ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Πεμ 16 Μαρ 2017

Την ερχόμενη εβδομάδα θ’ ανακοινωθούν οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών

Προσφυγικό, τουρισμός, εκκαθάριση επιχειρήσεων, στην ατζέντα της συνέντευξης τύπου του Γ. Κυρίτση

 

 

Με απόφαση του Δημάρχου κ. Γιώργου Κυρίτση, τίθεται σε εφαρμογή «το πρώτο κύμα αλλαγών στις θέσεις ευθύνης της Δημοτικής Αρχής». Παραμένουν αντιδήμαρχοι, αλλά με αλλαγές στις αρμοδιότητες τους (πλην της κας Ευτέρπης Παπαχρήστου η οποία ανέλαβε την ίδια αρμοδιότητα), οι: Δαυίδ Γερασκλής, Μ. Χατζηκαλύμνιος, Η. Σιφάκης και Ε. Παπαχρήστου. Τη θέση του αντιδημάρχου Α. Κρητικού, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μετά την παραίτηση του Νίκου Μυλωνά, ανέλαβε ο Θ. Μουζουράκης. Ως εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, στη θέση της Κ. Κιαπόκα τοποθετήθηκε ο Σ. Μαραγκός με αλλαγή αρμοδιότητας, ενώ εντεταλμένος στην αντιδημαρχία Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, τοποθετήθηκε ο Ν. Κανταρζής. Εκτός κάδρου» ο Ε. Ζερβός.

Παράλληλα, για πρώτη φορά δημιουργούνται δύο θεματικοί τομείς, ο Τομέας Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Τομέας Ποιότητας Ζωής και Κοινωνίας των Πολιτών.

Αναλυτικά:   

  1. 1.     Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και Χωροταξικού Σχεδιασμού. Αντιδήμαρχος ο κ. Δ. Γερασκλής. Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, αρμόδιος για τα εργοτάξια, τον εθελοντισμό και την πολιτική προστασία, ο κ. Σεβαστιανός Μαραγκός.
  2. Αντιδημαρχία Καθημερινότητας και Ποιότητας Ζωής. Είναι μια νέα Αντιδημαρχία με αρμοδιότητα την καθαριότητα, το πράσινο και τη Διοικητική Εξυπηρέτηση του Πολίτη. Αντιδήμαρχος ο κ. Θεόφιλος Μουζουράκης.
  3. 3.     Αντιδημαρχία Προγραμματισμού, Δημοτικής Περιουσίας, Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα. Αντιδήμαρχος ο κ. Μ. Χατζηκαλύμνιος. Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, αρμόδιος για τον πρωτογενή τομέα ο κ. Νικόλαος Μυλωνάς του Ευαγγέλου.
  4. 4.     Αντιδημαρχία Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων. Αντιδήμαρχος ο κ. Η. Σιφάκης. Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, αρμόδιος για τις Διεθνείς Σχέσεις ο κ. Ν. Κανταρζής.
  5. 5.     Αντιδημαρχία Οικονομικών. Αντιδήμαρχος η κ. Ευτέρπη Παπαχρήστου.

Οι δύο θεματικοί τομείς με συγκεκριμένο πεδίο ευθύνης, που θα συντονίζουν, θα συνεδριάζουν και θα προγραμματίζουν δράσεις και έργα, είναι:

1. Τομέας Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης: Μετέχουν οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Προγραμματισμού, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ανάπτυξης και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης, o Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ο Πρόεδρος της Μαρίνας και ο Πρόεδρος της ΑΝΕΜ. Συντονιστής και επικεφαλής του συγκεκριμένου τομέα αναλαμβάνει ο πρ. του Δ.Σ. κ. Αντ. Κρητικός.

2. Τομέας Ποιότητας Ζωής και Κοινωνίας των Πολιτών: Μετέχουν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων και Χωροταξικού Σχεδιασμού,  Καθημερινότητας και Ποιότητας Ζωής και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ, η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, η Πρόεδρος του ΔΗΡΑΣ. Συντονιστής και επικεφαλής του συγκεκριμένου τομέα αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Κρητικός.

