Κοινωνία Παρ 6 Δεκ 2019

Οι ερωτήσεις του «Σ» προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδ/σου που δεν απαντήθηκαν διότι «κάποιοι μας τις είχαν δώσει»!!!

Συμπληρωματικό ρεπορτάζ για την κατεδάφιση του τελευταίου τμήματος του κελύφους της νέας ΑΒΙΚΩ

Η απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής – Γιατί μειοψήφησε ο Δ. Χάμψας

 

Γράφαμε στο φύλλο 981, της 7ης Νοεμβρίου 2019, δηλαδή, πριν από ένα μήνα: Το «έγκλημα» ολοκληρώθηκε - Κατεδαφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και το τελευταίο κομμάτι  της Νέας ΑΒΙΚΩ, με τη συνδρομή της πλειοψηφίας του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κω - Δεν τηρήθηκαν και οι από το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες - Γενική Συνέλευση συγκαλεί η Μόνιμη Επιτροπή Κω του ΤΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο εν λόγω ρεπορτάζ, είχαμε φιλοξενήσει την άποψη του Δημήτρη Πικιώνη: «Νέο έγκλημα σήμερα, που διαπιστώθηκε πρωί-πρωί! Κανένας σεβασμός στην κληρονομιά αυτού του τόπου! Η πλήρης κατεδάφιση της Νέας ΑΒΙΚΩ δείχνει ότι έχουν βάλει στόχο μέχρι το καλοκαίρι, να μην υπάρχει παραλία για τον κοσμάκη στον Ναυτικό Όμιλο! Άμοιρε Κώε πότε θα ξεσηκωθείς; Θα σου πάρουν και τις παραλίες οι φαταούλες στο τέλος, και θα σου μείνει το σκουπίδι και το σκατό!!!!». Αυτό είναι το «μήνυμα» που ανάρτησε στο face book ο Δημήτρης Πικιώνης την Δευτέρα, 4 Νοέμβρη 2019. Ένα «μήνυμα» που τα λέει όλα».

Επίσης, στο εν λόγω ρεπορτάζ είχαμε αναφερθεί: 

α) στο «ιστορικό» της υπόθεσης, 

β) στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, σημειώνοντας πως «το οποίο είναι 5μελές, και συμμετείχαν ο πρόεδρος Αντώνης Γερασκλής και δυο μέλη. Ο πρόεδρος και το ένα μέλος, ο Γιώργος Τσιρώνης,  ψήφισαν θετικά στην κατεδάφιση, ενώ το τρίτο μέλος, ο Δημήτρης Χάμψας, αρνητικά. Η αιτιολογία για την κατεδάφιση ήταν πως, το κτίσμα έχει θέμα με την στατική του επάρκεια. Έτσι, αντί να το ενισχύσουν με τα μέσα που διαθέτει σήμερα πλέον η επιστήμη (τεχνολογία και τεχνογνωσία), προτίμησαν τη λύση που προφανώς «βολεύει» τον ιδιοκτήτη, αυτή της κατεδάφισης, σύμφωνα με μελέτη τεχνικού γραφείου εκτός Κω», 

γ) είχαμε δημοσιεύσει την επίμαχη οικοδομική άδεια για την κατεδάφιση του υφισταμένου κτιρίου (Α/Α Πράξης: 78393 - Ημ/νία έκδοσης πράξης: 01/11/2019)

δ) είχαμε δημοσιεύσει το σχετικό άρθρο 43 περί εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων  «… οι άδειες κατεδάφισης των κτιρίων δεν εκτελούνται πριν συμπληρωθούν είκοσι (20) ημέρες από την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, που συνοδεύεται από φωτογραφίες του προς κατεδάφιση κτιρίου και συνοπτική περιγραφή αυτού»,

ε) την απόφαση της Μόνιμης Επιτροπής Κω του ΤΕΕ, η οποία βλέποντας τις εξελίξεις, συνεδρίασε εκτάκτως (Τρίτη (5/11/2019) όπου αποφάσισε να  γίνει Γενική Συνέλευση την επόμενη εβδομάδας, στην οποία θα συμμετείχαν και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Δωδ/σου, προκειμένου να καταρτιστεί πλάνο δράσης. 

