ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Σαβ 20 Οκτ 2018

Τέλη του μήνα Μεταφορικό Ισοδύναμο και στα καύσιμα

Στόχος η επέκταση & στα αεροπορικά εισιτήρια («Σφήνα» Σβύνου-Πάππου για μειωμένο ΦΠΑ)

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η αποψινή η ανοιχτή εκδήλωση- ενημέρωση των επιχειρηματιών και των κατοίκων του νησιού σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, η οποία και συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου- Παράρτημα Κω και το Υπουργείο Ναυτιλίας στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κω με κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό .

Η εκδήλωση περιελάμβανε ενημέρωση τόσο από τον κ. Σαντορινιό όσο και από εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) για τον τρόπο χρήσης του μέτρου από ιδιώτες και επιχειρηματίες, αντίστοιχα, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής τους.

Ο Ν. Σαντορινιός τόνισε ιδιαίτερα το ρηξικέλευθο τρόπο που το μέτρο αυτό μπήκε στη ζωή των νησιωτών και απάντησε στην ανάγκη τους για ισοτιμία στις μετακινήσεις αλλά και για την μεγάλη ενίσχυση που προσφέρει στις νησιωτικές επιχειρήσεις, προσπαθώντας να ανατρέψει το μειονέκτημα έδρας που αντιμετωπίζουν.

“Το Μεταφορικό Ισοδύναμο έχει τρεις πυλώνες ενίσχυσης που αφορούν πρώτον στην μεταφορά των επιβατών, στην επιδότηση του κόστους που έχουν οι επιχειρήσεις για την μεταφορά προϊόντων από και προς τα νησιά και στην μεταφορά καυσίμων στα νησιά. Ήδη, μέσω της πλατφόρμας του ΜΙ, έχει ξεκινήσει η έκδοση και η πληρωμή των εισιτηρίων των νησιωτών αλλά και η κατάθεση των τριμηνιαίων παραστατικών των επιχειρήσεων προκειμένου να καταβληθούν χρήματα στους εταιρικούς τους λογαριασμούς. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και μέχρι τώρα, στην πιλοτική εφαρμογή, ο κόσμος έχε αγκαλιάσει το μέτρο” τόνισε ο Αν. Υπουργός.

Σχετικά με την εφαρμογή του ΜΙ στα καύσιμα, όπως εξήγησε ο κ. Σαντορινιός, αναμένεται ακόμη μια νομοθετική ρύθμιση, και υπολογίζεται μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορεί να ενεργοποιηθεί και ο τρίτος πυλώνας ενίσχυσης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, φαίνεται ότι η απόδοση του μέτρου στην τιμή των καυσίμων των νησιών, δε θα υπερβαίνει τα 10 λεπτά στην αντλία των πρατηρίων, σε σχέση με την μέση τιμή στην Αττική (ώστε να μην δυσφημίζονται τα νησιά μας για τις υψηλές τιμές καυσίμων), ενώ στον σχεδιασμό έχουν ληφθεί υπόψη στοιχεία όπως η απόσταση του κάθε νησιού από τα κέντρα εφοδιασμού, το αν το νησί διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων και τέλος πόσα πρατήρια λειτουργούν.

Στον σχεδιασμό είναι να εφαρμοστεί ακόμα και για επισκέπτες ξεκινώντας από τα μικρά νησιά.

Στις σκέψεις είναι να επεκταθεί και στα αεροπορικά εισιτήρια, συμπλήρωσε ο Αν. Υπουργός.

Τέλος, ο κος Σαντορινιός ανακοίνωσε και βελτιωτικές κινήσεις που θα γίνουν στο μέτρο του ΜΙ όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την αρχή του νέου έτους, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα για τα πιο μακρινά νησιά να επιδοτούνται τα εισιτήρια και δεύτερης θέσης, ενώ σήμερα επιδοτούνται μόνο αυτά της τρίτης θέσης.

«Στην πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου επιδοτούνται μόνο τα εισιτήρια τρίτης θέσης.

Είμαστε σε θέση, από 1/1/2019, να επιδοτήσουμε, για τα πιο μακρινά νησιά, να επιδοτούμε εισιτήρια και δεύτερης θέσης».

Την εκδήλωση συντόνιζε εκ μέρους του ΕΒΕΔ Κω ο Νίκος Τσακίρης.

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιάννης Πάππου και ο Βουλευτής Ηλίας Καματερός, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία του ως βασικού μέτρου νησιωτικότητας πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό είναι πιλοτικό και θα βελτιώνεται διαρκώς μέχρι την καθολική του εφαρμογή.

Ο Γεν. Διευθυντής της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησ. Πολιτικής Παύλος Μιχαλακέλης αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα στοιχεία για την μέχρι σήμερα εφαρμογή του μέτρου (από τους 38.000 δικαιούχους, μέχρι σήμερα έχουν κάνει χρήση οι 13.000, με 26.000 επιλέξιμα εισιτήρια. Μέχρι 26 Σεπτεβρίου έχουν δοθεί 250.000 σε όλα αυτά τα εισιτήρια. Ενώ στις 26 Οκτωβρίου που επικαιροποιείται το σύστημα θα είναι ακόμα περισσότερα).

Την ενημέρωση για τεχνικά θέματα της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου έκανε ο Θωμάς Νιαβής από το Τμήμα Συντονισμού & Ελέγχου ΕΦΕΠΑΕ.

Τέλος ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με παρεμβάσεις μεταξύ άλλων της Ι. Ρούφα, του Σ. Πη, του Χρ. Έψιμου, της Ειρ. Σβύνου, της Αρ. Φλωροπούλου κ.α.

Στο τέλος έγινε και μια μίνι συζήτηση για τον μειωμένο ΦΠΑ και το ενδεχόμενο κατάργησής του και στα 5 νησιά του Προσφυγικού (το έθεσαν με επιτακτικό τρόπο η Ειρ. Σβύνου και ο Γ. Πάππου με τον Ν. Σαντορινιό και τον Η. Καματερό να υπεραμύνονται βίντεο – τέλος ερωτήσεων).

Ιδιαίτερα ελήφθησαν υπόψη από τον κ. Σαντορινιό οι επισημάνσεις του εκπροσώπου των Οικονομολόγων-φοροτεχνικών Χρ. Έψιμου για την ανάγκη δημιουργίας παρατηρίου τιμώνώστε να μην επαφίεται στην καλή θέληση των επαγγελματιών αν η μείωση της τιμής των μεταφορικών και των καυσίμων φτάνει μέχρι το ράφι του τελικού καταναλωτή (όπως τόνισε η πρόταση αυτή θα συμπεριληφθεί οπωσδήποτε, ζητώντας συνάντηση μαζί του).

Επίσης, ο κ. Σαντορινιός συμφώνησε με τις παρατηρήσεις της κ. Ρούφα ως προς την ορολογία (επιδότηση, ωφελούμενοι κλπ) που δεν αντανακλά στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του μέτρου όμως αυτοί επιβάλλονται όπως εξήγησε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αλλά και του Σ. Πη για τα καύσιμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ακόμη αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, στελέχη του ΕΒΕΔ και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

 

ΠΗΓΗ: http://www.aegeanews.gr/featured/200973/foto-vinteo-megalo-endiaferon-anoichti-ekdilosi-gia-metaforiko-isodynamo-stin-teli-tou-mina-kai-sta-kafsima-stochos-epektasi-sta-aeroporika-eisitiria-sfina-svynou-pappou-gia-meiomeno-fpa/

 

Zogas_dimitris