Πολιτική Σαβ 3 Οκτ 2015

Να επιστρέψουν στην εργασία τους ζητούν οι εργαζόμενοι, εμμένει στη θέση της η διοίκηση του Μέσου και ο Δήμαρχος

 

Με καθυστέρηση 40 λεπτών, ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015. Χωρίς ημερήσιας διάταξης θέματα και δίχως επιστολές δημοτών ή συλλόγων, η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις γνωστές ανακοινώσεις, από τις οποίες βγήκαν ειδήσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα.

 

Στην Κω ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους μετανάστες Αντόνιο Γκουτιέρες

22 – 24/10 επίσκεψη στην Κω επιτροπής της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής μεταναστεύσεως, προκειμένου να ενημερωθεί δια ζώσης για το πρόβλημα και να μελετήσει τη λήψη μέτρων

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΔΙΙΚ σημειώνοντας με σημασία ότι, «την παρακολούθησαν ολίγοι φαίνεται προνομιούχοι, όσοι αντελήφθησαν την αξία αυτής της εκδηλώσεως» και στη συνέχεια, στην επίσκεψή του στο Στρασβούργο όπου μετείχε στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το μεταναστευτικό. «Έχει τρομάξει φαίνεται η Δυτική Ευρώπη» είπε, ενημερώνοντας το Σώμα ότι, το θέμα που έθεσε συνεπικουρούμενος από τον δήμαρχο Κω (απέστειλε επιστολή) και τον αναπληρωτή υπουργό Αμύνης κ. Βίτσα στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή (μετέχουν εκπρόσωποι 47 κρατών της Ευρώπης) για να συζητηθεί το θέμα, είχε θετική κατάληξη και το θέμα συζητήθηκε στις 30/9/ με εισηγητή τον ίδιο. Αποτέλεσμα της παρέμβασής του, 22 – 24/10 θα έρθει στην Κω επιτροπή της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής μεταναστεύσεως, προκειμένου να ενημερωθεί δια ζώσης για το πρόβλημα και να μελετήσει τη λήψη μέτρων. Ενημέρωσε δε πως, «απέναντι (Τουρκία) περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη περί τα 2 εκ. μετανάστες». Τελειώνοντας, ανέφερε πως, 15 Δεκεμβρίου θα γίνει η συνάντηση της Επιτροπής Μεταναστεύσεως στο Παρίσι και 16 Δεκεμβρίου θα γίνει διεθνής συνέλευση με θέμα την μετανάστευση, ενώ η 18η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως Ημέρα των Προσφύγων. Πρότασή του ήταν ότι, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να συζητήσουν το ζήτημα και με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά πως, πρέπει να επαναληφθεί η σύναξη του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Ρόδο με τους κοινοβουλευτικούς της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου (Μάλτα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ. Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανος, Τουρκία και Ελλάδα) με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών, έτσι ώστε να γίνει μια συνεννόηση «μήπως και περιοριστεί το κύμα, διαφορετικά, ό,τι ζήσαμε το καλοκαίρι θα είναι μικρό δείγμα αυτό που εκτιμούν οι ειδικοί ότι πρόκειται να εξελιχθεί», συμπληρώνοντας πως «η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να προστατεύσει τους μετανάστες, αλλά έχει καθήκον να προστατεύσει και τους πολίτες της από πολλούς κινδύνους».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης, ενημέρωσε το Σώμα ότι, περί της 10/10 θα έρθει στην Κω ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους μετανάστες Αντόνιο Γκουτιέρες (γίνονται συνεννοήσεις για την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης). Παράλληλα, ανέφερε πως, εάν μέχρι τις 12/10 δεν καταστεί δυνατόν να έρθει στην Κω ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, θα συναντηθεί μαζί του στην Αθήνα,  

είτε στις 12/10 είτε στις 13/10, με αφορμή τη συμμετοχή του με τον Νίκο Κανταρζή, στο συνέδριο για τα λιμάνια. Επανέλαβε δε πως, «ο δήμος της Κω δεν θα δεχτεί επ’ ουδενί να γίνει στον τόπο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπως αυτό που εννοούν διάφοροι»

Ο αντιδήμαρχος Δ. Γερασκλής αναφέρθηκε στη συμμετοχή του σε σύσκεψη για την ανακύκλωση, όπου συζητήθηκε μία νέα μέθοδος η οποία δύναται να προσαρμοστεί στην Κω. Ο Σ. Μαραγκός ενημέρωσε ότι, από 17-22/10 θα διεξαχθεί στην Κω σεμινάριο διαχείρισης φυσικών καταστροφών (θα συμμετέχουν οι καθηγητές κ.κ. Λέκκας και Καρύδης, καθώς φοιτητές και καθηγητές). Ο Θ. Μουζουράκης ενημέρωσε ότι, επιτέλους, μετά από 5 άγονους διαγωνισμούς βρέθηκαν προμηθευτές των Β/Σ, ενημερώνοντας παράλληλα ότι φέτος, φιλοξενούνται συνολικά 520 παιδιά έναντι 490 πέρσι. Αναλυτικά, 38 στην Κέφαλο, 36 στην Αντιμάχεια, 17 στην Καρδάμαινα, 63 στο Πυλί, 77 στο Ζηπάρι, στην Ιερού Λόχου 70, στην Αβέρωφ 130 και στην Αμερικής 89. Εξ’ αυτών, τα 323 παιδιά μέσω ΕΣΠΑ, 143 επανεγγραφές και 54 νέα. Σημείωσε δε ότι, σε Κέφαλο, Αντιμάχεια, Καρδάμαινα και Πυλί έχουν ικανοποιηθεί όλες οι αιτήσεις, ενώ σε Ζηπάρι, Ιερού Λόγου, Αβέρωφ και Αμερικής υπάρχουν αιτήσεις σε εκκρεμότητα. 