 

Να υπενθυμίσουμε ότι, η Μόνιμη Επιτροπή ΤΕΕ Κω, σε συνεδρίασή της πριν από ένα χρόνο (11/10/2018), συζητώντας την κατεδάφιση της νέας ΑΒΙΚΩ και με δεδομένο ότι, «παλαιά και νέα  Α.ΒΙ.ΚΩ αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και είναι από τα ελάχιστα κτίρια που διασώθηκαν από την Βιομηχανική ζώνη», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο δελτίο τύπου, σημείωνε τα εξής:  «Το ΤΕΕ  είχε προτείνει το εν λόγω κτίριο να κριθεί διατηρητέο ως έχον αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία αλλά και λόγω της ιστορικότητάς του.

Με αφορμή την άδεια κατεδάφισης (που αφορά 2 περιφερειακά κτίσματα και τμήμα του κεντρικού κτιρίου) και αιτήματα πολιτών και συναδέλφων  προς το ΤΕΕ αφού συζητήσαμε διεξοδικά το θέμα αποφασίσαμε να ζητήσουμε ενημέρωση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής που ενέκρινε την κατεδάφιση.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι το κέλυφος των κτιρίων με τα μορφολογικά στοιχεία των όψεων πρέπει να διατηρηθεί και η μελέτη αξιοποίησης να γίνει με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου το οποίο είναι κομμάτι της σύγχρονης Βιομηχανικής και Εργατικής ιστορίας του νησιού». 

Ένα χρόνο αργότερα, το «έγκλημα» όπως γράφαμε, ολοκληρώθηκε. Κατεδαφίστηκε και το τελευταίο τμήμα της νέας ΑΒΙΚΩ. Η Μόνιμη Επιτροπή ΤΕΕ Κω, σε νέο δελτίο τύπου αναφέρει: «Μετά την κατεδάφιση του εναπομείναντος κελύφους της Νέας Α.ΒΙ.ΚΩ, η Μόνιμη Επιτροπή ΤΕΕ Κω συνεδρίασε εκτάκτως, την Τρίτη 5/11/2019. Η Μόνιμη Επιτροπή θεωρεί, όπως έχουμε δηλώσει και σε Δελτίο Τύπου (Οκτώβριος 2018), ότι το κέλυφος έπρεπε να διατηρηθεί και η μελέτη αξιοποίησης να γίνει με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου, το οποίο "είναι" κομμάτι της σύγχρονης Βιομηχανικής και Εργατικής ιστορίας του νησιού.
Διαπιστώσαμε ότι η άδεια κατεδάφισης εκδόθηκε την Παρασκευή 1/11/2019, ενώ εμείς ενημερωθήκαμε για την κατεδάφιση τη Δευτέρα 4/11/2019 (μεσολάβησαν οι εκλογές του ΤΕΕ). Η κατεδάφιση έγινε χωρίς να έχει τηρηθεί το χρονικό όριο των 20 ημερών, που ορίζει το άρθρο 43 παρ. 2 του Ν. 4495/17, το οποίο θα ήταν το περιθώριο για να λάβει κάποιος γνώση και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Κατόπιν των ανωτέρω, αποφασίστηκε να συγκαλέσουμε Γενική Συνέλευση των μελών μας, προκειμένου να κατατεθούν απόψεις και προτάσεις. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του ΤΕΕ, σε μέρα και ώρα που θα καθορισθεί σύντομα».


Η γενική συνέλευση

Όντως, η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 15/11/2019 με την παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ Δωδ/σου Αντώνη Γιαννικουρή και ουδενός άλλου από τη Διοικούσα Επιτροπή, στην οποία έδωσαν το παρών ελάχιστα μέλη (!!!), αλλά ουδεμία ενημέρωση είχαμε. 

GIANNIKOURIS ANTONISΠροκειμένου, λοιπόν, να πληροφορηθούμε τα δέοντα, αλλά και γενικότερα τη δράση του ΤΕΕ στα Δωδεκάνησα, ο «Σ» απευθύνθηκε στην κ. Γιαννικουρή. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου μας ζήτησε να του στείλουμε τις ερωτήσεις διότι θα έφευγε για Αθήνα και δεν προλάβαινε. Συναινέσαμε για να τον διευκολύνουμε, με την προϋπόθεση όμως ότι, θα έστελνε τις απαντήσεις εγκαίρως, έτσι ώστε ένα χρειάζονταν διευκρινιστικές ερωτήσεις να υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση του ρεπορτάζ. Στείλαμε τις ερωτήσεις την περασμένη Παρασκευή (29/11/2019) το μεσημέρι και το απόγευμα τις ίδιας ημέρας, ο κ. Γιαννικουρής επικοινώνησε μαζί μας κατηγορώντας μας πως ότι, τις ερωτήσεις «κάποιοι μας τις είχαν δώσει!!!» και φυσικά, αρνούμενος να απαντήσει. 

