ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 17 Φεβ 2017

«Το κύριο μέλημα το δικό μας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και η επιστροφή στην Τουρκία των οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί σας»

«Δεν θέλουμε να κάνουμε φυλακές, τρίμηνης, εξάμηνης ή δεκαοχτάμηνης παραμονής. Δεν συμφέρει ούτε εμάς στην αστυνομία, πόσο μάλλον αυτούς τους παράτυπους μετανάστες, πόσο μάλλον το νησί. Δεν συμφέρει κανέναν αυτό το πράγμα»

 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί μας παρουσιάζει η συνέντευξη που παραχώρησε στον «Σ» η κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη Αντιστράτηγος, Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, μετά την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δημιουργηθεί στην Κω Προαναχωρησιακό Κέντρο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, στο προαναχωρησιακό κέντρο κλειστού τύπου, οι  μετανάστες θα παραμένουν έγκλειστοι για περίπου 10 ημέρες (επτά είναι κανονικά οι μέρες, αυτό προβλέπεται στη συμφωνία) με αυξημένη αστυνομική δύναμη για φρούρηση και επιτήρηση μέχρι την ημέρα επιστροφής τους στην Τουρκία. «Αυτό σημαίνει κλειστού τύπου. Δε σημαίνει φυλακή, σημαίνει υπό περιορισμό της ελευθερίας. Να μην κινείται στο νησί ο μετανάστης ή να μην κρυφτεί στο νησί και να μην τον βρίσκουμε εμείς» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ανέφερε ότι, το παραχωρησιακό κέντρο – το οποίο θα δημιουργηθεί μέσα τον ίδιο χώρο που υπάρχει αυτή τη στιγμή το κέντρο ταυτοποίησης και υποδοχής - θα είναι χωρητικότητας 100 με 150 ατόμων και εάν όλα πάνε καλά, μέχρι τα μέσα με τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμο και θα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΛ.ΑΣ. με προσωπικό που θα έρθει από αλλού.

«Ο στόχος μας είναι να γίνεται μία φορά την εβδομάδα επιστροφή στην Τουρκία. Για το κάθε νησί που έχει το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, έχουν προσδιοριστεί τα αντίστοιχα λιμάνια στην Τουρκία» αναφέρει.

Όσο, γιατί οι μετανάστες δεν μεταφέρονται στην ενδοχώρα, δηλώνει πως, σύμφωνα με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας θα πρέπει όλοι όσοι έρχονται στα νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου, να παραμένουν στα νησιά, διαφορετικά, εκπίπτει η συμφωνία. «Όλοι όσοι έχουν έρθει παράτυπα στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει να επιστρέφονται πίσω. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οικονομικών μεταναστών και ιδιαίτερα για την Κω ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι οι υπηκοότητες που έχετε αυτή τη στιγμή στο νησί σας, το 90% είναι Πακιστανοί. Μιλάμε για οικονομικούς μετανάστες, που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Ασύλου, η αστυνομία οφείλει να τους επιστρέψει πίσω στην Τουρκία» σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως, «η επιστροφή στην Τουρκία των οικονομικών μεταναστών είναι ένα μήνυμα που θέλει να δώσει η ΕΛ.ΑΣ. γιατί όταν αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν ότι με το που θα έρθουν εδώ θα επιστρέψουν ξανά πίσω στην Τουρκία, θα μειωθούν οι ροές. Ταυτόχρονα, εάν ξέρουν ότι με το που θα έρθουν εδώ, και με το που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ασύλου τους, θα κλειστούν και θα ‘ναι υπό περιορισμό, αυτό το μήνυμα θα δώσουν και απέναντι».

Τέλος, μας ενημερώνει ότι, σήμερα Πέμπτη 16/2/2017, θα πραγματοποιήσει ολιγόωρη επίσκεψη προκειμένου να επισκεφθεί το χώρο και να έχει κάποιες επαφές. 

Θα επιστρέψει στην Κω για το διήμερο Δευτέρα 20 και Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  κ. Τζανέτο Φιλιππάκο, τον διευθυντή του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης κ. Δανιήλ Εσδρά και κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ.  

