ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 25 Ιαν 2019

«Η Λ.Σ.  παλεύει για να ισχυροποιηθεί το ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της κατάστασης, της χαμοζωής δηλαδή,  που οι άλλες πολιτικές-δημοτικές παρατάξεις προβάλλουν ως μονόδρομο»

 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στον «Σ» η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφια δήμαρχος Κω Κική Μακρή.

Η κα Μακρή μας μιλά για τις επερχόμενες εκλογές, για την επανεμφάνιση του κ. Θεοδόση Νικηταρά και όχι μόνο, υποστηρίζοντας πως, πρόκειται για δοκιμασμένες πολιτικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται ποιος από όλους θα εκφράσει και θα εφαρμόσει καλύτερα το διαμορφωμένο και αντιλαϊκό πλαίσιο και ποιος θα φανεί ικανότερος  να κερδίσει εκλογικά  τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Το σύνολο των υποψηφίων δεν εκφράζουν ανεξάρτητες πολιτικές θέσεις» δηλώνει, συμπληρώνοντας πως, δήμοι και οι περιφέρειες αποδείχτηκαν τα καλύτερα εργαλεία στα χέρια των κυβερνήσεων για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους αλλά και για να συγκρατήσουν την λαϊκή οργή και αντίσταση.

«Ο λαός συσσωρεύει πείρα και εμπειρία και είμαστε σίγουροι πως γρήγορα θα κάνει ταμείο και θα ξεχωρίσει το πολιτικά ηθικό και υποκριτικό» επισημαίνει..  

Η κα Μακρή μιλά για το «ισχυρό ταμείο» του δήμου, λέγοντας πως, είναι προκλητικό να περηφανεύεται η δημοτική αρχή γι αυτό, όταν αυτό προέρχεται από την αύξηση τελών και φόρων που μάλιστα επιβλήθηκαν στον φόβο της μαύρης τρύπας που θα δημιουργούσε η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ και η κουτσουρεμένη κρατική επιχορήγηση. Επαναλαμβάνει δε πως, μια σειρά από έργα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του τόπου παραμένουν έξω από τις προτεραιότητες, δηλαδή, αντι-πλημμυρικά/σεισμικά/πυρικά. «Η δικαιολογία τού «απαγορεύεται» η χρήση τους από τον επίτροπο κλπ για άλλη μια φορά δείχνει την συμφωνία τους σε κεντρικές κατευθύνσεις και η υποτίμηση του παράγοντα λαϊκή κινητοποίηση για να γίνει το ακατόρθωτο -κατορθωτό. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν οι κομμουνιστές δήμαρχοι σε άλλες πόλεις να εκτελέσουν έργα, να πάρουν αποφάσεις, να διεκδικήσουν μέτρα φιλολαϊκά που καλυτέρευσαν τις συνθήκες ζωής των δημοτών στους δήμους τους. Αυτό θα επιδιώξουμε και εμείς ως δημοτική αρχή» λέει με νόημα.

Απαντώντας για τον εκλογικό νόμο, εκτιμά πως, πρόκειται να σφίξει περισσότερο το κλοιό γύρω από τους Δήμους και Περιφέρειες και για το λόγο αυτό, «τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης πρέπει να ενισχυθούν. Για να ενισχυθεί η σταθερή υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, για να ενισχυθεί η οργάνωση της πάλης, για να δοθεί η σημασία που πρέπει να δώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά στις εκλογικές αυτές αναμετρήσεις. Να ενισχύσουν την δύναμή τους για να πραγματοποιηθούν τα δικά τους οράματα».

Αναφέρεται σε όσα δεν έπραξε η δημοτική αρχή, αλλά και στο «έργο» της, καθώς και στο εάν οι πολίτες ψηφίζουν ή καταψηφίζουν. «Επειδή οι εκλογές προβάλλονται από τις αστικές δυνάμεις ως λύση στα πραγματικά προβλήματα του λαού, η δημιουργία των δίπολων για την εναλλαγή τους στην εξουσία είναι απαραίτητη προκειμένου να καμουφλαριστεί όσο γίνεται καλύτερα η ανημποριά τους να δώσουν  μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις. Έτσι απέναντι στον/στην «κακό» Α, δημιουργείται ο/η καλός τάδε Β. Απέναντι στο «σκότος» έρχεται το «φως», απέναντι στην «συντήρηση» έρχεται η «πρόοδος» κοκ.  Μια σειρά από κατασκευάσματα και αποπροσανατολιστικά διλήμματα για να εμποδίσουν τον λαό να δει ότι προωθητική δύναμη του δεν είναι ο Α και ο Β αλλά η δική του δύναμη που παράγει καθημερινά πλούτο τον οποίο οι αντίπαλοί του που εμφανίζονται ως υπερασπιστές του, του τον στερούν».

