ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 1 Νοε 2019

Επανέρχεται η «διαφοροποιημένη» περσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (άλλα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, άλλα γράφηκαν στο «Διαύγεια») περί επικαιροποίησης της μελέτης του κολυμβητηρίου από κοινού με το Τ.Ε.Ε.

Σχετική επιστολή Ι. Ρούφα προς Γ. Χρυσουλάκη

Κάθετα αντίθετη η Μόνιμη Επιτροπή Κω του ΤΕΕ – Ετοιμάζει (αφιλοκερδώς) μελέτη για ήπια αξιοποίηση της περιοχής

 

 

Αφορμή για το ακόλουθο ρεπορτάζ του «Σ», έδωσε επιστολή της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όραμα και Δράση» Ιωάννας Ρούφα προς τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Κω του ΤΕΕ Γιώργο Χρυσουλάκη, με την οποία του ζητά να την ενημερώσει σχετικά με την πορεία επικαιροποίησης της μελέτης για το Κολυμβητήριο, τη μελέτη του οποίου, όπως αναφέρει, είχε αναλάβει το ΤΕΕ μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!!!

Με δεδομένο ότι, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, δεν είχε προκύψει τέτοιο ζήτημα, ανατρέξαμε στο αρχείο της εφημερίδας για την ανεύρεση του σχετικού με το δημοτικό συμβούλιο ρεπορτάζ, ενώ παράλληλα, αναζητήσαμε πληροφορίες…

Η υπόθεση, όπως διαπιστώνεται, είναι ολίγον (!!) μπερδεμένη και καλό είναι να δοθούν οι δέουσες εξηγήσεις.

Παραθέτουμε:

Α) Την επιστολή της Ι. Ρούφα προς τον Γ. Χρυσουλάκη

Β) Το ρεπορτάζ του «Σ» από το δημοτικό συμβούλιο του Σεπτέμβρη του 2018

Γ) Τις πληροφορίες του «Σ» σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης

Α) Ι. Ρούφα προς Γ. Χρυσουλάκη

Παροχή ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση της έκτασης του «Ναυτικού Ομίλου Κω»

 

Αγαπητέ κύριε Χρυσουλάκη,

Εκτιμώντας την πολύτιμη -από κάθε άποψη- συμβολή σας στο ζήτημα της παραχώρησης  τμήματος ακινήτου της Κ.Μ. 2708 γαιών Κω εξοχής επιφανείας 70.000 τ.μ., με Α.Β.Κ. 963 δημοσίου ακινήτου, αρμοδιότητας της ΕΤΑΔ Α.Ε., στο Δήμο Κω σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με το παρακάτω:

Σε ποια φάση βρίσκεται η επικαιροποίηση της μελέτης του κολυμβητηρίου, την οποία ανέλαβε το ΤΕΕ σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 475/25.09.2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Κω.

 

Με εκτίμηση,

Ιωάννα Ρούφα

Επικεφαλής της Δ.Π. «ΟΡΑΜΑ & ΔΡΑΣΗ».

 

 

Β) Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (25/9/2018)

Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του «Σ» (αριθμ. φύλλου 926, 27/9/2018), σχετικά με τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Κω για το θέμα της «διεκδίκησης από τον Δήμο Κω τμήματος εμβαδού 70.000 τ.μ. του με Α.Β.Κ. 963 δημοσίου ακινήτου, αρμοδιότητας Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου (Κ.Μ.: 2708 γαιών Κω Εξοχής)»:

Δημοτικό συμβούλιο Κω για 70 στρέμματα στη Νέα Αλικαρνασσό

Η απόλυτη διαφωνία. 4 παρατάξεις - 4 προτάσεις

Μαραθώνια η συζήτηση για τη «λήψη απόφασης για τη διεκδίκηση από τον Δήμο Κω τμήματος εμβαδού 70.000 τ.μ. του με Α.Β.Κ. 963 δημοσίου ακινήτου, αρμοδιότητας Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου (Κ.Μ.: 2708 γαιών Κω Εξοχής)» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω την Τρίτη (25/9/2018). Παρά ταύτα, η απόφαση όχι μόνο δεν ήταν ομόφωνη, αλλά κάθε παράταξη ψήφισε τη δική της!!!

