ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Περί Διαίτης Κυρ 12 Απρ 2020

Στο προηγούμενο τεύχος, ξεκινήσαμε να δίνουμε μικρές διατροφικές συμβουλές ώστε αφενός να δυναμώσουμε κι αφετέρου να μην πάρουμε βάρος αυτήν την περίοδο της καραντίνας!

Φτάσαμε να βιώνουμε ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως είναι χρέος όλων να μείνουμε μέσα! Προσοχής όμως γιατί όπως αναφέραμε κι όπως ακούτε ή βιώνετε κι εσείς η ίδιοι, αυτοί η κλεισούρα, σε συνδυασμό με το άγχος, τη βαρεμάρα κτλ μας οδηγούν σε υπέρμετρη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού! Συνεχίζοντας λοιπόν τις συμβουλές μας:

• Αποδεδειγμένα η κακή ψυχολογία, το άγχος, το στρες, η βαρεμάρα, η θλίψη, η ανασφάλεια, η αγωνία, ο θυμός, η μοναξιά είναι όλα αυτά συναισθήματα που ναι μας ωθούν σε επιδρομή στο ψυγείο ή στα ντουλάπια, όπου συνήθως κρύβονται οι πιο δελεαστικούς αλλά υπέρμετρα παχυντικοί πειρασμοί! Και ναι, το πρώτο αίσθημα αφού ενδώσουμε, είναι η ανακούφιση. Πρόκειται όμως για ένα αίσθημα προσωρινό, το οποίο διαδέχονται οι ενοχές κι ακόμη μεγαλύτερη θλίψη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το γλυκό ή γενικά το φαγητό, δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ούτε και να εξαλείψει τα αρνητικά συναισθήματα. Αντίθετα, μια τέτοια συνήθεια είναι επιβλαβής για την υγεία μας, διότι οι τροφές που καταναλώνουμε δεν είναι μόνο πολύ περισσότερες σε ποσότητα, αλλά συνήθως είναι κι ανθυγιεινές. Έχει παρατηρηθεί πως αυτοί που έχουν την τάση να τρώνε λόγω ψυχολογικής διάθεσης δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε φαγητά πλούσια σε λιπαρές ουσίες, αλάτι και ζάχαρη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που στο τέλος απομένει είναι τα περιττά κιλά! Η συναισθηματική λοιπόν κατανάλωση φαγητού μπορεί να αποτελέσει αιτία παχυσαρκίας και να μας φέρει μετά την καραντίνα αντιμέτωπους με όλους τους κινδύνους που αυτή κρύβει (υπέρταση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, κατάθλιψη, κάποια είδη καρκίνου, ορμονικές και πεπτικές διαταραχές κ.α.)

• Προχωράμε με την ακαταμάχητη επιθυμία μας για γλυκό! Ναι, όλοι θέλουμε ένα γλυκάκι να ξεχαστούμε, ναι τώρα έχουμε χρόνο και τον περνάμε στην κουζίνα, ναι πατώντας 2 κενό και το ονοματεπώνυμο μας, μπορούμε να πεταχτούμε στο αγαπημένο μας ζαχαροπλαστείο και να γεμίσουμε μια κούτα με γλυκά! Είναι λογικό, εύλογο κι αποδεκτό, όμως μην το παρακάνετε. Φάτε ένα μικρό γλυκό! Επίσης φτιάξτε υγιεινές μικρές λιχουδιές, όπως κρέμα με βρώμη, μους με μπανάνα& αβοκάντο, πουτίγκα με chia, τσιζκεικ χωρίς ζάχαρη και βούτυρο, γαλατόπιτα με μέλι, μπάρες με βρώμη& ταχίνι, μπάρες με φυστικοβούτυρο& φαγόπυρο, μάφιν με ταχίνι ή ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας με μέλι ή ζάχαρη καρύδας κ.ο.κ. (στο επόμενο τεύχος θα σας δώσουμε πολλές συνταγές). Τέλος, σκεφτείτε ότι κι αν φτιάξετε ότι δε θα δείτε κόσμο, δε θα δεχτείτε καλεσμένους, αρά θα το φτιάξετε μόνο για εσάς και την οικογένεια σας, συνεπώς μην κάνετε πχ μια ταψάρα γαλακτομπούρεκο! Βάλτε μέτρο!