Στο ερώτημα, εάν είναι η αυριανή δήμαρχος τι θα έπραττε, απαντά: «Ξέρουμε ότι θα παραλάβουμε τον δήμο μέσα στο αντιδραστικό πλαίσιο διαχείρισής του. Όπως αυτά τα χρόνια που είμαστε στο δημοτικό συμβούλιο και δεν προδώσαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου που μας ψήφισε, έτσι και ως δημοτική αρχή με πολύτιμο εργαλείο τον ίδιο τον λαό και τους φορείς του νησιού μας, θα παλέψουμε για να δώσουμε ανάσα  με το έργο και την δράση μας όπου μπορούμε. Διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αγωνιστούμε μαζί με τον λαό για ένα καλύτερο αύριο για να υπάρχει δουλειά για όλους με δικαιώματα. Για να πραγματώσουμε αυτά που επιγραμματικά σας αναφέρω παραπάνω και άλλα που όλα αυτά τα χρόνια καταθέτουμε ως προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και στον ίδιο τον Κωακό λαό. Σίγουρα αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε είναι πολλά, σχεδόν όλα».

Τέλος, μιλά για τον ΔΗΡΑΣΚ και το ρόλο του αρμόδιου υπουργείου, για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, για να καταλήξει λέγοντας: «Η εκλογή περισσοτέρων δημοτικών συμβούλων με την Λ.Σ σημαίνει ενδυνάμωση της καθημερινής λαϊκής αντιπολίτευσης στην κεντρική εξουσία. Σημαίνει περισσότερα εμπόδια για να εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Μπορούμε και πρέπει να το επιδιώξουμε».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κυρία Μακρή, ένα από τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, είναι οι επερχόμενες εκλογές. Ήδη ανακοινώθηκε η δική σας υποψηφιότητα, όπως επίσης και η υποψηφιότητα του κ. Νικηταρά, ενώ ο κ. Κυρίτσης μας παρουσίασε τρία νέα στελέχη της παράταξής του. Ξεκίνησε, δηλαδή, και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Το πρώτο ερώτημά μου: Πώς σχολιάζετε την επανεμφάνιση του κ. Νικηταρά στα τοπικά μας δρώμενα;

Κ.Μ.: Με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι  εκλογικές διαδικασίες από τις κυβερνήσεις, προβάλλονται ως τρόπος επίλυσης χρόνιων προβλημάτων και ζητημάτων που βασανίζουν κυρίως τον λαό. Είναι μια ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να υποσχεθούν, να πετάξουν κάποια ψίχουλα προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραμονή τους όχι μόνο στην εξουσία αλλά και στο πολιτικό σκηνικό. Έτσι και αυτή την φορά η επικαιρότητα μονοπωλείται από τις εκλογές, ενώ στο «παρασκήνιο»  τρέχουν σύνθετες και συνάμα επικίνδυνες για τα συμφέροντα του λαού της χώρας και της περιοχής εξελίξεις. Όσο αφορά την επανεμφάνιση του κ. Νικηταρά ή άλλων προσώπων, είναι όπως ακριβώς το θέσατε -επανεμφάνιση- γνωστών, δοκιμασμένων πολιτικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται ποιος από όλους θα εκφράσει και θα εφαρμόσει καλύτερα το διαμορφωμένο και αντιλαϊκό πλαίσιο και ποιος θα φανεί ικανότερος  να κερδίσει εκλογικά  τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ερ: Το δεύτερο ερώτημα που αφορά στο ίδιο θέμα: Δεν έχετε κρύψει ποτέ την κομματική σας ταυτότητα και τη στήριξη του ΚΚΕ στη «Λαϊκή Συσπείρωση». Τελικά, θεωρείτε πολιτικά ηθικό ή υποκριτικό να αποκρύπτεται η κομματική ταυτότητα ενός εκάστου υποψηφίου; Και ένα υποερώτημα: Ποιος, κατά την άποψή σας, είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό;

Κ.Μ.: Κυρία Αυγούλη, γνωρίζετε πως  το ΚΚΕ, η Λαϊκή Συσπείρωση, δεν κρύβεται, δεν λέει ψέματα στο λαό, δεν υπόσχεται φύκια για μεταξωτές κορδέλες, πολλές φορές μην υπολογίζοντας και το κόστος.

