ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 13 Μαρ 2020

Θ. Νικηταράς: «Θα δοθεί εντολή για έρευνα. Ουαί κι αλίμονο εάν διαπιστωθεί ότι μπήκε ανθρώπινο χέρι»

 

«Χτύπησε» και ο κορωνοϊός το δημοτικό μας συμβούλιο. Όχι, δεν έχουμε κανένα κρούσμα, αλλά προς αποφυγή μιας τέτοιας περίπτωσης, στη συνεδρίαση του Σώματος την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, ο πρόεδρος Γιάννης Καλλούδης πρότεινε  κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων το λόγο να παίρνουν μόνο οι επικεφαλής ή να ορίζουν κάποιους αγορητές για την επίσπευση της διαδικασίας. Ακούστηκε και η άποψη για τηλεδιασκέψεις μέχρι να «ησυχάσει» η υπόθεση του ιού, αλλά απόφαση δεν ελήφθη.

 

Ενημέρωση δημάρχου για κορωνοϊό και μεταναστευτικό

Η άποψη της μειοψηφίας

Αναφερόμενος στον κορωνοϊό ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, ενημέρωσε το Σώμα ότι έχουν γίνει δύο συσκέψεις, η μια έγινε στο γραφείο δημάρχου κεκλεισμένων των θυρών «για ευνόητους λόγους» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά και η δεύτερη στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου. «Έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στο νοσοκομείο μας, συμβάλλοντας και ο δήμος με τις τεχνικές του υπηρεσίες όπως μας ζητήθηκε, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει γίνει ενημέρωση σε ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα σχολεία» είπε, συμπληρώνοντας πως, ο μηχανισμός του δήμου είναι σε εγρήγορση για παν ενδεχόμενο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, εκφράζοντας την άποψη πως, «σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νησιά έχουμε δραματικά μικρότερο αριθμό παράνομα εισερχομένων και αυτό έχει να κάνει κυρίως με ένα πολύ καλά οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος».

Για τους πρόσφυγες  και μετανάστες οι οποίοι κρατούνται στην αίθουσα  επιβατών στο λιμάνι, η οποία έχει κριθεί κατεδαφιστέα και δεν είναι δυνατόν να φιλοξενήσει ανθρώπους (!!!), ανέφερε πως, παραμένουν εκεί μέχρι την αναχώρησή τους, διότι, για επιχειρησιακούς λόγους δεν δύνανται να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής στο Πυλί. «Η δέσμευση της κυβέρνησης ήταν ότι θα αναχωρούσαν το προηγούμενο Σάββατο, όμως, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, επειδή έχει να κάνει με την έλευση ενός αρματαγωγού που θα συλλέξει από όλα τα νησιά τους παράνομα εισερχόμενους. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι, αύριο ή μεθαύριο αυτό θα συμβεί» είπε. Προχωρώντας παραπέρα, ανέφερε πως, «προκειμένου να επιλυθεί ένα πρόβλημα σ’ αυτή τη μεταβατική περίοδο των ολίγων ημερών που είχε να κάνει με την προσωρινή φιλοξενία και στέγαση σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών των ανθρώπων που μετακινούνται με τα πλοία της γραμμής, διαθέσαμε δύο λεωφορεία για την παραμονή τους».

Απαντώντας, τρόπον τινά, ο Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος (Δύναμη Αλλαγής), αναφέρθηκε στους 15.000 πρόσφυγες του 2015, συγκρίνοντας τους με τους 140 που φιλοξενούνται σήμερα στο λιμάνι (τρόπος χειρισμού της «εικόνας» του λιμανιού από τις δύο δημοτικές αρχές).

Στην επισήμανση πως, ο δήμος έλαμψε δια της απουσίας του από την επέτειο της 8ης του Μάρτη προέβη η Βάσω Πη εκ μέρους της παράταξης «Δύναμη Αλλαγής», ενώ αναφερόμενη στον κορωνοϊό, έθεσε το ερώτημα εάν η ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ έχει μεριμνήσει για να κλείσουν δομές, όπως το ΚΑΠΗ, η λέσχη φιλίας, κ.λ.π. καθώς επίσης εάν έχει μεριμνήσει η σχολική επιτροπή για την προμήθεια αντισηπτικών. Τέλος, έθεσε το θέμα της «φιλοξενίας» προσφύγων – μεταναστών στο λιμάνι, προτείνοντας να βρεθεί χώρος για τη μεταφορά τους, ζητώντας παράλληλα τη θέση της δημοτικής αρχής σχετικά με τα επεισόδια που δημιουργούνται στο Πυλί.

