ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 6 Δεκ 2019

Διήμερη συνεδρίαση, με αντεγκλήσεις, έντονους διαλόγους, «οχλαγωγία»  και… διακοπές  

 

Μαραθώνια η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα, 2/12/2019 και ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 3/12/2019!!! Αυτό που χαρακτήρισε τις συνεχόμενες συνεδριάσεις, είναι το θέατρο του παραλόγου. Οχλαγωγία, διαξιφισμοί χωρίς αρχή και τέλος, απέραντοι μονόλογοι, ειρωνικά σχόλια και αρκετή παρελθοντολογία.

Έγινε προσπάθεια από δημοτικούς συμβούλους να κατευνάσουν τα πνεύματα και να έχουν ροή οι συνεδριάσεις, αλλά η προσπάθειά τους έπεφτε στο κενό. 

Οι ευθύνες για την «εικόνα» των συνεδριάσεων, βαραίνουν και το προεδρείο, αλλά και κάθε έναν από τους δημοτικούς συμβούλους.

Επί του προκειμένου.

Την πρώτη ημέρα της τακτικής συνεδρίασης (2/12/2019), συζητήθηκε επί πέντε και πλέον ώρες το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης το οποίο αφορούσε στη «λήψη απόφασης αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τη μετατροπή του Κ.Υ.Τ. Κω σε κλειστού τύπου, 2000 + ατόμων και αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα» με εισηγητή το δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά.

Ο κ. Νικηταράς μίλησε επί μακρόν. Αναφέρθηκε στο «ιστορικό» του ζητήματος, στις επαφές του με κυβερνητικούς αξιωματούχους και συναδέλφους του δημάρχους, αλλά και με τον περιφερειάρχη, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την γείτονα χώρα, στην οποία απέδωσε σκοπιμότητα, λέγοντας πως, οι ενέργειες της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό αποτελούν ισχυρό αντιπολιτευτικό ατού της εξωτερικής της πολιτικής. 

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, το λόγο έλαβε η κα Βάσω Πη, η οποία χαρακτήρισε την εισήγηση του δημάρχου «αφήγημα». Υπεραμύνθηκε των χειρισμών της παράταξής της το 2015 αλλά και στα επόμενα χρόνια, λέγοντας πως, ό,τι συνέβη τότε δεν μπορεί να συγκριθεί με το σήμερα. Η πρόταση της παράταξής της παραμένει η ίδια: Να βγει η Κως από τον χάρτη των hot spot.  

Προκειμένου να μην οξύνει περισσότερο τα πνεύματα, η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννα Ρούφα πρότεινε τη σύγκλιση του διαπαραταξιακού οργάνου, δεσμευόμενη ότι, η παράταξή της «θα βάλει πλάτη» έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. «όποιες δεν συμφωνεί να το πει και να πάρει και την ευθύνη» είπε χαρακτηριστικά. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, υπήρξαν διαφορετικές απόψεις από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, όπως λ.χ. αυτή του κ. Χόνδρου, ο οποίος εκτιμά πως, μια κλειστή δομή που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαραίτητη. Θεωρεί όμως πως, δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος λειτουργίας και οργάνωσής της. Παρά ταύτα, υπερψήφισε την πρόταση – ψήφισμα της παράταξής του. Όπως επίσης και αυτή του κ. Αβρίθη, η άποψη του οποίου είναι να παραμείνει η δομή αλλά με τον προβλεπόμενο αριθμό φιλοξενίας και παράλληλα να αυξηθεί το προσωπικό στην υπηρεσία ταυτοποίησης. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για «παλαντζάρισμα». Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε, η πρότασή του, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να στείλει αστυνομικούς για ημερήσιες βάρδιες, έτσι ώστε κάθε Πυλιώτης να έχει από έναν αστυνομικό έξω από το σπίτι του.  

Την άποψη πως, δεν θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά θέλουμε να φύγει το ΚΥΤ από το Πυλί, εξέφρασε ο πρόεδρος της κοινότητας Θοδωρής Πάχος, κάνοντας έκκληση για συναίνεση του Σώματος. «Δικαιωθήκαμε πανηγυρικά για όσα είχαμε προβλέψει» είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Ενεργών Πολιτών Μιχάλης Γιωργαλής, τονίζοντας πως, τότε τους χαρακτήρισαν ακροδεξιούς και φασίστες. 

Η συζήτηση έκλεισε με το ψήφισμα που ανάγνωσε ο δήμαρχος, το οποίο καταψήφισαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας, υποστηρίζοντας τις δικές τους προτάσεις.   

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κω, στη συνεδρίασή του της 2ας Δεκεμβρίου 2019, μετά από διαλογική συζήτηση σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και τις επιπτώσεις του στην Κω και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και του Ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα, πιστεύει ότι πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο η παγκόσμια φήμη του νησιού μας ως τόπου φιλοξενίας και προαγωγής των ανθρωπιστικών αρχών, ως πατρίδας του Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη. 

Η ανακοίνωση των μέτρων δεν μας ικανοποιεί. 

Δηλώνουμε ότι:

 

  • Δεν αποδεχόμαστε τις εξαγγελίες σχετικά με τον σχεδιασμό, όπως αυτός πρόσφατα ανακοινώθηκε. 

  • Ζητάμε την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για το παραπάνω ζήτημα.

  • Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μας.