Οι εκλογές για το ΚΚΕ και τη Λ.Σ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εντείνουμε το πλατύ πολιτικό άνοιγμα στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, στους νέους  προκειμένου να κάνουμε γνωστή σε περισσότερους την θέση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην χώρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο νησί μας και στην περιφέρεια. Να αποκαλύψουμε πως  το σύνολο των υποψηφίων δεν εκφράζουν ανεξάρτητες πολιτικές θέσεις! Δεν υπάρχουν τέτοιες. Άλλωστε οι συνδημότες μας  έχουν πια πολύχρονη εμπειρία από την τακτική των άλλων παρατάξεων. Σε εποχές προ κρίσης, όλοι οι ακομμάτιστοι και ανεξάρτητοι έτρεχαν 100στάρι για να κερδίσουν «κομματική στήριξη», την οποία σήμερα δεν την επιζητούν για να αποφύγουν ταυτίσεις με την εφαρμογή της

χρόνιας βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής για τον λαό. Όμως οι δήμοι και οι περιφέρειες αποδείχτηκαν τα καλύτερα εργαλεία στα χέρια των κυβερνήσεων για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους αλλά και για να συγκρατήσουν την λαϊκή οργή και αντίσταση. Θυμηθείτε για παράδειγμα πως ο δήμος Κω στήριξε την κυβερνητική πολιτική εκδίδοντας ψηφίσματα συμπαράστασης  στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των μνημονίων, πως  στηρίζει την πολιτική της βαριάς φορολόγησης  για τα λαϊκά νοικοκυριά όταν εφαρμόζει κατά γράμμα τον «Καλλικράτη»  και από ότι φαίνεται θα εφαρμόσει και τον «Κλεισθένη» με την επιβολή τελών, ανταποδοτικών ή μη κλπ. Πως ακόμα ενισχύει αυτή τη πολιτική εκφράζοντας θέσεις αντιδραστικότερες όπως στο Προσφυγικό και στην ύπαρξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κ.α.

Μπορεί σήμερα να φαίνεται πως αυτή η τακτική του μαύρου-άσπρου «περνάει» Τα πράγματα όμως  δεν είναι στάσιμα. Οι συσχετισμοί μπορεί σήμερα να είναι αρνητικοί όπως αρνητικές είναι και οι εξελίξεις στο οικονομικό και διεθνές επίπεδο. Ο λαός συσσωρεύει πείρα και εμπειρία και είμαστε σίγουροι πως γρήγορα θα κάνει ταμείο και θα ξεχωρίσει το πολιτικά ηθικό και υποκριτικό.   

Ερ: Ας μείνουμε λίγο στο θέμα. Από τη μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική σας εμπειρία, οι δημοτικές παρατάξεις λειτουργούν αυτόνομα ή οι όποιες προτάσεις – αποφάσεις τους ορίζονται από το κόμμα στο οποίο πρόσκεινται;

Κ.Μ.: Όπως σας είπα και προηγουμένως, δεν υπάρχει ανεξάρτητη πολιτική. Ή θα αποφασίζεις με γνώμονα τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα που αυτό σημαίνει πως θα πας κόντρα στο ρεύμα, θα συγκρουστείς, θα αντιπαλέψεις, θα κινητοποιήσεις γιατί μόνος σου δεν καταφέρνεις κάτι ή θα αποδεχτείς, θα συμβιβαστείς, θα απορροφηθείς με μεσοβέζικες προτάσεις, με υποχωρήσεις κλπ. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως οι αποφάσεις επηρεάζονται, καθορίζονται και εκτελούνται ανάλογα με ποια στρατηγική θέση έχεις διαλέξει. Ας μην θεωρηθεί υπερβολική η αναφορά μου στο σύνθημα  «τέρμα πια στις αυταπάτες. Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Αν το καλοσκεφτείς, εκεί καταλήγεις!

Ερ: Σχολιάστε μου τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, του πρώην και του νυν. Υπάρχουν διαφορές και εάν ναι, ποιες είναι αυτές;

Κ.Μ.: Νομίζω κ. Αυγούλη πως η θέση του ΚΚΕ και της ΛΣ για τον ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών στην εξέλιξη των τοπικών και πανευρωπαϊκών πραγμάτων επιβεβαιώνεται. Πως είναι δηλαδή απαραίτητοι βαθμοί διοίκησης για να εκτελούνται όλες οι απαιτήσεις και τα σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των μηχανισμών τους. Αυτός είναι ο στόχος που διαπερνά  όλα τα νομοθετήματα που διέπουν τις λειτουργίες τους. Ακολουθούν και αυτοί, Δήμοι και Περιφέρειες, την εξέλιξη του νόμου της αγοράς, των νόμων δηλαδή που καθορίζουν τον τρόπο που είναι οργανωμένη σήμερα η παγκόσμια -σχεδόν- οικονομία και πολιτική δηλαδή ο καπιταλισμός. Το δημοτικό συμβούλιο, πρωταρχικό όργανο ενός δήμου δεν παρεκκλίνει από αυτό το πλαίσιο. Η Λ.Σ προσπάθησε με προτάσεις που κατέθεσε για την λειτουργία του, να διευκολύνει την συμμετοχή φορέων, την συζήτηση θεμάτων που απασχολούν την πλειοψηφία των κατοίκων, που αναδεικνύουν με κινητοποιήσεις και αγώνες τα εργατικά σωματεία κ.α. Η λειτουργία του συμβουλίου αν και βελτιώθηκε τεχνικά σε αυτή την θητεία, δεν μπόρεσε και δεν θέλησε να ξεφύγει από τον ασφυκτικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πως η Λ.Σ έχει καταθέσει πολλές φορές ερωτήσεις ή προτάσεις για να συζητηθούν θέματα όπως π.χ σχολική στέγη, φλέγον ζήτημα ιδιαίτερα μετά τον σεισμό του ’17, και δεν υπήρξε ανταπόκριση. Οι  πολυθεματικές και πολύωρες συνεδριάσεις επίσης, αναγκαστικές γιατί πως αλλιώς ο δήμος θα διατελέσει αυτόν τον ρόλο που περιέγραψα, είναι εξουθενωτικές και ίσως χωρίς ενδιαφέρον.