Ο Γ. Κρητικός αναφέρθηκε στην εκδήλωση του ΔΙΙΚ συγχαίροντας τον κ. Παυλίδη, ζητώντας να στηριχθεί η προσπάθεια. Ζήτησε ενημέρωση για το «κρούσμα» που ενημερώθηκε από «κανάλια» και τέλος, έβαλε θέμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, από μια διαπαραταξιακή επιτροπή. Στο θέμα του «κρούσματος» αναφέρθηκε και ο Σταμάτης Λοΐζος, ζητώντας να γίνει έρευνα εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα και να ενημερωθεί ο κόσμος. Τέλος, ο Σ. Βασιλειάδης ξαναέθεσε το θέμα των σφαγείων, ενώ ζήτησε να μην αναπαράγεται το θέμα του «κρούσματος».

Ο πρόεδρος συμφώνησε στη σύσταση επιτροπής για τον ΦΠΑ, δεσμευόμενος ότι, το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.   

 

 

Αναμόρφωση προϋπολογισμού και έργα

Την εισήγηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος για το 2015, έκανε ο Α. Κρητικός, λέγοντας ότι, η απόφαση της οικονομικής επιτροπής είναι ομόφωνη και ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 66.256.240,11 ευρώ.

Διαδικαστικού τύπου, χαρακτήρισε το 90% της διαχείρισης και κατ’ επέκταση της τροποποίησης του προϋπολογισμού η κα Ιωάννα Ρούφα, εκφράζοντας όμως την ανησυχία της για τα έργα. Την άποψη ότι, πρέπει να γίνεται προσεκτικότερα η σύνταξη του προϋπολογισμού έτσι ώστε να μην δημιουργούνται ζητήματα, κατέθεσε ο Α. Παυλίδης, καταψηφίζοντας με την αιτιολογία ότι, η παράταξή του δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό. Τέλος, η κα Κική Μακρή, αφού επανέλαβε ότι, γενικότερα οι προϋπολογισμοί είναι εναρμονισμένοι στις «επιταγές» των μνημονίων και των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να μην στοχεύουν σε μέτρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, καταψήφισε την αναμόρφωση. 

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος, αφού τόνισε πως, είναι φύσει αδύνατον να προβλεφθούν όλα ή να παραμείνουν όπως σχεδιάστηκαν στην αρχή, έκανε λόγο για «έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών», σημειώνοντας πως, τα νέα έργα προχωρούν σε μεγάλο ποσοστό, ενώ τα χρηματοδοτούμενα πήγαν λίγο πίσω. «Πρέπει να πάρουμε απόφαση να μην σταματούν τα έργα τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι για παράδειγμα, υπάρχει πρόβλημα με έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, τα οποία κινδυνεύουν να μην ενταχθούν στην επόμενη περίοδο εάν δεν δοθεί παράταση» είπε. Πρόσθεσε δε πως «παρά το γεγονός πως, μειώθηκε το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών, δεν παρεκκλίνουμε του προγράμματος και όλα αυτά που σχεδιάσαμε για τις κοινότητες θα ολοκληρωθούν. Στόχος μας να πετύχουμε τουλάχιστον το 75% των έργων». Ενημέρωσε τέλος πως, μέχρι τις 25 Οκτωβρίου θα γίνουν λαϊκές συνελεύσεις σε όλες τις κοινότητες του νησιού για να κατατεθούν οι προτάσεις τους οι οποίες θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο για να επιλεγούν αυτές που θα ενταχθούν στο επόμενο πρόγραμμα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που αφορά στην εξέλιξη της γνωστής υπόθεσης με τον χώρο στάθμευσης στην Ζια ο αντιδήμαρχος Μ. Χατζηκαλύμνιος, είπε πως, η υπηρεσία είναι στη φάση συνεννόησης με τον συμπολίτη μας, εάν εμμένει στην απόφασή του. Εάν εμμένει, το έργο θα εγκαταλειφθεί, αλλά η ανάπλαση της πλατείας θα ολοκληρωθεί.