Ανεπίτρεπτη συμπεριφορά και ως τέτοια, καταδικαστέα.

Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω τις νοσηρές «σκέψεις» του προέδρου του ΤΕΕ Δωδ/σου. Απλά, παραθέτουμε τις ερωτήσεις που του θέσαμε, αναλαμβάνοντας καίρια την ευθύνη να συναινέσουμε στην πρότασή του για γραπτές ερωτήσεις. Οφείλαμε να αρνηθούμε κι ας μην μας παραχωρούσε τη συνέντευξη. Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που κάποιος, προφανώς φοβούμενος τις ερωτήσεις (λες κι εμείς είμαστε το CNN και αυτός ο πλανητάρχης), αρνείται συνέντευξη.  

Ανάμεσα στις κατηγορίες που εξαπέλυε εναντίον μας, πρόλαβε να μας πει πως, το περιβόητο δελτίο τύπου με τα συμπεράσματα της γενικής συνέλευσης, θα το εκδίδανε την Τετάρτη, 4/12/2019.

 

Οι ερωτήσεις του «Σ» (που δεν απαντήθηκαν) προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδ/σου

 

Ερ: Κύριε Γιαννικουρή, μετά τις πρόσφατες καταστροφές στη Ρόδο συνήλθε εκτάκτως η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δωδ/σου. Όπως αναφέρετε σε σχετικό δελτίο τύπου, το ΤΕΕ θα σταθεί αρωγός στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, με την διαθεσιμότητα των μελών σας από το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Με αφορμή, λοιπόν, αυτό, θέλω να μου πείτε, σε ποια κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται τόσο η περιφέρεια όσο και ο δήμος της Κω προκειμένου να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις; Υπάρχει πρόληψη; Διότι συνήθως τρέχουμε εκ των υστέρων… 

Ερ: Σε γενικότερο επίπεδο, ο τομέας της πολιτικής προστασίας «μπάζει» διαχρονικά. Κάθε χρόνο τα ίδια. Πλημμύρες, πυρκαγιές… Και βέβαια, μη ξεχνάμε και τους σεισμούς… Με την ιδιότητα του προέδρου του ΤΕΕ Δωδ/σου, πού εκτιμάτε ότι οφείλουν να εστιάσουν οι ΟΤΑ;

Ερ: Ας έρθουμε σε ένα «ειδικό» θέμα. Στην υπόθεση της κατεδάφισης, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες και τη συνδρομή της πλειοψηφίας του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κω, και του τελευταίου τμήματος του κελύφους της Νέας ΑΒΙΚΩ.

Η Μόνιμη Επιτροπή της Κω, η οποία είχε ήδη προ έτους αποφανθεί πως, το κέλυφος πρέπει να διατηρηθεί και η μελέτη αξιοποίησης να γίνει με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου, το οποίο είναι κομμάτι της σύγχρονης βιομηχανικής και εργατικής ιστορίας του νησιού, κάλεσε τα μέλη της σε γενική συνέλευση, στην οποία συμμετείχατε. Πέραν τούτου όμως, ουδέν… 

Τα ερωτήματα: α) τι αποφάσισε η γενική συνέλευση; γ) γιατί δεν εκδόθηκε δελτίο τύπου, γ) ποια η δική σας θέση; 

Ερ: Κύριε Γιαννικουρή, κάποιοι υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να «πιεστεί» ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να «ξαναστήσει» το συγκεκριμένο τμήμα του κελύφους στα «χνάρια» του παλιού. Ποια η άποψή σας;