Ερ: Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το ταμείο του δήμου είναι πλούσιο. Υποστηρίζει πως αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη χρηστή οικονομική διαχείριση. Το σχόλιό σας.

Κ.Μ.: Οι προσθαφαιρέσεις των προϋπολογισμών παρουσιάζουν μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο. Αξίζει να σχολιάσουμε ότι παλιές οφειλές είναι κομμάτι αυτού του αποτελέσματος. Σε ερωτήσεις που είχε κάνει η Λ.Σ προκύπτει πως  οι οφειλές έχουν αυξηθεί από τα νοικοκυριά που εμφανίζουν δυσκολία πλέον να πληρώνουν (και πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι μετά από την μείωση των εισοδημάτων από μισθούς και την αύξηση της φορολογίας με την ενεργή συμβολή του δήμου σε αυτό) και από ανείσπρακτες οφειλές των προηγούμενων χρόνων. Επιπλέον, είναι προκλητικό να περηφανεύεται η δημοτική αρχή για ισχυρό ταμείο, όταν αυτό προέρχεται από την αύξηση τελών και φόρων που μάλιστα επιβλήθηκαν στον φόβο της μαύρης τρύπας που θα δημιουργούσε η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ και η κουτσουρεμένη κρατική επιχορήγηση. Μετρήστε δηλαδή ποσοστό αύξησης! Ενώ μια σειρά από έργα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του τόπου παραμένουν έξω από τις προτεραιότητες όπως αυτά που με επιμονή ζητά η Λ.Σ. δηλαδή, αντι-πλημμυρικά/σεισμικά/πυρικά. Η έλλειψη των οποίων αναδεικνύεται με τραγικό τρόπο μετρώντας απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, σε λαϊκές περιουσίες, στην πολιτιστική κληρονομιά, σε περιβαλλοντικές ζημιές, σε ταλαιπωρία των κατοίκων,  μικρών παιδιών  κ.α. Η δικαιολογία τού «απαγορεύεται» η χρήση τους από τον επίτροπο κλπ για άλλη μια φορά δείχνει την συμφωνία τους σε κεντρικές κατευθύνσεις και η υποτίμηση του παράγοντα λαϊκή κινητοποίηση για να γίνει το ακατόρθωτο -κατορθωτό. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν οι κομμουνιστές δήμαρχοι σε άλλες πόλεις να εκτελέσουν έργα, να πάρουν αποφάσεις, να διεκδικήσουν μέτρα φιλολαϊκά που καλυτέρευσαν τις συνθήκες ζωής των δημοτών στους δήμους τους. Αυτό θα επιδιώξουμε και εμείς ως δημοτική αρχή.

Ερ: Οι εκλογές θα γίνουν με βάσει τον «Κλεισθένη». Ποια η θέση σας;

Κ.Μ.:Ο «Κλεισθένης», σε αντίθεση με αυτό που η κυβέρνηση προβάλλει, πρόκειται να σφίξει περισσότερο το κλοιό γύρω από τους Δήμους και Περιφέρειες. Ο έλεγχος από το κράτος προκειμένου οι εκλεγμένοι να κινούνται πάνω στις ράγες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μεσοπρόθεσμων και δημοσιονομικών προγραμμάτων, θα ενταθεί. Όλα αυτά για να εξαφανιστεί όποιο περιθώριο φιλολαϊκό τους ξέφυγε. Ακριβώς για αυτό τον λόγο εκτιμούμε πως  τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης πρέπει να ενισχυθούν. Για να ενισχυθεί η σταθερή υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, για να ενισχυθεί η οργάνωση της πάλης, για να δοθεί η σημασία που πρέπει να δώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά στις εκλογικές αυτές αναμετρήσεις. Να ενισχύσουν την δύναμή τους για να πραγματοποιηθούν τα δικά τους οράματα.