«Εμείς λέμε ναι στα έργα» είπε η κα Ρούφα ψηφίζοντας τις προτάσεις, σημειώνοντας όμως πως, υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση. «Ας φέρνουμε προτάσεις που είναι το ταχύτερον εκτελεστές» επεσήμανε ο κ. Παυλίδης ψηφίζοντας και αυτός τις προτάσεις. «Από ποιόν, για ποιόν και με ποια χρήματα θα γίνουν τα έργα;» αναρωτήθηκε η κα Μακρή, σημειώνοντας πως, «καθημερινά επιβεβαιώνεται η θέση μας πως, η τοπική διοίκηση είναι εργαλείο της κεντρικής διοίκησης και δεν μπορεί να κάνει ούτε βηματάκι…» προσθέτοντας πως, τα περισσότερα από αυτά τα έργα έπρεπε να έχουν γίνει αφού έχουν αποφασιστεί εδώ και δύο χρόνια. «Τα έργα είναι απαραίτητα και θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες, αλλά δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που υλοποιούνται» κατέληξε, καταψηφίζοντας.

Να σημειώσουμε ότι, τα έργα τα οποία κλήθηκε το σώμα να ψηφίσει είναι τα εξής:

επίστρωση, επισκευή παλαιών δρομίσκων Ευαγγελιστρίας Ασφενδιού, διανοίξεις δρόμων σχεδίου πόλεως στο Πλατάνι & παράπλευρα της υπό διάνοιξη περιμετρικής οδού (οδοί Αττάλου, Αρτέμιδος, Αρχ. Γαβριήλ, Χάλκης), διάνοιξη, ασφαλτόστρωση & ηλεκτροφωτισμός οδών στα Ο.Τ. 379, 378, 360, επέκτασης σχεδίου πόλεως Κω, (ανασύνταξη μελέτης 33/2010), κατασκευή νέων οδών στο Μαστιχάρι – εφαρμογή ρυμοτομικού σχεδίου, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων & τμήματος δικτύου στο βόρειο παραλιακό μέτωπο (από Φάρο έως ξενοδοχείο KOSTA ANGELA) και ανακατασκευή δρόμου προς νεκροταφείο Λαγουδιού.

Εν κατακλείδι, όλα τα θέματα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, με μειοψηφούσα την παράταξη της κας Μακρή.

 

 

Η μετεγκατάσταση του ΔΗΡΑΣΚ

Την εισήγηση του θέματος «έγκριση της υπ’ αριθμ. 11/2015 Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.Ρ.ΑΣ.Κ., επί του αιτήματος της επιχείρησης, για τη μετεγκατάσταση των κτιριακών της εγκαταστάσεων» έκανε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Μέσου κα Βάσω Παντελίκιζη.

«Μετά από την έκδοση των δύο δικαστικών αποφάσεων υπέρ της επιχείρησης ΔΗΡΑΣΚ, που αφορούσαν τα ασφαλιστικά, δικαστικές ενέργειες που είχαν κάνει οι πρώην εργαζόμενοι και τις κέρδισε η επιχείρηση, είχαμε τη δυνατότητα σαν νέο διοικητικό συμβούλιο να συνεδριάσουμε και ν’ αποφασίσουμε για την μετεγκατάσταση του Σταθμού. Έτσι, το δ.σ. στις 11/9/2015, αποφάσισε για την μετεγκατάσταση του Σταθμού, εξουσιοδοτώντας την πρόεδρο να αιτηθεί στον δήμο και να αποφασιστεί η συμφερότερη πρόταση για τον χώρο. Μετά, λοιπόν, από επίσκεψη στην τεχνική υπηρεσία του δήμου για να ενημερωθώ για κτίρια που μπορούν να εξυπηρετούν τον Σταθμό και να είναι κατάλληλα για χρήση και αφού συζήτησα το θέμα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και φυσικά με τον δήμαρχο, καταλήγω και προτείνω ως καταλληλότερο τον χώρο στο γήπεδο Ανταγόρας, αυτόν που στεγαζόταν η φιλαρμονική της Κω» είπε η πρόεδρος, αιτιολογώντας την επιλογή του χώρου λόγω εύκολης πρόσβασης, διάθεσης παρκινγκ, ευρύτητας χώρου, δυνατότητας

τμηματοποίησης για τη δημιουργία επιπλέον χώρων αν χρειαστεί, καθώς επίσης ότι, υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός της μόνωσης και αυτό διευκολύνει την άμεση μετεγκατάσταση. «Ο Σταθμός πρέπει ν’ αρχίσει να λειτουργεί. Αρκετά έσοδα έχει χάσει, αρκετά έχει ζημιωθεί. Μαζί με τον Σταθμό, να σας θυμίσω πόσοι συμπατριώτες μας έχουν ζημιωθεί που δεν παίζουν οι διαφημίσεις τους. Χάνουν, δηλαδή, έσοδα. Και προς τιμήν τους που δεν μήνυσαν τον Σταθμό, ούτε αυτούς που έκλεισαν τον Σταθμό» κατέληξε, συμπληρώνοντας πως, τα χρόνια της  λειτουργίας του έχει κοστίσει 8 εκ. ευρώ.