Απαντώντας ο δήμαρχος Κω σε σχετική ερώτηση του «Σ», στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, σχετικά με το «σκεπτικό» του νέου διοικητικού σχήματος, δήλωσε: «Είμαστε ο μοναδικός δήμος ο οποίος υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων από ιδίους πόρους και απαιτείται καθημερινή παρακολούθηση. Οι επόμενες αλλαγές θα έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή και άλλων ανθρώπων και σε οργανισμούς και σε επιχειρήσεις, όχι κατ’ ανάγκη δημοτικών συμβούλων αλλά και μη».    

Προσφυγικό, τουρισμός, εκκαθάριση επιχειρήσεων

 

Με την παρουσία του Διονύση Αρβανιτάκη, του «Φούρναρη της Κω» ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου προχθές Τρίτη και αυτό, λόγω… Γιούνκερ (πρόεδρος της Κομισιόν). Όπως εξήγησε ο Γ. Κυρίτσης, ο κ. Γιούνκερ του ζήτησε να επιδώσει στον κ. Αρβανιτάκη φωτογραφία του με ιδιόχειρη αφιέρωση. Εύλογη η συγκίνηση του κ. Αρβανιτάκη, ο οποίος επανέλαβε «έκανα αυτό που έπρεπε».

Ο δήμαρχος, με την παρουσία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Α. Κρητικού και της προέδρου του ΔΗΡΑΣ Β. Παντελίκιζη, αρχικά αναφέρθηκε στη συνάντηση με Δ. Αβραμόπουλο και κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλες, σημειώνοντας πως, υπήρξαν τρεις σημαντικές εξελίξεις. Η πρώτη ήταν η παράταση για ακόμη ένα χρόνο της βίζα, η δεύτερη είναι η πρόθεση της Ε.Ε. να δει ξεχωριστά και διακριτά τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στα νησιά και η τρίτη, η κατάρρευση του μύθου για τη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας σε ότι αφορά στον εγκλωβισμό των παράνομων μεταναστών στα νησιά.

Αναφερόμενος στη δεύτερη θετική εξέλιξη, δήλωσε πως, ο δήμος θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα αφορά, δράσεις τουριστικής προβολής, έργα και ενίσχυση των υποδομών τουριστικής ανάπτυξης και τέλος, ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ξεκαθάρισε δε πως, η πρόταση σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αποδοχή της λειτουργίας του hot spot και του νέου κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου. «Δεν μπήκαμε και δεν μπαίνουμε στη λογική αντιπαροχών. Σταθερή και μόνιμη επιδίωξή μας είναι να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hot spot» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τα περί στοχοποίησης της Κω από «κάποιους».  

Ανέφερε ότι, προχωρά το θέμα της προσφυγής φορέων στη δικαιοσύνη κατά της λειτουργίας των προσφυγικών δομών και πως ο δήμος στηρίζει τις ενέργειές τους, επαναλαμβάνοντας πως, καλεί όλους τους πολίτες της Κω σε μια ηχηρή και ειρηνική αντίδραση.

Μιλώντας για τον τουρισμό, έκανε λόγο για «ολική επαναφορά της Κω», σημειώνοντας πως, αυτή τη στιγμή η τάση δείχνει ότι θα υπερβούμε τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών. Ενημέρωσε πως, «τρέχουν» οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Νέου Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, σε συνεργασία με πανεπιστημιακό τμήμα, με τους φορείς του τουρισμού και τους ξενοδόχους.

Για την υποστελέχωση των υπηρεσιών υποδοχής με visa είπε πως, «εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, όμως και το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να στελεχώσει αυτές τις υπηρεσίες», ενώ χαρακτήρισε «δικαιολογία» να εγκαλείται η Ευρώπη για τη μη στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου ή την έλλειψη κονδυλίων για το μεταναστευτικό. Σημείωσε δε πως, συνάδελφός του δήμαρχος πρότεινε,  στην επόμενη συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο να παρίστανται και τοπικοί δημοσιογράφοι, για να δουν από κοντά τι συμβαίνει. Την πρόταση έκανε αποδεκτή ο επίτροπος. Προκειμένου δε, να καταδείξει το τι ακριβώς συμβαίνει, ανέφερε πως, έμειναν έκπληκτοι (οι Ευρωπαίοι) από όσα λένε (οι κυβερνώντες) για το προαναχωρησιακό (150 άτομα και κόστος 4,5 εκ. ευρώ).