Ερ: Ποια ζητήματα δεν έχει λύσει ή δεν έχει προτάξει η δημοτική αρχή; Με λίγα λόγια, ποιες είναι οι «πληγές» μας;

Κ.Μ.: Το σώμα του λαού μας  κ. Αυγούλη είναι γεμάτο από πληγές. Πληγώθηκε γιατί κατακτήσεις αιώνων ξηλώθηκαν σε μία νύχτα. Πληγώθηκε γιατί ήλπιζε πως πολιτικές δυνάμεις που μίλαγαν με λόγια που και αυτός  χρησιμοποιούσε,  θα καλυτέρευαν την ζωή του, αλλά τελικά τον πρόδωσαν και τον απογοήτευσαν. Πληγώθηκε γιατί  περίμενε πως θα γίνονταν επιτέλους τα έργα που υποσχέθηκαν. Έργα που αρμόζουν στον πλούτο που έχει το νησί, έργα  που πάνε μαζί με την επιστημονική-τεχνολογική πρόοδο. Έργα προστασίας του περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας, έργα ανάπτυξης του τριτογενούς τομέα, έργα υποδομής, π.χ ΧΥΤΥ, αντι-πλημμυρικά/σεισμικά/πυρικά. Στεκόμαστε ιδιαίτερα σε αυτά γιατί αποδεδειγμένα πρόκειται για να τρίπτυχο δράσεων και σχεδίων που επεκτείνουν τα οφέλη της πραγματοποίησής τους σε όλους τους τομείς. Π.χ τα αντιπλημμυρικά δημιουργούν θέσεις εργασίας (η Λ.Σ παλεύει για μόνιμες θέσεις με εξασφαλισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα), προστατεύουν το περιβάλλον, δημιουργούν και εξελίσσουν την υποδομή για την αξιοποίηση του νερού (θέση μας είναι το νερό να μην είναι εμπόρευμα και να απαγορεύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο), ενισχύει την αγροτική παραγωγή, μπορεί να αξιοποιηθεί ελεγμένα στον τουριστικό τομέα. Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην απαράδεκτη κατάσταση με το νερό στο «τρίγωνο». Περιοχή που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό κατοίκων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου  η ζήτηση είναι αυξημένη, να μην έχει την ποιότητα νερού που μπορεί σήμερα να διασφαλίζεται στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες. Η αποκατάσταση της ποιότητας του νερού στην περιοχή είναι χρόνια τώρα μια υπόσχεση που ανέξοδα δίνεται, αλλά δεν ολοκληρώνεται σε αυτόν τον δήμο με τα εκατομμύρια αποθεματικού!

Το σκέλος αυτών των έργων, για να επιστρέψουμε στα προηγούμενα, αντικειμενικά ενισχύεται με τα αντιπυρικά έργα όπου δεν γίνεται επί της ουσίας τίποτα παρά τις επισημάνσεις μας για τον κίνδυνο εκτεταμένης καταστροφής σε περίπτωση πυρκαγιάς π.χ. στην Ζια. Τέλος, τα  αντισεισμικά που εδώ η έλλειψη πρόβλεψης και σχεδίασης βγάζει μάτι τα οποία όμως αναμφισβήτητα προστατεύουν την ζωή, την περιουσία κατοίκων και επισκεπτών. Είναι κοινή παραδοχή πως τέτοια έργα δεν είναι επιλέξιμα. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ μετά τις πλημμύρες  στην Μάνδρα ότι τέτοια έργα χρηματοδοτούνται στην λογική κόστους-οφέλους. Όπως ο τρόπος, το ποσό που αποφάσισε η Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού το ’17, που δεν συμπεριλαμβάνει τις ζημιές των νοικοκυριών.

Αποτελεί επίσης κοινή παραδοχή πως τέτοια έργα δεν σχεδιάζονται ολοκληρωμένα και στο νησί μας. Πρόσφατα  στην κακοκαιρία της Πρωτοχρονιάς αυτό δηλώθηκε από την Δημοτική αρχή. Τη στιγμή μάλιστα που έντονα καιρικά φαινόμενα είναι συχνά, τη στιγμή που οι ίδιοι τρέμουν μην και χαλάσει η τουριστική εικόνα του νησιού.

