Πολιτική Παρ 19 Οκτ 2018

Καθαιρέθηκε παράνομα, χωρίς την προαπαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, σε βάρος της δημόσιας υγείας

Η έκθεση αυτοψίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος θα αποσταλεί σε ιδιοκτήτη, Αστυνομική Δ/νση, Εισαγγελία και Επιθεώρηση Εργασίας

Έκθετος ο δήμος για το παλιό Οινοποιείο – ««Μεγάλη η επικινδυνότητα του κτιρίου» επισημαίνει ο προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος Πάνος Βενέρης μετά από σχετική αυτοψία στο χώρο

Σκάνδαλο στη χειρότερη περίπτωση, αδιαφορία για τη δημόσια υγεία στην καλύτερη, αποτελεί η καθαίρεση του 70% της οροφής της νέας ΑΒΙΚΩ (σε πρώτη εκτίμηση περί τα 1000τ.μ.), η οποία αποτελείται από αμίαντο, υλικό ιδιαιτέρως επικίνδυνο (καρκινογόνο).

 

 

Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε μετά από πρωτοβουλία συμπολίτη μας, ο οποίος ενημέρωσε για το «συμβάν» το «ΣΤΑΘΜΟ» και την ΕΡΤ Ρόδου (Πίτσα Βερβέρογλου) την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και το σύλλογο γονέων του 2ου Γυμνασίου. Άμεση η ενημέρωση τόσο του Διευθυντή της Β’ Αστυνομικής Δ/νσης Κώστα Κοκορόσκου όσο και του προϊσταμένου της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδ/σου της περιφέρειας Ν. Αιγαίου Πάνου Βενέρη, οι οποίοι έδρασαν επίσης άμεσα. Ο κ. Βενέρης επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή (12/10/2018) τη νέα ΑΒΙΚΩ, καθώς και το παλιό Οινοποιείο, μένοντας έκπληκτος από την επικινδυνότητα του κτιρίου!!!

 

Οι διαπιστώσεις από την περιβαλλοντική επιθεώρηση στη νέα ΑΒΙΚΩ και οι ευθύνες

«Καθαιρέθηκε ένα μεγάλο μέρος της στέγης της νέας ΑΒΙΚΩ, χωρίς να έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και χωρίς να έχει βγει η αντίστοιχη έγκριση αποξήλωσης εργασιών αμιάντου η οποία είναι προϋπόθεση για να γίνουν οι εργασίες και περιλαμβάνει τα εξής στάδια: 1) τι ακριβώς θα αποξηλωθεί, 2) ποια μέτρα πρέπει να παρθούν πριν αλλά και κατά την διάρκεια και 3) πού θα πάνε τα υλικά όταν κατεδαφιστούν. Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο εγκρίνεται από τη δική μας Υπηρεσία» μας είπε ο κ. Βενέρης, σημειώνοντας πως «είναι μια πολύ μεγάλη επιφάνεια, που κακώς καθαιρέθηκε».

Απαντώντας εάν όλα αυτά τα στοιχεία αναφέρονταν στην τεχνική έκθεση η οποία κατατέθηκε στην Πολεοδομία Κω, ο κ. Βενέρης εξήγησε πως «εάν είχε διαπιστωθεί ότι το υλικό ήταν αμίαντος, ασφαλώς έπρεπε να αναφερόταν και να έμπαινε στο φάκελο του σχεδίου ασφάλειας και υγείας», συμπληρώνοντας πως «για να βγάλει κάποιος άδεια κατεδάφισης, πρέπει να μελετήσει το κτίσμα αυτό καθ’ εαυτό, σε όλες του τις διαστάσεις. Κανονικά θα έπρεπε να έχει διαπιστωθεί ο αμίαντος και να έχουν περιγραφεί τα υλικά στην τεχνική έκθεση. Το συγκεκριμένο τεχνικό στοιχείο, ότι η στέγη ήταν από αμίαντο, δεν υπήρχε», εξηγώντας παράλληλα πως, η αρμοδιότητα της Υπηρεσίας του αφορά μόνο σε περιβαλλοντικό έλεγχο και όχι πολεοδομικό. «Αυτό που ενδιαφέρει την Υπηρεσία μας είναι ότι, γίνονται εργασίες αποξήλωσης αμιάντου χωρίς την αντίστοιχη αδειοδότηση» ξεκαθάρισε.

