ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Πεμ 17 Νοε 2016

ΘΕΜΑ: Συμπεράσματα των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων:

κυριάρχησαν ζητήματα οργάνωσης, εμφάνισης και λειτουργίας των οικισμών και των δημοτικών υποδομών

 

Α. Με την χθεσινή σύνοδο της θεσμοθετημένης δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης για το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και του προϋπολογισμού 2017 και τις προηγηθείσες 6 (μη θεσμοθετημένες) Λαϊκές συνελεύσεις των Δημοτών του νησιού μας, ολοκληρώθηκε μια ιδιαίτερης σημασίας κοπιώδης δημοκρατική ετησία πολιτική διεργασία, με επιτυχία. Αν αναλογιστούμε ότι διανύουμε μια περίοδο μειωμένων προσδοκιών και υποτίμησης που φτάνει στην αποστροφή της πολιτικής και ότι βρισκόμαστε στο μεσοδιάστημα μιας διοικητικής περιόδου όπου το εκλογικό απαιτούμενο της συμμετοχής δεν υπαρχει, τότε κρίνονται ως σημαντικά τοπικά πολιτικά γεγονότα από άποψη συμμετοχής και τοπικής θεματολογίας. Όπως ξαναγράψαμε είναι στα θετικά της δημοτικής αρχής επιμένει σε αυτές τις διαδικασίες, που είναι κληρονομιά της Εθνικής Αντίστασης, της κουλτούρας της αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980. Χωρίς τον σεβασμό του Δημάρχου σ αυτές, θα ήταν αδύνατη η διεξαγωγή τους.

Β. Θα κάνουμε ένα προσωπικό σχολιασμό των συνελεύσεων (όπως κάνουμε για μια σειρά χρόνια). Πέρα από την παρουσίαση των έργων που γίνονται ή θα γίνουν από τον Δήμο μας(έχουν γραφτεί και δεν αναφερόμαστε εδώ) θα δούμε αυτό που κυριάρχησε από πλευράς πολιτών.

— Στη Καρδάμαινα το ενδιαφέρον ήταν η προβληματική κατάσταση στον οικισμό από πλευράς κυκλοφορίας, λειτουργίας, ηχορύπανσης, καθαριότητας και εμφάνισης και στο πρόβλημα της απομάκρυνσης των τουριστών  από το χωριό (all inclusive).

—Στην Κέφαλο κυριάρχησε το πρόβλημα του νερού, ο βιολογικός με το αποχετευτικό, τα σχέδια παραλίας και χωριού και συζητήθηκε πολύ το που πήγαν τα λεφτά της Κεφάλου (1,1 εκ) από τον ενιαίο Δήμο από την κοινοτικές εκτάσεις που πουλήθηκαν.  

Στο Ασφενδιου τέθηκαν ζητήματα εμφάνισης και λειτουργίας των οικισμών, ζητήματα άρδευσης αγροτικών εκτάσεων, οδοποιίας και έργων συντήρησης.

—Στην Αντιμαχεια κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο το πρόβλημα του νερού, ο βιολογικός με το αποχετευτικό, η ΒΙΜΕΛ, η ρύπανση από ΔΕΗ, ΧΥΤΑ, Ανακύκλωση, Αεροδρόμιο το λιμάνι του Μαστιχαρίου, η διάβρωση των ακτών και το ημιτελές εκκλησάκι στον παραλιακό κοινόχρηστο χώρο, με τον κ. Δήμαρχο να δηλώνει ότι ’’δεν πρόκειται να κατεδαφίσει ένα Ιερό’’ και καλό να βρούμε μια λύση

