Πολιτική Κυρ 13 Δεκ 2015

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση συνήλθε το μεσημέρι της Παρασκευής 11/12/2015 το δημοτικό συμβούλιο Κω, με 11 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

«Η κατεπείγουσα σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου συνιστάται στο γεγονός ότι, τα αναγραφόμενα έργα των 10 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι χρηματοδοτούμενα, με καταληκτικές προθεσμίες υποβολής των σχετικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου προς έγκριση,  ενώ για το 11ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, κρίνεται αναγκαία η έγκριση της διενέργειας της ως άνω υπηρεσίας, διότι η ανάγκη για την απρόσκοπτη λειτουργία των σφαγείων σε συνδυασμό με το ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η δημοσίευση του διαγωνισμού σε Φ.Ε.Κ., η τελευταία διαθέσιμη ημερομηνία για δημοσίευση είναι η Παρασκευή 18/12/2015» εξήγησε ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Μυλωνάς. Στη συνέχεια, διάβασε επιστολή του επικεφαλής της «#Δίεσης» Γιάννη Ζερβού όπου ο κ. Ζερβός εξηγούσε τους λόγους της μη παρουσίας του (λόγω επαγγελματικών του υποχρεώσεων την συγκεκριμένη ώρα), ενώ ζητούσε για 5η φορά, όπως ανέφερε στην επιστολή, τη σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης για την προσφυγική κρίση «που διέρχεται από το νησί μας».   

Να σημειώσουμε ότι, η μοναδική παράταξη της μειοψηφίας που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση ήταν αυτή της κας Ιωάννας Ρούφα, καθώς και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Σταμάτης Μαρκόγλου και Γιάννης Καλλούδης. Επίσης να αναφέρουμε ότι, ο κ. Ζερβός όταν ενημερώθηκε ότι, θα συζητιόταν εκτός ημερήσιας διάταξης – έστω και δια της πλαγίας – το μεταναστευτικό, παρέστη στη συνεδρίαση για να καταθέσει τις απόψεις του.

Από την πλευρά της η κα Ρούφα εξήγησε ότι, αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω της κρισιμότητας των αποφάσεων (υπάρχει καταληκτική ημερομηνία σια σειρά έργων), αλλά επεσήμανε ότι, δεν ενημερώθηκε ότι, στα θέμα συμπεριλαμβανόταν και αυτό του δημοτικού σφαγείου «θέμα που χρειάζεται να συζητηθεί σε τακτική συνεδρίαση» όπως τόνισε. Παράλληλα, έθεσε προς συζήτηση δύο θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης: 1) να οριστεί χώρος εκτός οικιστικής και τουριστικής περιοχής για τη δημιουργία ΚΕΠΥ και 2) να βγει ψήφισμα κατά της απόφασης - ΦΕΚ για ίδρυση του ΚΕΠΥ στο Λινοπότη.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης, αφού σημείωσε πως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συζητηθούν τα θέματα που έβαλε η κα Ρούφα εκτός ημερήσιας διάταξης», είπε πως, «η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο αλλά και σύσσωμος ο λαός της Κω έχει τοποθετηθεί και είναι κάθετα αντίθετος με τη δημιουργία οποιασδήποτε τέτοιας δομής στο νησί.. Άρα, για να καταγγείλουμε το ΦΕΚ ή να προτείνουμε άλλο χώρο, είναι ξεκάθαρη η θέση του λαού ότι, τέτοια εγκατάσταση δεν θέλει». Πρόσθεσε δε, πως και η Επιτροπή Διαβούλευσης ήταν ξεκάθαρη και ακόμα πως, δεν υπάρχει περίπτωση να φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι από το νησί. «Κάποιοι, όχι εδώ μέσα, έχουν ένα απίστευτο μένος απέναντι στη δημοτική αρχή. Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι το ΚΕΠΥ είναι χώρος μόνιμης παραμονής. Πάνε στην Κω να στήσουν μια νέα Μόρια. Ή είναι συνένοχοι ή είναι βλάκες ή παριστάνουν τους βλάκες. Κάποιοι που έχουν διγλωσσία ή κρυφές ατζέντες, κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτονται. Εμείς δεν συναινούμε στον προσδιορισμό χώρου της οποιασδήποτε δομής με το σκοπό που έχει η κυβέρνηση. Δυστυχώς, κάποιοι πάνω από μας έχουν αποφασίσει να τους εγκλωβίσουν στα νησιά διότι δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα. Όσοι θέλουν να προτείνουν χώρο για ΚΕΠΥ, τους προκαλώ να το κάνουν. Να βγουν να το πουν αν τολμούν» είπε, επαναλαμβάνοντας πως, θέση της δημοτικής αρχής και της Επιτροπής Διαβούλευσης είναι, να μεταφερθεί η διεύθυνση αλλοδαπών σε άλλο χώρο για την καταγραφή και την άμεση αποχώρηση. Θέση του ήταν, η συζήτησης να γίνει στη βάση της επικύρωσης της απόφασης της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρκόγλου και Καλλούδης, πρότειναν τόσο το θέμα των σφαγείων όσο και το μεταναστευτικό, να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση. Αμέσως μετά πήρε το λόγο η κα Ρούφα, η οποία χαρακτήρισε «τερτίπια» τα όσα είπε ο δήμαρχος. «Οι ώρες που περνά το νησί είναι κρίσιμες. Προφανώς η δημοτική αρχή δεν έχει αντιληφθεί το οριακό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Το νησί καίγεται, καταστρέφεται η οικονομία του νησιού. Πολιτική αντίληψη μηδέν. Είμαι σαφής. Ζητώ να ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία η πρότασή μου, ορισμός χώρου για ΚΕΠΥ και για το όχι για το Λινοπότι», είπε, σημειώνοντας πως, η απόφαση της Επιτροπής Διαβούλευσης δεν έχει κοινοποιηθεί σε κανέναν δημοτικό σύμβουλο.

