ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 17 Φεβ 2017

«Αυτογελιοποιούνται όσοι από τη μια αρνούνται την ανάγκη οποιασδήποτε δομής για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του θέματος και από την άλλη «διαφημίζουν», στο εξωτερικό την «ήρεμη» εικόνα του νησιού προβάλλοντας την ύπαρξη δομών»

 

 

Για την ανάγκη κατασκευής προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης στο Πυλί μιλά ο βουλευτής Δωδ/σου σε συνέντευξή του στον «Σ» και πόσο αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση της ασφάλειας στο νησί μας, ενώ απαντά σε όσους μιλούν για «εχθρικές κινήσεις και στοχοποίηση του νησιού», ελπίζοντας, όπως σημειώνει, ότι, «δεν θα κάνουν τα ίδια λάθη και δεν θα δημιουργήσουν πάλι εικόνες που θα διαβάλουν τον τόπο μας και θα δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας για τους επισκέπτες μας». Παράλληλα, απαντά και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βίζα σε υπηκόους τρίτων χωρών, για την υγεία, το ΕΚΑΒ και τη νησιώτικη πολιτική.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Ερ: Ποια η ανάγκη κατασκευής προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης στο Πυλί και μάλιστα για «για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα» όπως αναφέρει στην απόφασή του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτριος Αναγνωστάκης;

Η.Κ.: Με δυο κουβέντες: Είναι απαραίτητο για την επιστροφή στην Τουρκία όσων απορρίπτεται το αίτημα ασύλου αλλά και για την κράτηση των παραβατών που στοιβάζονται τώρα στο Α.Τ. Δεν είναι νέο hot-spot. Είναι δομή παράπλευρη και αναγκαία για την επιστροφή μεταναστών. Στον προϋπολογισμό, που φαίνεται μεγάλος, προβλέπονται και τα έξοδα στελέχωσης από την Αστυνομία για φύλαξη.

Ερ: «Τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης αποτελούν φυλακές. Θα απαιτήσουν ένα μεγάλο αριθμό αστυνομικών και θα αποτελούν εστίες έντασης και ανεξέλεγκτων καταστάσεων, τη στιγμή που ουσιαστικά δεν γίνονται επαναπροωθήσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Κω, κάνοντας λόγο για «εχθρική κίνηση απέναντι στην Κω», ενώ καλεί τους πολίτες  «να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» και «την απάντησή τους σε όλους αυτούς που καταστρέφουν το νησί μας, να την δώσουν δημοκρατικά και με υπερηφάνεια».

Η.Κ.: Τα περί εχθρικές κινήσεις και στοχοποιήσεις του νησιού, καθώς και ότι θέλουμε να καταστρέψουμε το νησί, νομίζω ότι έχουν κριθεί από την κοινή γνώμη που κατάλαβε ότι αν είχαμε χώρο υποδοχής από το καλοκαίρι του 2015 και δεν αφήναμε 10.000 πρόσφυγες στην παραλία και στα πάρκα χωρίς τα στοιχειώδη, δεν θα παθαίναμε αυτή την ζημιά στην οικονομία του νησιού. Όπως και ότι, αν δεν είχαμε τώρα αυτό το κέντρο, δεν θα μιλάγαμε για ανάκαμψη, και δεν θα μας έσωζε καμία διαφημιστική καμπάνια.

Αυτογελιοποιούνται όσοι από τη μια αρνούνται την ανάγκη οποιασδήποτε δομής για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του θέματος και από την άλλη «διαφημίζουν», στο εξωτερικό την «ήρεμη» εικόνα του νησιού προβάλλοντας την ύπαρξη δομών.

Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν τα ίδια λάθη και δεν θα δημιουργήσουν πάλι εικόνες που θα διαβάλουν τον τόπο μας και θα δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας για τους επισκέπτες μας. Το προαναχωρησιακό κέντρο σαν συμπληρωματική δομή στο κέντρο υποδοχής αυτή την ασφάλεια ακριβώς θέλει να εξασφαλίσει.

Ερ: Πώς σχολιάζετε τη μέχρι σήμερα λειτουργία του ΚΥΤ στο Πυλί;  

Η.Κ.: Η λειτουργία του ΚΥΤ στο Πυλί είναι η καλύτερη απ’ όλα. Υπάρχουν προβλήματα αλλά λύνονται με τον καλύτερο τρόπο. Σ’ αυτό θα βοηθήσει και η τοποθέτηση διοικητή που έχει ήδη γίνει αυτές τις μέρες και είναι ευτύχημα που είναι η συμπατριώτισσά μας Μαρία Κρητικού.

