ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 23 Οκτ 2015

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ:

Πριν αρχίσει η βροχή στην πόλη η τηλεφωνική κραυγή‘’ Πνιγόμαστε! Βοήθεια!’’ του προέδρου της κοινότητας των τσιγγάνων, ηχεί σαν ένας συναγερμός.

Ένας χάνδακας απορροής των ομβρίων έκλεισε (γνωρίζουμε από προηγούμενα χρονιά ότι δημιουργεί κάθε χειμώνα προβλήματα) είχε σαν αποτέλεσμα τα ταλαιπωρηθούν και να ζημιωθούν συμπολίτες μας, από το Πλατάνι μέχρι την πόλη της Κω σε μια περιοχή που διατρέχει ο CURU RIO-ΞΕΡΟΧΑΝΔΑΚΑΣ.

Για τα ρέματα ξέραμε ότι έγινε ο καθαρισμός τους έγκαιρα και μάλιστα σε μερικούς με υπερβάλλοντα ζήλο, έτσι που δεν ταιριάζουν με τον περιβαλλοντικό σεβασμό της παρα-χειμέριας ζωής.

Εκεί ψηλά στα σφαγεία, κάποιος για να εμπορευτεί την ιδιοκτησία του, έβαλε μια μπουλντόζα, δημιούργησε χωματόδρομο μπαζώνοντας σε 2 σημεία το κατά κτηματολόγιο φυσικό ρέμα. Έτσι δημιούργησε με τον απρόσεκτο και παράνομο τρόπο του περιβάλλον εμπορικής εκμετάλλευσης δημιουργώντας την βάση για την χθεσινή καταστροφή. Έπρεπε να σεβαστεί την φυσική λειτουργία του χάνδακα υποκαθιστώντας τον με πλαστικούς έστω σωλήνες. Η χθεσινή βροχή μετέτρεψε το δρόμο σε χείμαρρο που παρασέρνοντας τα προϊόντα της εκσκαφής για την δημιουργία του δρόμου και τα σκουπίδια που κάποιοι άλλοι είχαν αφήσει ένθεν και ένθεν του δρόμου, τα οποία κατέκλεισαν τον οικισμό, μπήκαν στις παράγκες και ξεσπίτωσαν τους άτυχους τσιγγάνους. Σε αυτό βοήθησε η απόφραξη του πλακοσκεπούς οχετού στον δρόμο στροφή. Οι γυναίκες και τα παιδιά των οικογενειών που έπαθαν ζημιά κατευθύνθηκαν στην αποθήκη της παλιάς  ΑΒΙΚΩ για να διανυκτερεύσουν.

Αμέσως έγιναν καταγγελίες στην Αστυνομία η οποία συνέταξε μηνύσεις.

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ:

---Όλοι ξέρουμε ποια πως αυτά τα φαινόμενα σχετίζονται με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Πριν λίγα χρόνια ο κάθε ιδιοκτήτης φρόντιζε τον καθαρισμό των χανδάκων για να προστατέψει την παρακείμενη ιδιοκτησία του. Η γη ήταν καλλιεργημένη και περιόριζε τις ανάγκες της παροχέτευσης μεγάλων ποσοτήτων της βροχής. Τώρα η γη δεν καλλιεργείται. Ο δήμος φορτώνεται ένα ακόμη βάρος αλλά το κυριότερο είναι η απομάκρυνση του πολίτη από την γη και η απουσία αγάπης και φροντίδας γι αυτήν.

---Τα φαινόμενα έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή. Έτσι θα είναι από δω και πέρα οι βροχοπτώσεις. Σήμερα εδώ αύριο στην Κέφαλο, μετά στην Καρδαμαινα κλπ. Και όπου υπάρχουν κακές παρεμβάσεις στο περιβάλλον τα φαινόμενα ζημιών θα επαναλαμβάνονται. Γι αυτό χρειάζεται σχέδιο και οργάνωση επαναφοράς ή αντικατάστασης έργων απορροής.

