ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Τετ 20 Ιαν 2016

Σημαντική σύσκεψη στην Κω, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.  Παραμένει πληγή ανοιχτή ο χώρος πρώτης υποδοχής.

 

Η. Καματερός: «Στα χέρια της τοπικής κοινωνίας η απόφαση. Ή να αποδεχτεί το Λινοπότι ή να προτείνει άλλο χώρο»

Γ. Κυρίτσης: «Υπάρχουν 15 διαθέσιμοι χώροι, αλλά δεν τους υποδεικνύω εάν πρώτα δεν βγει η Κως από το κάδρο των hot spot»

 

 

Επεισοδιακή ήταν η σύσκεψη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΔ Κω το περασμένο Σάββατο 16/1/2016 με πρωτοβουλία των τριών βουλευτών Δωδ/σου, Ηλία Καματερού, Νεκτάριου Σαντορινιού και Δημήτρη Γάκη, με την παρουσία της Όλγας Αθανίτη, μέλους της Κ.Ε. του κόμματος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, έξω από τον χώρο είχαν συγκεντρωθεί πολίτες που αντιδρούν στη δημιουργία δομής (κέντρο πρώτης υποδοχής) στο Λινοπότι, οι οποίοι στη συνέχεια παρακολούθησαν και παρενέβαιναν στη συζήτηση με έντονο τρόπο, αλλά δίχως παρενέργειες. Επίσης, αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός πως, στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών φορέων του νησιού, ενέργεια που καταδεικνύει την αγωνία της τοπικής κοινωνίας για την εξεύρεση (επιτέλους) λύσης, οι οποίοι, ενώ πριν μήνες ήταν αρνητικοί στη δημιουργία δομής στην Κω, σήμερα το αποδέχονται, αρκεί να βρίσκεται εκτός αστικού ιστού.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση δια των εκπροσώπων της, κάνει βήματα πίσω (όπως επισημάνθηκε, αναγκάστηκαν να ορίσουν το Λινοπότι ως χώρο για τη δομή, λόγω μη ύπαρξης άλλης λύσης και άρνησης του δήμου να υποδείξει άλλο τι), λέγοντας όσο πιο επίσημα γίνεται (εντός των ημερών θα βγει σχετική ανακοίνωση από τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, όπως ανέφερε ο κ. Καματερός) ότι, δέχεται την αλλαγή χώρου για την κατασκευή της δομής, αλλά, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η γνωστή στους ενασχολούμενους διαδικασία, για να αλλάξει το ΦΕΚ και να γραφεί νέο, θα πρέπει πρώτα να υποδειχθεί άλλος χώρος από τον δήμο. Και αυτό, δυστυχώς, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης αρνείται να το πράξει, ζητώντας πρώτα την αλλαγή του ΦΕΚ…

Με λίγα λόγια, η παραλογία σε όλο της το μεγαλείο!!!

 

Οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών παραγόντων

 

Η συζήτηση, την οποία συντόνιζε ο Σωτήρης Μπουζιώτας, ξεκίνησε με την κα Αθανίτη, η οποία αναφέρθηκε στο πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο με το προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υποδεχτεί πρωτογενώς τους πρόσφυγες, διαφορετικά θα βγει εκτός της συνθήκης σένγκεν «και αυτό σημαίνει ότι, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα ο τουρισμός», επισημαίνοντας παράλληλα πως, το προσφυγικό είναι και μια ευκαιρία για την αναθέρμανση των τοπικών οικονομιών. Απαντώντας δε, σε όσους υποστηρίζουν τη λύση του πλοίου (να γίνεται εκεί η καταγραφή και όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες), ανέφερε πως, έχει απορριφθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για λόγους ασφαλείας.

«Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και πρέπει να ανασκουμπωθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα» είπε ο τοπικός βουλευτής Ηλίας Καματερός, τονίζοντας το αυτονόητο, δηλαδή ότι, όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει χώρος για την ταυτοποίηση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.λ.π. «Όσοι λέτε όχι δομή σε όλο το νησί, παίρνετε μεγάλη ευθύνη» είπε, δηλώνοντας πως, η δομή θα είναι χωρητικότητας 1000 ατόμων, θα είναι φυλασσόμενη, δεν θα μπαινοβγαίνει όποιος θέλει, θα υπάρχει γραφείο της αστυνομίας για την ταυτοποίηση, θα ελέγχονται υγειονομικά και η παραμονή δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες. «Θα μεταφέρονται από εκεί στο καράβι με πούλμαν. Δεν θα κυκλοφορούν εκτός δομής» είπε, προσθέτοντας: «Εάν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα, τότε όλοι ενωμένοι θα το αντιμετωπίσουμε. Αρκεί να είμαστε όλοι μαζί». Μεταφέροντας τη θέση του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα - με τον οποίο οι βουλευτές είχαν συνάντηση πριν έρθουν στην Κω – διαβεβαίωσε πως, εάν από το δήμο υποδεχθεί κάποιος άλλος χώρος ο οποίος να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις (πρόσβαση, φως, νερό και τηλέφωνο, διότι για τις διαδικασίες ταυτοποίησης απαιτείται ενισχυμένο δίκτυο του ΟΤΕ), τότε δεν θα δημιουργηθεί η δομή στο Λινοπότι. «Αυτές τις ημέρες θα κάνει νέα επιστολή ο κ. Μουζάλας που θα αναφέρει πως θα λειτουργεί αυτός εδώ ο χώρος» είπε χαρακτηριστικά. Ολοκλήρωσε λέγοντας πως, από τον περασμένο Μάρτιο ζητά πρόταση, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μουζάλας από το δήμο, αλλά δεν έχει υπάρξει απάντηση. «Χωρίς τη συνεργασία με το δήμο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και αυτός είναι ο λόγος που καθυστερήσαμε ως τα τώρα» κατέληξε.  

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν και ο κ. Σαντορινιός και ο κ. Γάκης. «Εάν έχουμε όλη την υποδομή και το προσωπικό, η όλη διαδικασία θα κρατάει 48 ώρες. Είναι απαραίτητη η οργανωμένη δομή. Εάν δεν μας αρέσει, να βρούμε άλλη» είπε ο κ. Σαντορινιός, εκφράζοντας την άποψη πως, είναι ένα πρώτο καλό βήμα ότι βρίσκονται όλοι μαζί και πρέπει να ληφθεί απόφαση. Ζήτησε συγκεκριμένη αντιπρόταση από τον δήμο, να δουν τον χώρο και να προχωρήσουν με τις προϋποθέσεις που βάζει ο δήμαρχος.  «Τελειώνει η κλεψύδρα του χρόνου. Άμεσα πρέπει να σχεδιαστεί η λύση» είπε ο κ. Γάκης, σημειώνοντας πως «το Λινοπότι είναι η καλύτερη θέση κατά την άποψή μας. Όμως, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση» για να καταλήξει λέγοντας: «Δεν θα κατεβάσουμε τα ματ για να επιβάλλουμε λύσεις, σε καμιά κοινωνία».

 

Οι τοποθετήσεις μητροπολίτη, δημάρχου και φορέων

 

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ εμφανώς συγκινημένος, διότι όπως είπε «με θλίβει το γεγονός ότι βγαίνει και αρνητική εικόνα για το νησί μας… δεν το αξίζει… δέχομαι παρεμβάσεις που μου λένε ότι είμαστε κακοί άνθρωποι…»,  κατηγόρησε μέσα μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού ότι, «σκηνοθετούν σκηνές οι οποίες δεν είναι αληθινές, δηλαδή, να μοιράζουν από 20 ευρώ σε κάθε λαθρομετανάστη να πέσει στη θάλασσα να κάνει πως πνίγεται, να έχει δίπλα του ένα παιδί που προσπαθεί να το σώσει και αυτές οι σκηνές να κάνουν το γύρο του κόσμου», προσθέτοντας: «Αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να δούμε τα πράγματα όπως είναι». Τόνισε πως, την κύρια διοίκηση την ασκεί ο δήμαρχος, «ο οποίος δεν μπορεί να είναι σε κατάσταση αγνωσίας όσον αφορά στη λειτουργία των οργανώσεων, ακόμα και της Ύπατης Αρμοστείας. Μερικές φορές με ενοχλεί που  ακούω για την Ύπατη Αρμοστεία και είναι σαν να λέμε, η κυβέρνηση. Είναι μια οργάνωση του ΟΗΕ που επανειλημμένα μας έχει πουλήσει και ο ένας και ο άλλος».