«Πολύ ωραία έκθεση» χαρακτήρισε η κα Ρούφα την εισήγηση της προέδρου, αναρωτώμενη, εάν έχει συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη, με τι χρήματα θα συνεχιστεί η λειτουργία του ΔΗΡΑΣΚ (τα περισσότερα από τα 150.000 ευρώ έχουν ήδη πιστωθεί) και τέλος, εάν η μεταστέγασή του στον συγκεκριμένο χώρο, είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία του, με δεδομένους τους νόμιμους και μόνιμους εργαζόμενους του Μέσου.

Την παρατήρηση ότι, «εμείς δεν πήραμε απόφαση επί του αιτήματος της επιχειρήσεως. Είπαμε, θα ζητήσουμε από το δήμο να διαθέσει χώρο…» έκαμε ο κ. Παυλίδης ως μέλος του δ.σ. του Μέσου. Προχωρώντας παραπέρα, δήλωσε πως, «είναι αδήριτος ανάγκη  αυτή η κίνηση να γίνει και τη θεωρώ ότι είναι το πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους παλαιούς εργαζομένους και εν πάσει περιπτώσει, για την επανέναρξη λειτουργίας αυτού του Σταθμού που δεν είναι απαραίτητος, είναι χρήσιμος όμως». Από την πλευρά της η κα Μακρή έθεσε τα εξής ερωτήματα: γιατί χαρακτηρίζονται οι εργαζόμενοι «πρώην», με ποιους και με πόσους εργαζόμενους θα λειτουργήσει το Μέσο;

Απαντώντας η κα Παντελίκιζη, είπε πως, η οικονομοτεχνική μελέτη γίνεται μετά την παραχώρηση χώρου. Όσο για τον χαρακτηρισμό «πρώην», δήλωσε: «Η απόλυση και των 13 εργαζομένων έγινε τέλος Ιουνίου γι’ αυτό τους αποκαλούμε πρώην εργαζομένους». Όσον αφορά στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, είπε πως, τον συντηρεί εξωτερικός συνεργάτης ο οποίος θα κάνει και την μεταφορά του.

 

Στην τοποθέτησή της η κα Ρούφα, αφού επεσήμανε πως, ο εξωτερικός συνεργάτης που ανέφερε η πρόεδρος έχει απολυθεί προχώρησε λέγοντας τα εξής: «Στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΡΑΣ τον Οκτώβρη του 2014, έγινε μια πρώτη κουβέντα, δεν ελήφθη απόφαση, για τη μεταστέγαση του σταθμού. Τότε είχε απορριφθεί ο χώρος που προτείνεται σήμερα και επικράτησε το κτήριο της Αλεξάντερ Φάσιον. Η κα Παπαδημητρίου και ο κος Πετρής είχαν ευλόγως θέσει το ζήτημα οικονομοτεχνικής μελέτης και αποσαφήνισης του στατικού θέματος που έχει το εν λόγω κτίριο. Ακολούθησε συνέντευξη της κας Παντελίκιζη για τα μεγαλεπήβολα σχέδια του νέου ΔΗΡΑΣ, της πολυφωνίας του εκδημοκρατισμού, του ελεύθερου βήματος και των εθελοντών. Σε αυτή τη συνέντευξη η κα πρόεδρος δήλωσε πως ετοιμάζεται η σχετική μελέτη  για τη μεταφορά στο Αλεξάντερ Φάσιον.

Ένα χρόνο μετά, ο ΔΗΡΑΣ εκπέμπει ...μπάρες και παραμένει κλειστός,  οι νόμιμοι και μόνιμοι εργαζόμενοι με δόλιο, παράνομο και καταχρηστικό τρόπο διώκονται νομικά, στοχοποιούνται, υφίστανται μιαν πρωτόγνωρη και κυνική επίθεση. Κατά την άποψή μας και  ο ίδιος ο ΔΗΡΑΣ.

Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις αλλαγή κλειδαριών, βίαιες προσαγωγές…

Με άλλοθι τη μείωση των εξόδων η δημοτική αρχή επιδόθηκε, με άκρατο λαϊκισμό στο να στρέψει την τοπική κοινωνία κατά του μέσου και των εργαζομένων αποκρύπτοντας τα πραγματικά της σχέδια.

Οι εγκαταστάσεις του ΔΗΡΑΣ είναι το τελευταίο εμπόδιο για το ξεπούλημα του Ακταίον. Να θυμίσω ότι η ταφόπλακα του ΔΗΡΑΣ μπήκε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού όπως και η διάλυση της σύμβασης και η απένταξη του Ακταίον. Μόνο τα χρήματα που θα χάσει ο Δήμος από την απένταξη, από το ΕΣΠΑ,  την αποζημίωση του εργολάβου και το ποσό που χαρίζεται στον επίδοξο επενδυτή ξεπερνούν τις 240.000 ευρώ. Ποσό που καλύπτει το υπολειπόμενο για την λειτουργία του ΔΗΡΑΣ.