Να σημειώσουμε πως, στη συζήτηση, η οποία ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση λόγω μη απαρτίας (!!!),  συμμετείχε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Κω του ΤΕΕ Γιώργος Χρυσουλάκης, καθώς και ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Γιάννης Χρυσούλας. 

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης, έκανε λόγο για «σκόνη και θόρυβο» που δημιουργούν κάποιοι, οι οποίοι είτε έχουν κοντή μνήμη, είτε επιλεκτική, είτε δεν ασχολούνται ουσιαστικά. «Όλη η σκόνη και όλος ο θόρυβος, εάν υπήρχε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση στους πολίτες, πραγματικά κάποιοι δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται πουθενά από τους κατά καιρούς υπηρετήσαντες στο δήμο» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως δεν θα έπρεπε καν να εμφανιστούν στη συνέλευση του ΤΕΕ και να εγκαλούν τη δημοτική αρχή.

Στη συνέχεια προχώρησε στο «ιστορικό» της υπόθεσης, λέγοντας πως, επί θητείας του έγιναν προσπάθειες υλοποίησης των όρων της παραχώρησης της έκτασης «έγινε αγώνας δρόμου για το κολυμβητήριο, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και προχωρήσαμε με αυτεπιστασία» είπε, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν λόγω των αντιδράσεων. «Έγινε το έλα να δεις» τόνισε «και το έργο σταμάτησε». 

Θέλοντας να καταδείξει πως, ο αγώνας για τη διεκδίκηση είναι τρόπον τινά άνισος, εξέφρασε την άποψη πως, «ζούμε σε μια χώρα με μειωμένη εθνική κυριαρχία… τα πράγματα έχουν ξεφύγει» για να συμπληρώσει πως, «εάν είχε γίνει τουλάχιστον το κολυμβητήριο, ένα κομμάτι της έκτασης θα το είχαμε γλυτώσει». «Αυτοί οι οποίοι το  εμπόδισαν, οφείλουν να ζητήσουν δημόσια συγνώμη από τους πολίτες της Κω, που δεν το βλέπω» είπε.

Εν κατακλείδι, ο δήμαρχος αναφέρθηκε μετ’ επιτάσεως στο παρελθόν, εκτιμώντας πως, η παράταξή του έκανε το καλύτερο, αλλά για το αποτέλεσμα ευθύνονται οι προηγούμενοι και κάποιοι πολίτες… 

«Είναι δεδομένο ότι, τα πράγματα σε πάρα πολλά ζητήματα έχουν ξεφύγει από τα χέρια όχι μόνο του δήμου αλλά και της κυβέρνησης, στη διαχείριση» είπε, αναφέροντας πως, ο δήμος έχει ζητήσει επτά ακίνητα, για τα οποία κανείς δεν έχει απαντήσει, εκτός του το Λινοπότι, το οποίο «παίζεται». 

Πρότασή του είναι: Η από κοινού επικαιροποίηση της μελέτης από το δήμο και το ΤΕΕ και κατάθεση πρότασης για μακροχρόνια παραχώρηση. Εάν δεχτεί την πρόταση το ΤΕΕ, θα γίνει μεταξύ τους προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να προχωρήσει το αίτημα της διεκδίκησης της παραχώρησης.

Εκτιμά δε πως, με βάση το παραχωρητήριο, η οποιαδήποτε παραχώρηση δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει χωρίς τίμημα. Απευθυνόμενος στον κ. Παυλίδη, είπε το εξής: «Όλοι εσείς οι πολιτικοί που διοικήσατε τη χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια και μας καταχρεώσατε, έχει φέρει τη χώρα η κατάσταση αυτή που δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στις πλάτες της σημερινής κυβέρνησης να σηκώσει το φορτίο και να αποπληρώνει τα χρέη και πρέπει να έχει έσοδα», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Παυλίδη. «Ο όρος ετέθη προς της εμφανίσεως της χρεοκοπίας. Επί ημερών σου χάθηκε η περιουσία» απάντησε.  