Αφού τόνισε πως, δεν συμφωνεί με τη δομή στο Λινοπότι και όχι επειδή είναι δίπλα η εκκλησία (σε αυτό το σημείο «έψεξε» τόσο το ΚΑΣ όσο και την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία, διότι, όταν ο δήμος, μετά από παράκλησή του, θέλησε να καθαρίσει τις ακαθαρσίες που ήταν επάνω στους τοίχους των εκκλησιών δεν το επέτρεψε η τοπική αρχαιολόγος, η οποία όμως επέτρεψε να στηθούν κοντέινερς…), πρότεινε να «σπάσει» το κέντρο υποδοχής σε μικρότερα, έστω και με ενοικίαση κτισμάτων ιδιωτών. Εάν δεν προχωρήσει αυτή η λύση, να γίνει η δομή στην κρατική έκταση κάτω από τον σκουπιδότοπο.

«Αργήσαμε πάρα πολύ» είπε ο τουριστικός πράκτορας Σταμάτης Βουκουβαλίδης. «Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο για τον τουρισμό, ο οποίος είναι ακόμα στην εντατική. Υπάρχει κίνδυνος συγχώνευσης πτήσεων. Ακόμα κι αν αργότερα υπάρξει ανάκαμψη, θα είναι άκυρη…». «Ένα μέρος της πτώσης των κρατήσεων, οφείλεται στο ότι, όλη η Ευρώπη βλέπει την Μεσόγειο της ειρήνης γεμάτη πνιγμένα παιδιά…».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε, υπάρχει μία μικρή βελτίωση από Γερμανία και Αγγλία (Γερμανία -20%, Αυστρία -70%, Πολωνία -70%, Ολλανδία -43%, Βέλγιο -55%, Αγγλία -17%) με μέσο όρο πτώσης των προκρατήσεων της τάξεως του 34%. «Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και όταν βρεθεί, οι τουρ οπερέιτορς θα προβούν σε συνδιαφήμιση μόνο για την Κω» είπε, ενημερώνοντας πως, από τον Φεβρουάριο και μετά, θα φέρουν στο νησί γκρουπ δημοσιογράφων για να δουν ότι, η «εικόνα» της Κω δεν είναι η ίδια με πέρσι.

Εν μέσω χειροκροτημάτων από τους συγκεντρωμένους πολίτες, μίλησε ο δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο οποίος ανέφερε όλο το «ιστορικό» της υπόθεσης, δηλαδή ότι, ο δήμος έχει καταθέσει πρόταση από τον Οκτώβριο του 2014, κ.λ.π. «Εδώ και μήνες έχουμε προτείνει λύσεις. Μία απάντηση δεν έχουμε πάρει… Δυστυχώς, αργήσατε…» είπε στους κυβερνητικούς εκπροσώπους, σημειώνοντας πως, «καταφέραμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα να το κάνουμε ελληνικό».

Ο δήμαρχος επανέλαβε την πρότασή του για την μεταφορά του Τμήματος Αλλοδαπών εκτός αστικού ιστού και να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι, θα εφαρμοστεί ο νόμος και ο χώρος θα είναι φυλασσόμενος. «Δεν θέλουμε χώρο εγκατάσταση διαμονής και παραμονής. Θέλουμε να φεύγουν εντός 24 ωρών» είπε, αναρωτώμενος, πως γίνεται, παρά τους καλούς καιρούς να έχει μειωθεί η ροή προς την Κω, ενώ προς τη Μυτιλήνη να έχει αυξηθεί; «Πιθανόν αυτό να συμβαίνει λόγω μη ύπαρξης εγκατάστασης στην Κω ή ίσως έβαλε κάποιους όρους και η απέναντι τοπική αυτοδιοίκηση» είπε, λέγοντας παράλληλα πως, θα έχει επαφή με τους ομολόγους του της Τουρκίας «για να δω πώς θα μπορέσω να συνεργαστώ έτσι ώστε σε συνεργασία οι δύο δήμοι να περιορίσουμε τις ροές». Προχώρησε παραπέρα, λέγοντας για τις ροές πως «υπάρχουν κάποιοι ενημερωμένοι οι οποίοι τους περιμένουν στις παραλίες… Και η απορία είναι, πώς το ξέρουν ότι θα ‘ρθουν και τους περιμένουν;» για να εισπράξει ξανά χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους πολίτες.