• Να τρώτε ήρεμα και αργά και σε τακτές ώρες μέσα στην ημέρα, κατανέμοντας τις τροφές σε 2-3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα (δεκατιανό, απογευματινό, προ του ύπνου), ώστε να αποφευχθούν επεισόδια υπογλυκαιμίας που θα οδηγήσουν σε υπερφαγία.

• Ας μην ξεχνάμε τη σωστή ενυδάτωση! Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό, είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού και μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή απαραίτητων στοιχείων, όπως το φθόριο, το ιώδιο κ.α. Πίνετε περίπου 2 λίτρα νερό ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια αυτών. Επίσης καταναλώνετε μέσα στην ημέρα τουλάχιστον ένα ευεργετικό για το ανοσοποιητικό μας αφέψημα, όπως εχινάκεια, φασκόμηλο, χαμομήλι, δίκταμο κτλ.

• Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, αναψυκτικών και καφέδων, προκαλούν κατακράτηση υγρών και κάνουν κυτταρίτιδα!

• Ας προχωρήσουμε σε ένα ακόμη αγκαθάκι που λέγεται αλκοόλ! «Ένα ποτηράκι κρασί το βραδάκι για να ξεχαστούμε και να χαλαρώσουμε είναι ότι πρέπει». Βεβαίως, συμφωνώ! Όμως κι εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να μην το παρακάνουμε! Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και προτιμήστε το κρασί, λευκό ή κόκκινο κι αρκεστείτε στα 3 ποτηράκια εβδομαδιαίως. Μην αδειάζετε ένα μπουκάλι κρασί κάθε βράδυ, κλεισμένοι στο σπίτι, προφασιζόμενοι ότι σας χαλαρώνει, βαδίζετε σε δύσκολα μονοπάτια…

• Τέλος, αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα! Επειδή έρχονται αυστηρότερα μέτρα κι ίσως να μη μπορούμε καν να βγούμε για περπάτημα, όσοι έχετε αυλή εκμεταλλευτείτε κι οι υπόλοιποι γυμναστική στο σπίτι! Ακολουθήστε πτυχιούχους γυμναστές με εμπειρία, που ανεβάζουν στις σελίδες τους βιντεάκια με προγράμματα γυμναστικής για το σπίτι! Διαλέξτε ότι σας αρέσει, βαράκια με εμφιαλωμένα νερά, στεπ σε μια κούτα, ζούμπα, χορό, γιόγκα, σκίπινγκ…. Βάλτε μια ώρα γυμναστικής στην καθημερινά σας ρουτίνα και θυμηθείτε με θα νιώσετε υπέροχα! Γυμναστείτε οικογενειακά και θα δείτε το άγχος κι τις αρνητικές σκέψεις να σβήνονται. Να είστε σίγουροι ότι αν ακολουθείτε σωστή διατροφή και ταυτόχρονα γυμνάζεστε, θα είστε πάντα υγιής και σε φόρμα.

• Να σας πω και κάτι τελευταίο μέσα από την καρδιά μου; Σας καταλαβαίνω, ξέρω ότι η ψυχολογία κι η κλεισούρα δεν βοηθούν, κατανοώ ότι πολλές συμβουλές από αυτές που διαβάσατε σας φαίνονται δύσκολες…. Κάντε ότι καλύτερο μπορείτε, βάλτε τα δυνατά σας και το σπουδαιότερο…. Θετική σκέψη κι αισιοδοξία! .

 

 

Zogas_dimitris