Άρα το επιχείρημα περί μείωσης των εξόδων καταρρίπτεται και θα καταρρίπτεται διαχρονικά από τις πολιτικές επιλογές που καταδεικνύουν σε ποια κατεύθυνση πάνε τα χρήματα των δημοτών.

Η μεταστέγαση δεν συνοδεύεται με την επαναλειτουργία του ΔΗΡΑΣ. Ο ΔΗΡΑΣ μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με το καταστατικό του μόνο με τους νόμιμους εργαζόμενούς του. Οι εξωτερικοί συνεργάτες λειτουργούν επικουρικά. (αν μιλάμε για τον ΔΗΡΑΣ και όχι για κάποιο άλλο μόρφωμα που μόνο στο μυαλό σας υπάρχει).

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις από το ΕΣΡ για υποχρεωτική μετάδοση ζωντανού προγράμματος, συγκεκριμένες ώρες, ανά εβδομάδα , υποχρεωτική λειτουργία τμημάτων και ειδικοτήτων με minimum αριθμό εργαζομένων κάτι που δεν μπορεί να καλυφθεί με εθελοντές και εξωτερικούς συνεργάτες και χωρίς το βασικό κορμό του μόνιμου προσωπικού καθώς επισύρει κυρώσεις. Ακόμα κι αν αύριο οι εργαζόμενοι του ΔΗΡΑΣ παραιτηθούν οικειοθελώς για να συνεχίσει το μέσο να εκπέμπει θα πρέπει να προσλάβετε νέο προσωπικό με νόμιμες διαδικασίες.

Η προτεινόμενη μεταστέγαση είναι μια απλή επισφαλής μεταφορά και αποθήκευση - αχρηστία του εξοπλισμού του ΔΗΡΑΣ που είναι περιουσία των Κώων πολιτών.

Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μια δημοτική αρχή που δεν έχει σχέδιο, βιώσιμη λύση που απαξίωσε τη δυναμική και την προσφορά του μέσου. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μια δημοτική αρχή που παραποιεί αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μια δημοτική αρχή που επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά στους εργαζόμενους (αγνοώντας σκοπίμως τις προσπάθειες τους να φέρουν στην επιχείρηση μέσα σε ένα τρίμηνο περίπου 40.000 ανταποκρινόμενοι στις προσταγές της προέδρου για αύξηση των εσόδων).

Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε μια δημοτική αρχή η οποία λειτουργεί πέρα και πάνω από το νόμο αφού αρνείται να εκτελέσει την απόφαση του δικαστηρίου από τις 16/7 και την προσωρινή διαταγή η οποία ορίζει την επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους με τους εργασιακούς όρους που ισχύουν στη σύμβασή τους. (σας θυμίζω την απάντηση της κας προέδρου: «Δεν έχω εγώ τα κλειδιά, τα έχει ο δήμαρχος»). Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μια δημοτική αρχή που προτείνει έναν χώρο - αποθήκη τον οποίο η ίδια τον είχε απορρίψει. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε κάτι που δεν εξασφαλίζει τη λειτουργία του μέσου και προπάντων μας εκθέτει ως όργανο.

Με τις παλινωδίες και την ανικανότητα της Προέδρου του ΔΗΡΑΣ και του Δημάρχου, οι νόμιμοι εργαζόμενοι εφαρμόζοντας απλά τους νόμους που διέπουν την Ελληνική Πολιτεία, μπορούν αν θέλουν να διεκδικήσουν ακόμα και τη συχνότητα του μέσου.

Άξια μνείας είναι η πρόσφατη τροποποίηση με το άρθρο 32 του Ν. 4109/2013 του άρθρου 8 παρ. 9 Ν. 3592/2007 με την προσθήκη της παραγράφου στ’, που έχει ως εξής :

«Σε περίπτωση οριστικής παύσης ή διακοπής τουλάχιστον επί εξάμηνο της λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού ή καθυστέρησης καταβολής επί τετράμηνο των αποδοχών στο 1/3 τουλάχιστον του προσωπικού ή του 1/3 των συνολικών αποδοχών του από τους υπόχρεους προς τούτο, η άδεια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού ανακαλείται από τον ως τότε αδειούχο της. Ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από το ήμισυ πλέον ενός τουλάχιστον των εργαζομένων – περιλαμβανομένου του 1/3 τουλάχιστον των δημοσιογράφων αν πρόκειται για ενημερωτικό σταθμό – χορηγείται σε αυτούς άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στην αντίστοιχη συχνότητα με πρόταση του Ε.Σ.Ρ. και απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε..

Σας καλούμε να τα βρείτε με τους εργαζόμενους, διαφορετικά θα χάσουμε και την συχνότητα, αν αυτό είναι που επιθυμείτε στην πραγματικότητα».