Γι’ αυτή καθ’ αυτή τη δομή, είπε: «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, να αφαιρέσει η κυβέρνηση την Κω από το κάδρο των hot spot και να πάμε, με υπογραφές υπουργών, άμεσα σε χώρο φυλασσόμενο, φρουρούμενο και κλειστό, δημοτικό ή ιδιωτικό για 300 – 400 άτομα. Τότε, ο δήμος της Κω θα διαθέσει λεφτά για την ενοικίαση του χώρου και προσωπικό. Άλλη βασική προϋπόθεση είναι, να πάρει πίσω το ανοσιούργημα του ΚΑΣ για τους αρχαιολογικούς χώρους. Εάν οι δεσμεύσεις που ζητούμε γίνουν αποδεκτές, αύριο το πρωί θα σας παραχωρήσουμε και θα σας δώσουμε 15 χώρους και θα βάλουμε και λεφτά και προσωπικό».

Τέλος, απέστειλε, όπως είπε, «μήνυμα προς όλους». Ήτοι: «Επειδή εκκρεμούν υποθέσεις του δήμου τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου όσο και στα υπουργεία, εάν διαπιστώσω ότι, ο δήμος της Κω μέσω αυτών των αποφάσεων πιέζεται ή εάν συνεχίσει αυτή η ροή χρηματοδότησης προς τον δήμο της Κω, να ξέρετε ότι, όχι 3.900 υπογραφές που έχουν μαζευτεί, αλλά 33.000 υπογραφές θα βάλω να μαζέψουν προκειμένου να πάρετε το μήνυμα».

Από την πλευρά του ο έπαρχος Κω Γιώργος Χαλκιδιός, αφού επεσήμανε πως, δεν είναι αποδεκτό ούτε το Λινοπότι, ούτε το Διοικητήριο, τάχθηκε υπέρ της άμεσης εξεύρεσης χώρου. Είπε και αυτός με τη σειρά του ότι, είδε ΜΜΕ να χρησιμοποιούν  μετανάστες για να κλείσουν οι δρόμοι…, ενώ ανέφερε πως, στα δύο μηχανήματα ταυτοποίησης που είχαν, προστέθηκαν άλλα τέσσερα, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν 400 άτομα και για το λόγο αυτό, χρειάζονται κι άλλα μηχανήματα και προσωπικό. Υπενθύμισε δε πως, η περιφέρεια θα διαθέσει 1 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΔ Σ. Γιαλλίζης, επανέλαβε τη θέση όλων των φορέων (την έχουμε καταγράψει πολλάκις), δηλαδή, να αλλάξει το ΦΕΚ και η δομή να δημιουργηθεί στον Άγιο Βασίλειο. «Εάν αυτός ο χώρος δεν είναι κατάλληλος, τότε άμεσα να καθίσουμε όλοι κάτω και από κοινού να βρούμε ένα χώρο, ώστε, εντός του μήνα να ανακοινωθεί επίσημα από την κυβέρνηση και να λυθεί το θέμα» είπε, συμπληρώνοντας: «Η Κως είναι ένας τόπος φιλόξενος, αγαπάει τον κόσμο και αυτό το έχει αποδείξει επανειλημμένως». 

Σε αυτό το σημείο αποχώρησε ο δήμαρχος, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε φορείς και πολίτες, αλλά κάτω από τις επευφημίες των συγκεντρωμένων πολιτών. 