  • Να αποσυμφορηθούν άμεσα και μαζικά τα νησιά. 

 

Ζητάμε τη συμπαράσταση του συνόλου των Δήμων, όλης της επικράτειας, στις δύσκολες στιγμές που περνάνε τα νησιά μας.

Σε κάθε περίπτωση ενωμένοι και με ομοψυχία θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αφορά την ασφάλεια και την ευημερία τους. 

Τέλος, ζητάμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις εξαγγελίες της και καλούμε άμεσα τους βουλευτές Δωδεκανήσου σε συνάντηση στην Κω, με την συμμετοχή και των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων». 

 

Ποιος πληρώνει το «μάρμαρο»;

Επί τροχάδην, συζητήθηκαν δύο ακόμα θέματα, τα οποία αφορούσαν α) υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 1/1 – 31/12/2018 της υπό εκκαθάριση Επιχείρησης Δημοτικών Κινηματογράφων Κω (Ε.ΔΗ.Κ) καθώς και της σχετικής Έκθεσης Απολογισμού και β) απαλλαγή της  εκκαθαρίστριας της Επιχείρησης Δημοτικών Κινηματογράφων Κω (Ε.ΔΗ.Κ)  από κάθε ευθύνη αποζημίωσης σχετικά με την διαχείριση των χρήσεων 2018, με εισηγήτρια την  εκκαθαρίστρια κα Τζάνου Κωνσταντίνα.

Θα αναφέρουμε μόνο πως, το ποσό του χρέους της δημοτικής επιχείρησης, ανήρχετο στα 508.000 ευρώ!!! Να σημειώσουμε ότι, όπως ανέφερε η κα Τζάνου, η εν λόγω επιχείρηση ήταν σε εκκαθάριση από το 2011 και σήμερα βρίσκεται σε φάση οριστικής λύσης.

Το ερώτημα, ποιος πληρώνει το «μάρμαρο», είναι ρητορικό. 

 

Πλεόνασμα 3 περίπου εκατομμυρίων από τα τέλη καθαριότητας

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 3/12/2019, συνήλθε για δεύτερη φορά το δημοτικό συμβούλιο και προχώρησε σε επίσης μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία διακόπηκε μετά τη συζήτηση του δεύτερου θέματος και επανήλθε για τα υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της και μέσα σε έντονο κλίμα, συζητήθηκε το θέμα του καθορισμού τελών Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας για το 2020, με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Αλέξανδρο Χρυσόπουλο. Ο κ. Χρυσόπουλος ανέφερε πως, το 2018 τα έσοδα από τέλη ήταν 7.911.000 ευρώ, τα έξοδα 5.741.000 και το πλεόνασμα 2.169.000 ευρώ, το οποίο εκτίμα πως το 2019 θα κλείσει με το ποσό των 3.300.000 ευρώ. Αναλύοντας τα στοιχεία, είπε πως, τα έργα και οι επενδύσεις που έχουν γίνει στην Υπηρεσία Καθαριότητας τα τελευταία 3,5 χρόνια, είναι της τάξης του 1.500.000 ευρώ ενώ τα έσοδα την ίδια χρονική περίοδο είναι 26.000.000 ευρώ. 

Εξήγησε δε πως, βάσει στοιχείων, το πλεόνασμα έχει προκύψει από υπερφορολόγηση και έλλειψη επενδύσεων. Πρότασή του για το 2020 είναι, μείωση των τελών για κατοικίες των χωριών 8% και για κατοικίες της πόλης 4,5%, ενώ για έργα και επενδύσεις προβλέπεται να διατεθούν 1.580.000 ευρώ. 

Στην πρότασή του αντέδρασε η κα Ρούφα, η οποία κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι συμπλέει με τη δημοτική αρχή του Γιώργου Κυρίτση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «τρίβετε τα χέρια σας που ο Κυρίτσης έκανε αυτές τις επαίσχυντες αυξήσεις, τις οποίες στην ουσία διατηρείτε. Επιβραβεύετε το μνημόνιο που επέβαλε η δημοτική αρχή Κυρίτση». Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στα σφαγεία, λέγοντας πως, είναι φθίνουσα η πορείας τους λόγω των υπέρογκων τελών που έχουν επιβληθεί στους κτηνοτρόφους, καταψηφίζοντας την πρόταση. 

Η δε παράταξη του κ. Κυρίτση δια στόματος της πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Ευτέρπης Παπαχρήστου, καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής, με αιτιολογικό πως, πρόθεσή τους (εάν ήταν δημοτική αρχή) ήταν η περαιτέρω μείωση όλων των τελών. «Το πλεόνασμα ανήκει στους δημότες και σε αυτούς θα πρέπει να πάει» είπε χαρακτηριστικά, καταψηφίζοντας την πρόταση. 

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, οι παρατάξεις της μειοψηφίας καταψήφισαν με το ίδιο σκεπτικό τόσο τον καθορισμό συντελεστών φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, όσο και των τελών ακίνητης περιουσίας και λοιπών τελών.

Τέλος να αναφέρουμε πως, η δημοτική σύμβουλος Καλλιόπη Κάννη ζήτησε τη μείωση των τελών κατά 50% στη δημοτική ενότητα Πυλίου, με τον αντιδήμαρχο να απαντά πως, θα μελετήσουν την πρότασή της. 

Και η συνεδρίαση συνεχίστηκε…

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

Zogas_dimitris