Ερ: Για βίζα σε υπηκόους τρίτων χωρών. Κατ’ αρχάς, πείτε μας εάν δόθηκε λύση. Σε δεύτερο λόγο, γιατί από το 2012 που εφαρμόστηκε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, δηλαδή, της διαδικασίας χορήγησης βίζα στις πύλες εισόδου των νησιών, δεν έγινε οριστικό; Υπήρχαν ζητήματα που όφειλε η ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει και δεν το έκανε οπότε, η ΕΕ μας «τιμωρεί»;

Η.Κ.: Έχουμε πιέσει και πιέζουμε για την παράταση του προγράμματος για θεώρηση VISA. H άρνηση της Ε.Ε. ως τώρα δεν έχει να κάνει με κάποιες παραλείψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά με τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ερ: Κύριε Καματερέ, γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα στον τομέα Υγείας. Απαιτείται θεσμική αντιμετώπιση για τον τρόπο προσλήψεων των γιατρών σε περιοχές όπως η δική μας, μας δήλωσε ο αν. δ/της του νοσοκομείου. Ποια η άποψή σας για την οριστική επίλυση του προβλήματος με δεδομένο ότι, το ίδιο το κράτος έδωσε περί το 1,5 εκ. ευρώ για 278 διακομιδές τη διετία 2015-2016;

Η.Κ.: Εγώ πρώτος είπα ότι χρειάζεται ν’ αλλάξει όλο το σύστημα υγείας στα νησιά από τους οργανισμούς μέχρι τον τρόπο προσλήψεων που πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στα νησιά. Αυτό χρειάζεται χρόνο.

Μέχρι τότε γίνονται βελτιώσεις και πέραν των προσλήψεων που έχουν γίνει και γίνονται περιμένουμε σε λίγους μήνες το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα προσθέσει στο νησί μας 3 δομές υγείας κι έτσι θα στελεχωθεί και το Κ.Υ. Αντιμάχειας και το ΙΚΑ.

Ερ: ΕΚΑΒ; α) πού οφείλεται η μη συνέχιση του προγράμματος; β) πότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα και σε ποια μορφή;  Θέλω και την άποψή σας για τη μη στελέχωση του ΕΚΑΒ Κω σε 12μηνη βάση. Και αυτό διότι, ειλικρινά αισθάνομαι αγανάκτηση να μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Κάλυψη μόνο για την τουριστική περίοδο;;; Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκες το χειμώνα;;

Η.Κ.: Σε λίγο θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα για το ΕΚΑΒ. Ως τότε καλύπτονται τα κενά με την βοήθεια της ταξιαρχίας. Αγανακτούμε όλοι μας όταν υπάρχουν καθυστερήσεις που τις περισσότερες φορές όμως οφείλονται στη γραφειοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει ν’ αλλάζουν όλα όπως σας είπα πριν.

Ερ: Σε εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα «η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;», αναφερθήκατε στα προβλήματα της νησιωτικότητας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως, έχετε καταθέσει πρόταση στο υπουργείο με κατάταξη των νησιών σε: Παράκτια, κεντρικά, εξαρτημένα (και δις εξαρτημένα) και απομακρυσμένα. Θέλω να μας εξηγήσετε με παράδειγμα εάν είναι δυνατόν, τι ακριβώς εννοείτε και επίσης, εάν σας έχει απαντήσει ο υπουργός.

Η.Κ.: Η επιτροπή μας «Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής» πέτυχε ως τώρα να καταστήσει την νησιωτική πολιτική μέρος της κυβερνητικής πολιτικής.

Όμως δεν σταματήσαμε με την δημιουργία του υφυπουργείου νησιωτικής πολιτικής και την σταδιακή εφαρμογή μέτρων. Παρακολουθούμε, βοηθούμε, προτείνουμε κι αν χρειαστεί απαιτούμε την εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής απ’ όλα τα υπουργεία. Εκεί αυτή την περίοδο έχουν ανοίξει ζητήματα για το ακτοπλοϊκό και τη συνεργασία με όλες τις νησιωτικές περιφέρειες της Ε.Ε. για να καταστεί η νησιωτική πολιτική μέρος των προγραμμάτων της.

Απαραίτητο εργαλείο για την άσκηση νησιωτικής πολιτικής για το σχεδιασμό και τα μέτρα, είναι η κατηγοριοποίηση των νησιών. Αυτό προχωρούμε.

                                                                                                     

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

Zogas_dimitris