ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Ελλάδα Δευ 21 Σεπ 2015

Νέα συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο σήμερα για τη σύνθεση της κυβέρνησης - Στη συνέχεια θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Με στόχο να δώσει το μήνυμα για το οποίο μιλούσε και στην προεκλογική περίοδο, αλλά και το βράδυ της Κυριακής στα επινίκια, ότι δηλαδή η νέα κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και ότι η χώρα εισέρχεται σε μία περίοδο σταθερότητας, μετά από τις αναταράξεις του τελευταίου τριμήνου, κάνει σήμερα το νέο ξεκίνημα ο Αλέξης Τσίπρας. «Η εντολή που πήραμε ήταν εντολή τετραετίας θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα» διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει όταν τον έβαλαν στο στόχαστρο» τόνισε.

Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα επιχειρήσει ταυτόχρονα να κινηθεί δυναμικά προς το χώρο της κεντροαριστεράς, ιδίως μετά την αλλαγή των ισορροπιών που φέρνει το ΠΑΣΟΚ σε ισχυρότερη θέση από εκείνη του Ποταμιού. Ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει σαφώς ένας νέος κώδικας  επικοινωνίας και το ερώτημα είναι πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η επαφή.


Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό παράθυρο για μελλοντικές συνεργασίες ιδίως με το ΠΑΣΟΚ, αν και από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει θέμα για την παρούσα φάση και το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Ορκωμοσίες
 
Ο Αλέξης Τσίπρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός στις 8 το βράδυ σήμερα, ενώ νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο για την επισημοποίηση της συνεργασίας τους και τη σύνθεση της κυβέρνησης, με τον ορισμό και των συμμετεχόντων στο νέο σχήμα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αφού συνεδριάσει με ανώτερα κομματικά στελέχη στην Κουμουνδούρου,  κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί αργότερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την οποία θα ανακοινώσει μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και η ορκωμοσία των μελών της θα γίνει το βράδυ της ίδιας ημέρας.
 
Επόμενες κινήσεις
 
Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο δεν περίμενε, όπως και ο ίδιος, τόσο μεγάλη νίκη στις εκλογές της Κυριακής, θεωρούν ότι έχει δοθεί πλέον ισχυρή πίστωση χρόνου και μία ισχυρή εντολή να συνεχίσει τις τομές, τις ρήξεις και τις αλλαγές στο εσωτερικό, αλλά και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους στο εξωτερικό.

Εκτιμούν επίσης ότι όσο δύσκολο μπορεί να είναι το έργο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, άλλο τόσο δύσκολο θα είναι και εκείνο της αντιπολίτευσης, όπερ σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος και χώρος για κινήσεις στην κυβερνητική πολιτική χωρίς την πίεση της αμφισβήτησης από τα άλλα κόμματα.

Όσον αφορά στη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ και την αντοχή του στο επόμενο δύσκολο διάστημα με την εφαρμογή του μνημονίου ο κ. Τσίπρας έλεγε το βράδυ της Κυριακής ότι μετά τα εσωτερικά προβλήματα που πέρασε το κόμμα του, η κυβέρνηση είναι πλέον συμπαγής.

Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει πια «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» αλλά η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στη μάχη του χρέους, που αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ζητήσει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια. Θα συγκροτήσει δε ένα συμβούλιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, στο μοντέλο του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, όπου να συμμετέχουν θεσμικά εκπρόσωποι των κομμάτων, να έχει ενημερωτικό ρόλο και να κατατίθενται προτάσεις. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η στρατηγική ανήκει στην κυβέρνηση και πηγάζει από τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει.
 
Σύνοδος κορυφής
 
Σημειωτέον ότι την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως τους ζήτησε κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που του έκανε, καθώς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Ενόψει της συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε την Κυριακή εκτενή ενημερωτική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα. Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στη σύνοδο στην ίδια γραμμή που κινήθηκε και στις προηγούμενες συνόδους και στη λογική να θεσμοθετηθεί το relocation και στη λογική του επιμερισμού των βαρών.

Την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπάρξει δεξίωση των ηγετών, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντήσει τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zogas_dimitris