Σχετικά με την απουσία της ryanair, δήλωσε ότι, αυτό αφορά στην επιλογή της εταιρείας αφού η κυβέρνηση δεν μειώνει τα τέλη. Προχωρώντας παραπέρα, ανέφερε πως, χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους στην Κω. Όμως αυτό δεν αποκλείει εκ νέου επαφή του δήμου με τα κεντρικά της ryanair, αν χρειαστεί ακόμα και ταξίδι στο Εδιμβούργο… Σημείωσε δε πως, ο κ. Σιφάκης και ο κ. Κανταρζής, το επόμενο διάστημα θα καλέσουν στην Κω εκπροσώπους αυτών των εταιρειών. «Η Κως αυτή την περίοδο ζητιέται» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα με νόημα: «Ο τουρισμός στην Κω, δεν ξεκινά και δεν κλείνει με την ryanair. Δεν έρχεται το τέλος του τουρισμού ή η έκρηξή του με την ryanair ή με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία».

Δεν παρέλειψε να εκφράσει παράπονο για τις επιθέσεις που δέχεται (και εντός του δημοτικού συμβουλίου), ενώ ο ίδιος επιθυμεί, όπως είπε, τη συναίνεση και τη συναπόφαση.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Σ» σχετικά με την πορεία των υπό εκκαθάριση επιχειρήσεων (Λατομείο, ΕΔΗΚ, ΕΦΤ, ΒΙΜΕΛ κ.λ.π.) είπε ότι, η ανακριτική αρχή καλεί με κλήσεις για να παραδοθούν τα στοιχεία που ψάχνουν ελεγκτές και ορκωτοί εδώ και μήνες.

«Στην ΕΔΗΚ, δεν βρίσκαμε τα στοιχεία... Όμως, μετά την παρέμβαση εισαγγελέα, εκεί που δεν βρίσκαμε τίποτα, ξαφνικά άρχισαν τα στοιχεία να βρίσκονται (στο γραφείο του λογιστή της επιχείρησης). Το ίδιο ισχύει και για την ΒΙΜΕΛ, το ίδιο συμβαίνει και στο λατομείο. Στον ΕΦΤ, έχουν προχωρήσει στον έλεγχο οι δύο ελεγκτές, οι οποίοι όμως δεν αναλαμβάνουν να υπογράψουν επίσημα την εκκαθάριση, γιατί θα δεσμευτεί το ΑΦΜ τους. Είπα στον κ. Σιφάκη να μην δηλώσει ότι είναι πρόεδρος για να μην δεσμευτεί το ΑΦΜ του. Μέχρι τώρα ταλαιπωρείται ο κ. Καΐσερλης. Λυπάμαι που ταλαιπωρείται, αλλά δεν έπρεπε να γίνονται ορισμένα πράγματα. Έπρεπε να είναι πιο καθαρά» είπε, συμπληρώνοντας: «Αυτό συμβαίνει σε όλες τις επιχειρήσεις και δεν μπορούμε να κλείσουμε καμία και στο τέλος θα την πατήσουμε όπως ο δήμος της Ρόδου που βρέθηκαν στα δικαστήρια. Αρχίζουν, λοιπόν, να βρίσκονται στοιχεία, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι, θα βρεθούν όλα».  

Όσο για «Αμβροσία» και «Αίγλη», για με την πρώτη είπε πως, με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου άμεσα κλείνει, ενώ για την δεύτερη δήλωσε ότι, «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κερδηθεί η δίκη» (η τακτική δικάσιμος έχει οριστεί για τον προσεχή Ιούνιο).

Τέλος, για το ΑΚΤΑΙΟΝ, τόνισε ότι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ντόπιους αλλά και ξένους επενδυτές, αλλά η υπόθεση «κολλά» στο ότι, απαιτείται μεγάλη επένδυση για την ανακαίνιση του κτιρίου και για το λόγο αυτό, η έναρξη του ενοικίου πρέπει να πάει πιο πίσω. Σε περίπτωση που ούτε αυτό ευοδώσει, θα αναλάβει ο δήμος την ανακαίνιση του κτιρίου, το οποίο θα αξιοποιήσει καταλλήλως.

Η εισήγηση του δημάρχου Κω στη συνέντευξη τύπου

Ξεκινώ με την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της κοινής πρωτοβουλίας των 5 Δημάρχων.