Εν κατακλείδι, οι τρεις προτάσεις: 1) Ρούφα, να συζητηθούν τα θέματα που έθεσε. 2) Κυρίτσης, να επικυρωθεί η απόφαση της Ε.Δ. και 3) Μαρκόγλου, το μεταναστευτικό να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση, τέθηκαν σε ψηφοφορία. Η πρόταση της κας Ρούφα απορρίφθηκε από τους δ.σ. της πλειοψηφίας και τους ανεξάρτητους, η πρόταση του δημάρχου ψηφίστηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και η πρόταση Μαρκόγλου ψηφίστηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και τον ανεξάρτητο Γ. Καλλούδη.

Το θέμα, λοιπόν, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία για συζήτηση αφού προηγηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τα θέματα αυτά, που αφορούσαν στην πορεία χρηματοδοτούμενων έργων, ψηφίστηκαν ομόφωνα, αφού όπως τόνισε η κα Ρούφα, αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε έργα που ξεκίνησαν επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής και πρέπει να ολοκληρωθούν.  

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στο θέμα των αναπλάσεων, ο δ.σ. Νίκος Κανταρζής, κατέθεσε τις ενστάσεις του για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τους κατοίκους. Ειδικά για την ανάπλαση της πλατείας της Ζιας είπε πως, «κάνουμε ανάπλαση σε μια περιοχή η οποία είναι καταστραμμένη. Είναι άδικο το πόσο έχουν βιάσει οι κάτοικοι της περιοχής αυτόν τον παραδοσιακό μας οικισμό», ενώ γενικά για τις αναπλάσεις, «οι οποίες στοχεύουν στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου» όπως είπε, κατήγγειλε πως «δεν σεβόμαστε τους χώρους που αναπλάσαμε», φέρνοντας ως παράδειγμα πακτωμένες πέργκολες, ομπρέλες, καρέκλες και τραπέζια σε χώρους που έχουν αναπλαστεί (Αντιναυάρχου Ιωαννίδη, πλατεία ΚΤΕΛ, πλατεία Ανταγόρα, κ.λ.π.). «Θεωρώ ότι, όλα αυτά είναι πεταμένα λεφτά. Θα ψηφίσω τα θέματα γιατί ανήκω στη δημοτική αρχή, αλλά θα επιμείνω από δω και πίσω ακόμα περισσότερο, για μια καλύτερη εμφάνιση των κοινόχρηστων χώρων που έχουμε αναπλάσει).

