Κοινωνία Δευ 16 Σεπ 2024

Στις 10 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του κτιρίου που στεγάζει το ΕΕΕΕΚ Κω (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) με τον δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά να κάνει λόγο για «σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις, με άπλετο προαύλιο χώρο, σχολείο στολίδι, πρότυπο πλέον στην πατρίδα μας». 

Όντως, μαθητές και εκπαιδευτικοί, μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας, έχουν πλέον έναν χώρο αξιοπρεπή για να επιτελέσουν το έργο τους. Όμως, έξι μήνες μετά, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρήκε το σχολείο με σοβαρές ελλείψεις οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν σε αυτό φοιτούν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία, τα οποία φέτος είναι 31!!! 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Σ», γονείς και εκπαιδευτικοί, βλέποντας πως δεν προχωρούν οι προαπαιτούμενες εργασίες, στις 2 Αυγούστου 2024 απέστειλαν επιστολή στον δήμο ζητώντας την κάλυψη των εξής αναγκών:  

• Κατασκευή στεγάστρου στο προαύλιο και στέγαση της εισόδου του σχολείου για προστασία από ήλιο και βροχή και αποφυγή ολισθηρότητας.

• Τοποθέτηση πλακιδίων στον κάτω όροφο για τη δημιουργία αιθουσών διδασκαλίας και διαμόρφωση εσωτερικού χώρου για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής όταν βρέχει και τις συνεδρίες φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας, που δεν πραγματοποιούνται λόγω των παραπάνω ελλείψεων.

• Δημιουργία αίθουσας αισθητηριακής ολοκλήρωσης στο ημι-υπόγειο.

Εκτός αυτών, εξίσου απαραίτητο είναι το στρώσιμο της αυλής με κατάλληλο δάπεδο,  (το γαρμπίλι είναι άκρως επικίνδυνο για όλους τους μαθητές, πόσο μάλλον για τους μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου), όπως επίσης το αναβατόριο στην είσοδο καθώς και εσωτερικό ασανσέρ διότι κάποια παιδιά με κινητικά προβλήματα και όχι μόνο,  δεν μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες. 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Από τότε μέχρι και σήμερα, το μόνο που έχει γίνει είναι η τοποθέτηση κλιματιστικών.
Το τραγελαφικό όμως είναι πως, οι μαθητές δεν δύνανται να κάνουν το μάθημα της μαγειρικής διότι ο δήμος δεν μπορεί να διαθέσει το απαραίτητο κονδύλι για την αγορά τροφίμων, όπως έκανε η σχολική επιτροπή πριν την κατάργησή της.

Το μάθημα της Μαγειρικής θα πραγματοποιηθεί, με την διαφορά ότι εκπαιδευτικοί και γονείς είναι σε αναζήτηση χορηγών για δωροεπιταγές των 10 ευρώ για να καλύψουν τα έξοδα του Εργαστηρίου στα πλαίσια της εκπαίδευσης των μαθητών για την αγορά τροφίμων

Εκ μέρους του δήμου έχει προβλεφθεί σχετικός κωδικός εξόδων για την λειτουργία του Εργαστηρίου Μαγειρικής, με την διαφορά ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα οι εκπαιδευτικοί της Μαγειρικής και της Αυτόνομης Διαβίωσης να έχουν στα χέρια τους χρήματα σε μετρητά για την καθημερινή  εκπαίδευση των μαθητών.

Να μείνουμε λίγο στη διαμόρφωση εσωτερικού χώρου. Πρόκειται για τον κάτω όροφο 600τμ., το οποίο πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες, τα απαραίτητα δηλαδή μαθήματα των παιδιών, τα οποία προβλέπονται.

Όπως ενημερωθήκαμε, φέτος για πρώτη φορά διορίστηκε στο ΕΕΕΕΚ Κω εκπαιδευτικός για την εργοθεραπεία, η οποία όμως, δεν έχει χώρο για να ασκήσει τα καθήκοντά της, αφού ο πάνω όροφος είναι ήδη καλυμμένος. Είναι άμεση η ανάγκη διαμόρφωσης του ισογείου για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και τις συνεδρίες φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας, όπως επισημαίνουν γονείς και εκπαιδευτικοί.

Απαιτείται, όπως μας είπαν, ειδική μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου. Το ερώτημα είναι, γιατί αυτή δεν έχει γίνει αφού ήταν ήδη γνωστές οι ανάγκες του σχολείου;

Να σημειώσουμε πως, για να γίνουν, έστω, οι εργοθεραπείες και όχι όλα τα υπόλοιπα (παρά το ότι είναι απαραίτητη και η αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης για παιδιά με αυτισμό) απαιτείται χώρος 40τ.μ. ο οποίος εκτιμάται πως υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφωθεί άμεσα.  

Αξίζει να αναφέρουμε πως, για όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία αφορούν σε παρεμβάσεις για να λειτουργήσει πλήρως και με ασφάλεια το σχολείο, είναι ενήμερος ο δήμος.

Και για να κλείσουμε το ρεπορτάζ με μια ευχάριστη είδηση, να αναφέρουμε ότι, ο νέος αυτός χώρος έχει κήπο με ελιές. Μέσα, λοιπόν, στο πλαίσιο του μαθήματος της κηπουρικής, οι μαθητές θα μάθουν και το λιομάζωμα.  










Zogas_dimitris