Ερ: Με ποιόν τρόπο τελικά μπορούν να προστατευθούν τέτοιου είδους πολύτιμα για την ιστορία του τόπου ακίνητα, με σημαντική αισθητική και αρχιτεκτονική αξία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνάδελφός σας Δημήτρης Χάμψας; Μέχρι ποιού βαθμού μπορεί να πιέσει το ΤΕΕ και – επιτρέψτε μου – μέχρι ποιού σημείου φτάνουν τα «κότσια» του;

Ερ: Σας βλέπουμε αρκετά συχνά στην Κω. Δεν ακολουθείτε την πεπατημένη του Ροδοκεντρισμού. Καλό είναι αυτό… Σήμερα βρίσκεστε στο νησί μας. Ποιος ο λόγος της επίσκεψής σας;

 

Συμπληρωματικές πληροφορίες για το γκρέμισμα του υπολοίπου κελύφους της νέας ΑΒΙΚΩ 

                                           

Παραθέτουμε: α) την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κω, β) το σκεπτικό με βάση το οποίο μειοψήφησε το μέλος της Δημήτρης Χάμψας.

α) Απόφαση αρχιτεκτονικής

 

Απόφαση (15η) της 8ης – 9/10/2019 συνεδρίασης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Κω

 

Θέμα: Κατεδάφιση υφισταμένου κτιρίου εντός της Κτηματικής Μερίδας 2327Γ στην περιοχή Λάμπη της Κω.

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, αφού εξέτασε αναλυτικά τα στοιχεία του φακέλου μελέτης και μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίζει:

Λαμβάνοντας υπόψη (παραθέτει σειρά στοιχείων)….

Κατόπιν των ανωτέρω, η Επιτροπή εγκρίνει κατά πλειοψηφία πρόταση για την κατεδάφιση του εναπομείναντος τμήματος του εργοστασίου νέα ΑΒΙΚΩ, προτείνοντας παράλληλα και θέτοντάς το ως προϋπόθεση προς τον μελετητή, την πρόταση δημιουργίας μικρού λειτουργικά ανεξάρτητου μουσειακού χώρου ο οποίος να είναι προσβάσιμος και επισκέψιμος από όλους – όχι μόνο από τους πελάτες του ξενοδοχείου, με θεματική αναφορά στην ιστορία του εργοστασίου αλλά και γενικότερα στην περίοδο της βιοτεχνικής εποχής της Κω.

 

Ο πρόεδρος                                                     Τα μέλη 

Αντώνης Γερασκλής                   Γιώργος Τσιρώνης – Δημήτρης Χάμψας

  

 

β) Το σκεπτικό του Δ. Χάμψα 

XAMPSAS DIMITRIS«Το μέλος Δημήτρης Χάμψας απορρίπτει το αίτημα κατεδάφισης και εμμένει στην αρχική απόφαση του Σ.Α. (3η συνεδρίαση 26-03-2018/θέμα 21ο) περί διατήρησης, για τους λόγους που επικαλείται ο μελετητής μηχανικός στην από Μαρτίου 2018 αιτιολογική τεχνική έκθεσή του (θέμα 21ο/3η συνεδρίαση, 26-03-2018) και επιπλέον επειδή το εν λόγω κτήριο ενσωματώνει (α) σημαντική ιστορική αξία για το νησί της Κω και τη Δωδεκάνησο, δεδομένου ότι αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την παραγωγική, οικονομική και κοινωνική συγκρότηση του νησιού και έχει συνδεθεί με την ιστορική μνήμη των κατοίκων του και (β) σημαντική αισθητική/αρχιτεκτονική αξία, δεδομένου ότι διαθέτει αντίστοιχα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά με τα άμεσα γειτνιάζοντα βιομηχανικά κτήρια, τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, το δε συγκεκριμένο κτίριο επιπλέον συνιστά αναντικατάστατο τοπόσημο, λόγω όγκου και ύψους κατά παρέκκλιση. Κρίνει δε ότι (α) η στατική επάρκεια των κατασκευών δεν υπάγεται στα κριτήρια που επιτρέπεται να λάβει υπ’ όψη του το Σ.Α. για τη γνωμοδότησή του και (β) οι διενεργηθέντες διαγνωστικοί έλεγχοι στατικότητας και τα συμπεράσματα μιας στατικής μελέτης δεν μπορούν να αξιολογηθούν από το Σ.Α. επειδή εκφεύγουν από το γνωστικό του αντικείμενο». 

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zogas_dimitris