ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Πεμ 18 Φεβ 2016

«Στην ελληνική συνταγματική και πολιτική πρακτική τα δημοψηφίσματα αποτελούν παραμελημένη συμμετοχική διαδικασία.

Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος (άρθρο 44 παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος). Εν τούτοις σύμφωνα με το άρθρο 216 του Ν3852/2010  καθώς και σύμφωνα με το άρθρο 216 του ΚΔΚ/2006 προβλέπεται τοπικό δημοψήφισμα για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος το αποτέλεσμα του οποίου έχει συμβουλευτικό χαραχτήρα και λαμβάνει τη μορφή διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Αποκλείονται δε ρητά θέματα εθνικής πολιτικής. (Δεν σχολιάζω καθόλου την εισήγηση που μας καταθέσατε καθώς από μόνη της αυτοαναιρείται).

Σύμφωνα με τα παραπάνω άρθρα, απαιτείται προεδρικό διάταγμα το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση των υπουργείων εσωτερικών και οικονομίας με το οποίο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στον έλεγχο  - εγκυρότητα του αποτελέσματος / έγκρισης από την Αποκεντρωμένη κτλ.

Καθώς δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί οι κανονιστικές διατάξεις που αφορούν στο τοπικό δημοψήφισμα, δεν έχει διενεργηθεί ποτέ κανένα τοπικό δημοψήφισμα. Όσες απόπειρες έγιναν ή δεν ολοκληρώθηκαν ή κατέληξαν σε άτυπη διαδικασία απλής έκφρασης γνώμης.

Το δημοψήφισμα, με βάση τη δική μας αντίληψη, μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη ζητημάτων άμεσης δημοκρατίας και αναβάθμισης του πολιτικού - ρυθμιστικού ρόλου των τοπικών κοινωνιών και σε καμία περίπτωση όταν συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις διεξαγωγής του δεν συμβάλει στο διχασμό της κοινωνίας.

Ο τρόπος σχηματισμού απόφασης μέσω δημοψηφίσματος βελτιστοποιείται όταν:

α) Το υποκείμενο, δηλαδή ο λαός, είναι πλήρως ενημερωμένος για όλες τις πτυχές του θέματος. Η ενημέρωση αυτή συμβάλει στην αντικειμενική και νηφάλια στάση του.

β) Το περιεχόμενο  - το αντικείμενο του δημοψηφίσματος είναι σαφές, καθαρό, απτό και απολύτως κατανοητό.

γ) Το αποτέλεσμα ενέχει νομικό χαραχτήρα, εγκυρότητα και δεν περιορίζεται μόνο στην άρνηση, στην κατάργηση  ή στη αρνησικυρία αλλά και στη δρομολόγηση λύσεων.

δ) Διενεργείται με πρωτοβουλία των ίδιων των πολιτών.

Στη δική μας περίπτωση, εάν και εφόσον ήταν εφικτή η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος, η τοπική κοινωνία καλείται:

 - να αποφανθεί φορτωμένη και φορτισμένη από ένα πρόβλημα που της επιβλήθηκε και απείλησε τα κεκτημένα της και μάλιστα ετεροχρονισμένα. (λειτουργία θυμικού και εκτόνωσης – ύποπτα άκαιρη έκφραση γνώμης).

 - να απαντήσει σε ένα παρελκυστικό - και παράτυπο ερώτημα (ναι ή όχι σε δομή για πρόσφυγες αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, τη χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευρωπαϊκές οδηγίες,  και τις κυρώσεις που απορρέουν από αυτές...).

 - να απαντήσει σε ένα τραγελαφικό ερώτημα, σε ένα ανύπαρκτο ερώτημα (ναι ή όχι σε μια δομή που ήδη υλοποιείται και που από μόνη της δεν λύνει το προσφυγικό).

Η δημοτική αρχή παίζει τα επικοινωνιακά της ρέστα αφού πολιτικά έσφαλε. Με μιαν απέλπιδα προσπάθεια να διασκεδάσει και να διασκευάσει τις εντυπώσεις, παρεμπιπτόντως, θυμήθηκε το λαό, στου οποίου την αγωνία επενδύει. Σας θυμίζω ότι η πρόταση έγινε σε ένα συμβούλιο που τα θέματά του δεν είχαν καμία σχέση με το μεταναστευτικό και στο οποίο με δική μας πρωτοβουλία θέσαμε το ζήτημα.