«Εμείς δεν θα κάνουμε κανένα απολύτως σχόλιο για λόγους καθαρά πολιτικούς, αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας. Σας αφήνουμε πεδίο δόξης λαμπρό να κάνετε τη διαχείριση που κάνετε και θα κριθείτε εκ του αποτελέσματος. Λυπάμαι ειλικρινά για αυτή τη διαχείριση» είπε η επικεφαλής της παράταξης «Όραμα και Δράση» Ιωάννα Ρούφα.

«Δυστυχώς, η εικόνα που παρακολουθούμε στο Πυλί με επεισόδια ακόμα και εναντίον εργαζομένων στο ΚΥΤ και η απαράδεκτη κατάσταση στο λιμάνι με τη φυλάκιση ανθρώπων σε ένα χώρο επιβατών, είναι η συνέχεια της διαχείρισης του προσφυγικού που θέλει να ακούσει στην εφαρμογή μίας συμφωνίας που εγκλωβίζει χιλιάδες ξεριζωμένους» σημείωσε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κική Μακρή, προσθέτοντας: «Ευτυχώς που στα καλέσματα ενάντια στον εποικισμό λείπανε χιλιάδες κάτοικοι του νησιού που δεν ταυτίζονται με αυτή τη λογική και την πολιτική. Καταλαβαίνουν ότι ο εχθρός τους δεν είναι αυτός που βγαίνει με τη βάρκα στις παραλίες μας, αλλά είναι άλλοι που θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν από το ποιος πραγματικά είναι η αιτία». Όσο για το θέμα του κορωνοϊού, ζήτησε καλύτερη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή σε σχέση με τα πολύ συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να πάρει ο δήμος, ενώ ζήτησε να «ξανασκεφτεί» (η δημοτική αρχή) το θέμα με τα δύο λεωφορεία. «Θα απαιτήσουμε από τη δημοτική αρχή, και εμείς θα είμαστε αρωγοί της, να απαιτήσει από την κυβέρνηση να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου μας. Ουαί κι αλίμονο εάν επαναπαυθούμε στο ότι, η δομή που έχουμε στο νησί μας μπορεί να αντιμετωπίσει ένα κρούσμα, μια επιδημία στο χώρο» κατέληξε.

Απαντώντας στην κα Πη η αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ Σταματία Κανταρζή, ανέφερε πως, είχε οργανωθεί εκδήλωση για την 8η του Μάρτη, αλλά λόγω κορωνοϊού αναβλήθηκε.  Το αυτό και ο πρόεδρος των σχολικών επιτροπών Μάνος Μήτρου, ο οποίος ανέφερε πως, έχει γίνει προμήθεια αντισηπτικών στα σχολεία και περισσότερων ειδών καθαριότητας.

Τέλος, στη δράση του ΔΟΠΑΒΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΓΕ Κω για την 8η του Μάρτη, αναφέρθηκε και η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου, λέγοντας πως ήταν επιτυχής.     

 

Σε υψηλούς τόνους η έγκριση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού

Πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν η έγκριση της 1ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του δήμου για το τρέχον έτος, με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Αλέξανδρο Χρυσόπουλο.  

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε σε έγγραφο που έλαβε ο δήμος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 28 Ιανουαρίου 2020, η οποία προέβη σε παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού που αφορούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα (τρόφιμα, παράρτημα Ρομά, επέκταση ΧΥΤΑ), τις παραλίες και τα ΑΜΕΑ και τέλος, αναταξινόμηση των κωδικών της καθαριότητας σχετικά με τα ανείσπρακτα. «Όλα αυτά δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου» σημείωσε.