Ερ: Αντίστροφο το ερώτημα: Ποιο είναι το «έργο» της δημοτικής αρχής αυτή την 5ετία;

Κ.Μ.: Η Δημοτική Αρχή και οποιαδήποτε δημοτική αρχή έχοντας αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά που μπορεί μεταξύ τους να  διαφέρουν «εξωτερικά» - έχουν όμως κοινή αφετηρία την στρατηγική ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών, δεν παρουσίασε εξαιρέσεις. Απεναντίας, όλα αυτά που προβάλλει ως προτέρημα π.χ. το ταμείο που σχολιάσαμε πριν, είναι απόδειξη πως δεν είχε και δεν έχει στόχο της να πάει κόντρα. Το πλαίσιο του «Καλλικράτη» οδηγούσε σε έργα με εργολαβίες, με αναθέσεις, σε έργα μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Ακόμα και η κακή και επικίνδυνη πολλές φορές  κατάσταση των δρόμων με το οδόστρωμα και τον φωτισμό, ακόμη και αυτό  δεν προχώρησε. Εκτιμήσαμε ως Λ.Σ και σε δημοτικά συμβούλια πως βαφτίζονταν οι συντηρήσεις και οι αναπλάσεις -πράγματα δηλαδή αυτονόητα- έργα. Τέτοιες δημοτικές αρχές που μπορούμε εύκολα να συστοιχήσουμε τη μία δίπλα στην άλλη, μπορούν να περηφανεύονται για το μεγάλο «έργο» της αμέριστης συμβολής τους στην χειροτέρευση της ζωής του λαού του νησιού μας. Και το λέμε γιατί αυτές και σε απολύσεις προχώρησαν, ακόμη και εκδικητικού χαρακτήρα, βλέπε ΔΗΡΑΣΚ, και σε αύξηση τελών και φόρων και σε μείωση δαπανών Κοινωνικής Πρόνοιας και σε παραχώρηση δημοτικής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους και συνέβαλαν  στην διόγκωση και στην ενίσχυσή τους, βλέπε παραχωρήσεις  γης, αιγιαλού και παραλίας, επεκτάσεις κλπ

Ερ: Δεν μπορώ να μην σας θέσω το ερώτημα που τρόπον τινά, έχει γίνει… σλόγκαν. Ως πολίτες, ψηφίζουμε ή καταψηφίζουμε;

Κ.Μ.: Επειδή λοιπόν οι εκλογές προβάλλονται από τις αστικές δυνάμεις ως λύση στα πραγματικά προβλήματα του λαού, η δημιουργία των δίπολων για την εναλλαγή τους στην εξουσία είναι απαραίτητη προκειμένου να καμουφλαριστεί όσο γίνεται καλύτερα η ανημποριά τους να δώσουν  μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις. Έτσι απέναντι στον/στην «κακό» Α, δημιουργείται ο/η καλός τάδε Β. Απέναντι στο «σκότος» έρχεται το «φως», απέναντι στην «συντήρηση» έρχεται η «πρόοδος» κοκ.  Μια σειρά από κατασκευάσματα και αποπροσανατολιστικά διλήμματα για να εμποδίσουν τον λαό να δει ότι προωθητική δύναμη του δεν είναι ο Α και ο Β αλλά η δική του δύναμη που παράγει καθημερινά πλούτο τον οποίο οι αντίπαλοί του που εμφανίζονται ως υπερασπιστές του, του τον στερούν.

Με αγώνα λοιπόν να διεκδικήσει αυτά που του στερούν, να ζήσει όπως του αξίζει και να κάνει το δικό του δίκιο νόμο! Αυτή την θέση έχει και παλεύει η Λ.Σ. Αυτή την θέση συμφέρει τον λαό να ψηφίσει.

Ερ: Εάν υποθέσουμε πως εκλεγείτε δήμαρχος και η «τύχη» του νησιού μας βρίσκεται στα χέρια σας, τι θα αλλάζατε; Ποια θα ήταν η στόχευσή σας και μέσω ποιών έργων θα προσπαθούσατε να το καταφέρετε;

Κ.Μ.: Κυρία  Αυγούλη ξέρουμε ότι θα παραλάβουμε τον δήμο μέσα στο αντιδραστικό πλαίσιο διαχείρισής του. Όπως αυτά τα χρόνια που είμαστε στο δημοτικό συμβούλιο και δεν προδώσαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου που μας ψήφισε, έτσι και ως δημοτική αρχή με πολύτιμο εργαλείο τον ίδιο τον λαό και τους φορείς του νησιού μας, θα παλέψουμε για να δώσουμε ανάσα  με το έργο και την δράση μας όπου μπορούμε. Διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αγωνιστούμε μαζί με τον λαό για ένα καλύτερο αύριο για να υπάρχει δουλειά για όλους με δικαιώματα. Για να πραγματώσουμε αυτά που επιγραμματικά σας αναφέρω παραπάνω και άλλα που όλα αυτά τα χρόνια καταθέτουμε ως προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και στον ίδιο τον Κωακό λαό.