Κι άλλη πίστωση χρόνου για να μην κάνει τίποτα αυτή η δημοτική αρχή. Άλλος ένας εγκληματικός τακτικισμός. Μέχρι την περάτωση των εργασιών της δομής στην 148. 

Η απόλυτη υποκρισία. Η απόλυτη κοροϊδία. Το απόλυτο μηδέν ή μήπως η απόλυτη μεθόδευση ενός ιδιοτελούς προσωπικού σκοπού.

Ποιος θα μας προστατέψει άραγε από αυτήν την παραζάλη - παράκρουση; Μας ζητάτε να λάβουμε μιαν απόφαση εξαπάτησης, στο όνομα της δημοκρατικής δήθεν έκφρασης του λαού.  Επιδιώκετε την εξιλέωση και την άφεση αμαρτιών από αυτούς που κοροϊδεύατε… ξανακοροϊδεύοντάς τους. Άλλοθι ο φούρναρης της Κω, κολυμβήθρα του Σιλωάμ το δημοψήφισμα. Εξαντλήσαμε το θέμα χωρίς να πάρουμε καμία απόφαση.

Κάποιοι άλλοι παίζουν με τη φωτιά και αναγάγουν το ζήτημα σε κομματική αναμέτρηση. Παίζουν στις πλάτες του νησιού τα μικροκομματικά τους παιχνίδια. Δεν συμμετέχουμε σε αυτήν την επικίνδυνη και ιδιοτελή προσέγγιση η οποία αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα. Άλλωστε πλην της χρυσής αυγής όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου έχουν κοινή θέση στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Για μας πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια και το συμφέρον του νησιού και των πολιτών της Κω. Δυστυχώς σε καμία από τις τοποθετήσεις σας δεν υπάρχει η Κως.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιαν αξιοπιστία θα έχει αύριο ο θεσμός του δημοτικού συμβούλου όταν σήμερα ψηφίσει θετικά στα θέματα που εισηγείστε για να κατοχυρώσει τον μανδύα του λαϊκιστή «δημοκράτη»; Αρνούμαστε να ψηφίσουμε κάτι που δεν μπορεί να υλοποιηθεί απλά για να χαϊδέψουμε αυτιά και να κοροϊδέψουμε, αλλά προπάντων να απαλλαγούμε από τη δική μας ευθύνη σερνόμενοι από δειλία και στο όνομα μιας οριακής ισορροπίας;

Από τώρα σας ακούω να λέτε… «δεν το ενέκρινε η κακιά αποκεντρωμένη».

Αστειότητες. Παίζετε με την κοινωνία και τις αντοχές της. Όσο διχαστικό είναι το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, αν αυτό μπορούσε να διενεργηθεί, άλλα τόσο διχαστικό είναι και το ΟΧΙ. Παίζετε με τους θεσμούς. Ζητάτε την αυτοκατάργησή μας. Γιατί στοιχειωδώς δεν είχατε την ικανότητα και την διορατικότητα να συνεργαστείτε και να δώσετε λύση την ώρα που έπρεπε. Η αδράνειά σας οδήγησε στην άνωθεν επιβολή της 148 με την οποία διαφωνούμε κάθετα. Επιβολή την οποία έχετε αποδεχτεί και μάλιστα κάποιοι από τους όψιμους επαναστάτες υποστηρίζουν, όχι δημόσια, ότι ήταν και η καλύτερη λύση!

Όταν θα κάτσει η σκόνη που σηκώσατε όλα θα γίνουν πιο καθαρά και ο τελευταίος πολίτης θα καταλάβει τι διημείφθη.

Για να μην γελοιοποιηθούμε, έστω και την ύστατη στιγμή αποσύρετε το θέμα γιατί θα συνεχίσει να γελά μαζί μας το πανελλήνιο την ώρα που το νησί και η οικονομία του απειλείται. Κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής, ό,τι σπείρατε θερίζετε και δυστυχώς φαίνεται ότι αυτή η ιστορία τέλος δεν έχει…».

Zogas_dimitris