Κόντρες για τη λειτουργία του δημοτικού σφαγείου

Την εισήγηση του θέματος «Έγκριση διενέργειας της υπηρεσίας με τίτλο: Παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και εκδοροσφαγέα για τις ανάγκες του δημοτικού σφαγείου Κω», έκανε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Ευτέρπη Παπαχρήστου, αναφέροντας πως, ο προϋπολογισμός της εν λόγω υπηρεσίας είναι 103.146,87 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ και πως, ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός και ηλεκτρονικός.

Η κα Ρούφα έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως, ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται, τι σχέση έχει η καθαριότητα με τη ζώνη σφαγής, αν ο δήμος θα συνεχίσει να πληρώνει το πετρέλαιο, ποια θα συνεχίσει να είναι η σχέση των ήδη εργαζόμενων, πόσο θα είναι το συνολικό κόστος από την πλευρά του δήμου για τη λειτουργία του σφαγείου και πόσα τα συνολικά έσοδα. Ο κ. Καλλούδης έθεσε ερωτήματα σχετικά με τους εργαζόμενους, ενώ ο κ. Βασιλειάδης εάν θα αγοραστεί νέος αποτεφρωτήρας.

Η κα Παπαχρήστου ξεκαθάρισε πως είναι υπηρεσία και όχι προμήθεια και πως βάσει της μελέτης, θα προσληφθούν 4 εκδοροσφαγείς και η υπηρεσία θα αφορά και στην καθαριότητα. Όσο για τους δυο εκδοροσφαγείς που εργάζονται στα σφαγεία, η πρόσληψή τους (δίμηνη) λήγει στις  31/12/2015. «Τα σφαγεία είναι μια περιουσία του δήμου και θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Δεν θα τα χαρίσουμε σε καμία συνεργατική, όπως είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια» κατέληξε.  

«Η συνεργατική δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στο δήμο, ενώ τώρα θα δίνουμε 103 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Τα σφαγεία εκποιούνται. Υπάρχει εταιρεία με εκδοροσφαγέα και καθαριότητα μαζί; Δεν απαντάτε τι θα κοστίζει στον δημότη η λειτουργία τους. Γιατί δεν καταγγείλατε ένα ολόκληρο χρόνο τη μη σωστή λειτουργία τους, αφού, όπως λέτε, δεν λειτουργούσαν σωστά; Μήπως γιατί δεν είχατε καταφέρει να ολοκληρώσετε τη μεθόδευση της εκποίησής τους;» είπε η κα Ρούφα, προσθέτοντας: «Εμμέσως πλην σαφώς, ιδιωτικοποιείτε το δημοτικό σφαγείο, με απρόβλεπτες συνέπειες στον τομέα της κτηνοτροφίας». Τέλος, ανέφερε πως, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε καταθέσει ολοκληρωμένη μελέτη και με αποτεφρωτήρα που χρηματοδοτείται.

Ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος για το σφαγείο Νίκος Μυλωνάς, ανέφερε μεταξύ άλλων πως, όταν ασχολήθηκε με την εν λόγω δομή πριν 15 μήνες, αντιλήφθηκε ότι, «δούλευε λάθος».

Από τα στοιχεία που πήρε, προέκυψε πως, τα έξοδά του ήταν 130.000 – 140.000 ευρώ και τα έσοδα του 13.000 ευρώ, ενώ αναρωτήθηκε «από πού παίρνανε τα πετρέλαια;».  