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ.: Κυρία Τσιριγώτη, ενημερώστε μας, τι σημαίνει προαναχωρησιακό κέντρο και μάλιστα κλειστού τύπου;

Απ.: Καταρχήν, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας θα πρέπει με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών του Ασύλου να γίνονται τα αιτήματα επιστροφής στην Τουρκία. Για να γίνουν τα αιτήματα επιστροφής, θα πρέπει αυτοί που έχουν αρνητική απόφαση σε β’ βαθμό από το Άσυλο, να τελούν υπό επιτήρηση. Αυτή τη στιγμή το κέντρο φιλοξενίας που υπάρχει τόσο στο νησί της Κω, όσο και στα υπόλοιπα νησιά, είναι ανοιχτού τύπου. Δηλαδή, ο οποιοσδήποτε ό,τι ώρα θέλει μπαίνει, ό,τι ώρα θέλει βγαίνει. Τα κλειστού τύπου, υπό περιορισμό δηλαδή, σημαίνει, αυξημένη αστυνομική δύναμη για φρούρηση και επιτήρηση και έγκλειστος ο μετανάστης μέχρι την ημέρα επιστροφής του στην Τουρκία. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται από την ημέρα που θα κλειστεί μέσα μέχρι την επιστροφή του, είναι περίπου στις 10 μέρες. Αυτό σημαίνει κλειστού τύπου. Δε σημαίνει φυλακή, σημαίνει υπό περιορισμό της ελευθερίας του. Να μην κινείται στο νησί ή να μην κρυφτεί στο νησί και να μην τον βρίσκουμε εμείς. Όλοι όσοι έχουν έρθει παράτυπα στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει να επιστρέφονται πίσω. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οικονομικών μεταναστών και ιδιαίτερα για την Κω ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι οι υπηκοότητες που έχετε αυτή τη στιγμή στο νησί σας, το 90% είναι Πακιστανοί. Μιλάμε για οικονομικούς μετανάστες, που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Ασύλου, η αστυνομία οφείλει να τους επιστρέψει πίσω στην Τουρκία.

Ερ.: Βλέπουμε όμως μία τεράστια καθυστέρηση σε όλες αυτές τις διαδικασίες και για τους οικονομικούς μετανάστες αλλά και για τους πρόσφυγες. Πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση;

Απ.: Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στη μη τήρηση των δεσμεύσεων της Ε.Ε. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου να την συνδράμει με υπαλλήλους ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Άσυλο. Μέχρι σήμερα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Παρόλα αυτά, η Υπηρεσία Ασύλου έχει προσλάβει προσωπικό, είναι εντάξει στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ε.Ε. και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια τόσο σε α’ βαθμό όσο και σε β’ βαθμό να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα.

Ερ.: Αυτό το δεκαήμερο που είπατε για τους υπό επιτήρηση, θα τηρηθεί; Είσαστε αισιόδοξη ότι δέκα ημέρες φτάνουν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες;

Απ.: Εγώ είπα δέκα μέρες. Κανονικά είναι επτά. Όμως εξεπίτηδες βάζω και δυο-τρεις μέρες παραπάνω. Επτά είναι κανονικά οι μέρες, γιατί το επταήμερο αυτό προβλέπεται στη συμφωνία.

Ερ.: Το κέντρο της Κω, τι χωρητικότητα θα έχει;

Απ.: Προς το παρόν θα φτιάξουμε ένα χώρο για 100 - 150 άτομα.

