ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Περί Διαίτης Δευ 19 Νοε 2018

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, με ετερογενές και πολυπαραγοντικό αιτιολογικό υπόστρωμα.

Οι διαταραχές αυτές στην κλασική εκδήλωση του συνδρόμου εκφράζονται, κατά κύριο λόγο, με υπεργλυκαιμία, υπερλιπιδαιμία, υπεραμινοξαιμία κι οφείλονται στην έλλειψη της ινσουλίνης ή στην ελάττωση της βιολογικής δραστικότητας της στους περιφερικούς ιστούς-στόχους ή και στα δύο. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μία συνηθισμένη πάθηση κατά την οποία η ποσότητα γλυκόζης (ζάχαρη-σάκχαρο) στο αίμα είναι υπερβολικά υψηλή. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη που παράγει δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που χρειάζεται για να μετατραπεί το σάκχαρο (‘γλυκόζη του αίματος’) σε ενέργεια και ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι διαβήτη, ο Διαβήτης τύπου 1, που εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία και αντιμετωπίζεται με υγιεινή διατροφή ή ενέσεις ινσουλίνης, ο Διαβήτης τύπου 2, που είναι η πιο συχνή μορφή κι εμφανίζεται σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους ή σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι/ παχύσαρκοι και μπορεί και να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με σωστή διατροφή και ο Διαβήτης κύησης, που χρίζει ιδιαίτερης παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιές είναι οι συνέπειες του ΣΔ και πως αντιμετωπίζεται;

Ο ΣΔ είναι μία ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα καθώς και τα πόδια. Όμως, με τη σωστή θεραπευτική αγωγή, ο κίνδυνος να εμφανιστούν αυτά τα προβλήματα είναι μειωμένος. Διατηρώντας τα επίπεδα γλυκόζης όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, ελέγχοντας παράλληλα την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, θα μπορέσετε να παραμείνετε υγιής.

Μικρές χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν:

  1. Αν είστε υπέρβαροι, πρέπει οπωσδήποτε να χάστε βάρος. Η απώλεια βάρους έχει συνδεθεί άμεσα με την μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, της αρτηριακής πίεσης καθώς και των επιπέδων χοληστερόλης.
  2. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Προσπαθήστε με κάθε τρόπο να εντάξετε στο καθημερινό και ενδεχομένως βεβαρημένο πρόγραμμα σας, έστω κάποια δραστηριότητα μέτριας έντασης για τουλάχιστον 30 λεπτά (π.χ. περπάτημα, ποδήλατο κτλ). Η αύξηση της δραστηριότητας θα συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος.
  3. Κόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα βλαβερό για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με τις αρτηρίες.
  4. Ακολουθείστε ένα υγιεινό και σωστά διαμορφωμένο για διαβητικούς πρόγραμμα διατροφής, βασισμένο στις δικές σας ανάγκες.
  5. Καταναλώνετε  σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιορίστε τους απλούς (λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά/ ρύζι κτλ, προϊόντα αρτοποιίας, γλυκά κτλ).
  6. Προσέξτε την ποιότητα των λιπών της διατροφής σας και περιορίστε τα κορεσμένα (τηγανητά, σάλτσες, τσιπς, αλλαντικά, μαγιονέζες κτλ.)
  7. Καταναλώνετε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης (κοτόπουλο, άπαχο κρέας, αυγό, όσπρια, μανιτάρια κ.α.)
  8. Τηρείτε τον βασικό κανόνα μικρά και συχνά γεύματα. Το σημαντικότερο ίσως σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσει την προσοχή του ο διαβητικός, είναι η κατανομή των γευμάτων, ιδίως εάν κάνουν θεραπεία με ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά δισκία, διότι πρέπει να υπάρχει κάποιος συγχρονισμός ανάμεσα στην υπογλυκαιμική δράση των φαρμάκων και στην υπεργλυκαιμική δράση των γευμάτων. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να μένετε για πολλές ώρες νηστικοί και στη συνέχεια να τρώτε απότομα ένα μεγάλο γεύμα.
  9. Προσοχή στις γλυκαντικές ουσίες: Οι διαβητικοί πολλές φορές χρησιμοποιούν γλυκαντικά ελεύθερα γλυκόζης, όπως φρουκτόζη, σορβιτόλη, ξυλιτόλη και μανιτόλη, νομίζοντας λανθασμένα ότι αυτά δεν είναι θερμιδογόνα και τα υπερκαταναλώνουν.
  10. Περιορίστε στο ελάχιστο την κατανάλωση αλκοόλ: Για πολλούς λόγους, όπως η τοξική επίδραση της αλκοόλης στα β- κύτταρα, η αυξημένη πιθανότητα υπογλυκαιμίας, η αύξηση του σωματικού βάρους, η επιδείνωση χρόνιων διαβητικών επιπλοκών, η δυσλιπιδαιμία, η υπερουριχαιμία, η υπεραιμία, η ναυτία και η ζάλη, που μπορούν να προκληθούν από ασθενείς που λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία, και τέλος η χρόνια παγκρεατίτιδα και η κίρρωση ήπατος, η χρήση οινοπνευματωδών ποτών από τους διαβητικούς, πρέπει να γίνεται με μεγάλη φειδώ.

Να θυμάστε ότι η καθημερινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η γενική κατάσταση της υγείας επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου. Όμως κάθε άτομο με Διαβήτη αντιδρά με διαφορετικό τρόπο σε καθέναν από αυτούς τους παράγοντες. Γι’ αυτό θα πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να ανακαλύψει πώς οι παράγοντες αυτοί τον επηρεάζουν. Το να γνωρίζει κανείς με ακρίβεια πόσο πρέπει να φάει και τι, πόσο πρέπει να ασκηθεί και πόση ακριβώς ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα πρέπει να πάρει δεν είναι πάντα κάτι εύκολο.

Ο γιατρός και ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά σε αυτή σας την προσπάθεια. Θα πρέπει να συνεργαστείτε μαζί τους ώστε να δημιουργήσετε από κοινού ένα πρόγραμμα που θα σας εξασφαλίζει καλή ρύθμιση. Για να το πετύχετε θα πρέπει πρώτα να φτιάξετε ένα πλάνο μετρήσεων του σακχάρου σας και ένα ημερολόγιο όπου θα καταχωρείτε τις μετρήσεις σας μαζί με κάποιες σημαντικές πληροφορίες. Ο αυτοέλεγχος του σακχάρου είναι απαραίτητος!

Zogas_dimitris