Στην καθυστέρηση συζήτησης του θέματος αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Αλλαγής» Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος (στην οικονομική επιτροπή συζητήθηκε στις 5/3/2020, όπως σημείωσε), ενώ ανέφερε πως, οι παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης στην ουσία ανατρέπουν όλον τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, καταλογίζοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή. Όπως είπε, πέρα από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, η Αποκεντρωμένη ζητά από το δήμο να αφαιρεθούν 2.700.000 ευρώ από το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 για όλο το νησί και να μεταφερθούν στην υπηρεσία Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού. «Με αυτή την αναμόρφωση, τινάζεται στον αέρα όλος ο σχεδιασμός του τεχνικού προγράμματος. Πλήρης αποτυχία της δημοτικής αρχής και ένα κακό ξεκίνημα με το καλημέρα για το 2020» είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι η παράταξή του καταψηφίζει.

«Η Αποκεντρωμένη σας επιστρέφει τον μισό προϋπολογισμό και το μισό τεχνικό πρόγραμμα του 2020. Εάν δεν το αντιλαμβάνεστε, ακόμα χειρότερα», είπε η επικεφαλής της παράταξης «Όραμα και Δράση» Ιωάννα Ρούφα, χαρακτηρίζοντας τη διαχείριση της δημοτικής αρχής, αφελή, ανεύθυνη και απερίσκεπτη. Επεσήμανε δε πως, για πρώτη φορά ψηφίστηκε προϋπολογισμός παραμονές Χριστουγέννων και αναρτήθηκε στο Διαύγεια στις 8/1/2020.

«Αυτή η απάθεια και η αδράνειά σας, είναι ιστορική, είναι παροιμιώδης» είπε χαρακτηριστικά. «Συμπερασματικά», είπε η κα Ρούφα, «σας τα είχαμε επισημάνει όλα αυτά, τουλάχιστον στο πολιτικό κομμάτι, και ευτυχώς που δεν τα ψηφίσαμε», τονίζοντας πως μετά από αυτή την τροποποίηση έπεται η υποχρεωτική τροποποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δήμο. «Έχετε καταλάβει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι ο δήμος, ότι πρέπει να σοβαρευτείτε και να δουλέψετε; Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, καταψηφίζουμε και την αναμόρφωση – θα φέρετε κι άλλες - γιατί ούτε πολιτική στόχευση έχετε ούτε και ξέρετε να δουλέψετε» κατέληξε.

«Είναι σαν να μην καταλαβαίνουμε ή να μην θέλουμε να καταλάβουμε ή να μη θέλουμε να δώσουμε να καταλάβουν αυτοί που μας παρακολουθούν ότι, η λειτουργία των δήμων δεν έχει να κάνει καθόλου με αυτό που παλαιότερα λέγαμε τοπική αυτοδιοίκηση» είπε η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Κική Μακρή, αναφερόμενη σε ένα καινούργιο νομοσχέδιο που ψήφισε η βουλή και ονομάζεται «στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης» από το οποίο προκύπτει, όπως σημείωσε, πως «αυτό που εμείς καταγγέλλουμε, αντιπαλεύουμε και λέμε ότι οι δήμοι θα πρέπει να σταθούν με διαφορετικό τρόπο απέναντι σε αυτό που τους επιβάλλεται και αφορά στη δυσκολία διαχείρισης των οικονομικών τους και γενικότερα στη λειτουργία τους, είναι πλέον πραγματικότητα. Πλέον ανοίγει διάπλατα η πόρτα για την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στους δήμους», δηλώνοντας πως, επειδή γενικότερα ο προϋπολογισμός και κατ’ επέκταση η αναμόρφωσή του, είναι αντιλαϊκός και δεν απαντά στις ανάγκες των δημοτών, καταψηφίζει.      

