Πολιτική Σαβ 4 Φεβ 2017

«Τα εργασιακά είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση».  

«Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία που δείχνουν ότι η ανάπτυξη της χώρας θα είναι γεγονός. Εάν ήμουν επενδυτής, θα επένδυα στην Ελλάδα»

«Θα κλείσει η αξιολόγηση και δεν θα παρθούν άλλα μέτρα διότι υπάρχει μια ασυμφωνία μεταξύ των δανειστών. Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων»

«Δεν θα ερχόμουν στην Ελλάδα εάν δεν ήμουν αισιόδοξος και εάν δεν πίστευα ότι θα υπάρξει ανάπτυξη»

 

 

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την οικονομική πορεία της χώρας, υπέρ το δέον κατά γενική εκτίμηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Βόρειας Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα του παραρτήματος του ΕΒΕΔ το μεσημέρι της Κυριακής 29/1/2017, με θέμα, «η πορεία της οικονομίας - οι απαιτήσεις της κοινωνίας - ο δρόμος της ανάπτυξης». Στην κατάμεστη αίθουσα (σχολιάστηκε το γεγονός της μη αγαστής συνεργασίας των τοπικών εκπροσώπων του κόμματος με τη δημοτική αρχή προκειμένου να βρεθεί μεγαλύτερη αίθουσα για να μην υπάρχουν όρθιοι…), έδωσαν το παρόν ο δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, η επικεφαλής της παράταξης «Όραμα»  Ι. Ρούφα, ο επικεφαλής της παράταξης «#Δίεση» Γιάννης Ζερβός, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, μέλη και φίλοι του κόμματος, ενώ τον υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές Η. Καματερός και Δ. Γάκης, με συντονιστή της συζήτησης τον Σ. Μπουζιώτα.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καματερός, αφού σημείωσε πως, ο υπουργός είναι ενήμερος για τα τοπικά προβλήματα από τους βουλευτές, ανέφερε πως, η μεγαλύτερη δυσκολία των νησιωτών βουλευτών ήταν να πείσουν το πολιτικό σύστημα για τη νησιωτικότητα, κάτι που τελικά κατάφεραν. Απόδειξη τούτου, η δημιουργία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τόνισε παράλληλα πως, οι εξαγγελίες Τσίπρα από τη Νίσυρο για σειρά μέτρων που αφορούν στη νησιωτική πολιτική, θα εξειδικευτούν από τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να εφαρμοστούν.

«Είμαστε καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε, σημειώνοντας όμως πως, δεν μπορούσαν να λυθούν τα προβλήματα μέσα σε δύο χρόνια και ακόμα πως, υπάρχουν ζητήματα τα οποία θέλουν μεγάλες τομές και χρειάζονται χρόνο, όπως λ.χ. το ακτοπλοϊκό, οι υπηρεσίες, κ.ά.     

Από την πλευρά του ο κ. Γάκης, αφού σχολίασε πως, η συγκέντρωση στην Κω ήταν καλύτερη από αυτή της Ρόδου, δήλωσε πως, «τη νησιωτικότητα θέλουμε να την μετατρέψουμε σε εργαλείο ανάπτυξης. Να μειώσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές αποστάσεις. Στόχος μας, αναπτυξιακό πρόγραμμα για κάθε νησί ξεχωριστά».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, προδικάζεται ισχυρή ανάκαμψη για το 2017»

Στην ομιλία του ο υπουργός, αφού σημείωσε πως, σήμερα η χώρα μας κάνει τα πρώτα της βήματα από την μακροχρόνια κρίση, «εμφανίζοντας ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2016 σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος με αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, της κατανάλωσης και του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, προδικάζοντας μάλιστα, ισχυρή ανάκαμψη για το 2017», προχώρησε σε έναν συνοπτικό απολογισμό του δίχρονου κυβερνητικού έργου.