— Στην συνέλευση του Πυλίου τα τοπικά ζητήματα μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Μόνο ένας δημότης έβαλε το μαράζωμα της ευρύτερης περιοχής του Μαρμαρίου από το all inclusive των ξενοδοχείων της περιοχής, για να κυριαρχήσει το μεταναστευτικό-hotspots-λαθρομετανάστες, όπου έκανε και την πρώτη του δημόσια εμφάνιση  το σωματείο ‘’ενεργοί πολίτες’’ που υποσχέθηκε να πρωτοστατήσει στην προστασία του νησιού, καλώντας μάλιστα τον κ. Δήμαρχο να είναι δίπλα τους! Ο κ. Δήμαρχος το άφησε ασχολίαστο και τους συνεχάρη που έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Η έκπτωση των εννοιών και η διαστρέβλωση των πραγμάτων στις μέρες μας είναι ψωμοτύρι. Ο κ. Δήμαρχος με τις τοποθετήσεις του ικανοποίησε αυτούς που βγάζουν σπιράκια με του Λαθρο…, αλλά ταυτόχρονα στενοχώρησε πολύ εκείνους που θεωρούν  αναγκαία μια μεσαία πολιτική γραμμή στην αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος.

—Στην συνέλευση της πόλεως Κω, όπου και η μικρότερη προσέλευση, κυριάρχησαν τα θεματα λειτουργίας και εμφάνισης της πόλης και η διαχείριση των παραλιών και των κοινόχρηστων χώρων.

—Η συζήτηση στην επιτροπή διαβούλευσης έμεινε στα ίδια ζητήματα λειτουργίας και οργάνωσης των δημοτικών και δημόσιων χώρων, τις σχέσεις Δήμου-πολιτών και από το θεμα των εσόδων και ειδικά των Δημοτικών τελών (θα επανέλθουμε σε αυτό).

—Σε τελική μορφή κυριάρχησαν τα πολιτικά ζητήματα της οργάνωσης, της εμφάνισης και λειτουργίας των οικισμών μας και των δημοτικών υποδομών.

Γ. Θα σταθούμε στο Πυλί. Εδώ υπάρχει πρόβλημα! Η περιοχή επιβαρύνθηκε από hotspots που εγκαταστάθηκε εκεί χωρίς την αναγκαία κοινωνική προετοιμασία. Στο νησί μας επιβαρύνονται κι άλλες περιοχές. Για παράδειγμα η Αντιμάχεια! πολιορκείται από την ΔΕΗ, τον ΧΥΤΑ, το Αεροδρόμιο και δεν έχει και νερό επί τόσα χρόνια. Ιατρικές έρευνες αποδεικνύουν την επιβάρυνση της υγείας των Αντιμαχειτων λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.  Αυτό όμως δεν δικαιολογεί κινήσεις πολιτών για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων! Οδηγεί στην ανάγκη τήρησης των κανόνων εγκατάστασης και λειτουργίας! Η ευθύνη του Δήμου είναι κοινή για κάθε παραβίαση κανονισμών και συνθηκών βαρειών εγκαταστάσεων απ άκρου σε άκρο του νησιού! Στο Πυλι υπάρχουν σοβαρά διαχειριστικά προβλήματα: καλύτερη αστυνόμευση, ενημέρωση του πληθυσμού, συζήτηση αρμοδίων με την τοπική κοινωνία, συστηματική τοπική και κρατική συνεργασία! Οι ευθύνες της κυβέρνησης, των τοπικών βουλευτών και των δημοσίων υπηρεσιών είναι τεράστιες. Όχι γράψιμο του κόσμου! Όχι όποιον πάρει ο χάρος!

Αν συμβούν μέσα στον χειμώνα βίαια γεγονότα στο Πυλι, όπως αυτά που επιδιώκουν θερμοκέφαλοι ‘’ενεργοί πολίτες’’  και οι γειτονικοί τους Χρυσαυγίτες, τα παγκόσμια ΜΜΕ θα μας επισκεφτούν και ότι έχει γίνει φέτος για την αναστήλωση της εικόνας του νησιού στο εξωτερικό,… for nothing! Tότε η Δημοτική αρχή  και ειδικά ο κ. Δήμαρχος  θα έχει τις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ευθύνες τους! Είναι αναγκαία η μεσαία πολιτική γραμμή και όχι η ΑΡΝΗΣΗ και αυτή πρέπει να είναι η πολιτική γραμμή ενός τοπικού ηγέτη.

Ν Μυλωνάς.

Zogas_dimitris