Ερ.: Πώς θα στελεχωθεί και πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του;

Απ.: Η στελέχωση θα είναι μόνο από αστυνομικούς. Εμείς θα θέλαμε από την πλευρά μας το συντομότερο δυνατόν. Και αύριο εάν ήταν δυνατό να γίνει αυτό, γιατί ήδη υπάρχουν 112 απορριπτικές αποφάσεις σε β’ βαθμό, που σημαίνει ότι έχουμε 112 Πακιστανούς να τους γυρίσουμε πίσω στην Τουρκία. Όμως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, ιδιαίτερα για την Κω, ότι τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος της Κω δεν είναι για φιλοξενία τόσων πολλών ατόμων. Βασικά δεν είναι για φιλοξενία αυτά τα κρατητήρια έτσι όπως είναι. Αυτή είναι και η επιτακτική ανάγκη που μας κάνει να θέλουμε ένα χώρο υπό επιτήρηση κάτω από την αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπολογίζουμε, εάν όλα πάνε καλά, μέχρι τα μέσα με τέλος Μαρτίου να έχουμε αυτό το δικό μας χώρο μέσα τον ίδιο χώρο που υπάρχει αυτή τη στιγμή το κέντρο ταυτοποίησης και υποδοχής.

Ερ.: Αυτά τα 112 άτομα πού βρίσκονται τώρα;

Απ.: Είναι μέσα στο χώρο φιλοξενίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Στο χώρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Θέλουμε να τους περιορίσουμε και να τους επιστρέψουμε πίσω αλλά δεν έχουμε το χώρο το δικό μας για να μπορέσει να ανασάνει λίγο το νησί. Έρχεται καλοκαίρι, τουριστική περίοδος.

Ερ.: Έχουν προκύψει στην Κω προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με τη δημόσια τάξη;

Απ.: Έχουν προκύψει στα νησιά, ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη, όπου οι υπηκοότητες αυτών που διαπράττουν αδικήματα και είναι εις βάρος της δημόσιας τάξης, είναι προερχόμενοι από την Αλγερία και το Μαρόκο. Όλοι αυτοί οι παραβατικοί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη είναι υπό περιορισμό σε χώρο αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΛΑΣ. Στο κάθε νησί που υπάρχει κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης θέλει η ΕΛΑΣ το δικό της το χώρο. Ένα χώρο της τάξης των 100-150 ατόμων, ούτως ώστε όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Ασύλου να μπορεί και η αστυνομία να κάνει καλύτερα τη δουλειά της με τις επιστροφές. Ο στόχος μας είναι να γίνεται μία φορά την εβδομάδα επιστροφή στην Τουρκία. Για το κάθε νησί που έχει το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, έχουν προσδιοριστεί τα αντίστοιχα λιμάνια στην Τουρκία. Να προσθέσω το εξής: Η επιστροφή στην Τουρκία των οικονομικών μεταναστών είναι ένα μήνυμα που θέλει να δώσει η ΕΛ.ΑΣ. γιατί όταν αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν ότι με το που θα έρθουν εδώ θα επιστρέψουν ξανά πίσω στην Τουρκία, θα μειωθούν οι ροές. Ταυτόχρονα, εάν ξέρουν ότι με το που θα έρθουν εδώ, και με το που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ασύλου τους, θα κλειστούν και θα ‘ναι υπό περιορισμό, αυτό το μήνυμα θα δώσουν και απέναντι.

Ερ.: Άρα απαντάτε και στο ερώτημα «γιατί δεν μεταφέρονται σε παρόμοια κέντρα στην ενδοχώρα;».

Απ.: Στην ενδοχώρα δεν μπορούμε να μεταφέρονται. Κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουμε την τουρκική πλευρά να μας επιτρέψει να το κάνουμε, για να μπορέσουμε να τους έχουμε περιορισμένους στην Κόρινθο, όμως δυστυχώς είναι πολιτική βούληση της Τουρκίας και μόνο η Τουρκία μπορεί να το αποφασίσει αυτό το πράγμα, να μπορέσουν να μας το επιτρέψουν. Δεν μας το επιτρέπουν. Σύμφωνα με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας θα πρέπει όλοι όσοι έρχονται στα νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου να παραμένουν στα νησιά. Εκπίπτει δηλαδή της συμφωνίας και μετά δεν έχουμε τρόπο επιστροφής τους ούτε στους χώρους καταγωγής.