 

Από την πλευρά του ο κ. Παυλίδης, δήλωσε ευθαρσώς ότι, «ο ΔΗΡΑΣΚ είναι επιχείρηση. το Διοικητικό Συμβούλιο. έχει το δικαίωμα να αποφασίσει περί της μετεγκαταστάσεως. Πρόβλημα με αυτό, δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως θέμα με το ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να κλείσει το ζήτημα αμέσως και εφόσον η απόφαση είναι να συνεχιστεί η λειτουργία του Σταθμού, να κλείσουμε το θέμα του προσωπικού και αυτό θα το κάνει το διοικητικό συμβούλιο και όχι το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο απλά παραχωρεί τον χώρο. Εάν χρειάζεται να γίνει μία τεχνική έκθεση, να γίνει και να γίνει και με την συμμετοχή των αποκαλουμένων τέως εργαζομένων» επαναλαμβάνοντας πως, «δεν είναι απαραίτητος ο σταθμός, απεδείχθη όμως ότι είναι χρήσιμος», για να καταλήξει: «Το θέμα πρέπει να το κλείσουμε γρήγορα, εντός της προσεχούς εβδομάδος. Αναγνωρίζω την οικονομική εκκρεμότητα υπό τας παρούσας συνθήκας, αλλά και αυτό αντιμετωπίζεται».

«Η μετεγκατάσταση του ΔΗΡΑΣΚ, δεν έρχεται να καλύψει μια πραγματική ανάγκη εκσυγχρονισμού του Σταθμού. Από την αρχή το ‘χουμε πει ξεκάθαρα ότι, το σύνολο των εργαζομένων έχει στοχοποιηθεί προκειμένου να «δουλέψουν» παραδειγματικά και για άλλους εργαζόμενους» είπε η κα Μακρή. «Έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα, επιβεβαιώνεται η θέση μας για την πρόθεση της δημοτικής αρχής» συνέχισε, τονίζοντας πως, «δεν έχει γίνει στους ίδιους τους εργαζόμενους γνωστό ότι απολύθηκαν, δεν τους έχει δοθεί αποζημίωση… Σε αυτό, η εργατική νομοθεσία δεν έχει αλλάξει. Είστε ξεκάθαροι από την αρχή, αλλά θέλετε να δώσετε χρόνο… Θέλετε να αποφύγετε τις ευθύνες που απορρέουν από την αντιλαϊκή - αντεργατική απόφαση που έχετε πάρει. Δεν είστε ξεκάθαροι τι θέλετε να κάνετε. Υπάρχουν αναντιστοιχίες και αντιθέσεις μέσα στην ίδια σας την εισήγηση. Δεν θέλουμε να σας διευκολύνουμε να «αξιοποιήσετε» το κτίριο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς λόγους, ούτε να σας διευκολύνουμε να βάλετε τέλος στην εργασία των εργαζόμενων. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεσμευόσασταν σχετικά με τους εργαζόμενους ίσως η απόφασή μας να ήταν διαφορετική. Για μας, το θέμα των εργαζόμενων αποτελεί κριτήριο και το αρνητικό κριτήριο για το ποια θέση θα πάρουμε εμείς απέναντι σ’ αυτό το θέμα, εσείς το φτιάξατε, εσείς είστε υπεύθυνοι που δεν λειτουργεί ο Σταθμός και εάν κάποιος θα έπρεπε να στραφεί εναντίον κάποιου, μάλλον εναντίον της δημοτικής αρχής θα έπρεπε να στραφεί για τη μη λειτουργία του». Καταψήφισε το θέμα, διότι, όπως εξήγησε, «δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να διευκολύνουμε τη δημοτική αρχή τόσο για το τέλος των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων με την επιχείρηση όσο και το μέλλον του ίδιου του κτιρίου και την χρήση του». 

 

 

Οι τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και δευτερολογίες προέδρου, επικεφαλής και δημάρχου (επιγραμματικά) 

Γ. Κρητικός: Στηρίζω την πρόταση Παυλίδη.

Σωτήρης Μαραγκός: Να δούμε το θέμα των απολύσεων, είναι πολύ σοβαρό θέμα.

Γ. Καλλούδης: Χρήσιμος ο σταθμός και πρέπει να επαναλειτουργήσει. Πρέπει να βρεθεί κτίριο ασφαλές και κατάλληλο, αλλά πάντοτε με τη συμμετοχή των εργαζομένων οι οποίοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο.

Ν. Κανταρζής:  Πρέπει να λειτουργήσει, πρέπει να επανεγκατασταθεί (λάθος μου που είχα πει ότι, δεν ήταν απαραίτητος ο Σταθμός). Οφείλω να έχω εμπιστοσύνη στο διοικητικό συμβούλιο.

Σ. Βασιλειάδης: Ξεπούλημα του Ακταίον. Η δημοτική αρχή δεν θέλει την τηλεόραση γιατί δεν εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες της. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να γίνει ο δικαστήριο.

Σ. Πης: Λάθος να δώσουμε το Ακταίον σε ιδιώτη. Αν το θέμα είναι οικονομικό, μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα τρενάκια που βγάζανε 500.000 ευρώ. Έγιναν λάθη. Να τα διορθώσουμε. Σας βολεύει που είναι κλειστός ο σταθμός, γιατί δεν ενημερώνεται ο κόσμος.  

