Πολιτική Τρι 10 Νοε 2015

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης συνόδου και έτσι όλοι οι συνδημότες μας που ζητούσαν επίμονα τα στοιχεία και λοιδορούσαν την δημοτική αρχή και το προεδρείο ‘’ότι τα μαγειρεύουμε’’, ‘’ότι τα γραφούμε όπως μας βολεύει’’ κλπ τα έχουν στην διάθεση τους.

Ο νόμος ορίζει πως γίνεται η ανάρτηση στο ιντερνετ  και τις προθεσμίες για τις ενστάσεις. Έχουν 15 μέρες στην διάθεση τους. Οι αποφάσεις των τελών ήταν φυσιολογικό να τεθούν υπ όψιν των διοικητικών και νομικών υπηρεσιών του Δήμου γιατί οι ενστάσεις ήταν δεδομένες και επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρά θέματα θα ήταν πολιτικό λάθος να κριθούν επί των τύπων και όχι επί της ουσίας. Σε κάθε περίπτωση δεν διατυπωθήκαν πολιτικές και οικονομικές κριτικές και δεν ανοίχτηκε αξιόλογη συζήτηση στην τοπική κοινωνία για το θέμα των δημοτικών τελών. Η μόνη ανακοίνωση ήταν του ΕΒΕΔ, η οποία ήταν βιαστική, πρόχειρη, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και με επιφανειακά νεοφιλελεύθερα φληναφήματα εμπεριείχε ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ εμπάθεια και επιθετικότητα. Αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό και την αποχώρηση του κ. Δημάρχου ( θα ήταν πιο ωφέλιμο για την υπόθεση να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του) και έτσι αντί να έχουμε διάλογο είχαμε αντιπαράθεση-πόλεμο. Οι εποχές δεν δικαιολογούν συνθήκες πολέμου ανάμεσα σε θεσμικούς φορείς. Το κλίμα απόρριψης που δημιουργήθηκε πρέπει να ξεπεραστεί.

 

Κρίσιμα θέματα της ερχόμενης συνόδου του  Δημοτικού Συμβουλίου είναι το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων 2016 και η 3η τριμηνιαία έκθεση υλοποίησης του προϋπολογισμού 2015. Τα θέματα θα θέλαμε να αναρτηθούν στην διεύθυνση του Δημοτικού Συμβουλίου στην ιστοσελίδα του Δήμου μας για να έχουν πρόσβαση όποιοι το επιθυμούν. Αυτό απαιτεί εκσυγχρονισμό που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε και έχουμε προσωπική ευθύνη γι αυτό. Στα 2 αυτά θέματα αποτυπώνεται με ακρίβεια η πληγείσα τα τελευταία 5 μνημονιακά χρόνια οικονομική δυναμική του Δήμου μας στην παραγωγή έργων από την οικονομική συγκυρία. Δεν μπορούμε να ασκούμε κριτική για την φτώχεια του Δήμου μας όταν στοιχειώδεις προσπάθειες αλλαγής όπως αυτής των δημοτικών τελών που ψηφίστηκαν την προηγούμενη συνοδό συναντούν την γενικευμένη άρνηση της μειοψηφίας και μέρους των ισχυρών κοινωνικών φορέων.  Το αντίθετο είχαμε ανάγκη: να προχωρήσουμε στην ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και τον νεωτερισμό όλης της λειτουργίας του Δήμου και αυτό απαιτεί αλλαγές στην πολιτική και στην διαχείριση. Όταν το σπίτι μας καταρρέει πρέπει να δράσουμε, να κινηθούμε, να τρέξουμε κα να μην αφήσουμε την ευκολία, την μεμψιμοιρία και την συνηθείας να μας διαβρώνει όπως μέχρι χθες. Οι αλλαγές που πρότεινε η δημοτική πλειοψηφία στα δημοτικά τέλη είναι οι ελαχιστότατες. Το θέμα δεν είναι να τις ανατρέψουμε αλλά να επιβλέψουμε την δημοτική αρχή να τις πραγματοποιήσει και να ελέγξουμε την ανταποδοτικότητα τους και την ισότιμη εφαρμογή τους. Να την πιέσουμε να τις επεκτείνει σε αυτό που είχαμε διατυπώσει ως ‘’ανακοστολόγηση δημοτικών υπηρεσιών’’ με στόχο ένα Δήμο που να ασκεί αναπτυξιακή κοινωνική πολιτική και όχι διαχείριση των πραγμάτων με την πελατειακή λογική ‘’μην θίγετε τα κακώς κείμενα’’ και με αποπροσανατολιστική επικοινωνιολογία.

(σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και την 3η τριμηνιαία έκθεση του δημοτικού προϋπολογισμού

 

Νίκος Μυλωνάς

 

Zogas_dimitris