Στη συνέχεια, μίλησε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής Λινοποτίου Μ. Γιωργαλλής, λέγοντας πως, από το 2012 είχαν επιλέξει το Λινοπότι και ο ίδιος, ως πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου «διαφύλαξα τον χώρο με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου, ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον κανένας χώρος οργανωμένος, κάτι που η κυβέρνηση παρέκαμψε αφού αγνόησε κοινότητα και δήμο». Χαρακτήρισε «έγκλημα» το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε τα νησιά του Αιγαίου για τη δημιουργία δομών, ενώ αναρωτήθηκε, γιατί τέτοιες δομές δεν έγιναν λ.χ. σε Σαντορίνη ή Μύκονο. Άποψή του, οι πρόσφυγες – μετανάστες να επιβιβάζονται άμα τη άφιξή τους σε πλοία και να μεταφέρονται στον Πειραιά και από εκεί σε οργανωμένο χώρο συγκέντρωσης στην Αττική. 

Εκ μέρους των καταστημάτων εστίασης, μίλησε ο Γιώργος Σεγραίδος, αναφέροντας το πλήγμα που δέχτηκαν οι επιχειρηματίες το περασμένο καλοκαίρι και που φέτος, κάποιοι βρίσκονται σε αδυναμία ακόμα και να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Άποψή του είναι πως, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συνάντηση βουλευτών με τοπική αρχή και απλά να ανακοίνωναν στους φορείς την απόφασή τους. «Δεν είναι δυνατόν να ζητάτε από έναν φορέα να υποδείξει χώρο, αλλά παρ’ όλα αυτά, το κάναμε» είπε, για να καταλήξει: «Πρέπει να καταλήξετε σήμερα. Οι επιχειρηματίες και οι υπάλληλοί τους  πρέπει να γνωρίζουν τι θα κάνουν».  

«Πρέπει να αποφύγουμε την άρση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά που επλήγησαν από το μεταναστευτικό» ζήτησε ο έτερος εκπρόσωπος του ΕΒΕΔ Νίκος Νασταχανίδης, καθώς επίσης να επανέλθει ο παλαιός ΦΠΑ στην εστίαση, να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία  σε όσους έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων και να παγώσουν δόσεις εισοδήματος και ΦΠΑ, «για να δρομολογηθεί η οικονομία στην καινούργια μέρα που είναι αρνητική».

«Απ’ ό,τι κατάλαβα, όλοι συμφωνούμε στο να βρεθεί άλλος χώρος» είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πασχάλης Βρακίδης, επαναλαμβάνοντας την πρόταση των φορέων για μεταφορά της δομής στον Άγιο Βασίλειο ή στην ευρύτερη περιοχή. «Να μην παίζουμε την κολοκυθιά» είπε χαρακτηριστικά.

Τη λύση, να κλείσουν τα θαλάσσια σύνορα, πρότεινε ο πρόεδρος των Πελοποννησίων, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις διεθνείς ΜΚΟ, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τις ζωές που χάνονται, ιδιαίτερα των παιδιών, αλλά και την οργή του για όσους τους ωθούν σε αυτά τα ταξίδια. Ο ίδιος, όπως είπε, έχει συμβάλει στη διάσωση προσφύγων. Κατέληξε λέγοντας, «συμφωνούμε και στηρίζουμε απόλυτα τις θέσεις του δημάρχου».  

Ο εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης» Γ. Χαρτοφίλης, αφού αναφέρθηκε στην ανιδιοτελή δράση του σωματείου, έδωσε βάση στην ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος. «Όλοι κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση, να βοηθήσουμε το νησί, αλλά το μεθοδεύουμε με διαφορετικούς τρόπους» είπε, τονίζοντας: «Πρέπει να τους βοηθήσουμε να επιβιώσουν και αυτό κάνουμε». Όσο για τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν κατά των ΜΚΟ, αφού προκάλεσε όσους υποστηρίζουν ότι, η «Αλληλεγγύη» χρηματίζεται να το αποδείξουν, τόνισε πως, υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ που δρουν ανεξέλεγκτα, αλλά ποιος θα μπορέσει να τις ελέγξει; «Αν υπήρχε οργανωμένη δομή, δεν θα γίνονταν όλα αυτά» κατέληξε.   