Η. Σιφάκης: Το πρόβλημα είναι παλιό. Έσκασε η βόμβα στα χέρια της δημοτικής αρχής. Καθόλου δεν μας βολεύει που είναι κλειστός. Το θέμα θα το λύσει το διοικητικό συμβούλιο.

Σ. Μαρκόγλου: Η επαναλειτουργία του δημοτικού μέσου πρέπει να γίνει άμεσα σε κτίριο ασφαλές και κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες του, με τη συμμετοχή των εργαζομένων (όσων επιθυμούν) με πλήρεις εργασιακές σχέσεις.

Β. Παντελίκιζη: «Η επιστολή των εργαζόμενων μου εστάλη με εξώδικο». Απαντώντας σε παρατηρήσεις σχετικά με τον τρόπο σύνταξης του πρακτικού (τις παρατηρήσεις έκανε η κα Μακρή) αποκάλυψε πως, αυτό γράφτηκε από την κα Μαρία Παπαζαχαρίου. «Θα ζητήσω συγνώμη για τα πρακτικά της εισήγησης. Η εργαζόμενη δεν έχει καμία εμπειρία. Λυπάμαι κα Μακρή εάν προσβληθήκατε για το πώς είναι γραμμένα. Η εργαζόμενη στον ΔΗΡΑΣΚ, η κα Παπαζαχαρίου, δεν έχει εμπειρία γραμματείας. Το είδα κι εγώ αλλά καθυστερημένα οπότε δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Ας είμαστε λίγο επιεικείς» είπε.

Αναφορικά με την επιλογή του χώρου, είπε ότι, για την αλεξάντερ φάσιον (ήταν η πρώτη επιλογή), χρειάζονταν πάρα πολλά χρήματα προκειμένου να διαμορφωθεί και γι’ αυτό προτίμησαν κάτι οικονομικότερο. Σημείωσε ότι, θα γίνουν νέες εργασιακές συμβάσεις και όσοι από τους πρώην εργαζόμενους θέλουν να έρθουν, θα προσληφθούν.

Ι. Ρούφα: Οργανωμένο το σχέδιο, δεν υπάρχουν αυταπάτες. Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου δεν έχουν αναρτηθεί στο διαύγεια. Επειδή δεν υπάρχει σημείο σύγκλισης, λυπάμαι αλλά κι εμείς ως παράταξη θα πρέπει να κινηθούμε νομικά.

Α. Παυλίδης: Πολύ σημαντική  η χειρονομία των εργασθέντων στον ΔΗΡΑΣΚ. Θέλω να τους επαινέσω. Έκαναν λίγο πίσω και πρέπει κι εμείς να κάνουμε λίγο πίσω. Ο ΔΗΡΑΣΚ υπάρχει, το νομικό πρόσωπο δεν διαλύθηκε.

Κ. Μακρή: Στο πρακτικό λέτε αποφασίζουμε να προτείνουμε κατάλληλο χώρο και εδώ ήρθατε και προτείνατε συγκεκριμένο χώρο… Υπάρχει αντίφαση. Εάν έρθει συγκεκριμένη και σοβαρή πρόταση για την μετεγκατάσταση, να την εξετάσουμε. Περιμένουμε δέσμευση από τη δημοτική αρχή ότι, η μετεγκατάσταση δεν θα έχει να κάνει με το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων, οι οποίοι δεν είναι πρώην. Εξέφρασε δε την άποψη πως, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν με «μεταφερθούν» στον οργανισμό του δήμου και με παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών. Έτσι θα λυνόταν το εργασιακό τους μέλλον.

Γ. Κυρίτσης: Το θέμα είναι το αίτημα της επιχείρησης για μετεγκατάσταση. Είναι δέσμευση προσωπική ότι, ο σταθμός θα συνεχίζει να λειτουργεί, με τους όρους της διοίκησης. Ακούω ότι, δεν θέλω το Μέσο. Γιατί να μην το θέλω; Με θεωρείτε αφελή; Γιατί να μην έχω ένα Μέσο που να είναι στην υπηρεσία μου όπως ήταν και παλιότερα και με μένα και με τον συνάδελφό μου; Ούτε τα λεφτά θα τα έδινα από την τσέπη μου. Το είπα προεκλογικά. Το Μέσο θα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Η ιστορική χρήση του κτιρίου ήταν ξενοδοχείο. Το Ακταίον είναι προς ενοικίαση. Η διοίκηση έχει κοινοποιήσει την οικειοθελή αποχώρηση των εργαζόμενων. Όστις θέλει να εργαστεί με τους όρους της διοίκησης να έρθει. Ο δήμος δίνει 150.000. Με τα 350.000  ευρώ, θα κατασκευαστεί ο πρώτος παιδικός σταθμός της Κεφάλου με ίδιους πόρους.

Εν κατακλείδι, την πρόταση για μετεγκατάσταση καταψήφισαν οι παρατάξεις Ρούφα και Μακρή.