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Α. Χρυσόπουλος, είπε πως, «τα 2.700.000 ευρώ, μέχρι πέρσι εμφανίζονταν στο ταμείο του δήμου όχι ξεχωριστά, αλλά σε έναν κουβά. Ουδέποτε ο δήμος Κω δέχτηκε τέτοια παρατήρηση. Φέτος τα εμφανίσαμε σωστά. Ιδού τα αποτελέσματα. Δεν ήταν δική μου η διαχείριση, εγώ απλά το ποσό έβαλα στο σωστό κωδικό, στο ταμείο για την ανταποδοτικότητα. Εκεί έπρεπε να εμφανιστεί, εκεί τα εμφανίσαμε». Ανέφερε πως, δεν έγινε κανένα λάθος για τα χρηματοδοτούμενα, όπως δεν είχε γίνει και πριν δύο χρόνια. «Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος που συντάχθηκε ο προϋπολογισμός και ιδού τα αποτελέσματα» σημείωσε, ενώ τόνισε πως, με αυτή την αναμόρφωση δεν άλλαξε το τεχνικό πρόγραμμα όπως υποστηρίζει η μειοψηφία.  «Στην υποχρεωτική αναμόρφωση οι κωδικοί θα ενισχυθούν κι άλλο. Τα ποσά θα τα δώσουμε πίσω, είναι ανταποδοτικά. Δεν κρύψαμε κάποιο πλεόνασμα. Αντιθέτως, είπαμε πως από την υπηρεσία καθαριότητα έχουμε 2.700.000 ευρώ πλεόνασμα» ανέφερε, ενώ για την καθυστέρηση δήλωσε πως, ο δήμος δουλεύει μια χαρά. «Πώς θα κάναμε την αναμόρφωση αφού χάλασε ο σέρβερ;» αναρωτήθηκε.

Το θέμα πέρασε μόνο με τις ψήφους της παράταξης της πλειοψηφίας.

 

Διάσταση απόψεων για τις επιχορηγήσεις νομικών προσώπων - Σοβαρές κατηγορίες για τη διαχείριση του ΔΗΡΑΣΚ

Επόμενο θέμα, το οποίο εισηγήθηκε πάλι ο κ. Χρυσόπουλος και «τσίτωσε» τα πνεύματα, ήταν η έγκριση της τακτικής επιχορήγησης των νομικών προσώπων του δήμου για το  2020, με «πρωταγωνιστή» τον ΔΗΡΑΣΚ.

Αναλυτικά ανέφερε ότι οι επιδοτήσεις είναι:

ΔΟΠΑΒΣ: 1.200.000 ευρώ

ΔΟΠΑΒΣ: 110.000 ευρώ από τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών

ΔΟΠΑΒΣ: 270.574 από ΚΑΠ (κεντρικούς αυτοτελείς πόρους)

ΔΟΠΑΒΣ: 117.641 ευρώ από ΚΑΠ

Σχολικές επιτροπές Α/βαθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης: 304.840 ευρώ από ΚΑΠ

ΔΗΡΑΣΚ: 450.000 ευρώ από ίδιους πόρους

Σημείωσε δε πως, η διάθεση των ανωτέρω ποσών θα γίνεται τμηματικά με απόφαση δημάρχου, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νομικού προσώπου και την οικονομική κατάσταση του δήμου και ανάλογα με την κατανομή των ΚΑΠ.

Απαντώντας σε σχετική με τον ΔΗΡΑΣΚ ερώτηση, είπε πως, η επιχορήγηση αφορά και παλαιότερα χρέη ΙΚΑ και Εφορία, όπως και μισθοδοσία. «Ο ΔΗΡΑΣΚ έχει σοβαρό πρόβλημα. Πιθανόν, εάν δεν εξοφληθούν έγκαιρα οι υποχρεώσεις προς Digea, ΙΚΑ και Εφορία να κλείσει το κανάλι, που αυτό δεν το θέλει κανείς» είπε, συμπληρώνοντας πως, το ποσό για τις σχολικές επιτροπές προφανώς δεν θα φτάσει και ο δήμος θα προβεί σε επιχορηγήσεις ανάλογα με τις ανάγκες.                                                                                                                Ότι, ελέω «Κλεισθένη» και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων έχει αφαιρεθεί από τα δημοτικά συμβούλια η πλήρης ενημέρωση για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης στα νομικά πρόσωπα, είπε η κα Πη, σημειώνοντας πως, «αυτό βολεύει τα μέγιστα την παρούσα δημοτική αρχή αφού ουσιαστικά δεν προβάλλεται  η παντελής έλλειψη πολιτικής βούλησης αλλά και πολιτικής κατεύθυνσης. Με μία κουβέντα: η πλήρης ανυπαρξία παραγωγής έργου».