«Προσπαθήσαμε να τα κρατήσουμε ανοιχτά όσο μπορούσαμε» είπε. Σύμφωνα με όσα είπε,  120.000 εισέπρατταν οι εκδοροσφαγείς, υπήρχε ζημιά στον καυστήρα, ο αποτεφρωτήρας είναι τελειωμένος…. «Συζητήσαμε με κτηνοτρόφους και κρεοπώλες και βρήκαμε λύση για να κρατήσουμε τα σφαγεία ανοιχτά. Συμφώνησαν να βάλουν τα μισά λεφτά οι κρεοπώλες και τα άλλα μισά οι κτηνοτρόφοι. Υπολογίσαμε ότι, με το ποσό που θα πληρώνουν, ο δήμος θα εισπράττει γύρω στις 65.000 ευρώ. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τους ανθρώπους που δουλεύανε μέσα. Παραιτήθηκαν λόγω φορολογικών τους υποχρεώσεων και έκλεισε το σφαγείο για ένα μήνα. Με δίμηνη σύμβαση βρέθηκαν κάποια άτομα και δούλεψε το σφαγείο. Έχει βρεθεί εταιρεία, τα παιδιά, οι ίδιοι να πάρουν το σφαγείο… »  είπε μεταξύ άλλων.  

«Όταν τα παρέλαβα, δεν υπήρχαν παραστατικά, η δουλειά γινόταν από υπολογιστή της ΔΕΥΑΚ, εισέπρατταν με «ντιλίβερι», εκδοροσφαγείς δούλευαν με «μαύρα χωρίς παραστατικά… Τα ξέρει όλα αυτά ο κ. Μυλωνάς γιατί τότε είχε έρθει ως «Συμπαράταξη Ελπίδας» και τα κατήγγειλε… Ο αποτεφρωτήρας χάλασε γιατί σφάζονταν 25 ζώα αντί για 25 που άντεχε. Χάλασε ο βιολογικός, γιατί η καύση του αίματος γινόταν στον αποτεφρωτήρα. Τα σφαγεία δεν φτιάχτηκαν καν για να μπορέσουν να δουλέψουν. Βάλατε τότε δυο ανθρώπους, για να κάνετε τα προεκλογικά σας εγκαίνια, που δεν ήξεραν να χειριστούν τα μηχανήματα. Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε τάξη, να βγαίνουν παραστατικά… πέρασε ακόμα και το ΣΔΟΕ και μας έλεγξε. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία» είπε ο κ. Βασιλειάδης.

Αμέσως μετά, μίλησε ο κ. Μαρκόγλου, λέγοντας πως ζήτησε την αναβολή του θέματος για να μελετηθεί και να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Επειδή όμως δεν το έχει μελετήσει, ψήφισε παρόν.

«Ακούγοντας τον κ. Βασιλειάδη, μου ήρθε στο μυαλό η φράση «κοίτα ποιος μιλάει»… Ξέχασε να μας πει τι σφαγείο είχε παραλάβει η τότε δημοτική αρχή το 2006, ότι η λειτουργία του ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010, δυο μήνες πριν τις εκλογές. Πότε πρόλαβαν και έγιναν όλες αυτές οι καταστροφές; Μέσα σε δύο μήνες; Εκδοροσφαγέας με άδεια στην Κω, δεν υπήρχε τότε. Κάνατε μια προγραμματική σύμβαση με ΚΟΙΝΣΕΠ που εισέπραττε από κρεοπώλες και κτηνοτρόφους, αντί να εισπράττει ο δήμος. Γιατί τρεισήμισι χρόνια δεν τα διορθώσατε όλα αυτά που λέτε; Τι κάνατε εσείς; Μακάρι να είναι ιδιωτικοποίηση αυτό που ψηφίζουμε σήμερα, αλλά δεν είναι. Ο αναθέτει μια υπηρεσία, θα πληρώνει αυτούς τους ανθρώπους και θα εισπράττει από κρεοπώλες και κτηνοτρόφους» είπε ο αντιδήμαρχος Δαυίδ Γερασκλής, σημειώνοντας πως, «έχουν υπάρξει υπερβολές και από τις δύο πλευρές. Έχουν γίνει προσπάθειες διαχρονικά και σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι ήταν το 2007. Βεβαίως έχει προβλήματα που πρέπει να λυθούν και πιστεύω ότι, θα λυθούν αρκετά από αυτά».