---Στην περίπτωση του οικισμού των τσιγγάνων πρέπει να γίνει καθαρισμός και διάνοιξη ανοικτών τάφρων περιμετρικά του οικισμού και υπόγειοι οχετοί στον παράνομο δρόμο ή επαναδημιουργία του φυσικού χειμάρρου στα τμήματα που ο παράνομος χωματόδρομος έχει κλείσει.

---Για τις ζημιές χαμηλότερα, στον CURU RIO–ΞΕΡΟΧΑΝΔΑΚΑ και τους άλλους χείμαρρους των οικισμών του Δήμου μας ο Σ. Μαραγκός που έχει υπό την διεύθυνση του την πολιτική προστασία έχει ήδη καταγράψει το πρόβλημα και έχουμε εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα του.

---Το αίτημα για τον CURU RIO–ΞΕΡΟΧΑΝΔΑΚΑ κατατέθηκε επίσημα στο Δήμο μας το 2011. Τότε που έγινε η κήρυξη της Κω σε πλημμυροπαθή περιοχή, έγιναν καταγραφές, υποσχέθηκαν αποζημιώσεις και αλλά τέτοια ωραία! Τελικά τίποτα, κοροϊδία Δήμου-Κυβέρνησης. Το γεγονός επαναλήφτηκε.

--- Όσο για την ευαισθησία των γειτόνων της ΑΒΙΚΩ και την άμεση ανταπόκριση της Αστυνομίας: ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ. Υπάρχει και Θεός έλεγαν οι γονιοί μας. Και το εννοούσαν.

Ν. Μυλωνάς.

 

 

Κως 16-2-2011

 

Προς τον Δήμο Κω

 

Αίτημα-Διαμαρτυρία

κατοίκων περιοχής Πλατανίου δίπλα στον ΞΕΡΟΧΑΝΔΑΚΑ-CURU RIO

---Για πολλοστή φορά εμείς οι περίοικοι του ξεροπόταμου που περνά μέσα από τον οικισμό Πλατανιου, δεξιά από το Εβραϊκό Νεκροταφείο, είμαστε θύματα της υπερχείλισης του ( το βράδυ της 28-1-2011). Με κάθε δυνατή βροχόπτωση ζούμε τον φόβο της υπερχείλισης και της εισόδου των νερών στις ιδιοκτησίες μας και τα σπίτια μας. Τα πράγματα έφτασαν στο έσχατο σημείο με την τελευταία νεροποντή που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες υλικές καταστροφές σε όλους μας.

--- Επειδή όπως λένε οι επιστήμονες από δω και πέρα λόγω της κλιματικής αλλαγής τα παρόμοια ακραία φαινόμενα θα είναι μια συνηθισμένη κατάσταση και επειδή κατά την κατασκευή του τεχνικού έργου γεφύρωσης του ξεροπόταμου και του δημοτικού δρόμου, ( επισυνάπτουμε σχεδιάγραμμα) έχει γίνει παρεκτροπή της φυσιολογικής ευθύγραμμης ροής του νερού, ζητούμε την παρέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών και την βελτίωση του τεχνικού έργου της γεφύρωσης.

Η βελτίωση θα καλύψει τόσο τις προβλεπόμενες μεγάλες ποσότητες νερού που παροχετεύει όσο και την απότομη αποτίμηση που υπάρχει ώστε να ομαλοποιηθεί η ροη.

Αν δεν γίνουν παρεμβάσεις είναι σίγουρο ότι σύντομα θα έχουμε επανάληψη των ίδιων φαινομένων.

---Εμείς οι υπογράφοντες δημότες της Κω,

παρακαλούμε τον δήμο μας να μεριμνήσει για το θέμα αυτό. Διαφορετικά θα υποχρεωθούμε να στραφούμε νομικά κατά του δήμου στην προσπάθεια μας να προστατέψουμε τις οικογένειες μας και τις περιουσίες μας.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

……………………………………..

Νίκος Μυλωνάς δημ. σύμβουλος

Zogas_dimitris