Ερ.: Εκφράζονται απόψεις σύμφωνα με τις οποίες στο προαναχωρησιακό κέντρο της Κω θα μεταφέρονται μετανάστες από παντού. Τι απαντάτε;

Απ.: Όχι, προς Θεού. Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός από την ΕΛ.ΑΣ. Όπως προείπα σε κάθε νησί υπάρχει το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης και το κάθε νησί θα έχει το δικό τους χώρο. Δεν συμφέρει καταρχήν, εάν το πάρετε από την άποψη των μετακινήσεων, από τη Μυτιλήνη να μεταφερθεί κόσμος στη Σάμο ή στη Χίο. Ή πόσο μάλλον στην Κω. Επιχειρησιακά το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να τηρηθεί.

Ερ.: Ο Δήμαρχος Κω δήλωσε με δελτίο τύπου ότι τα προαναχωρησιακά κέντρα αποτελούν φυλακές. Σ’ αυτό ήδη απαντήσατε. Είπε επίσης ότι απαιτούν μεγάλο αριθμό αστυνομικών και θα αποτελούν εστίες έντασης και ανεξέλεγκτων καταστάσεων τη στιγμή που δεν γίνονται επαναπροωθήσεις. Από την άλλη μεριά, εσείς δηλώσατε στην «Καθημερινή» ότι εάν υπήρχε σωστή ενημέρωση, η Τοπική αυτοδιοίκηση θα μας παρακαλούσε να φτιάξουμε κλειστά κέντρα.

Απ.: Ναι, αυτό ακριβώς δήλωσα έχοντας υπόψη μου γενικά το σύνολο των νησιών.  Από τη στιγμή που μιλάμε όμως για την Κω, θέλω να ξέρετε, όπως είπα και πριν, ότι τα κέντρα αυτά που θέλουμε να έχουμε εμείς, θέλουμε να τα έχουμε για να μπαίνει μέσα ο κόσμος που είναι έτοιμος για να πάει απέναντι στην Τουρκία. Δεν θέλουμε να κάνουμε φυλακές, τρίμηνης, εξάμηνης ή δεκαοχτάμηνης παραμονής. Δεν συμφέρει ούτε εμάς στην αστυνομία, πόσο μάλλον αυτούς τους παράτυπους μετανάστες, πόσο μάλλον το νησί. Δεν συμφέρει κανέναν αυτό το πράγμα. Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ προβλέπει, όσοι μπαίνουν στο χώρο του περιορισμού, να κρατούνται υπό περιορισμό τουλάχιστον 10 μέρες ούτως ώστε να ολοκληρώνεται η διαδικασία μίσθωσης του καραβιού που θα τους πηγαίνει στο Bodrum απέναντι που γίνεται από την Frontex και φυσικά να γίνονται οι διαδικασίες με την τουρκική πλευρά για να τους επιστρέφουμε. Η ταυτοποίηση δηλαδή που λέμε εμείς σε συνεργασία με την τουρκική πλευρά. Επ’ ουδενί δεν θέλουμε να κάνουμε ούτε φυλακές, ούτε κρατητήρια με τον τρόπο που τα ερμηνεύετε εσείς.

Ερ.: Πόσο προσωπικό της ΕΛΑΣ θα χρειαστεί; Και το ρωτάμε αυτό γιατί ήδη η Αστυνομική μας διεύθυνση δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό. Θα επιβαρυνθεί και με αυτό το έργο;

Απ.: Όχι βέβαια. Γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό να κάνει και αυτή τη δουλειά. Ανάλογα με το κέντρο που θα φτιάξουμε, σας είπα θα είναι χωρητικότητας 100 με 150 ατόμων, θα γίνει και ο ανάλογος σχεδιασμός. Όπως τα ίδια μέτρα που έχουμε και σχεδιάζουμε για την Κόρινθο που είναι κέντρο κράτησης, τον ίδιο σχεδιασμό θα έχουμε και γι’ αυτό το κέντρο, με προσωπικό από αλλού.