Για τον ΔΟΠΑΒΣ, εκτίμησή της είναι ότι «ουσιαστικά λειτουργεί ως γραφείο δημοσίων σχέσεων της αντιδημαρχίας πολιτισμού. Η άνευ προηγουμένου αυτοπροβολή και η χαρακτηριστική κατά γενική ομολογία ματαιοδοξία, χρηματοδοτούνται με χρήματα του Κωακού λαού». Προχωρώντας παραπέρα, είπε ότι, «ο ΔΟΠΑΒΣ στοχοποιείται από δημοσιεύματα για τη χρήση των χώρων άθλησης από ημέτερους με προφορικές ή τηλεφωνικές παρεμβάσεις ερήμην του προέδρου αλλά και του διοικητικού συμβουλίου. Χρηματοδοτούνται δράσεις συλλόγων επιλεκτικά και φωτογραφικά, αλλά και υποτιθέμενων αθλητικών γεγονότων, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν πελατειακές σχέσεις». Κατηγόρησε τον πρόεδρο του Οργανισμού ότι, δεν έχει εμφανιστεί στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για τις σχολικές επιτροπές, θέση της είναι πως, το έργο τους είναι ανύπαρκτο, πως οι προμήθειες γίνονται με απευθείας αναθέσεις και με μοναδικό θέμα των συνεδριάσεων, τους διαγωνισμούς για τα κυλικεία. Στο θέμα αυτό, ανέφερε πως, με πρωτοβουλία διευθύντριας σχολείου, έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη. Τέλος, για τον ΔΗΡΑΣΚ, αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις της η δημοτική αρχή για το μέλλον του Μέσου, για την μη ύπαρξη προγράμματος και αναπτυξιακού σχεδιασμού. «Η ένοχη σιωπή που καλύπτει τις προθέσεις σας, είναι ενδεικτική της έλλειψης οποιασδήποτε πολιτικής βούλησης, αφού δίνεται την αίσθηση ότι κινείστε ως «όμηροι» απ’ τις όποιες προεκλογικές σας δεσμεύσεις, οι οποίες φυσικά και δεν μπορούν και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν» τόνισε. Κλείνοντας την τοποθέτησή της, είπε ότι η παράταξή της καταψηφίζει το θέμα.