Σίγουρα αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε είναι πολλά, σχεδόν όλα. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η απόφαση της ανάδειξης  δημάρχου του ΚΚΕ και  στον Δήμο της Κω. Από μόνο του δηλώνει την απόφαση της πλειοψηφίας του Κωακού λαού  ο δήμος να αλλάξει κατεύθυνση. Από καλύτερες θέσεις  να δώσει την μάχη υπεράσπισης εργατικών λαϊκών συμφερόντων, να καταφέρει νέες κατακτήσεις, να επηρεάσει θετικά στις εξελίξεις, να συμβάλλει στην πάλη για την εργατική εξουσία.

Ερ: Συνεργασίες. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι υπέρ ή κατά; Και γιατί;

Κ.Μ.: Η ονομασία του συνδυασμού μας δεν είναι τυχαία. Η Λ.Σ θα επιδιώξει και μέσα από τις εκλογές να ισχυροποιηθούν οι αγώνες των κοινωνικών δυνάμεων που λένε πως δεν πάει άλλο, που θέλουν να αντιπαλέψουν τους εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής που έχουν την ευθύνη για την σημερινή άθλια κατάσταση, είτε αυτοί είναι στην κυβέρνηση, στους δήμους, στις περιφέρειες ή  στο ευρωκοινοβούλιο. Αντικειμενικά λοιπόν η Λ.Σ συνεργάζεται με αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις που δεν συμβιβάζονται πια με την εξαπάτηση και την κοροϊδία. Η Λ.Σ  παλεύει για να ισχυροποιηθεί το ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της κατάστασης, της χαμοζωής δηλαδή  που οι άλλες πολιτικές-δημοτικές παρατάξεις προβάλλουν ως μονόδρομο. Η Λ.Σ βρίσκεται καθημερινά  με αυτές τις δυνάμεις που  «δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό». Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν είμαστε και δεν γίνεται να είμαστε μόνοι μας. Χτίζουμε την Λαϊκή συμμαχία που είναι αυτή η συνεργασία των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους και  τους φτωχούς αγρότες. Έτσι καταλαβαίνουμε εμείς τις συνεργασίες. Μέσα στο κίνημα, στους δρόμους του αγώνα  και όχι τις συνεργασίες στα γραφεία με τους επικεφαλής και τα κόμματα. Άλλωστε η σχετική εμπειρία με συνεργασίες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο είδατε που κατέληξε. Οι συνεργαζόμενοι να χαίρονται και ο λαός να παραμένει στη… γωνία.!

Ερ: Δεν είναι δυνατόν να μην σας ρωτήσω για τον ΔΗΡΑΣΚ…

Κ.Μ.: Η θέση της Λ.Σ  για την λειτουργία του δήμου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτά που η σημερινή δημοτική αρχή εφαρμόζει αλλά και από τις θέσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης. Είμαστε αντίθετοι από την λειτουργία του δήμου-επιχείρηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτή η θέση συνεπάγεται την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και δημιουργία οργανισμών με την απαραίτητη στελέχωση με προσωπικό μόνιμο, με εξασφαλισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο ΔΗΡΑΣΚ θα μπορούσε  να είναι παράδειγμα της θέσης μας για την αρνητική  ως προς τα λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα, λειτουργία μιας δημοτικής επιχείρησης. Είναι όμως και καθρέπτης της αντεργατικής πολιτικής που ασκείται στους δήμους διαχρονικά η οποία βέβαια κορυφώθηκε με αυτήν την δημοτική αρχή που  αξιοποίησε όλο το νομικό πλαίσιο που της χάρισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάσαμε στον Σταθμό την εξέλιξη της μήνυσης του ΣΕΠΕ ενάντια στον ΔΗΡΑΣΚ. Αυτό οφείλεται στην πίεση και τον αγώνα των εργαζομένων που αντιστάθηκαν από την αρχή στις μεθοδεύσεις της δημοτική αρχής. Χωρίς να υποτιμάμε την σημασία που μπορεί να έχει αυτή η κίνηση του Υπουργείου, αποτελεσματικότερο θα ήταν για τους εργαζόμενους η αναγκαστική εξόφληση όλων των οφειλών, η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους χωρίς αρνητική μεταβολή των συμβάσεων τους. Το γεγονός ότι το υπουργείο δεν προχωρά στην πολιτική αυτή απόφαση είναι γιατί παρά αυτά που επικοινωνιακά ισχυρίζεται για τις μεταμνημονιακές εποχές, διατηρεί όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που επηρεάζουν εργασιακές σχέσεις και μισθούς! Όπως και άλλες φορές έχουμε τονίσει, δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση και εφησυχασμός από το σύνολο των εργαζομένων, για το τι περιμένει τους εργαζόμενους όχι μόνο του νησιού αλλά και της χώρας, την επόμενη μέρα αν οι ίδιοι δεν αποφασίσουν να σφραγίσουν με την δική τους στάση τις εξελίξεις. Η Λ.Σ και την επόμενη μέρα θα βρεθεί μαζί με όλο τον λαό κάνοντας αυτό που έχει δεσμευτεί απέναντί του. Να  μετατρέψει την ψήφο του σε μαχητική διεκδίκηση των απαιτήσεων του.