 

 

Η επιστολή των 13 εργαζομένων του ΔΗΡΑΣΚ προς την πρόεδρο Β. Παντελίκιζη

«Κυρία πρόεδρε, μετά την ενέργεια της διοίκησης του ΔΗΡΑΣ (μετά από πολύμηνη, αδικαιολόγητη και κακόβουλη  καθυστέρηση) να προχωρήσει λογιστικά - καθώς ισχύουν οι περιορισμοί στις αναλήψεις - στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015 την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου του 2015, περιμένουμε εν συνεχεία και  τις απαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους σας προκειμένου να επιστρέψουμε στα καθήκοντά μας σε πλήρεις εργασιακές σχέσεις. Το αίτημα για το οποίο προχωρήσαμε στην επίσχεση εργασίας έχει - εν μέρει - ικανοποιηθεί οπότε δεν υφίσταται λόγος να μην αποκατασταθεί η ομαλότητα στη σύμβαση εργασίας μας και να μην ξεκινήσει η επαναλειτουργία του ΔΗΡΑΣ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η στάση σας θα ερμηνευθεί ως εχθρική προς το μόνιμο προσωπικό και ως προς τη βιωσιμότητα του μέσου. Εμείς ήμασταν και είμαστε εδώ, δεν έχουμε αποχωρήσει, δεν έχουμε παραιτηθεί. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει διττός αφενός να δουλεύουμε και να πληρωνόμαστε και αφετέρου να μην μπει λουκέτο στον ΔΗΡΑΣ. Προς τη θετική κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι αποφασίστηκε (έστω και με μεγάλη καθυστέρηση ) στη συνεδρίαση του ΔΗΡΑΣ υπ’ αριθμ. 11/2015 Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.Ρ.ΑΣ.Κ  η δρομολόγηση της  μετεγκατάστασης. Αναμένουμε να δούμε και τον οικονομοτεχνικό σχεδιασμό, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των εργασιών λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω θα υλοποιηθούν  με βασική προϋπόθεση το ότι η μετεγκατάσταση θα γίνει σε κτίριο ασφαλές, κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες της ραδιοτηλεόρασης και δεν θα γίνει κάποιο πρόχειρο και επικίνδυνο για πρόκληση ζημιών ξήλωμα του εξοπλισμού. Μεταφορά και αποθήκευσή του σε κάποιο άλλο κτίριο προκειμένου απλά να απελευθερωθεί το ΑΚΤΑΙΟΝ και να προχωρήσει ο διαγωνισμός ενοικίασης του. Με δεδομένη την αγάπη μας για το μέσο και την πολύχρονη εμπειρία μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα γυρίσει μια νέα σελίδα για τον ΔΗΡΑΣ με γνώμονα τον σεβασμό στους εργαζόμενους, το νησί της Κω και τους πολίτες»          

 

 

Αναβλήθηκε ο ορισμός ορκωτού ελεγκτή

Το θέμα «έγκριση της υπ’ αριθμ. 12/2015 Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΡΑ.ΣΚ., περί  ορισμού ορκωτού ελεγκτή λογιστή και της αμοιβής του από την επιχείρηση, για τη διενέργεια διαχειριστικού - οικονομικού ελέγχου, χρήσεως 2011 έως 2015» αναβλήθηκε μετά από πρόταση του δημάρχου, παρά το γεγονός πως συζητήθηκε σε έναν βαθμό.

Στη συζήτηση, η κα Ρούφα αναρωτήθηκε «γιατί επανέρχεται το θέμα αφού είχαμε ψηφίσει τον Μάρτιο;» προσθέτοντας πως, «διαγωνισμός για τον ορκωτό δεν έγινε. Η διαδικασία δεν είναι η ενδεικνυόμενη. Η δημοτική αρχή είναι εξαιρετικά φοβική. Όλα αυτά που λέγατε ήταν λάσπη. Ψηφίζουμε ναι σε όλους τους ελέγχους, αλλά απαιτούμε να τρέξουν οι διαδικασίες».

«Γιατί το θέμα αυτό πρέπει να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο;» αναρωτήθηκε ο κ. Παυλίδης, δηλώνοντας: «Διαφωνώ απόλυτα με την διαδικασία και δεν την θεωρώ ορθή. Δεν γράφεται πουθενά το όνομά του. Εισηγούμαι να αποσυρθεί το θέμα και να το ξαναδούμε. Τον ελεγκτή θα τον αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΡΑΣΚ».

«Από που θα περισσέψουν τα χρήματα για να πληρωθεί ο ορκωτός;» ρώτησε η κα Μακρή, τονίζοντας πως «δεν λέμε όχι στους ελέγχους, αλλά να τα ελέγξουμε όλα από την δημιουργία του Μέσου μέχρι σήμερα», για να λάβει την απάντηση του δημάρχου ότι, «ο ορκωτός θα πληρωθεί από τα έσοδα του Μέσου». Μετά από τις ανωτέρω ενστάσεις, ο κ. Κυρίτσης πρότεινε την αναβολή του θέματος, όπως και έγινε.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι, ορκωτός έχει οριστεί ο κ. Αναστασιάδης με αμοιβή 10.000 ευρώ στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο  ΦΠΑ.

 

Zogas_dimitris