ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 24 Μαρ 2017

Ξεκινούν μέσα στο Απρίλιο οι εργασίες για τη δημιουργία στεγανής εξατμιζοδεξαμενής στην περιοχή της Κεφάλου για να λυθεί το πρόβλημα με τα απόβλητα τους

 

Την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Σ», θα επισκεφθεί την Κω κλιμάκιο  από το τμήμα Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου  να προχωρήσει στη σφράγιση των ελαιοτριβείων της Κω, στα οποία είχε δοθεί σιωπηρή παράταση από το περασμένο Νοέμβριο, αφού δεν έχουν κατορθώσει να πάρουν την απαιτούμενη άδεια λόγω της λόγω έλλειψης νόμιμης λύσης στη διάθεση των αποβλήτων τους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απόβλητων των ελαιοτριβείων, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με τίτλο "Καθορισμός Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων", την οποία υπογράφουν οι Αναπληρωτές Υπουργοί, Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης.

Με την απόφαση αυτή, δίνονται νέες δυνατότητες απλοποιημένης αδειοδότησης περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας και πλέον οι ελαιουργοί θα μπορούν:

1. Να διαθέσουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους ως υδρολίπανση των ελαιώνων, που αποτελεί μια καλή περιβαλλοντική πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία κ.ά.

2. Να μεταφέρουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους, ανά περιοχή ενδιαφέροντος, σε κεντρικούς βιομηχανικούς φορείς επεξεργασίας αποβλήτων, δημιουργώντας τελικά παραγόμενα προϊόντα υψηλής ζήτησης, με μεγάλη προστιθέμενη αξία.

3. Να αποθηκεύουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους σε εδαφοδεξαμενές, όπου μέσω κατάλληλης διεργασίας να εξατμίζονται χωρίς άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Να σημειώσουμε ότι, το σφράγισμα αυτό έρχεται σε μία περίοδο που είναι «νεκρή» για τα ελαιοτριβεία και έτσι τους δίνεται το χρονικό περιθώριο να ετοιμαστούν για την επόμενη περίοδο.

Ήδη, τα δύο από τα τρία ελαιοτριβεία της Κω (Παπαδημητρίου και Χατζηπέτρου) δημιούργησαν μία ομόρρυθμη εταιρεία, η οποία ενοικίασε με διαγωνισμό από το Δήμο της Κω μία έκταση 11 στρεμμάτων στην περιοχή της Κεφάλου, όπου θα δημιουργήσουν μια στεγανή εξατμιζοδεξαμενή (συνολικής έκτασης 4 στρεμμάτων), στην οποία θα μεταφέρουν τα λύματα από τα ελαιοτριβεία της Κω. Σκοπός της εταιρείας θα είναι η συλλογή, η μεταφορά και η επεξεργασία των λυμμάτων στον χώρο που πρόκειται να δημιουργηθεί

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γιάννη Παπαδημητρίου στον «Σ», αν έχουν λυθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι εργασίες για την κατασκευή των εγκαταστάσεων στην Κέφαλο θα ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το πλάνο, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Οπότε, αμέσως μετά θα καλέσουν να επισκεφθεί και πάλι την Κω το κλιμάκιο από το τμήμα Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να ελέγξει την ολοκλήρωση των εργασιών και να δώσει την εντολή για το ξεσφράγισμα των ελαιοτριβείων και στη συνέχεια να δοθεί η άδεια για την έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων για την επόμενη ελαιουργική περίοδο.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ"

 

Zogas_dimitris