«Να οριστεί από εδώ μέσα το πού θα υπάρξει αυτός ο χώρος. Είναι αυτονόητο και δεν χρειαζόμαστε τόσες πολλές ώρες για να αποφασίσουμε για ένα τέτοιο ζήτημα» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων Αντώνης Γκιντιζές, ενημερώνοντας τους παριστάμενους ότι, ο κλάδος του είναι αυτός που εισπράττει πρώτα από όλους τη δυσαρέσκεια των επισκεπτών, που δεν είναι και λίγοι. Είναι ένα εκατομμύριο κόσμος…. «Οι μειώσεις στον τουρισμό, δεν συνδέονται με την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει λύσεις, αλλά με την απαράδεκτη «εικόνα» της πόλης το προηγούμενο καλοκαίρι» είπε, ενώ στέλνοντας «μήνυμα» στον δήμαρχο, στον οποίο πρόσκειται, όπως σημείωσε, είπε: «Δεν μάχεται μόνο ο δήμος της Κω στις τουριστικές εκθέσεις. Μάχεται ένα νησί με την ιστορία του, ένας ευλογημένος τόπος. Μάχονται οι ίδιοι οι κάτοικοί του, μάχονται εκατοντάδες εργαζόμενοι οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει το αίμα τους». Απευθυνόμενος δε τους βουλευτές, τους είπε: «Κύριοι βουλευτές αφήστε πίσω τον φόβο. Έχετε την πρώτη και μέγιστη ευθύνη ως κυβέρνηση. Εμείς, με ανακούφιση προσυπογράψαμε την ανακοίνωση του ΕΒΕΔ. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που βγαίνουν εργαζόμενοι και στηρίζουν μια τέτοια απόφαση, μόνο και μόνο για να λυθεί το θέμα».

Ο τουριστικός πράκτορας Κώστας Κουρούνης, αφού αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία του με την «Αλληλεγγύη», σημείωσε πως, «αυτό που θέλουμε είναι η διαχείριση του προβλήματος και μόνο. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία του πώς θα γίνει». Ζήτησε δε, σημερινές εικόνες από τις κάμερες του δήμου για να σταλούν στους τουρ οπερέιτορς, ώστε να καθησυχάσουν.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Θεόφιλος Μουζουράκης, αφού τόνισε πως, η συνάντηση αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, επιτέθηκε στους βουλευτές λέγοντας πως «τις πύλες της κολάσεως εσείς τις ανοίξατε, δια της κυρίας Τασίας. Εσείς επιλέξατε να γίνουν hot spot στα πέντε νησιά», συμπληρώνοντας πως, «δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Κάντε εσείς το πρώτο βήμα κι εμείς ακολουθούμε».   

Την επεισοδιακή αυτή σύσκεψη, έκλεισε ο κ. Καματερός, λέγοντας πως, «είναι πολύ σοβαρό το θέμα για να κομματολογούμε και να πολιτικολογούμε και όποιοι το κάνουν δεν συναισθάνονται πόσο κινδυνεύει το νησί μας και παίζουν παιχνιδάκια. Το ζητούμενο είναι ότι, η εικόνα αυτή πρέπει να αλλάξει. Μας κατηγορούν ότι καθυστερήσαμε, αλλά αυτό έγινε γιατί δεν μπορέσαμε ως τα τώρα να συμφωνήσουμε με το δήμο. Όλα είναι προφάσεις. Και θα συνεχίσει η καθυστέρηση απ’ ότι βλέπω σήμερα, εάν δεν πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες. Πρέπει η τοπική κοινωνία να προτείνει χώρο, η απόφαση για τον χώρο είναι δική της. Είναι απαραίτητη η συνεργασία με τον δήμο. Διαφορετικά θα καταστραφούμε. Για να ανακληθεί το ΦΕΚ πρέπει να οριστεί άλλος χώρος. Όλα τα άλλα είναι παιχνίδια και προφάσεις εν αμαρτίες για να πετάξουμε το μπαλάκι και να καθυστερήσουμε. Αποσκοπούν κάπου αλλού».

 

Η σύσκεψη έκλεισε, αλλά το θέμα παραμένει πληγή ανοιχτή…

 

Zogas_dimitris