Αναφερόμενος ειδικά στο Νότιο Αιγαίο, τόνισε πως, στη διάρκεια της κρίσης έχασε λιγότερο από την συνολική οικονομία και πως, αυτή η εξέλιξη «σηματοδοτεί σημαντικές αντοχές του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της εξειδίκευσής του στον τομέα των υπηρεσιών και ειδικότερα στο εμπόριο και στον τουρισμό, όπου η περιφέρεια διαθέτει με 53% το υψηλότερο ποσοστό ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων στην Ελλάδα». Σημείωσε όμως πως, «η ισχυρή εξάρτηση από τον τουρισμό, δεν είναι ό,τι καλύτερο και οι παραπάνω δύο τομείς δεν θα μπορέσουν να αναστηλώσουν με τρόπο βιώσιμο την τοπική οικονομία, αν στην ανάκαμψή της δεν συμβάλει ο παραγωγικός τομέας και ειδικότερα, η ενέργεια, οι υποδομές και η αγροτοδιατροφική αλυσίδα».

 

Τα αιτήματα και η κριτική

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις τόσο του δημάρχου Γ. Κυρίτση,  της κας Ι. Ρούφα και του κ. Γ. Ζερβού, όσο και εκπροσώπων φορέων και παραγωγικών τάξεων. Ο κ. Κυρίτσης εστίασε στο μεταναστευτικό, καταθέτοντας την αγωνία του πρωθυπουργού, όπως είπε, για το τι μέλει γενέσθαι, τονίζοντας πως, πολύ σύντομα πρέπει να σχεδιάσουμε τι θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως, χρειαζόμαστε ως χώρα ένα εθνικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας και της πίστης του λαού στην πατρίδα. «Υπάρχει η ανάγκη ταχτοποίησης των υποχρεώσεων που επί σειρά ετών δημιούργησαν άλλοι, αλλά πάνω απ’ όλα υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου ανάπτυξης της χώρας σε βάθος χρόνου» είπε, για να καταλήξει λέγοντας πως, η χώρα έχει ανάγκη θεσμών.

Την επισήμανση πως, η νησιωτικότητα δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από τους κυβερνώντες ως προνομιακή, ειδική μεταχείριση, ούτε και ως αντικείμενο κάποιας προεκλογικής διεργασίας, επανέλαβε η κα Ρούφα, σημειώνοντας πως, «η νησιωτικότητα είναι απτή αξεπέραστη πραγματικότητα». Εκτίμησή της πως, μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, «είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό το πραγματικά πλούσιο έργο το οποίο έχει επιτελεστεί». Σχολιάζοντας το νέο ΕΣΠΑ, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν κινείται φύλλο», προτείνοντας στον υπουργό να επιληφθεί και ενδεχομένως να προχωρήσει η κυβέρνηση και σε αλλαγή συνεργατών. Τέλος, αναφέρθηκε στο μεταφορικό ισοδύναμο και στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Νίσυρο.  

Ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στα 23 εκ. ευρώ που προέρχονται από παλαιές οφειλές προς το δήμο Κω τα οποία «έχουν παραχθεί, κατά κύριο λόγο, από μεγαλοξενοδόχους», ενώ πρότεινε μέρος (το 50%)του τέλους διανυκτέρευσης να αποδίδεται στους δήμους, εκτιμώντας ότι αυτό το ποσό θα καλύψει κατά πολύ το χαμένο έσοδο του ΔΗΦΟΔΩ. Επίσης, πρότεινε την  αλλαγή κριτηρίων απόδοσης των ΚΑΠ στους δήμους καθώς και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Το λόγο πήραν επίσης, η πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Κ. Σβύνου, η οποία ενημέρωσε αναλυτικά τον υπουργό για τα ζητήματα του κλάδου της παραδίδοντάς του σχετικό υπόμνημα, ο Μ. Κώστογλου και ο κ. Χ. Έψιμος από το οικονομικό επιμελητήριο, θέτοντας ο μεν πρώτος ζητήματα του κλάδους του αλλά και στοιχεία που καταδεικνύουν την μη απορρόφηση ΕΣΠΑ, ο δε δεύτερος τη μη συνεργασία δήμου με τοπικά στελέχη που καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης την οποία χρειάζεται ο τόπος, ο Ν. Νασταχανίδης (αναφέρθηκε στην δυσμενή κατάσταση των τοπικών επιχειρήσεων, ζητώντας παράλληλα θεσμική ρύθμιση για περιορισμό των πολυκαταστημάτων στα 500τ.μ) και ο Δ. Σαράντης (κύρια έθιξε το μέγα ζήτημα του ΔΗΦΟΔΩ τον οποίο, όπως είπε, εξακολουθεί παρανόμως να εισπράττει ο δήμος) από το ΕΒΕΔ, ο κ. Χατζηδημητρίου από την οργάνωση «Ελλήνων Συνέλευσις» (δήλωσε πως, τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός δεν είναι πραγματικά και πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα επιτελείται μια γενοκτονία), ο κ. Π. Βαγιανός θέτοντας ζητήματα που άπτονται των τουριστικών ημερόπλοιων (αιτήθηκε την αναβίωση του νόμου σχετικά με την αμοιβαιότητα των επιβαλλόμενων φόρων και διατάξεων που διέπουν ομοειδείς επιχειρήσεις Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να αρθεί η σε βάρος των ελληνικών ημερόπλοιων αδικία), η πρόεδρος του σωματείου ενοικιαζομένων διαμερισμάτων Ε. Παπαδούλη (για να προβλήματα των οικογενειακών επιχειρήσεων με τα παράνομα καταλύματα, κ.ά), ο Τ. Μαντούκος από το ΤΕΕ (αναφέρθηκε στις μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται προ των πυλών του κλεισίματος, ζητώντας να υπάρξει ένα σχέδιο κυβερνητικό για την επιβίωσή τους, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί πρόβλημα προς άλλους εργασιακούς – επιχειρηματικούς τομείς), ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ν. Τσαγκάρης (τραγική μείωση του ζωικού κεφαλαίου λόγω οικονομικών προβλημάτων των κτηνοτρόφων με ταυτόχρονη μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης), ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Π. Βρακίδης (χαρακτήρισε το 2016 ως τη χειρότερη χρονιά από την ενσωμάτωση για τους εμπόρους), ο π. πρόεδρος των εθελοντών αιμοδοτών Β. Τζόγιας (για την οικονομική ασφυξία των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και για τα τροχαία ατυχήματα – δυστυχήματα, για τα οποία δαπανώνται 12 δις το χρόνο, κάνοντας λόγω για πρόληψη), ο Θ. Παράσχος θέτοντας ζητήματα για την κοινωνική οικονομία και τέλος, η κα Μαρίνα, εκπρόσωπος των πρώην υπαλλήλων στην  Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδ/σου και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των έξι Συνεταιριστικών Τραπεζών που κλείσανε, ζητώντας την πρόσληψη μέρος απολυμένων τραπεζοϋπαλλήλων στα υπό ίδρυση Γραφεία Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών με αντίστοιχη πρόβλεψη στους όρους του επικείμενου διαγωνισμού για τις προσλήψεις μοριοδότησης αυτών των υπαλλήλων. 

 

Οι διαβεβαιώσεις

Τη διαβεβαίωση ότι, κατέγραψε τις περισσότερες παρατηρήσεις που τέθηκαν, έδωσε ο υπουργός, λέγοντας ότι, το υπουργείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση στις αρχές Μαρτίου. Παραδέχτηκε ότι, υπάρχει μεγάλη φορολογία, σημειώνοντας όμως ότι, η χώρα βρίσκεται σε ένα περιορισμένο δημοσιονομικό περιβάλλον διότι είναι υπερχρεωμένη. «Δυστυχώς, πρέπει μόνη της να δημιουργήσει το δημοσιονομικό περιβάλλον που θα της δώσει κάποια ευελιξία για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ό,τι περισσότερα πλεονάσματα μπορεί να πετύχει, για να μειώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές» σημείωσε. Ενημέρωσε δε ότι, ενός των προσεχών ημερών, θα κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες και αφορά μόνο στις βιώσιμες επιχειρήσεις. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, την ανάπτυξη, το 2017 και μετά» είπε, τονίζοντας πως, «τα εργασιακά είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση».   

