Πολιτική Σαβ 27 Ιουν 2015

Δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών, ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας μήνυμα για «όχι» στη συμφωνία.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για την αποδοχή ή μη της πρότασης. Μάλιστα η Πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δημοσιοποίησε την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας στην οποία αναφέρεται και ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Οπως αναγράφεται, όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Δεν εγκρίνεται/ Οχι, ενώ όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Εγκρίνεται/ Ναι.

H ψηφoφoρία για την απoδoχή ή μη της πρότασης είναι oνoμαστική και αφoρά τo κείμενo της πρότασης όπως κατατέθηκε ή διαμoρφώθηκε κατά τη συζήτηση στη Boυλή. H πρόταση εγκρίνεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Τσίπρας είχε λάβει τις αποφάσεις του πριν επιστρέψει στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες και αμέσως μετά την αποτυχία τού να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τους οποίους είχε συναντηθεί το πρωί της Παρασκευής, να δεσμευθούν στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Τις λεπτομέρειες της απόφασης συζήτησε με τους στενούς συνεργάτες του κατά την πτήση της επιστροφής, και αμέσως μετά την άφιξη στην Αθήνα συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα ενέκρινε την προσφυγή σε δημοψήφισμα.

Αμέσως μετά, ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και, ακολούθως, οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο πρωθυπουργός, για να αιτιολογήσει την απόφασή του, στο διάγγελμα που απηύθυνε μίλησε για εκβιαστικό τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων και για επιμονή στις πολιτικές λιτότητας και συνέχιση εφαρμογής των μνημονίων, πολιτική για την οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν έλαβε εντολή.

πηγή: www.kathimerini.gr

 

 

Zogas_dimitris