Ερ: Στο δημοτικό συμβούλιο, παρά τις εκ διαμέτρου διαφορετικές σας απόψεις από τις άλλες παρατάξεις, ακούτε «καλά λόγια» από τους συναδέλφους σας. Πώς το σχολιάζετε; Και κάτι ακόμα. Εσείς πώς κρίνετε την παρουσία σας; 

Κ.Μ.: Κυρία Αυγούλη, το κύρος του ΚΚΕ είναι τέτοιο που περνά τα σύνορα της χώρας και αναγνωρίζεται από κομμουνιστικά κόμματα και άλλων χωρών, ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές του 91 που το ΚΚΕ είναι από τα λίγα κομμουνιστικά κόμματα που δεν γονάτισε και το οποίο σήμερα διανύει μία από τις σημαντικότερες περιόδους του έχοντας ήδη συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής και δράσης με στόχους ισχυροποίησης του παντού! Με ευχαρίστηση δέχομαι τα καλά λόγια των συναδέλφων.  Επιτρέψτε όμως να πω πως, τις επεξεργασμένες θέσεις του ΚΚΕ όπως αυτές εξειδικεύονται με τους συναγωνιστές από το ψηφοδέλτιο της Λ.Σ μεταφέρω στις συνεδριάσεις, προσπαθώντας να εκφραστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η αγωνία, η διεκδίκηση, η αξίωση του λαού της Κω. Δεν είναι εύκολο να εκπροσωπείται  με μία έδρα ο συνδυασμός. Νομίζουμε όμως πως η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο είναι διακριτή. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι γυναίκες και οι νέοι αναγνωρίζουν την συμβολή της Λ.Σ στους αγώνες και στις διεκδικήσεις τους. Είναι σίγουροι πως θα στηρίξουμε την θέση τους γιατί είναι και δική μας. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα θα μπορέσουμε να κάνουμε με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου μας και ως δημοτική αρχή!!

Ερ: Κυρία Μακρή, ο επίλογος δικός σας.   

Κ.Μ.: Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά! Έτσι και αυτή εδώ που το σίγουρο είναι πως θα έχει περισσότερες από μία κάλπη! Υπάρχει συσσωρευμένη αγανάκτηση και προβληματισμός .

Η Λ.Σ και το ΚΚΕ κράτησε συνεπή στάση απέναντι στο λαό της Κω. Στάση υπεράσπισης μικρών ή μεγάλων διεκδικήσεων. Προβολής μικρών ή μεγάλων προβλημάτων. Διεκδίκησης μικρών ή μεγάλων μέτρων ανάσας και ανακούφισης των εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

Το νησί μας είναι πανέμορφο. Μπορεί ο λαός του να ζήσει καλύτερα σε αυτό. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα λιγότερα, δεν ξεχνάμε ό,τι μας αφαίρεσαν, δεν βολευόμαστε με τα συσσίτια, με την μερική δουλειά, με την υποκουλτούρα.

Διεκδικούμε να ζούμε όπως ακριβώς μας αξίζει. Με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, σύμφωνα με τις αστείρευτες και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της εποχής μας.

Όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις εκτός από την δήθεν ακομμάτιστη και ανεξάρτητη θέση τους θέλουν να κρύψουν τη σύνδεση  των τοπικών προβλημάτων με τους συσχετισμούς, τις αποφάσεις, και την εφαρμογή κεντρικών αποφάσεων και κατευθύνσεων και μόλις σβήσουν τα φώτα των εκλογών είναι αυτές που εφαρμόζουν  και στηρίζουν ό,τι η κεντρική διοίκηση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζουν.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού σε δήμους και περιφέρεια όπως είναι το σύνθημα μας για τις εκλογές, είναι εντολή υπεράσπισης λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι υπόσχεση αποκάλυψης των αντιλαϊκών σχεδίων. Είναι δέσμευση  αντίθεσης στο αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας του δήμου που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία  των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού.

Η εκλογή περισσοτέρων δημοτικών συμβούλων με την Λ.Σ σημαίνει ενδυνάμωση της καθημερινής λαϊκής αντιπολίτευσης στην κεντρική εξουσία. Σημαίνει περισσότερα εμπόδια για να εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Μπορούμε και πρέπει να το επιδιώξουμε.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ 943/24-1-19

 

Zogas_dimitris