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι, θα εξετάσει τα θέματα που φορούν στον ΔΗΦΟΔΩ, στα ζητήματα της κτηνοτροφίας και στην πρόσληψη υπαλλήλων στα γραφεία εξυπηρέτησης δανειοληπτών. Κλείνοντας την εκδήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου, υποσχέθηκε ότι, θα ξαναέρθει στην Κω.

 

Η συνέντευξη τύπου

Από τη συνέντευξη τύπου του υπουργού στα τοπικά ΜΜΕ, σταχυολογούμε τις εξής απαντήσεις:

-       «Φυσικά και θα κλείσει η αξιολόγηση και δεν θα παρθούν άλλα μέτρα διότι υπάρχει μια ασυμφωνία μεταξύ των δανειστών. Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων».

-       Για ξενοδοχοϋπαλλήλους, εμποροϋπαλλήλους και ανέργους: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προγράμματα στοχευμένα για τους ανέργους και για τους υπαλλήλους που δεν αμείβονται όσο πρέπει. Είναι ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση. Προσπαθεί να το λύσει. Το ξέρω ότι, η μερική απασχόληση είναι πολύ υψηλή και πρέπει να εξασφαλίσουμε την εργασία. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κοινωφελή προγράμματα 12μηνα αλλά και για περισσότερο.  Όμως είναι δύσκολο να γίνει μέσα σ’ ένα δημοσιονομικό κλοιό που δεν υπάρχει περιθώριο».

-       «Το γκρέξιτ είναι, θεωρητικώς, όσο είναι η διάλυση της ευρωζώνης. Είναι καταστροφικό γιατί δεν έχουμε αποθεματικά».

-       «Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα έχει πει ότι, δεν την ενδιαφέρει τι κάνουμε με τα εργασιακά ή με την ενέργεια. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να πούμε ότι, έχουμε βιώσιμο χρέος».

-       «Υπάρχει μια ασυμφωνία μεταξύ των πιστωτών (ΔΝΤ – ΕΕ) και η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μεταξύ τους, αλλά έχει πει ότι, δεν θα υπάρξουν καινούργια μέτρα, δεν διαπραγματεύεται το αφορολόγητο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θα υπάρξει νόμος για το πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών συμβάσεων».

-       Για δηλώσεις Δ. Κρεμαστινού ότι, η κυβέρνηση κάνει εντελώς τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά: «Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία που δείχνουν ότι η ανάπτυξη της χώρας θα είναι γεγονός. Εάν ήμουν επενδυτής, θα επένδυα στην Ελλάδα».

-       «Επιτρέψτε μου να παραμείνω αισιόδοξος. Δεν θα ερχόμουν στην Ελλάδα εάν δεν ήμουν αισιόδοξος και εάν δεν πίστευα ότι θα υπάρξει ανάπτυξη».

-       «Δεν είναι δυνατόν να παρθούν μέτρα για μετά από δύο χρόνια, όπως ζητά το ΔΝΤ. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Κάθε εκτίμηση που έχει κάνει το ΔΝΤ, έχει αποτύχει παταγωδώς».

 

 

Η ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου

«Κυρίες και κύριοι,

Ζούμε σε μία εποχή στην οποία η έννοια της ομαλότητας και της κανονικότητας έχει εκλείψει και όπου οι αλλαγές είναι ραγδαίες και ανατρεπτικές σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, της κοινωνίας, της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος και των γεωστρατηγικών ισορροπιών. Μέσα σε αυτό το ασταθές και αβέβαιο κλίμα και με την Ευρώπη να δοκιμάζεται σκληρά όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές της, η Ελλάδα κάνει τα πρώτα ουσιαστικά βήματα εξόδου από την μακρόχρονη κρίση της εμφανίζοντας ήδη από το γ’ τρίμηνο 2016 σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος με αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, της κατανάλωσης και του ΑΕΠ προδικάζοντας, μάλιστα, ισχυρή ανάκαμψη για το 2017.

Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια η οποία στη διάρκεια της κρίσης (2007-2014) έχασε το 22% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της, κάτι λιγότερο απ όσο έχασε η ελληνική οικονομία συνολικά, αν και με πολύ μικρότερη απώλεια σε θέσεις απασχόλησης (-7%) συγκριτικά με τη χώρα συνολικά (-17%).

Εξέλιξη που σηματοδοτεί τις σημαντικές αντοχές του Νοτίου Αιγαίου στην κρίση λόγω της εξειδίκευσης του στον τομέα των υπηρεσιών και ειδικότερα στο εμπόριο και τον τουρισμό όπου η Περιφέρεια διαθέτει με 53% το υψηλότερο ποσοστό ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων στην Ελλάδα.

Η ισχυρή εξάρτηση από τον τουρισμό όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο και οι παραπάνω δύο τομείς δεν θα μπορέσουν να αναστηλώσουν με τρόπο βιώσιμο την τοπική οικονομία, αν στην ανάκαμψη της δεν συμβάλλει ο παραγωγικός τομέας και ειδικότερα η ενέργεια, οι υποδομές και η αγροδιατροφική  αλυσίδα.

Όμως, για να επιστρέψουμε στην εθνική οικονομία, η δρομολογημένη ανάκαμψη της δεν ήλθε εξ ουρανού, αλλά σαν αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων σε θεσμικό, διοικητικό και χρηματοδοτικό επίπεδο.

Με πρώτη, ασφαλώς, την τεράστια δημοσιονομική ελάφρυνση ύψους 20 δις από την μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα την τριετία 2015-2017:

Θυμίζουμε πως επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα πρωτογενή πλεονάσματα της τριετίας έφθαναν τα 23,8 δις ενώ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιορίστηκαν σε 3,7 δις.

Δύο χρόνια η κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για να στηρίξει την κοινωνία και τα οικονομικά – κοινωνικά δικαιώματα των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων. Παρέλαβε μια χώρα με κατεστραμμένο κοινωνικό κράτος, χωρίς παραγωγικό προσανατολισμό, με συρρικνωμένα δημοκρατικά δικαιώματα. Με ένα κράτος και μια διοίκηση συναλλαγή πολιτικών – οικονομικών συμφερόντων είχε αφήσει το αποτύπωμα της. Δύο χρόνια μετά διολίσθηση σταμάτησε, με τεράστιο κόπο και κόστος. Στην πορεία αυτή συνεχίζουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με επίκεντρο τις δυνάμεις της εργασίας, την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής στην χώρα.

Υπογράψαμε μια συμφωνία με τους δανειστές εν γνώσει μας ότι η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί δικό μας πρόγραμμα. Αλλά και η υποχώρηση είναι μέρος μιας στρατηγικής.

Μας έδωσε τον απαραίτητο χρόνο για να διαχειριστούμε μια χρεωκοπημένη οικονομία, την ίδια στιγμή που κάθε άλλη επιλογή θα ήταν καταδικαστική για τα λαϊκά συμφέροντα και θα οδηγούσε τη χώρα σε οικονομική και προσφυγική ασφυξία και σε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση.

Όμως, όλο αυτό το διάστημα, μαζί με την διαπραγμάτευση και την εφαρμογή της συμφωνίας, υλοποιήθηκε ένα παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα, που είχε σαν στόχο την στήριξη των πιο αδύναμων, την αξιοποίηση όλων διαθέσιμων εργαλείων και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ακριβώς αυτό το παράλληλο πρόγραμμα είναι που συνάντησε την λυσσαλέα αντίδραση του πολιτικού κατεστημένου και των ΜΜΕ που ελέγχει.

Μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης, πελατειακής λογικής, ανοχής στην διαφθορά και την λεηλασία του δημόσιου πλούτου, η νέα εποχή είναι εδώ.

Το μέλλον αυτής της χώρας είναι  η παραγωγική ανασυγκρότηση, μέσα από την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, την στήριξη της κοινωνίας.

Η στόχευσή μας: μια βαθιά αναδιοργάνωση του πολιτικού συστήματος (Συνταγματική Αναθεώρηση, Αναβάθμιση Βουλής, Χρηματοδότηση Κομμάτων, κλπ), μια ριζική ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους (έμφαση σε Υγεία, Παιδεία, Εργασία και πρόνοια), ένα νέο παραγωγικό περιβάλλον με έμφαση στα εργασιακά δικαιώματα, στην καινοτομία, στην περιβαλλοντική προστασία.

Από τις κυβερνητικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις ενδεικτικά αναφέρω μερικές:

Στην Οικονομία

 

Η Ελλάδα προηγείται στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης 100% έναντι 90,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ΜΟ ΕΕ28.

-       Προωθήθηκε ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/16 στον οποίο προβλέπεται η προκήρυξη οκτώ καθεστώτων (προγραμμάτων) ενισχύσεων. Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τα 4 πρώτα καθεστώτα με πολύ θετικά αποτελέσματα.

-       Εκκαθαρίστηκαν οφειλές και εκκρεμότητες παλαιών νόμων που αφορούν σε 6.300 επενδυτικά σχέδια με οφειλές περίπου 6,5 δις, διασφαλίζοντας για πρώτη φορά την πληρωμή τους.

-       Καθιερώθηκε για λόγους διαφάνειας η ανάρτηση της σειράς προτεραιότητας των ελέγχων και των πληρωμών στο διαδίκτυο. Η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται πλέον αυστηρά από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος ελέγχου.

-       Υπογράφηκε η «Συμφωνία Έδρας» μεταξύ της Ελλάδας και της Διεθνούς Αναπτυξιακής Τράπεζας EBRD και δραστηριοποιήθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά από αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης.

-       Προχωρά η εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με σταδιακή αύξηση του εθνικού σκέλους στα 750 εκ., αύξηση της χρηματοδότησης των περιφερειών στα 300 εκ. για το 2016, δημιουργία ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων για το ΒΑ και ΝΑ Αιγαίο.

-       Προωθήθηκε νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της απάτης για συγχρηματοδοτούμενα έργα, καθώς και την απλοποίηση διαδικασιών παραγωγής έργων.

-       Κατοχυρώθηκαν νομοθετικά η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η απλοποίηση διαδικασιών για τη σύσταση επιχειρήσεων.

-       Δρομολογήθηκε η πλήρης εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης και εμπορίας καυσίμων.

Στα εργασιακά

 

Είχαμε την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

-       Κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, ο οποίος αποτελεί το πιο προωθημένο διεθνές κείμενο προστασίας των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων.

-       Κατοχυρώθηκε το δικαίωμα πρόσβασης όλων των ανέργων στο Σύστημα Υγείας και καθιερώθηκε η δωρεάν μετακίνηση ανέργων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Αττικής.

-       Καταφέραμε το Γ' Τρίμηνο του 2016 να μειώσουμε κατά 150.000 τους ανέργους σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 22,6% από 25,5% μετά από 6 ολόκληρα χρόνια.

-       Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφορικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε99.700 καθαρές θέσεις εργασίας το 2015 και έφτασε τις 136.260 το 2016. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το 2016, αυξήθηκαν κατά 31,5% σε σχέση με το 2014.