Αυτό που είναι ενδιαφέρον και οφείλουμε να αναφέρουμε, είναι ότι, η πρόταση για τα έργα που θα γίνονταν στην εν λόγω περιοχή, ήταν του δήμου Κω και όχι της τότε Κτηματικής Υπηρεσίας. Δηλαδή, ο δήμος ήθελε κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων αρχικά, «δεν μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο» είπε ο δήμαρχος, το οποίο μείωσε στη συνέχεια σχεδόν στο μισό και μάλιστα ανοιχτού τύπου. 

Από την πλευρά της η Ιωάννα Ρούφα, αφού καυτηρίασε το γεγονός πως, δεν υπάρχει απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου Κω, εξέφρασε την άποψη πως, «ο δήμαρχος ήθελε να περάσει το θέμα ως τετελεσμένο και για το λόγο αυτό από τις 24/5/2018 που είχε την άρση του παραχωρητηρίου δεν έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν ήθελε να ανοίξει το θέμα γιατί άλλα πράγματα είχε στο μυαλό του. Η πρωτοβουλία του ΤΕΕ τον ανάγκασε». 

Προχωρώντας παραπέρα, είπε πως, η στρατηγική είναι να πείσουμε πως υπάρχει ένα διαρκές ενδιαφέρον από όλους για αυτή την έκταση. «Τεράστιο επιχείρημα διεκδίκησης είναι η μελέτη του 1998, πάνω στην οποία στηρίχθηκε το αίτημα για την παραχώρηση, όπως επίσης το αίτημα του 2/8/2001 και το αίτημα του 2/6/2002» τόνισε, συμπληρώνοντας πως, τεράστιο επιχείρημα είναι η λειτουργία του ναυτικού Ομίλου που αποτελεί μέρος της υλοποίησης των προβλεπόμενων δράσεων.

Θεωρεί ύποπτη την καθυστέρηση ενημέρωσης του Σώματος, ζητώντας το έγγραφο της άρσης της παραχώρησης. «Θεωρούμε ενεργή και αρκούντως ισχυρή την παραχώρηση από τη στιγμή που δεν αποφάνθηκε με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο. Διεκδικούμε την κυριότητα» είπε, υποστηρίζοντας πως, το ίδιο το παραχωρητήριο «μας δίνει σημαντικά νομικά επιχειρήματα», επισημαίνοντας πως, δεν υπάρχει εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου.

Πρότασή της: «Θεωρούμε εν ισχύ το παραχωρητήριο του 2002, διεκδικούμε την παραχώρηση κατά κυριότητα. Να απευθυνθούμε με αίτημά μας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και να κατοχυρώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής, να αξιώσουμε τη δέσμευση των 5 βουλευτών του νομού μας σε κοινό τους αίτημα που θα υπερασπίζεται την απόφαση για παραχώρηση όπως αυτή έρχεται από το ΤΕΕ, να εμμείνουμε και να εκμαιεύσουμε, σε ένα ομόφωνο ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου». Καταλήγοντας, δήλωσε τα εξής: «Θεωρούμε δεδομένη την παραχώρηση κατά χρήση και αξιώνουμε την παραχώρηση κατά κυριότητα. Εάν δε, διαπιστωθούν ενέργειες που να αποκαλύπτουν ότι τούτη δω η δημοτική αρχή έχει συναλλαγή με την ΕΤΑΔ που της έχει δώσει το πράσινο φως να προχωρήσει σε ενέργειες ερήμην του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας, θα αποσύρουμε πάραυτα την εμπιστοσύνη μας από τη δημοτική αρχή. Θα ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα».

