Πολιτική Παρ 21 Απρ 2017

Ανώτερος παράγων του υπ. Εσωτερικών επισημαίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης θα κατατεθεί τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και θα ακολουθήσει διάλογος. Ας δούμε τι προδιαγράφεται.

 

Α. Από ότι διαβάζουμε και αυτή η  αναθεώρηση αφήνει απ έξω το σοβαρό πολιτικό, οικονομικό και υπαρξιακό πια πρόβλημα της αυτοδιοίκησης στην χώρα μας, που είναι ο έλεγχος της τοπικής εξουσίας από την κεντρική-κυβερνητική εξουσία! Ο σφικτός έλεγχος επιτυγχάνεται ιστορικά, μέσω του θεσμοθετημένου κρατικού συγκεντρωτισμού. Μετά το 2010 μέσω των μνημονιακών δεσμεύσεων ο έλεγχος έγινε ασφυκτικός! Ο κομματισμός και ο παραγοντισμός είναι προϊόντα και μηχανισμοί έλεγχου της τοπικής κοινωνίας! Χθεσινοί και σημερινοί κυβερνώντες παρακάμπτουν την ουσία του προβλήματος ελέγχου και περιστολής της τοπικής εξουσίας και επικεντρώνονται κάθε φορά στο εκλογικό σύστημα! Για αποπροσανατολισμό λένε και μερικά ωραία ή αυτονόητα πράγματα! Ζήσαμε τις κυβερνητικές αλλαγές Καποδίστρια, Καλλικράτη που εστίαζαν μόνο στο μέγεθος της εδαφικής έκτασης των ΟΤΑ και στο εκλογικό σύστημα! Μάλιστα το 2010 μέχρι τελευταίας στιγμής μιλούσαν για εκλογή δημάρχων-περιφερειαρχών και συμβουλών με λίστες και όχι με ψηφοδέλτια. Ίδια πρακτική και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εκμεταλλεύεται το πάγιο αίτημα της ριζικής δημοκρατικής ανασυγκρότησης των συστημάτων διαχείρισης εξουσίας, που μέρος του είναι η απλή αναλογική, αδιαφορώντας για το κυρίαρχο.

 

Β.  Αναφέρει ο κυβερνητικός παράγοντας: “Μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές (θα ισχύσουν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση), το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας των διατάξεων για την απλή αναλογική και στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας’’, ‘’Oι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής’’, ‘’Τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται δύο πρόσωπα και όχι οι παρατάξεις τους’’, ‘’η εφαρμογή της απλής αναλογικής ευνοεί την προοπτική των συμμαχιών είτε πριν είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις’’, ‘’Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εισαγάγει μια εποχή συναίνεσης και σε θέματα Αυτοδιοίκησης’’, ‘’η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης εστιάζεται στην προοπτική να αναπτυχθούν εγκαίρως αυτοδιοικητικές συμμαχίες, ικανές να εξασφαλίσουν προοδευτικό πρόσημο στους δήμους και τις περιφέρειες’’.

Γ.  Τους πραγματικούς στόχους υιοθέτησης των δρομολογούμενων κυβερνητικών  επεμβάσεων στην αυτοδιοίκηση επιβεβαίωσε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, Νοέμβριος 2016, ο κ. Τσίπρας λέγοντας: ‘’με την απλή αναλογική  στην Αυτοδιοίκησης θα σπάσουν συστήματα και κατεστημένα» και ότι ‘’στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 δεν επιχειρήσαμε τα απαιτούμενα ανοίγματα που θα εξασφάλιζαν μία πιο δυναμική παρουσία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Τότε οι λάθος επιλογές ήταν καταστροφικές’’ και τώρα ’’οφείλουμε να δουλέψουμε με σχέδιο για τις δημοτικές εκλογές του 2019’’! Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως καταλαβαίνουμε, είναι σε εξέλιξη και αυτό που ενδιαφέρει είναι πως σαν κόμμα θα κατακτήσει περισσότερους θώκους μέσω ‘’απαιτούμενων ανοιγμάτων’’ και την σημαία των ‘’προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων’’.

 

Δ. Είναι δεδομένη την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας για απλή αναλογική σε δήμους-περιφέρειες. Το ΚΚΕ διαχρονικά τάσσεται υπέρ. Η Ένωση Κεντρώων τάχθηκε υπέρ, ενώ ερωτηματικό είναι το ΠΑΣΟΚ που πέρυσι δεν ψήφισε την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

 

Ε. Στις τοπικές κοινωνίες υπαρχει απουσία σχεδίων, οραμάτων, απαιτήσεων και κινήσεων για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Στην απουσία πολιτικών τοπικής αλλαγής στηρίζονται και οι τωρινοί άνωθεν κομματικοί κυβερνητικοί  σχεδιασμοί αναθεώρηση του πλαισίου της Αυτοδιοίκησης. Ο υπό συζήτηση ο εκλογικός νόμος θα καθορίσει τις πολιτικές διεργασίες στις τοπικές εκλογές του 2019 και αυτό δεν είναι πρόοδος και δημοκρατία, όπως μας λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες!    

Ν. Μυλωνάς  (δημοτικός σύμβουλος)

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