεν υπάρχει επιστροφή. Εάν κλείσει ο ΕΦΤ, δεν μπορεί να ξανασυσταθεί. Μαζί του χάνεται η ευελιξία και ίσως ο μοναδικός τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος συνδιαφήμισης των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους».

«Μην κλείσετε τον ΕΦΤ προτού εξασφαλίσετε την χρηματοδότηση του προγράμματος συνδιαφήμισης των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, από έναν νέο φορέα. Μιλάτε για μία Επιτροπή Τουρισμού. Κάνατε έρευνα να δείτε την αποτελεσματικότητα αυτών των επιτροπών; Σε ποιον τουριστικό προορισμό εφαρμόστηκαν και πέτυχαν; Δεν είναι εποχές για πειράματα. Αν δεν σας αρέσει ο ΕΦΤ, πάρτε ένα δοκιμασμένο και επιτυχημένο σχήμα και εφαρμόστε το. Μεταφέρετε την εμπειρία και το έργο 14 ετών του ΕΦΤ στο νέο φορέα σας. Είμαι σίγουρος ότι τόσο η αντιπολίτευση αλλά και η κοινωνία ολόκληρη θα το αγκαλιάσει. Γιατί με το ψωμί του κανείς δεν παίζει και ο τουρισμός δεν ενδείκνυται για στείρες αντιπολιτεύσεις».

Κάποιοι, μετά από αυτά τα ασύστολα ψεύδη, αν είχαν την ευθιξία, θα είχαν ήδη παραιτηθεί.Φαίνεται πως δεν την έχουν.

Σε λιγότερο από 3 χρόνια θα πάρουν την απάντηση από τους δημότες. 

 

ΜΑΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΠΕ ΚΩ

«Αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε άμεσα να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί»

Αξιότιμοι,

δήμαρχε κ.Κυρίτση και αντιδήμαρχε κ.Σιφάκη,

Η τελευταία αναγγελία της Ryanair για παύση των πτήσεων της προς την Κω το 2017, δεν ήταν τίποτε λιγότερο από «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Από πρωτοπόροι στη συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία καταντήσαμε ουραγοί των εξελίξεων. Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε πλέον παθητικά άλλους ελληνικούς προορισμούς να εξασφαλίζουν  σύνδεση με την Αθήνα (π.χ. Ρόδος), περισσότερες συνδέσεις με πόλεις του εξωτερικού και επιμήκυνση της τουριστικής τους σεζόν. Αντίθετα η Κως, προνομιακός συνομιλητής της Ryanair κάποτε, από του χρόνου θα απουσιάζει παντελώς από κάθε είδους σχέση με την εταιρεία.

Η σημασία των εταιρειών χαμηλού κόστους και η επακόλουθη ενίσχυση των τουριστών που κινούνται εκτός του πλαισίου all inclusive, είναι καθοριστική για τον κλάδο μας αλλά και για τα μικρά ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Επιπρόσθετα, τη λεγόμενη low season (Απρίλιο, Μάιο, Οκτώβριο) η συμβολή της Ryanair στις αφίξεις τουριστών είναι  τεράστια.

Οι προσδοκίες μας για βελτίωση της συνεργασίας με την εταιρεία, όπως είχατε εξάλλου υποσχεθεί και περιμέναμε από σας, φαίνεται να διαψεύδονται δραματικά.

Σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες  για συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, περιφέρεια, επιμελητήριο) και κοινωνικούς εταίρους (σωματεία κλπ.), ώστε άμεσα να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί. Οι καιροί είναι δύσκολοι για ομφαλοσκοπήσεις και αδράνειες. Είναι η ώρα της δράσης και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι συνάδελφοι του ΣΕΠΕΚΩ θα βοηθήσουν σε ότι περνά από το χέρι τους και σε οποιοδήποτε επίπεδο, για την ενίσχυση της συνεργασίας όχι μόνο με την Ryanair, αλλά και με κάθε εταιρεία χαμηλού κόστους.

Αναμένοντας εναγωνίως τις πρωτοβουλίες σας

Με εκτίμηση

Για τον ΣΕΠΕΚΩ

Μανιάς Βασίλης  

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