Να επισημάνω την αλλαγή στάσης των δημάρχων της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Λέρου, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον το μέγεθος του προβλήματος που προκύπτει από τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά και από τη δημιουργία μόνιμων δομών. Γιατί η Κως και ο Δήμαρχος της, από την αρχή είχαν προειδοποιήσει για αυτή την εξέλιξη, είχαν σθεναρά αντιδράσει απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Υπήρξαν τρεις σημαντικές εξελίξεις από την επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Αβραμόπουλο.

Η πρώτη είναι η απόφαση της Κομισιόν για την παράταση για ακόμη ένα χρόνο, της ολιγοήμερης θεώρησης (βίζα) για τους επισκέπτες από τη Τουρκία, κάτι που αφορά άμεσα την Κω, ως τουριστικό προορισμό.  Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου στο συγκεκριμένο ζήτημα και ήταν επίσης καθοριστικό το γεγονός ότι η επίσημη ανακοίνωση έγινε στην κοινή συνάντηση του Επιτρόπου με τους 5 Δημάρχους.

Η δεύτερη είναι η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δει ξεχωριστά και διακριτά τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στα νησιά. Κάποιοι μιλούν για ένα πρόγραμμα 50 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι όμως που δεν είναι ακριβές και δεν πρέπει να διακινείται. Το μόνο που μπορούμε να κρατήσουμε είναι η πρόθεση της Κομισιόν για τη στήριξη, ειδικά, των νησιών και η συμφωνία για την επίσκεψη της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε κ. Κορίνα Κρέτσου στα νησιά που έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού.

Απέχουμε πολύ από το σημείο να χρηματοδοτηθούν απευθείας οι Δήμοι. Υπενθυμίζω ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι διατίθενται μέσω του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και χορηγούνται μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε να υπάρξει ένα ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα.

Ο Δήμος Κω αναλαμβάνει σχετική πρωτοβουλία, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση με αποδέκτες τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κρέτσου, την ομάδα των Ελλήνων ευρωβουλευτών και τον κ. Αβραμόπουλο.

Τις επόμενες ημέρες η πρόταση αυτή θα δημοσιοποιηθεί με λεπτομέρειες, σε ότι αφορά στη στόχευσή της. Μπορώ να σας πω όμως ότι εμείς προτείνουμε ένα τομεακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεταναστευτικού στις τοπικές οικονομίες των  νησιών, που θα εκτείνεται έως το 2020, και θα αφορά συγκεκριμένες και επιλέξιμες δράσεις όπως:

- Δράσεις τουριστικής προβολής.

- Έργα και ενίσχυση των υποδομών τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά.

- Ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, ενίσχυση που μπορεί να αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τη μεταποίηση αλλά και τον πρωτογενή τομέα.

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το βάρος που έχουν σηκώσει τα νησιά, αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση: δηλαδή η στήριξη των τοπικών οικονομιών. Γιατί μέχρι τώρα αυτοί που πήραν απευθείας χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν οι ΜΚΟ. Καιρός να διοχετευθούν πόροι σε αυτούς που πραγματικά υπέστησαν τις συνέπειες.

Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης, η δημιουργία αυτού του προγράμματος και η δέσμευση των πόρων. Μιλάμε για νέους πόρους και όχι αυτούς που ήδη έχουν κατανεμηθεί στη χώρα μας στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου. H πρόταση του Δήμου Κω θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας.

Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι η πρόταση μας αυτή, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αποδοχή της λειτουργίας του hot spot και του νέου κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου.

Δεν μπήκαμε και δεν μπαίνουμε στη λογική αντιπαροχών. Σταθερή και μόνιμη επιδίωξή μας είναι να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hot spot.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και από το οποίο αναλογούν 25 εκατομμύρια ευρώ για όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Ο Δήμος Κω έχει ήδη ετοιμάσει πρόταση η οποία θα έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Μια τρίτη εξέλιξη από την επίσκεψη μας στις Βρυξέλλες είναι η κατάρρευση του μύθου για τη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας σε ότι αφορά στον εγκλωβισμό των παράνομων μεταναστών στα νησιά. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση και καλώ όσους συνεχίζουν να το υποστηρίζουν να μας το τεκμηριώσουν εγγράφως, να μας φέρουν κείμενο συμφωνίας που να το προβλέπει ρητά.

Ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Αθανασίου και έγκριτος νομικός, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους την περασμένη εβδομάδα, καταρρίπτοντας αυτό το μύθο, που διακινούν κάποιοι.

Ο ίδιος ο κ. Μουζάλας μιλώντας την Πέμπτη 9 Μαρτίου στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παραδέχθηκε ότι πουθενά στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν υπάρχει πρόβλεψη που να απαγορεύει τη μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μας είπε όμως ότι αυτό δήθεν προβλέπεται από τα κείμενα εφαρμογής, χωρίς όμως να τα δώσει στη δημοσιότητα. Άρα εδώ έχουμε να κάνουμε είτε με ανθρώπους που συνειδητά λένε ψέματα είτε με περιπτώσεις μυστικής διπλωματίας, ερήμην του ελληνικού λαού και του ελληνικού κοινοβουλίου. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που είτε αδιαφορούν είτε δεν θέλουν να κάνουν επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών στην Τουρκία.

Μόλις 900 έχουν επαναπροωθηθεί εδώ και ένα χρόνο από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

Προκαλώ μάλιστα, το Υπουργείο Εσωτερικών να μας δώσει τον ακριβή αριθμό όσων έχουν επαναπροωθηθεί από την Κω στην Τουρκία. Για να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της κοροϊδίας, της ανικανότητας αλλά και του προβλήματος. Από εδώ και πέρα, η όποια καθυστέρηση ή ολιγωρία στην επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στην Τουρκία δεν θα είναι απλά ασυγχώρητη, θα είναι ύποπτη.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κως έχει στοχοποιηθεί και αυτό κατέστη εμφανές με τη δημιουργία του κλειστού κέντρου αλλά και του hot spot. Ο στόχος κάποιων είναι να εκδικηθούν την τοπική κοινωνία που αντέδρασε και αντιδρά και το τελευταίο που τους νοιάζει είναι ο τουρισμός μας. Στο ερώτημα γιατί στην Κω; υπάρχει η καινοφανής αντίληψη που έχουν εκφράσει ο κ. Μουζάλας και κάποια άλλα βαποράκια που έχουν αναλάβει, εργολαβικά, τη δημιουργία αυτών των δομών στην Κω.

Είναι η άποψη που λέει ότι δεν διάλεξαν αυτοί την Κω για να δημιουργήσουν hot spot. Την διάλεξαν οι παράνομοι μετανάστες που έρχονται στην Κω. Ούτε που τους έχει περάσει από το μυαλό, όταν διατυπώνουν τέτοιες ανοησίες, ότι η επιλογή δεν είναι των παράνομων μεταναστών αλλά των διακινητών. Και για να πάω ακόμα παραπέρα, η επιλογή μπορεί να είναι του βαθέως κράτους Τουρκίας που έχει συμφέρον να δημιουργήσει κλίμα αποσταθεροποίησης σε ένα ελληνικό νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό. Πλέον υπάρχουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας σε όλη αυτή την ιστορία.

Θεωρώ όπως έχω πει ότι το κλίμα ενότητας, σε επίπεδο κοινωνίας, είναι δεδομένο. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τις θέσεις μας, απαιτεί να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hot spot. Ο Δήμος θα στηρίξει τους φορείς που θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Δεν θα αποδεχθεί και δεν θα νομιμοποιήσει ποτέ τη λειτουργία αυτών των δομών. Ο Δήμος δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα της αντιπαράθεσης με αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη μόνο και μόνο για να αντιπολιτευθούν τη δημοτική αρχή και προσωπικά το Γιώργο Κυρίτση, διακινώντας ακόμα και ψέματα και επιδιώκοντας ένταση και τεχνητή αντιπαράθεση.

