Κοινωνία Τρι 25 Ιουν 2024

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία, σωματική και ψυχική και τη μακροζωία.

Η πρόληψη είναι ένα σύνολο ενεργειών, μια συνεχής παιδαγωγική διαδικασία που βασίζεται σε αρχές και αξίες που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, αποσκοπούν στη σωματική,ψυχική,πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του και στην επίτευξη του ΕΥ ΖΗΝ. Προϋποθέτει την ενεργητική συμμετοχή του ατόμου στη διαδικασία υιοθέτησης ή αλλαγής των στάσεων και συμπεριφορών και διαμορφώνει ενεργούς πολίτες. Καλλιεργεί συναισθηματικές, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες με στόχο την ενίσχυση των παραγόντων που θα ενδυναμώσουν και θα προστατεύσουν το άτομο, υιοθετώντας μια ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.

Είναι βέβαιο πως δεν αρκεί μία ημέρα ευαισθητοποίησης, μηνυμάτων και εκδηλώσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων. Αποτελεί μάλλον ένα άλλοθι, μία προσπάθεια να αποτινάξουμε τις ενοχές, που όλοι μας κουβαλάμε.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν μπορεί παρά να είναι ημέρα περισυλλογής, αλλά και ημέρα  χρέους προς τη νέα γενιά για το πώς μπορεί ο καθένας εξ ημών να συμβάλει στην καταπολέμηση των εξαρτήσεων.Αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να στοχεύσουμε στον πυρήνα του προβλήματος και  να συνειδητοποιήσουμε, πως η πραγματική αιτία που γεννά τις εξαρτήσεις δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων. Είναι το έλλειμμα αξιών, παιδείας, πολιτισμού, που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Η απουσία ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Απαιτείται  να εμπνεύσουμε στους νέους μας – πρωτίστως με το παράδειγμα μας και έπειτα με το λόγο μας ότι το αληθινό νόημα της ζωήςβρίσκεται στην αξία του αγώνα, της διαρκούς προσπάθειας,χωρίς απογοητεύσεις και δεσμεύσεις, στην ελευθερία, την αγάπη, την κατανόηση, τη δικαιοσύνη. Οι λύσεις των προβλημάτων δεν θα έλθουν μέσα από τον κόσμο των ψευδαισθήσεων και τους λαβυρίνθους των παραισθήσεων.

Σε αυτές λοιπόν τις δύσκολες  συνθήκες συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης οικονομικής κοινωνικής και πολιτισμικής  κρίσης,  παρά τις ανάγκες για ενίσχυση και ανάπτυξη των προγραμμάτων Πρόληψης, Απεξάρτησης και Επανένταξης το  Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την συγχώνευση  των δομών  πρόληψης, θεραπείας, υποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, με υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους, με στροφή στην εμπορευματοποίηση με τη συμμετοχή ΜΚΟ και ιδιωτικών φορέων ως ισότιμων εταίρων, και με την υιοθέτηση αντιεπιστημονικών θεωριών για “λειτουργικούς και μη χρήστες” και για “υγιή κι επιβλαβή χρήση”, που ανοίγουν το δρόμο για αποδοχή και αθώωση της χρήσης ή και για νομιμοποίηση κάποιων ουσιών.

Εδώ και 25 χρόνια, τα Κέντρα Πρόληψης είναι οι πυλώνες της πρόληψης των εξαρτήσεων στην ελληνική κοινωνία και έχουν σημαντικό αποτύπωμα σε κάθε κοινότητα στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους. 

Η Αστική Εταιρεία “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ”/Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, είναι ένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα και από το 1998 υλοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης στην τοπική κοινότητα που απευθύνονται στον ευρύ πληθυσμό με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.  

Υπηρετώντας με αφοσίωση όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες την υπόθεση της πρόληψης, είμαστε σίγουροι ότι η συρρίκνωση των δομών εξάρτησης και ψυχικής υγείας σημαίνει , ότι οι τοπικές κοινότητες χάνουν  ένα σημείο αναφοράς, που σταθερά και αδιάλειπτα παρείχε τις υπηρεσίες του, βοηθώντας τους ανθρώπους να αντέχουν στα δύσκολα, να χαίρονται τα όμορφα, να μη σταματούν να έχουν όνειρα για μια ζωή με νόημα αλλά και να τροφοδοτούνται από αυτά.

Zogas_dimitris