«Εμείς θα ψηφίσουμε τη διενέργεια του διαγωνισμού για την υπηρεσία. Ο κ. Μυλωνάς τα είπε όλα. Υπάρχει έτοιμη εταιρεία η οποία θα αναλάβει τη λειτουργία τους. Ο διαγωνισμός είναι το  πρόσχημα. Δίνετε 103.000, συν 100.000 τα πετρέλαια, συν 60.000 από κτηνοτρόφους και κρεοπώλες» κατέληξε η κα Ρούφα.

Το θέμα έκλεισε ο δήμαρχος, λέγοντας: «Το σφαγείο είναι δημοτική περιουσία που πρέπει να αξιοποιηθεί. Είχαμε πει ως τότε μειοψηφία, ότι, οι εκδοροσφαγείς θα οδηγηθούν στην καταστροφή και οδηγήθηκαν γιατί φέτος έπρεπε να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και για τα παρελθόντα έτη και για το φετινό. Στις συναντήσεις που κάναμε μαζί τους, μας έλεγαν ότι, «μας κατέστρεψαν με αυτά που μας οδήγησαν να κάνουμε». Τα έσοδα το 2014 ήταν 116.140 ευρώ, το 2013 ήταν 107.000 ευρώ, το 2012 (το μισό) ήταν 32.000 ευρώ και το 2015 (το μισό) 51.000 ευρώ. Το 2014 ξοδέψαμε ως δήμος 75.838 ευρώ, ενώ εισπράξαμε 13.000 ευρώ και οι εκδοροσφαγείς έβγαλαν 150.000 ευρώ από τα οποία δεν επένδυσαν ούτε ένα ευρώ. Οι ίδιοι ήρθαν ζητώντας να αλλάξει το καθεστώς για να λειτουργήσει η επιχείρηση, αλλά δεν κατέληξαν πουθενά.  

Το σφαγείο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι παθογόνα εγκατάσταση».  

Εμμένουν στις θέσεις τους για το προσφυγικό. Διαφοροποίηση Νίκου Μυλωνά

Καταπέλτης κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ο δήμαρχος Κω (την ώρα της συνεδρίασης, γινόταν συζήτηση στη βουλή για το μεταναστευτικό). Αφού χαρακτήρισε «σκαιότατη την επίθεση Τσίπρα κατά πολιτών της Κω», είπε: «Το κράτος είναι πλήρως αναξιόπιστο προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Όποιος εγκαλεί το δήμο ότι, δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα, πρέπει να είναι εμπαθής. Ο δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε καν να υποδείξει χώρο. Είναι θλιβερό να χαρακτηρίζει κάποιος το δήμαρχο ή τους πολίτες ξενοφοβικούς. Ο δήμος επιβαρύνθηκε το καλοκαίρι με 1.200.000 ευρώ για να κρατήσει σε ένα επίπεδο την πόλη (καθαριότητα και απολύμανση). Και όμως, ο δήμος εγκαλείται». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προσφορά των πολιτών «από τους πιο φτωχούς μέχρι τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων», στην έλλειψη αστυνομικής δύναμης, κ.α.

