ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Δευ 10 Αυγ 2015

Ατυχής η έκφραση «επιχείρηση σκούπα», καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη σε άμεση σε ανακοινοποίηση στο ορθό του σχετικού Δελτίου Τύπου.

 

Μετά από συνεδρίαση των μελών της, που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 8-8-2015, η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ, αφού εξέτασε σχετική πρόταση των  σχετιζόμενων Υπουργείων και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Β’ Δωδεκανήσου για διανομή φαγητού στο ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ για το επόμενο τριήμερο 9 – 11/8/2015, και έκρινε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, που θέσαμε πριν από μια εβδομάδα, όταν αποσυρθήκαμε από τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών, αποφάσισε να αναλάβει τη διανομή φαγητού για το τριήμερο αυτό.

Στο διάστημα των έξι ημερών  που μεσολάβησαν, κατά  τις οποίες τις 3 πρώτες μέρες δεν υπήρξε σίτιση για τους πρόσφυγες ενώ κατά τις τρείς επόμενες, η διανομή στο ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ πραγματοποιήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό, η ΑΛΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ δραστηριοποιήθηκε διανέμοντας φαγητό στα παιδιά (σάντουιτς/αυγό - ψωμί, φρούτο, γλυκό), ρούχα, παπούτσια, σαμπουάν, πάνες κλπ στα πάρκα της πόλης κατά τις απογευματινές ώρες. Στη διανομή συμμετείχε ομάδα μελών Ολλανδικής Οργάνωσης και Γερμανών τουριστών (οι οποίοι προσέφεραν τα είδη που διανεμήθηκαν) και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, αποκλειστικά ως προς το σκέλος, που αφορά στο φαγητό στα παιδιά.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στο πρόβλημα για την διαμόρφωση των συνθηκών, που θα δώσουν λύση στη διαβίωση των προσφύγων και στην εξομάλυνση της λειτουργίας της πόλης.

                                                                              Ομάδα Πολιτών Κω

                                                                              ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΚΩΣ

 

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ συμμετείχε, μετά από αίτημά της, που έγινε αμέσως δεκτό, στη συνεδρίαση εκπροσώπων φορέων της Κω, που έγινε την Παρασκευή 7/8/2015 στην Κω υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Χατζημάρκου, με θέμα την αντιμετώπιση του φαινομένου της αυξημένης προσέλευσης προσφύγων και μεταναστών στην Κω, τις τελευταίες ημέρες.

Σχετικά με τη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα εξής:

  • Συμφωνήσαμε με την πλειοψηφία των παρισταμένων στην αναγκαιότητα άμεσης  εξεύρεσης και διάθεσης χώρου για τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής, προτείνοντας κάποιο από τα κλειστά ξενοδοχεία ή ένα παλιό φυλάκιο στο Ψαλίδι.
  • Ενισχύθηκε η άποψή μας, ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να επικεντρωθεί ή να περιοριστεί στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.
  • Συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα υποβολής αιτήματος για άμεση δρομολόγηση πλοίου με σκοπό τη διαρκή μετακίνηση του πληθυσμού προς την Αθήνα, χωρίς την οικονομική τους επιβάρυνση.
  • Διατυπώσαμε τη θέση για άμεση (εντός των επομένων ημερών)μετακίνηση των προσφύγων που διαμένουν στα πάρκα της πόλης, προσωρινά σε οργανωμένο (με δυνατότητα κάλυψης των βιοτικών τους αναγκών) χώρο, ο οποίος, παράλληλα, να είναι δυνατόν να εξυπηρετήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης, μέχρι τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής.

Θεωρούμε ατυχή την έκφραση η οποία εμπεριέχεται στο Δελτίο Τύπου (7/8/2015) από το Γραφείο του Περιφερειάρχη, στο οποίο αναφέρεται ότι αποφασίστηκε «να δρομολογηθεί επιχείρηση – σκούπα προκειμένου να απομακρυνθούν παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες από τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης».

Τέτοια απόφαση δεν ελήφθη, αντιθέτως ο κ. Περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διατύπωσε ευθέως την αντίθεσή του σε μια τέτοια δράση, κρίνοντάς την, εκτός των άλλων, και ως αναποτελεσματική.

Μια τέτοια θέση και απόφαση για «επιχείρηση – σκούπα» θα ήταν προσβλητική για όλους τους παρισταμένους, καθώς μας εμφανίζει να αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες ως «σκουπίδια», ενώ στοχοποιεί ανίσχυρους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους.

Καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη σε άμεση σε ανακοινοποίηση στο ορθό του σχετικού Δελτίου Τύπου.

Τέλος, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυσκολία εξεύρεσης οργανωμένου χώρου για άμεση μετακίνηση του πληθυσμού, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο θέμα των μέτρων για  την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, που εμφανίζεται στα πάρκα της πόλης, καλώντας τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν άμεσα (από αύριο) για την προσωρινή ή και μόνιμη εγκατάσταση ικανού αριθμού από τουαλέτες και ντουζιέρες, με αντίστοιχη αποχετευτική υποδομή, σε κατάλληλα σημεία της περιοχής.

Κως, Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

                                                                              Ομάδα Πολιτών Κω

                                                                              ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΚΩΣ

 

Zogas_dimitris