Πολιτική Δευ 13 Ιουν 2016

Αυτοί που ψήφισαν την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3100 κατοίκων κρύβονται τώρα πίσω από το δάκτυλό τους και κάνουν πως λυπούνται για αυτό κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση.

Με αφορμή δημοσιεύματα του στυλ "Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές σε όσα νησιά έχουν πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων", τα οποία υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών, χρήσιμο είναι να υπενθυμίσουμε στους συντάκτες και διακινητές τους τι πραγματικά έχει γίνει.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις, ψηφισμένες από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (Ν. 4172/2013, άρθρο 15, παράγραφος 5 - άρθρο 58, παράγραφος 4) είχαν ορίζοντα εφαρμογής μέχρι τις 31/12/2015.

Στο σχετικό Νόμο αναφέρονταν, επί λέξη:

«…Για τους φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, το φορολογητέο εισόδημα του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας της παραγράφου 1 αυξάνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%), προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό του φόρου που αναλογεί στο εισόδημά τους.
Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Για τους φορολογούμενους των περιπτώσεων α', β', δ', ε' και στ' του άρθρου 45 οι συντελεστές της παραγράφου 1 μειώνονται κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) για τα κέρδη που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται σε νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους.                                                          

Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα από τα δημοσιεύματα, που δήθεν κόπτονται για τους κατοίκους των μικρών νησιών, δεν αναφέρεται το πότε νομοθετήθηκαν οι παραπάνω διατάξεις και από τους βουλευτές ποιων κομμάτων ψηφίστηκαν.

Ο λαός μας όμως δεν ξεχνά. Η χώρα μας δεν είναι χώρα λωτοφάγων, κι ας πιστεύουν μερικοί το αντίθετο!!!

  • Οι ρυθμίσεις για την απαλλαγή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας από βεβαιωμένες οφειλές ΔΗΦΟΔΩ,
  • Η ένταξη των νησιών για πρώτη φορά μέσω του Αναπτυξιακού νόμου σε ειδικό καθεστώς ενισχύσεων,
  • Η στήριξη των μικρών νησιωτικών Δήμων για την υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ,
  • Η ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας κατά προτεραιότητα στα νησιά

είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση μιας πραγματικής και ουσιαστικής νησιωτικής πολιτικής.

Απέναντι στη λάσπη και στα ψεύδη ενός θλιβερού παρελθόντος, προχωράμε!!!

 

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