Όλοι κρινόμαστε. Όλοι  θα κριθούμε από τους πολίτες. Οι θέσεις μας στο μεταναστευτικό δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ.  Όσο είμαι Δήμαρχος, θα είμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που μετατρέπουν την Κω σε αποθήκη ανθρώπων. Όσο είμαι Δήμαρχος, θα υπερασπίζομαι την τουριστική ταυτότητα της Κω. Η δική μας προτεραιότητα είναι η ανάδειξη και η προστασία αυτής της ταυτότητας. Πάνω από όλα , ο τουρισμός μας. Αυτό να το καταλάβουν όλοι. Αυτοί που έφεραν τα ΜΑΤ στην Κω, αυτοί που έστησαν το κόλπο με το κλειστό κέντρο, θέλουν επεισόδια. Επιδιώκουν ένταση, θέλουν να πέσουμε στην παγίδα τους.

Κάλεσα και καλώ όλους τους πολίτες της Κω σε μια ηχηρή και ειρηνική αντίδραση. Γιατί πάνω από όλα είναι ο τουρισμός μας.

Η Κως δεν ανέκαμψε απλώς, καταγράφεται παντού μια εικόνα ολικής επαναφοράς.

Στη Γερμανική τουριστική αγορά η Κως αποτελεί την πρώτη επιλογή, στην Αυστρία οι κρατήσεις για την Κω έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι. Αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τις πτήσεις τους για την Κω, και εδώ θα υπάρξει μια σημαντική πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής τις επόμενες ημέρες.

Δεν θα περιοριστούμε να δώσουμε αναλυτικά και επίσημα στοιχεία για την αύξηση των πτήσεων low cost εταιρειών αλλά και άλλων αεροπορικών εταιρειών προς την Κω, αλλά θα οργανώσουμε επισκέψεις εκπροσώπων των αεροπορικών εταιρειών στο νησί μας για να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία σε βάθος χρόνου. Η αύξηση του αριθμού των πτήσεων συνδέεται με τη ζήτηση και την ανταγωνιστικότητα ενός τουριστικού προορισμού, αυτό είναι νόμος της αγοράς. Και η Κως είναι στο πεδίο της υψηλής ζήτησης.

Αυτή τη στιγμή η τάση δείχνει ότι θα υπερβούμε τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών. Δεν βάζουμε οροφή, ούτε όρια, θέλουμε το 2017 να επιβεβαιώσει την απογείωση της Κω σε ότι αφορά στον αριθμό των αφίξεων.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι πλέον οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Νέου Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής θα τρέξουν πιο γρήγορα. Ο Νέος Οργανισμός, δεν θα έχει μόνο στόχο τις δράσεις προβολής και προώθησης του τουρισμού μας, μέσα από ένα συμμετοχικό και συλλογικό σχήμα. Θα είναι και ένα εργαλείο χάραξης πολιτικής, μέσα από τη δημιουργία μιας στατιστικής και πληροφοριακής υποδομής για τον αριθμό, το προφίλ και τις συνήθειες των επισκεπτών, τη μέση δαπάνη του τουρίστα που επισκέπτεται το νησί μας αλλά και άλλα χρηστικά στοιχεία και δεδομένα.

Η δημιουργία αυτής της υποδομής, στα πλαίσια του νέου οργανισμού θα γίνει σε συνεργασία με πανεπιστημιακό τμήμα, με τους φορείς του τουρισμού και τους ξενοδόχους.

Θα ήθελα επίσης να ανακοινώσω ότι για τη βέλτιστη λειτουργία και απόδοση της δημοτικής αρχής, δημιουργούνται δύο θεματικοί τομείς με συγκεκριμένο πεδίο ευθύνης, που θα συντονίζουν, θα συνεδριάζουν και θα προγραμματίζουν και θα αξιολογούν δράσεις και έργα.

Είναι ο Τομέας Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στον οποίο θα μετέχουν οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Ανάπτυξης, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης o Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ο Πρόεδρος της Μαρίνας, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΜ. Συντονιστής και επικεφαλής του συγκεκριμένου τομέα αναλαμβάνει ο πρ. του Δ.Σ. κ. Αντ. Κρητικός.

Ο δεύτερος τομέας είναι ο Τομέας Ποιότητας Ζωής και Κοινωνίας των Πολιτών, στον οποίο θα μετέχουν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων και Χωροταξικού Σχεδιασμού και Καθημερινότητας και Ποιότητας Ζωής και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ, η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, η Πρόεδρος του ΔΗΡΑΣ. Συντονιστής και επικεφαλής του συγκεκριμένου τομέα αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Κρητικός.

 

Zogas_dimitris