Ερ.: Σε πιο επίπεδο βρίσκετε η συνεργασία σας με τις αντίστοιχες υπηρεσίας της Τουρκίας για την τήρηση της συμφωνίας;

Απ.: Η συνεργασία μας με τις τουρκικές αρχές είναι σε καλό επίπεδο. Δεν είναι σε διμερές επίπεδο, είναι σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης. Πρόσφατα, πριν από τρεις εβδομάδες, επισκέφθηκα την Άγκυρα, όπου κάναμε μια συνάντηση με τον ομόλογό μου, τον γενικό διευθυντή της μετανάστευσης, με την παρουσία της ευρωπαϊκής επιτροπής και συζητήσαμε τέτοιου είδους θέματα. Η συνεργασία είναι σε καλό επίπεδο και ορίσαμε και σημεία επαφής για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Ερ.: Με βάση την προσωπική σας εμπειρία, ποια είναι η καλύτερη λύση και για τους οικονομικούς μετανάστες και για τις χώρες υποδοχής τους;

Απ.: Το κύριο μέλημα της ΕΛΑΣ, πέραν των αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι όποιος έρχεται παράτυπα στην χώρα μας θα πρέπει να επιστρέφει στην Τουρκία, αφού βέβαια ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ασύλου σε α’ και β’ βαθμό. Εμείς αυτό εφαρμόζουμε, αυτό θέλουμε να εφαρμόσουμε γιατί αυτός είναι και ο ρόλος μας. Ο ρόλος μας είναι να εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα, τους κανόνες και τους κανονισμούς που υπάρχουν. Και πολύ περισσότερο την προστασία των Ελλήνων πολιτών.

Ερ.: Είπατε πριν ότι είναι περισσότεροι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό οι οικονομικοί μετανάστες, παρά οι πρόσφυγες. Υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχει αυτή η μείωση των προσφύγων και πού οφείλεται κατά την άποψή σας;

Απ.: Θέλω να γνωρίζετε ότι, από την ημέρα που ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, δυστυχώς και δεν ξέρω για πιο λόγο, την Κω την προτιμούν μόνο οι Πακιστανοί κατά 90%. Δεν μπορώ να ξέρω για πιο λόγο οι Πακιστανοί έρχονται αποκλειστικά και μόνο στην Κω. Κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα παρατηρούμε μία αυξημένη μετακίνηση, έλευση να το πω, από την Τουρκία προς τα νησιά, κάποιες φορές υπάρχουν και μέρες, όπως αυτές τις τρεις τελευταίες μέρες που έχουμε μηδενικές εισροές. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη βάσει της συμφωνίας να ελέγχει την κατάσταση και να μην αφήνει τους μετανάστες να έρχονται παράτυπα στην χώρα μας. Κάνει κι αυτή τα αδύνατα δυνατά. Μην ξεχνάμε το 2015 τι γινόταν από εισροές και σε σύγκριση τόσο με το 2016 όσο και με το 2017 έχουν μειωθεί κατά πολύ. Μάλιστα θα χρησιμοποιούσα τη φράση «η μέρα με τη νύχτα». Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε ή να παραμείνουμε σ’ αυτά. Πάντα σχεδιάζουμε με τα δεδομένα που έχουμε. Αυτή τη στιγμή το κύριο μέλημα το δικό μας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και η επιστροφή στην Τουρκία των οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί σας.

Ερ.: Για τους πρόσφυγες τι γίνεται;

Απ.: Για τους Σύρους πρόσφυγες η διαδικασία είναι διαφορετική όσον αφορά στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Είναι πιο συνοπτική και προβλέπεται και γι’ αυτούς η επιστροφή τους στην Τουρκία, με τη μόνη διαφορά ότι ο αριθμός που θα επιστρέψει στην Τουρκία, ο ίδιος αριθμός Σύρων προσφύγων που θα μετεγκατασταθεί στην Ε.Ε. Υπάρχει ένα κέντρο φιλοξενίας στα Άδανα όπου μένουν μόνο Σύριοι, γι’ αυτό και οι επιστροφές γίνονται μόνο αεροπορικώς από τα νησιά και ο ίδιος αριθμός που επιστρέφει, ο ανάλογος αριθμός γίνεται μετεγκατάσταση στην ευρωπαϊκή ένωση.