Την άποψη πως, «θα μπορούσε κανείς αστειευόμενος να πει, λέγε με σέρβερ αντί κορωνοϊό» εξέφρασε η κα Ρούφα, εξηγώντας πως, η δημοτική αρχή δήλωσε πως από τις 27 Ιανουαρίου είχε έτοιμη την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, αλλά λόγω του χαλασμένου σέρβερ τον έφερε προς ψήφισε μετά από 45 ημέρες και ενώ υποστήριξε πως λειτουργούσε ο δήμος, έφερε την επιχορήγηση νομικών προσώπων μετά από τρεις μήνες. Με την ευκαιρία, εξέφρασε την άποψη πως, με τον απολίτικο λόγο της δημοτικής αρχής, οι συνεδριάσεις είναι βαρετές, πως απλά διεκπεραιώνουν… και πως, σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν να συνεδριάσουν λόγω έλλειψης απαρτίας (κατέδειξε τα αδειανά έδρανα). Όσο για τον ΔΗΡΑΣΚ, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι συνεχίζει την ίδια πρακτική του κ. Κυρίτση. «Εξολογιστική και μαύρη διαχείριση» είπε, δικαιολογώντας τον πρόεδρο του Μέσου για έλλειψη γνώσης του αντικειμένου, κατηγορώντας όμως τη δημοτική αρχή ότι δεν τον ενημέρωσε πως οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να πληρώνονται μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών. «Ο ΔΗΡΑΣΚ έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, δεν έχετε αποσαφηνίσει τι θέλετε να κάνετε. Θυμίζω ότι εμείς δεν είχαμε ψηφίσει την απόφαση η οποία με έναν ιδιότυπο αλλά πολύ καταστροφικό ετσιθελισμό η προηγούμενη δημοτική αρχή έφτασε την επιχορήγηση από τις 500.000 ευρώ (δυνητικά 600.000 ευρώ με βάση το καταστατικό της) στις 150.000 ευρώ φέρνοντας το νομικό πρόσωπο κυριολεκτικά σε απόγνωση, αφού φέρθηκε με τον αισχρότερο τρόπο στους εργαζόμενους, τους χρησιμοποίησε και τους χρησιμοποιείτε και εσείς διότι δεν έχετε αποσαφηνίσει τι θα τους κάνετε και πού θα τους πάτε» ανέφερε, για να καταλήξει λέγοντας «πως είναι πολύ λίγος ο χρόνος που απομένει για να συνειδητοποιήσουν τόσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όσο και ο ίδιος ο Κωακός λαός ότι, πραγματικά δεν έχετε κανένα απολύτως σχέδιο. Το μόνο που σας ενδιαφέρει για τον ΔΗΡΑΣΚ είναι να τον έχετε ανοιχτό για να λειτουργεί ως γραφείο τύπου της δημοτικής αρχής. Λυπάμαι πραγματικά που χρησιμοποιείτε ένα νομικό πρόσωπο που πληρώνεται με χρήματα των δημοτών ακριβώς με την ίδια λογική που τη χρησιμοποιούσε και η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο ΔΗΡΑΣΚ μπορεί να γίνει ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια των δημοτών. Ασκείστε διοίκηση κι αν δεν μπορείτε, σας παρακαλώ να γίνει μια συνάντηση προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις. Μην έχετε αυτόν τον πολιτικό ναρκισσισμό ο οποίος είναι καταστροφικός για τα πράγματα του τόπου. Με αίσθημα ευθύνης και επειδή πρέπει να λειτουργήσουν τα νομικά πρόσωπα τα οποία θα παράξουν έργο. Έχω εμπιστοσύνη στο προσωπικό τους, αλλά λυπάμαι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στη σημερινή δημοτική αρχή. Κάθε μέρα που περνάει δικαιώνομαι που δεν αποδεχτήκαμε τη συνεργασία μαζί σας. Υπάρχουν πολύ σοβαρές πολιτικές διαφορές – εμείς θα ψηφίσουμε την επιχορήγηση και θέλουμε τάχιστα να μπορέσουν να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, ιδιαίτερα του ΔΗΡΑΣΚ, προκειμένου να μείνει όρθιος, αλλά θα παρακολουθούμε πολύ στενά την εξολογιστική και την μαύρη διαχείριση την οποία ασκείτε».                                                                                                 «Εμείς δεν θα συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει πολιτική κατεύθυνση από τη δημοτική αρχή. Εμείς λέμε ότι διαχρονικά και σχεδιασμός υπάρχει και πολιτική κατεύθυνση υπάρχει και η κατάσταση χειροτερεύει. Την ίδια διαχείριση κάνετε» είπε η κα Μακρή, εξηγώντας πως αυτό γίνεται πατώντας επάνω σε όλες τις θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει και γίνονται «και θα κάνουν κάθε υπηρεσία να στηρίζεται από την τοπική φορολόγηση». Επανέλαβε πως, ένας ισχυρός δήμος, όπως λέγεται για το δήμο της Κω, θα έπρεπε να παρέχει άλλου τύπου δομές και υπηρεσίες στους πολίτες. «Αποκαλυπτικές οι απαντήσεις που πήραμε τόσο για τις ανάγκες των σχολικών επιτροπών, που τα χρήματα δεν φτάνουν και πάλι θα απευθύνεστε στον κόσμο, όσο και για τον ΔΗΡΑΣΚ» ανέφερε. Ειδικά για τον ΔΗΡΑΣΚ, επανέλαβε τη θέση της παράταξής της για λήψη άμεσων μέτρων για να σταματήσει «το παιχνίδι με τους εργαζόμενους». Ζήτησε την εξασφάλιση των εργαζόμενων και ένα Μέσο που δεν θα προβάλει μόνο τη δημοτική αρχή, αλλά θα προβάλει αιτήματα, διεκδικήσεις, πολιτιστικές δράσεις του συνόλου του πληθυσμού του νησιού. «Πάρτε μέτρα τώρα. Εμείς θα απευθυνθούμε και στους εργαζόμενους γενικότερα του δήμου, αλλά ειδικότερα του ΔΗΡΑΣΚ και θα τους πούμε: Διεκδικείστε την προστασία και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σας» τόνισε, για να καταλήξει λέγοντας πως, επειδή πρόκειται για κάλυψη οφειλών και ασφάλισης των εργαζομένων, η παράταξή της ψηφίζει θετικά, με την υποσημείωση της εξασφάλισης των εργαζομένων και τη συνέχιση λειτουργίας του Μέσου.    