Στον κ. Βενέρη θέσαμε και το θέμα του ελέγχου της άδειας κατεδάφισης και από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή. Κατά την άποψή του, η άδεια πρέπει να έχει εγκριθεί από την εν λόγω Επιτροπή, η οποία στην ουσία εγκρίνει εάν ένα κτίσμα πρέπει να κατεδαφιστεί ή όχι, δηλαδή, εάν έχει αξιόλογα στοιχεία (μορφολογία, αισθητικό σκέλος) τα οποία κρίνει ότι δεν πρέπει να κατεδαφιστούν ή δεν έχει, οπότε δίνει έγκριση για την άδεια κατεδάφισης.

Όσο για τις ευθύνες, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος δήλωσε ότι, «ευθύνες ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, φέρει πάντοτε ο ιδιοκτήτης. Η έκθεση αυτοψίας της Υπηρεσίας μας θα απευθύνεται στον ιδιοκτήτη ότι, έγιναν αυτές οι εργασίες χωρίς άδεια, χωρίς τη δική μας έγκριση, δηλαδή παράνομα και στο περιβαλλοντικό σκέλος και στο εργασιακό. Δηλαδή, εκτίθενται και οι εργαζόμενοι σε κίνδυνο. Να σας πω την έκθεση αυτοψίας θα την κοινοποιήσω και στην Επιθεώρηση Εργασίας».

Στο ερώτημά μας, εάν φέρει ευθύνες και ο μηχανικός για την παράνομη καθαίρεση της αμιαντούχας οροφής, ο κ. Βενέρης απάντησε πως, δεν το γνωρίζει και πως το ανακριτικό έργο δεν είναι στην αρμοδιότητά του. Εξήγησε όμως πως «ο μηχανικός έχει ευθύνες εάν ήξερε ότι είναι αμίαντος και δεν το ανέφερε στην τεχνική του έκθεση», τονίζοντας πως δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη γνώση για τη διαπίστωση ύπαρξης αμιάντου. Οι δε κυρώσεις που θα επιβληθούν από την Δ/νση Περιβάλλοντος και αφορούν στο διοικητικό σκέλος της υπόθεσης, είναι πρόστιμο.

Εν κατακλείδι, η βεβαίωση του παραπτώματος από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, εκτός από τον ιδιοκτήτη, την αστυνομική διεύθυνση, την επιθεώρηση εργασίας κ.λ.π., θα κοινοποιηθεί και στην εισαγγελία για τα περαιτέρω, ήτοι, για διερεύνηση και ποινικών ευθυνών.  Ο κ. Βενέρης εκτιμά ότι, η έκθεση αυτοψίας θα συνταχθεί όσο γίνεται πιο σύντομα.

 

Η διαδικασία απομάκρυνσης του αμιάντου

«Πρέπει να συνταχθεί μια μελέτη, με εντολή του ιδιοκτήτη, η οποία έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η μελέτη θα κατατεθεί στην Υπηρεσία μας για έγκριση. Εάν πληροί τις προϋποθέσεις θα εγκριθεί, εάν όχι θα ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία. Όταν θα εγκριθεί η μελέτη, η οποία είναι προϋπόθεση της άδειας κατεδάφισης, θα μπει στον φάκελο και το έργο θα συνεχίσει» ανέφερε ο κ. Βενέρης. Όσο για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών, υπάρχουν κι εκεί προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν. Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, τα καρκινογόνα υλικά, σύμφωνα με όσα θα αναφέρονται στην έκθεση αυτοψίας, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

 

Πάλι στο προσκήνιο το Οινοποιείο

«Μεγάλη η επικινδυνότητα του κτιρίου»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κω ο κ. Βενέρης, επισκέφθηκε και το παλιό Οινοποιείο, για το οποίο, να υπενθυμίσουμε ότι ο «Σ» από το 2011 είχε αναφέρει ότι πρόκειται για «υγειονομική και οικολογική βόμβα», λόγω αμιάντου, καθώς επίσης είχε προβεί σε πλήθος ρεπορτάζ για την κατάρρευση του κτιρίου με την επισήμανση πως, μαζί με αυτό, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Κω εξαφανίζεται, με το αρχείο του διασκορπισμένο στους πέντε ανέμους…

«Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι και το Οινοποιείο έχει αμίαντο, μικρότερης ποσότητας από τη νέα ΑΒΙΚΩ*, αλλά αυτό που σοκάρει είναι η μεγάλη επικινδυνότητά του» μας δήλωσε ο κ. Βενέρης, επισημαίνοντας πως, παρά τους γκρεμισμένους τοίχους και την ετοιμόρροπη οροφή, είναι ανοιχτό, άρα, ο καθένας μπορεί να μπει, κυρίως παιδιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ δίπλα υπάρχει και παρκινγκ…

«Θα κάνω έκθεση αυτοψίας και για το Οινοποιείο τόσο για την επικινδυνότητά του όσο και για την απομάκρυνση του αμιάντου. Θα απευθυνθώ και στην Πολεοδομία και στη Δ/νση Τεχνικών Έργων του δήμου» μας δήλωσε, σημειώνοντας πως, πρώτο και κύριο μέτρο θα πρέπει να είναι η περίφραξη του χώρου.

Να σημειώσουμε ότι, πέραν της αποτύπωσης του Οινοποιείου κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του κ. Κυρίτση (2009), ουδεμία «δέσμευση» των δημοτικών αρχών έχει υλοποιηθεί για την αξιοποίηση αυτού του ιστορικού κτηρίου. Κρίμα.

*Τις πλάκες αμιάντου τις έχουν πάρει οι Τσιγγάνοι εδώ και χρόνια, για να τις χρησιμοποιήσουν ως υλικό για την κατασκευή των «σπιτιών» τους στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου. Γνωρίζουν βέβαια την καρκινογόνο δράση τους, αλλά μη έχοντας άλλη επιλογή, τις χρησιμοποιούν…

 

Βασίλης Βερόπουλος, πρόεδρος συλλόγου γονέων 2ου γυμνασίου:

«Γιατί δεν μας ενημέρωσαν ότι θα κατεδαφίσουν την οροφή να προφυλαχτούν τα παιδιά μας και να κλείσει το σχολείο;»

«Όλα θα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους !!!»

 

«Γιατί δε μας ενημέρωσαν ώστε να κλείσουμε το σχολείο για δυο τρεις μέρες, να προφυλαχθούν τα 300 παιδιά μας αλλά και τα μικρότερα του νηπιαγωγείου δίπλα και οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες μας που ακόμα κάνουν μπάνιο στη παραλία δίπλα στην παλιά ΑΒΙΚΩ που κατεδαφίζεται και πετάχτηκαν ολόκληρα κομμάτια αμιάντου στο δάπεδο; Όλα στο βωμό του κέρδους πρέπει να γίνονται πιο εύκολα πιο γρήγορα πιο οικονομικά;» διερωτήθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου και στην Πίτσα Βερβέρογλου ο πρόεδρος του Συλλόγου γονέων του 2ου Γυμνασίου Κω Βασίλης Βερόπουλος.

«Ο Σύλλογος», πρόσθεσε ο κ. Βερόπουλος «μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός από ευαισθητοποιημένο κάτοικο της περιοχής, ότι δηλαδή κατεδαφίζεται και η οροφή του βιομηχανικού κτιρίου (που είναι από Ελλενίτ που εμπεριέχει το επικίνδυνο απόβλητο)  προσέφυγε στη Πολεοδομία αλλά και στο δήμαρχο, ο οποίος τους καθησύχασε λέγοντας ότι δεν υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο φαίνεται και πως δε μπορούσε να κάνει κάτι γιατί είναι ιδιωτική περιουσία!!!».

«Δεν μπορούμε να τα παραβλέπουμε όλα ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες εποχές,  δεν μπορεί απαγορευμένα υλικά να βρίσκονται δίπλα στα σχολεία» επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου προσθέτοντας ότι «οι γονείς δεν είναι εναντίον κανενός, απλά θέλουν να γίνουν τα προβλεπόμενα που στη περίπτωση αυτή δεν έγιναν αν και γνώριζαν οι υπεύθυνοι την επικινδυνότητα του υλικού της οροφής που εμπεριέχει το καρκινογόνο αμίαντο».

Οι γονείς των μαθητών/τριών του 2ου Γυμνασίου πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση την Κυριακή για να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις προκειμένου να απομακρυνθεί εξ ολοκλήρου ο κίνδυνος πρόκλησης προβλημάτων στα παιδιά τους.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zogas_dimitris