Απόλυτα κατατοπιστική (εκπληκτική θα λέγαμε) η τοποθέτηση του Αριστοτέλη Παυλίδη. Ο κ. Παυλίδης, αφού καυτηρίασε τη μη ύπαρξη εισήγησης από μέρους της δημοτικής αρχής, με την εμπειρία χρόνων από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε στην καρδιά του πολιτικού σκηνικού της χώρας (και όχι μόνο), εξέφρασε τη βεβαιότητα πως, ισχυρό επιχείρημα επαναδιεκδίκηση της έκτασης, αποτελεί ο νόμος 4389/2016, άρθρο 196, παρ. 4. «Ορίζεται ότι δύναται να απενταχθούν ακίνητα τα οποία αρχικώς ετέθησαν εις την διάθεση της ΕΤΑΔ, όταν αυτά τα ακίνητα εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παραχωρήσεις σε δήμους ή ιδιώτες (γήπεδο ΠΑΟΚ, Σκοπευτήριο Καισαριανής, κ.λ.π.) και απευθυνόμενος στο δήμαρχο είπε: «Σε σας, ούτε ένα ποτήρι νερό δεν δώσανε… Ζητήσατε πέντε κτίρια. Ούτε παράθυρο δεν σας έδωσαν. Δεν διερωτάστε γιατί αυτή η στάση; Ή η κυβέρνηση είναι κατά του δήμου της Κω και κατά του δημάρχου ή ο δήμαρχος και όσοι τα χειρίζονται, δεν είναι ικανοί να πείσουν την κυβέρνηση να κάνει ότι κάνει σε άλλους δήμους».

Στη συνέχεια, αφού τόνισε πως, «τα πάντα παλεύονται, αρκεί να υπάρχει πειθώ… Έχουμε και νομικό επιχείρημα και ηθική δύναμη» κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι  δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα. «Κύριε δήμαρχε, όσες κινήσεις κάνατε μόνος σας, απέτυχαν  παταγωδώς. Μου κάνει εντύπωση η στάση της κυβέρνησης απέναντί σας. Ούτε την αίθουσα του τελωνείου να μην μας δίνουν!!! Είναι πρωτοφανές αυτό» είπε, για να καταλήξει: «Να μην πάμε διασπασμένοι. Να βγει μια απόφαση. Αξιοποιήστε την ευκαιρία που σας δίδετε».

Και η απάντηση του δημάρχου: «Ο κ. Παυλίδης δεν έχει αντιληφθεί σε ποια χώρα ζούμε». 

«Δίνουμε λάθος μηνύματα στον κόσμο. Πρέπει να φύγει μια ομόφωνη απόφαση από εδώ μέσα» είπε ο Γιάννης Ζερβός, σημειώνοντας πως, «ο πυρήνας του θέματος που συζητάμε είναι ότι, χάσαμε 70 στρέμματα επειδή επί 17 έτη δεν έγινε τίποτα. Η αξίωση της κοινωνίας είναι καθολική και μας θέλει σ’ αυτό το ζήτημα ενωμένους, να κάνουμε δηλαδή αυτό που δεν κάναμε στο προσφυγικό». Συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε, «ο δήμαρχος, δεν ξέρω γιατί νοιώθει ένοχος και βάζει μπροστά την ιστορία… Το κολυμβητήριο ο νόμος το σταμάτησε (επιθεωρητής περιβάλλοντος και υπουργός περιβάλλοντος) και η οικοδομική άδεια ανακλήθηκε από την πολεοδομία του δήμου».

Πρότασή του είναι, να παραχωρηθεί η έκταση κατά χρήση, να κάνει τη μελέτη το ΤΕΕ για ήπια εκμετάλλευση της περιοχής, η οποία να προστατεύει και τον Ναυτικό Όμιλο, με βάση τους ισχύοντες όρους δόμησης. Παράλληλα, αντιπροσωπεία του δήμου ή ο δήμαρχος με εξουσιοδότηση του δημοτικού συμβουλίου, να συναντήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ, με παράλληλες πιέσεις από τους βουλευτές στο κοινοβούλιο. «Εν τέλει, το μπαλάκι να φύγει από εμάς και να πάει στους ασκούντες τη διοίκηση. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Όποιος έχει αντίθετη άποψη, να βγει και να το πει ξεκάθαρα. Το να φύγουμε με διαφορετικές προτάσεις αγγίζει τα όρια της παράνοιας» κατέληξε.