-       Πραγματοποιήθηκαν περίπου 350 διμερείς συναντήσεις με εργαζόμενους από διάφορους εργασιακούς χώρους που αντιμετώπιζαν προβλήματα με την εργοδοσία και στη συνέχεια, παρεμβάσεις και διενέργεια ελέγχων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

-       Διενεργήθηκαν 54.826 έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, 45.476 έλεγχοι για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και 25.805 για εργατικές διαφορές.

-       Για πρώτη φορά τα έσοδα που προέρχονται από τα πρόστιμα των ελέγχων δεν κατευθύνονται στην εφορία αλλά στην κοινωνική ασφάλιση δεδομένου ότι πρόκειται για πόρους που υποκλέπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

-       Για τη διετία 2015-2016 υλοποιήθηκαν προγράμματα απασχόλησης 900 εκ. ευρώ στα οποία εντάχθηκαν 200.00 άνεργοι.

-       Τα 5μηνα της κοινωφελούς εργασίας, μετατράπηκαν σε 8μηνη μισθωτή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

-       Υλοποιείται πρόγραμμα προσωρινής μισθωτής εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για 4.000 ανέργους που προέρχονται από τον χώρο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, για την υποστήριξη του τομέα της υγείας.\

-       Παρέχεται επαγγελματική εκπαίδευση και πρακτική άσκηση στους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. (Logistics, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Τουρισμός, Βιομηχανικά Επαγγέλματα, εξωστρεφές εμπόριο κ.ά.), ώστε να βελτιώσουν οι άνεργοι τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Στη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική

 

-       Προστέθηκαν νέα λιμάνια προσέγγισης και αυξήθηκαν τα δρομολόγια των επιδοτούμενων γραμμών δημοσίου συμφέροντος, με βάση τις μεταφορικές ανάγκες των νησιών και τις προτάσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-       Παραχωρήθηκαν στην αυτοδιοίκηση οι χώροι που ανήκουν στις χερσαίες ζώνες λιμένων και δε χρησιμοποιούνται ή δε σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λιμενικών δραστηριοτήτων. Ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου του λιμένα της Πάτρας στο Δήμο, ενώ αντίστοιχες διαδικασίες έχουν ξεκινήσει στην Ηγουμενίτσα και την Ελευσίνα.

-       Προσαρμόστηκαν, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, οι τιμές των εισιτηρίων για τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος. Η προσαρμογή αυτή οδήγησε σε μείωση κατά 2,6% για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

-       Μειώθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων με την κατάργηση του επίναυλου (3%),τον οποίο η Αριστερά είχε καταγγείλει και καταψηφίσει από τη θεσμοθέτησή του με το νόμο 2932/01 χαρακτηρίζοντάς τον ως «χαράτσι», που έπληττε κυρίως τους νησιώτες, ως τακτικούς επιβάτες των πλοίων της ακτοπλοΐας.

-       Επεκτάθηκε η χρονική διάρκεια της παρεχόμενης έκπτωσης σε Φοιτητές και Σπουδαστές σε όλη τη διάρκεια του έτους.

-       Λίγες ημέρες πριν την πρωτοχρονιά του 2016 έγινε δυνατή η καταβολή δεδουλευμένων στους απλήρωτους ναυτικούς της ΝΕΛ.

-       Αυξήθηκε το βοήθημα Χριστουγέννων από 300 ευρώ σε 350 ευρώ για τους άγαμους και από 350 ευρώ σε 400 ευρώ για τους έγγαμους ναυτικούς, ενώ αυξήθηκαν και οι δικαιούχοι.

Στην ανθρωπιστική διαχείριση του Προσφυγικού

-       Στην Ελλάδα φιλοξενούμε σήμερα περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 12.000 περίπου είναι στα νησιά. Καταφέραμε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να διασφαλίσουμε την ασφαλή μεταφορά 851.000 προσφύγων στην Ευρώπη. Το ελληνικό λιμενικό μόνο το 2015 διέσωσε 103.000 ανθρώπους στο Ανατ. Αιγαίο αποδεικνύοντας τι μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων.