Αναφερόμενος σε όσα υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. «Είναι ψεύτης ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι, συμφωνήσαμε ο δήμαρχος και ο δεσπότης της Κω στην εγκατάσταση. Ο νόμος του ’11 για τα ΚΕΠΥ, μιλάει για κλειστές δομές, όπως η Αμυγδαλέζα που την κατήργησαν» είπε, αναρωτώμενος «ποια η πρεμούρα να γίνει η δομή στην Κω; Αντιθέτως με όσα λένε, εμείς προτείναμε 4,5 στρέμματα – χωρίς να κατονομάζουμε το ακίνητο - και τα βρήκαν λίγα. Απέρριψαν και άλλες τρεις περιοχές που υπέδειξε η περιφέρεια. Με το Λινοπότι διαφωνεί και η Ύπατη Αρμοστεία, ενώ η κυβέρνηση λέει ψευδώς ότι συμφωνεί. Αν θέλετε να πάμε και σε δημοψήφισμα, αλλά δεν συμφέρει την κυβέρνηση, γιατί θα είναι εκκωφαντική η απόφαση των πολιτών» τόνισε, για να επαναλάβει ότι, την απόφαση της Επιτροπής Διαβούλευσης «την παρέλαβε και ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κομμάτων και οι υπουργοί». Κατέληξε λέγοντας: «Η Κως διαχρονικά είναι ένα πολυπολιτισμικό νησί, με ανθρώπους που έχουν υπομονές και αντοχές απίστευτες. Όμως σε μια περίοδο που δυστυχώς για εμάς, όλα έχουν περάσει στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, η ζημιά που υπέστημεν και θα υποστούμε, θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όλα αυτά που είδαμε μέχρι τώρα. Δεν θέλω να βάλω το Σώμα να αποφασίσει αν θα πρέπει να καταγγείλουμε με ψήφισμα τη στάση του πρωθυπουργού, ίσως όμως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κι αυτό. Πρότασή μου: Το δημοτικό συμβούλιο συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής Διαβούλευσης, λέει όχι στην οποιαδήποτε εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος της Κω. Καλεί την κυβέρνηση να μεταφέρει το τμήμα αλλοδαπών σε χώρο εκτός πόλης Κω, ιδιωτικό που θα ενοικιάσει ή δημόσιο που θα φτιάξει, σε μέρος που δεν ενοχλεί ούτε τους κατοίκους ούτε τους περαστικούς. Εκεί θα γίνεται η καταγραφή και η άμεση αποχώρησή τους. Εάν χρειαστεί, ο δήμος θα συνδράμει όπου μπορεί».   

Την άποψη πως, «δεν ανέλαβε καμία ευθύνη ο δήμαρχος» κατέθεσε η κα Ρούφα, ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανώριμη» τη στάση του σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος.

«Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός, αλλά τι κάνουμε εμείς εδώ, Είχαμε ένα απέραντο και άναρχο κέντρο πρώτης φιλοξενίας στο ιστορικό κέντρο της Κω, με κλειστές τις δημοτικές τουαλέτες… Δεν έδειξε κανένα ανθρώπινο πρόσωπο ο δήμος της Κω. Αν έλειπε η κοινωνία της Κω… Ο δήμος ως Πόντιος Πιλάτος δεν πήρε θέση, ήταν απών» είπε, σημειώνοντας πως, το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και απρόβλεπτο, πως κατανοεί και συμπάσχει με τη δημοτική αρχή ότι, δεν μπορεί να το διαχειριστεί, όμως, «με αυτή τη στάση είναι σαν να μας λέτε ότι, του χρόνου θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό. Στα λόγια κύριε δήμαρχε, είστε ικανότατος. Μέχρι που μπορείτε ή να μας κοιμίσετε είτε να μας πείσετε. Είναι υπεκφυγή και δειλία να αρνείστε ένα ψήφισμα κατά του ΦΕΚ. Αν το ΚΕΠΥ γίνει με τον τρόπο που λέτε, δεν θα είναι οργανωμένο, δεν θα είναι φυλασσόμενο, δεν θα χρηματοδοτηθεί, θα έχει επιπτώσεις. Έχετε αυτοπαγιδευτεί. Αυτό που επιδιώκετε, είναι πίστωση χρόνου. Εμείς επιμένουμε και μιλάμε για ένα οργανωμένο ΚΕΠΥ εκτός αστικού ιστού, που θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δ.σ. Γ. Καλλούδης, είπε ότι, συμφωνεί εν μέρει με δήμαρχο, αλλά κάνει έκκληση, να έρθει σε επαφή με φορείς για να προσδιορίσουν το χώρο. «Το κέντρο όμως πρέπει να γίνει» είπε, ενώ ο έτερος ανεξάρτητος Σ. Μαρκόγλου αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη των πολιτών, καθώς και στην ευθύνη της πολιτείας να βρει λύση και όχι να αποφασίσει αυθαίρετα. Θέση του, να τηρηθεί η δέσμευση του δημάρχου για διαφύλαξη των κοινόχρηστων χώρων με κάθε κόστος, προκειμένου «να γνωρίζει ο κάθε τουρίστας ότι θα βρει την Κω όπως την ήξερε».   