Τη συζήτηση έκλεισε ο δήμαρχος, αναφερόμενος αρχικά στη βλάβη του σέρβερ στις 29 Δεκεμβρίου 2019, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κλείσει οικονομικά ο δήμος. «Κατά την άποψη των ειδικών, είναι σπάνιο θέμα και χρήζει και διερεύνησης και ειδικής αξιολόγησης για το πώς συνέβη» είπε, αναλύοντας τα βήματα που έγιναν όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα, όπως, επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών για να δοθεί προθεσμία και να σταλεί ο σέρβερ σε ειδική εταιρεία στην Αθήνα για την ανάκτηση των αρχείων. «Η εταιρεία δεν μας έδινε πειστική απάντηση για την επίλυση του ζητήματος και όταν μετά από ένα μήνα τους είπαμε ότι θα απευθυνθούμε σε εταιρεία στη Γερμανία, τα δεδομένα βρέθηκαν και έκτοτε δόθηκε μάχη με το χρόνο για να λειτουργήσει» συμπλήρωσε, εξηγώντας έτσι την καθυστέρηση για την οποία κατηγορήθηκε ο δήμος. Ο κ. Νικηταράς ανέφερε πως, όταν ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία, «θα δοθεί εντολή, γιατί το ίχνος και το ηλεκτρονικό αποτύπωμα μένει, να δούμε εάν παραβλήθηκε ο οποιοσδήποτε, από οπουδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο προκειμένου να δημιουργήσει αυτή την τεράστια βλάβη στον δήμο της Κω δυο μέρες πριν τη λήξη του οικονομικού έτους. Αυτό θα το τρέξουμε και θα το φτάσουμε έως το τέλους. Ουαί κι αλίμονο εάν διαπιστωθεί ότι μπήκε ανθρώπινο χέρι».  

Αναφερόμενος στον ΔΗΡΑΣΚ, έκανε λόγο για «διωγμό και προσβολή τα προηγούμενα πέντε χρόνια εργαζόμενων και των οικογενειών τους». Επίσης ότι, την 1η Σεπτέμβρη ανέλαβαν μηδενικό ταμείο, αλλά με πολλές υποχρεώσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα οφειλή 70.000 ευρώ σε υποψήφιο της κας Ρούφα. «Για τον ΔΗΡΑΣΚ αναλώνουμε το μισό χρόνο της κάθε ημέρας για να λύσουμε τον απίστευτο γρίφο ανθρώπων που καταδικάστηκαν τελεσίδικα και αμετάκλητα τέσσερις φορές από τα αρμόδια δικαστήρια γιατί δεν έδωσαν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους» είπε, απαντώντας στην κατηγορία της κας Ρούφα για «εξολογιστική και μαύρη διαχείριση».  «Ούτε μύγα στο σπαθί μας για την έντιμη διαχείρισή μας» κατέληξε, δηλώνοντας υπερήφανος για τους συνεργάτες του και υποσχόμενος πως όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα θα συζητηθούν σε ειδικές συνεδριάσεις με την παρουσία όλων όσοι οδήγησαν σε αδιέξοδο το δήμο και ειδικά τον ΔΗΡΑΣΚ.

Εκ τέλει, η κα Ρούφα δήλωσε ότι, για τις σχολικές επιτροπές η παράταξή της θα προσφύγει, ενώ η κα Πη, κατέθεσε τη θέση της παράταξής της, ήτοι, ναι στην επιχορήγηση ΔΟΠΑΒΣ και σχολικών επιτροπών, όχι στον ΔΗΡΑΣΚ και η κα Μακρή επανέλαβε την πρόταση λήψης άμεσων μέτρων για το δημοτικό Μέσο.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με την αρνητική ψήφο της παράταξης του κ. Κυρίτση.  

 

 

Zogas_dimitris