-       Σήμερα διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων - πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των ανηλίκων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας

-       Οι ελληνικές αρχές διαχειρίστηκαν τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές στη χώρα δημιουργώντας το συντομότερο δυνατό δομές φιλοξενίας και καταργώντας τους χώρους, όπου πρόσφυγες και μετανάστες έβρισκαν πρόχειρο κατάλυμα.

-       Δημιουργήθηκαν σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, οι απαραίτητες δομές φιλοξενίας με κατάργηση των αυτοσχέδιων χώρων διαμονής και προχωρά η αναβάθμιση των κρατικών δομών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

-       Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προ-καταγραφής προσφύγων και μεταναστών σε μόλις δύο μήνες, με προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες και ευπαθείς περιπτώσεις.

-       Ενισχύθηκε η Υπηρεσία Ασύλου και προχωρά η εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε εξατομικευμένη βάση και σύμφωνα με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-       Για τα ασυνόδευτα παιδιά λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα 47 ξενώνες φιλοξενίας με 1.191 θέσεις συνολικά. Επίσης δημιουργήθηκαν ασφαλείς ζώνες (safe zones) μέσα σε κέντρα φιλοξενίας.

-       Υλοποιούνται προγράμματα για την υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων και τον εμβολιασμό των παιδιών που διαμένουν σε κέντρα και άλλους χώρους φιλοξενίας.

-       Διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων - πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των ανηλίκων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας.

Αξίζει να τονιστεί πως οτιδήποτε καταφέραμε το πετύχαμε παρά το γεγονός ότι στις στιγμές της προσφυγικής κρίσης, με εξαίρεση της Γερμανίας και της Σουηδίας, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν σταθήκανε στο ύψος των δεσμεύσεων τους. Βεβαίως, για την οριστικοποίηση της ανάκαμψης το 2017 προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα επιτρέψει την αύξηση της ρευστότητας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε κράτος, τράπεζες και επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που στηρίζουν τους τρεις πυλώνες-κλειδιά της στρατηγικής της για την ανάπτυξη, δηλαδή την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύει τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής σύστασης επιχειρήσεων, την επιτυχή απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, το βαθμιαίο άνοιγμα στον ανταγωνισμό κλειστών αγορών προϊόντων, και τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο τη μείωση τους κατά 40 δις έως το 2019.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση προγραμματίζει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, ολοκληρώνει το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους των βιώσιμων Επιχειρήσεων, θεσμοθέτησε το Ταμείο Συμμετοχών για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, και τέλος, υπέγραψε τη σύσταση και ενεργοποιεί άμεσα δύο νέα εργαλεία, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ μέσω του ΕΤΕΑΝ, καθώς και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Από τις τρεις τελευταίες πλατφόρμες θα εισρεύσουν αθροιστικά στην πραγματική οικονομία 2 δισ. ευρώ, 1 δισ. από δημόσιους πόρους και ένα 1 δισ. ακόμα από τη μόχλευση.

Συγχρόνως, οι ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν επενδύσεις άνω των 2 δις για το 2017. Στα, δε, πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου και μέχρι σήμερα, βρίσκονται στο πρώτο στάδιο υποβολής συνολικά περισσότερες από 1.400 επενδυτικές προτάσεις και έχουν υποβληθεί συνολικά 391 επενδυτικά σχέδια.

Θα ήθελα να κλείσω εδώ την ομιλία μου με την εξής παρατήρηση.

Μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση δεν αρκούν για να ορθοποδήσουμε. Χρειάζεται  να ανακτηθεί συγχρόνως η χαμένη εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη που εκτός από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του Προγράμματος προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις στη βάση της υπευθυνότητας ενός εκάστου και της αναγνώρισης της προόδου που έχει συντελεστεί στην οικονομία. Αυτό παραμένει σήμερα ένα βασικό ζητούμενο για το πολιτικό μας σύστημα και γενικότερα την ελληνική κοινωνία».

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