«Η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι γνωμοδοτικό όργανο. Εκτός από αυτό, δεν μας στείλατε την απόφαση. Κρυφτήκατε πίσω από αυτή την απόφαση. Αν είναι κακή επιλογή της κυβέρνησης το Λινοπότι, οφείλουμε να αντιδράσουμε και να υποδείξουμε κάτι άλλο. Ο δήμος αρνείται στείρα να υποδείξει. Από τον Οκτώβρη του 2014 είχαμε πει ως παράταξη, για την αναγκαιότητα πως πρέπει να υπάρξει χώρος με τη συνέργεια δήμου, περιφέρειας και κυβέρνησης. Αν δεν συνεργαστούμε, μονίμως θα παρατείνουμε αυτό το διχαστικό κλίμα, το οποίο ενσπείρει φόβο, ρατσιστικά φαινόμενα και αντιδράσεις από την κοινωνία γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Είστε κατά του hot spot, αλλά αυτό που περιγράφετε είναι hot spot. Δηλαδή, μιλάμε για το απόλυτο παιχνίδι με τις λέξεις» σημείωσε ο επικεφαλής της «#Δίεσης» Γιάννης Ζερβός.

«Τι θα επικυρώσετε σήμερα; Μια απόφαση που δεν υπάρχει; Μια απόφαση που μπορεί ο καθένας να την ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο και να χάσουμε άλλον ένα μήνα; Αν είχατε διάθεση να συνεισφέρετε, έπρεπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη δημοτική περιουσία να μας καλέσει για να μας υποδείξει χώρους» σημείωσε. προτείνοντας να γίνει μια μεγάλη σύσκεψη με περιφέρεια και βουλευτές μέχρι να βρεθεί λύση. «Εάν θέλετε να μην γίνει τίποτα, να το πείτε ξεκάθαρα. Να αναλάβετε όμως και την ευθύνη. Εάν δεν γίνει καμία δομή, είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε τα ίδια τα περσινά και ακόμα χειρότερα διότι, πέρα από την οικονομική ζημιά, θα υποστούμε και κοινωνική» κατέληξε.

Την δική του πρόταση κατέθεσε και ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Μυλωνάς: «Αν δεν σταματήσει ο πόλεμος, οι ροές θα υπάρχουν. Μας δίνεται μια ευρωπαϊκή λύση με όλα τα κακά της, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε προετοιμάσει καλύτερη λύση. Νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σεβόμαστε τους θεσμούς, να κινηθούμε θεσμικά, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση το καλοκαίρι. Θα ψηφίσω τη δική μου πρόταση».

Στην δευτερολογία του ο δήμαρχος, συμφώνησε με την πρόταση Καλλούδη. «Πρέπει να υποδείξουμε συγκεκριμένο χώρο. Υπάρχουν μια σειρά συμπολίτες μας που έχουν ιδιωτικά ακίνητα που τα παραχωρούν και θα πρέπει να πάμε σε μια συζήτηση μαζί τους για να καταλήξουμε ποιο θα πάρει η κυβέρνηση» είπε.

Η κα Ρούφα επανέλαβε τη θέση της παράταξής της, ο κ. Ζερβός, αφού σημείωσε ότι, είναι ελλιπές το δημοτικό συμβούλιο (είχαν αδειάσει οι καρέκλες…) καυτηριάζοντας το γεγονός πως, το θέμα συζητείται εν απουσία δύο παρατάξεων, στη ζούλα και στο περιθώριο.

Το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία. Ναι στην επικύρωση της απόφασης της Επιτροπής Διαβούλευσης ψήφισαν οι δ.σ. της πλειοψηφίας, η κα Ρούφα την δική της πρόταση, το αυτό και οι κ.κ. Ζερβός και Μυλωνάς. 

Zogas_dimitris