Κοινωνία Παρ 5 Ιουλ 2024

Πραγματική μάχη με την πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε από τις «πόρτες» πριν την Αντιμάχεια το μεσημέρι της Δευτέρας, 1/7/2024, και έφτασε μέχρι τις παρυφές της Καρδάμαινας, έδωσαν Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Προστασία, εθελοντικές ομάδες και κάτοικοι, υποστηριζόμενοι και από εναέρια μέσα. Τελικά κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, 2/7/2024.

Να σημειωθεί πως, για τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών, κατά τη διάρκεια των δραματικών αυτών ωρών και ενώ η πυρκαγιά είχε πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και κατευθυνόταν προς την Καρδάμαινα, εκκενώθηκαν ξενοδοχεία και σπίτια και οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε δημοτικά κτίρια της περιοχής (σχολεία και γήπεδα) και σε ξενοδοχεία γειτονικών περιοχών. Μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς, οι τουρίστες επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους και οι κάτοικοι στα σπίτια τους, ενώ στην περιοχή παρέμειναν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για ενδεχόμενο κίνδυνο αναζωπύρωσης. 

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, κάηκε μέρος του ΧΥΤΑ, ολοσχερώς το ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και όπως κατέγραψε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, έγιναν στάχτη 7.000 στρέμματα δασικής χαμηλής βλάστησης.

Όσο για τα αίτια, ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά θα δημοσιοποιηθούν αφενός διότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, αφετέρου για να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. 

Zogas_dimitris