Ερ.: Ξέρουμε πόσους πρόσφυγες έχουμε στην Κω;

Απ.: Δε νομίζω ότι υπάρχουν πρόσφυγες αυτή τη στιγμή στην Κω. Υπάρχουν μόνο οικονομικοί μετανάστες.

Ερ.: Στόχος ποιος είναι;

Απ.: Εγώ για την Κω τρέφω ιδιαίτερα αισθήματα και το γνωρίζετε πολύ καλά. Δεν είναι το νησί, είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι του νησιού είναι φιλόξενοι, συμπαραστάθηκαν σε μένα προσωπικά αλλά και στην ΕΛ.ΑΣ. Την υποστήριξαν την ΕΛ.ΑΣ. όταν είχε να αντιμετωπίσει το 2015 τις μεγάλες ροές που ξεκίνησαν από την Κω. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ, σε προσωπικό επίπεδο το θέτω αυτό, το πρώτο νησί που θα μπορέσει να ανασάνει να είναι η Κως. Είμαι ικανή να έρθω και να μείνω στην Κω, μόνο και μόνο για να πετύχει το εγχείρημα της ΕΛ.ΑΣ. Και θα το κάνω αυτό. Θα το κάνω σε πρώτη φάση την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα) που θα σας επισκεφθώ έστω για λίγο και μετά θα έρθω για περισσότερο, να καθίσω να δω τι γίνεται. Την πονάω την Κω. Δεν θέλω να ξαναβρεθεί το νησί στην εποχή που ζήσαμε το 2015,τότε που είχε γεμίσει το λιμάνι… Πήρε τα πάνω του το νησί και θέλω να συνεχίσει να παίρνει τα πάνω του. Είναι ένα κόσμημα για το νότιο Αιγαίο και είναι κρίμα… Έχει καλούς ανθρώπους.

Ερ.: Την Πέμπτη θα έρθετε μόνη σας στην Κω;

Απ.: Την Πέμπτη θα έρθω μόνη μου για κάποιες ώρες, θα έχω κάποιες επαφές, αλλά κύρια θέλω να δω το χώρο. Θα επιστρέψω στην Κω την Δευτέρα και θα παραμείνω, τουλάχιστον και την Τρίτη. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια όχι μόνο για τις αναγκαστικές επιστροφές αλλά και για εθελούσιες επιστροφές. Θέλω να γνωρίζετε ότι η μεγάλη παραμονή σε ένα σημείο, σε ένα μέρος, σε ένα νησί, δεν είναι κι ότι καλύτερο και για τους ίδιους τους μετανάστες. Γι’ αυτό το λόγο κάνουμε μια προσπάθεια, πέραν των αναγκαστικών επιστροφών προς την Τουρκία, να μπορέσουμε να επιστραφεί κόσμος εθελούσια στις χώρες καταγωγής του. Αυτή η προσπάθεια, η καμπάνια, που θα ξεκινήσει από το δικό σας το νησί, θα ξεκινήσει με την έλευση τόσο του γενικού γραμματέα του υπουργείου μας του κ. Τζανέτου Φιλιππάκου, που είναι αρμόδιος για τα θέματα μετανάστευσης, αλλά και του διευθυντή του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης του κ. Δανιήλ Εσδρά και κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. για να μπορέσουμε να δούμε τις ανάγκες σε υπαλλήλους που θα χρειαστεί ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης, αλλά και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ούτως ώστε να υπάρξουν και άνθρωποι να φύγουν εθελούσια από το νησί.

Ερ.: Πολλοί μιλάνε για φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών το επόμενο χρονικό διάστημα. Τι εικόνα έχετε εσείς;

Απ.: Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάτι υπόψη μας. Βλέπουμε ότι η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας εφαρμόζεται. Πρόσφατα κάναμε δύο επιστροφές, μία αεροπορικώς και μια ακτοπλοϊκώς. Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις. Μην ξεχνάτε το εξής: Η συμφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας είναι μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας. Δεν είναι σε διμερές επίπεδο, είναι σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης. Έχει μεγάλη σημασία αυτό που λέω.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

Zogas_dimitris