Τέλος, η Κική Μακρή χαρακτήρισε την εισήγηση του δημάρχου «γενικόλογη». «Η εισήγηση της δημοτικής αρχής, δια του δημάρχου, ήταν μια παρουσίαση καινούργιων εμποδίων για το να μην διεκδικήσουμε το ακίνητο, με ιστορική αναδρομή μόνο και μόνο για να πετάξουμε τις ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, ανεξάρτητα εάν και η νυν δημοτική αρχή είχε την ίδια πολιτική κατεύθυνση» είπε, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν κινήθηκαν έγκαιρα οι διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που σήμερα υποστηρίζει ότι έχει, δηλαδή να προστατεύει και να προασπίσει τη δημοτική περιουσία. 

Έθεσε θέμα εμπιστοσύνης προς τη δημοτική αρχή, το αν θέλει πραγματικά να διεκδικήσει αυτό το ακίνητο και τι θα το κάνει. Για του λόγου το αληθές, αναφέρθηκε στη ρήση του δημάρχου περί «μειωμένης εθνικής κυριαρχίας» υπενθυμίζοντας το ψήφισμα της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου για στήριξη της νυν κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για να υπογραφούν νέα μνημόνια, τα οποία περιείχαν τη δράση του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ, κ.λ.π. 

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί σε δήμους, όπως στο δήμο Πατρών και Καισαριανής.

Όσο για το κολυμβητήριο, αναρωτήθηκε, «γιατί δεν έγιναν οι υπόλοιπες δράσεις που προέβλεπε το παραχωρητήριο; Εάν η δύναμη του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που σταμάτησε τότε το έργο, γιατί δεν την αξιοποιούμε και σε αυτή την περίπτωση και απλά την επικαλούμαστε;» 

Η πάγια θέση της παράταξής της είναι «η γη του νησιού πρέπει να ορίζεται και να καθορίζεται από τις λαϊκές ανάγκες και με αυτό το κριτήριο να αξιοποιείται» είπε, ενώ έθεσε τον προβληματισμό, εάν τελικά πάρει την έκταση ο δήμος, δεν μπορεί να τη δώσει σε επενδυτή;

Κατέληξε λέγοντας: «Θα μας βρει δίπλα της η δημοτική αρχή στη διεκδίκηση άμεσα της έκτασης από την κυβέρνηση στη λογική, κάτω τα χέρια σας από τη δημοτική λαϊκή περιουσία. Από εκεί και ύστερα, την κινητοποίηση του κόσμου». 

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Γιώργος Χρυσουλάκης, αναλύοντας το ιστορικό της δράσης του ΤΕΕ, την οποία ήδη έχουμε παρουσιάσει. Ένα νέο στοιχείο που ανέφερε είναι ότι, αυτή η δράση προκάλεσε το ενδιαφέρον και τη στήριξη συμπατριωτών μας στο εξωτερικό, οι οποίοι ζητούν να ανοιχτεί ακόμα και λογαριασμός για τη στήριξη της δράσης, φέρνοντας ακόμα και το CNN στην Κω. 

Τόνισε πως, εάν πάει σε επενδυτές η περιοχή «απαξιώνονται οι περιουσίες των κατοίκων της Λάμπης. Απόψε έπρεπε να είναι όλοι εδώ. Δεν έχουν αντιληφθεί τι πάει να γίνει… Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σ’ αυτή τη διεκδίκηση».

Για τις από δω και πέρα κινήσεις της Μόνιμης Επιτροπής, είπε ότι, «κάνουμε και νομικές κινήσεις, έχουμε επιτελείο από νομικούς και μηχανικούς που δουλεύουν συνεχώς το θέμα, έχουμε πολλά όπλα. Εάν χρειαστεί, θα φτάσουμε και μέχρι το Συμβούλιο Επικρατείας, θα το μπλοκάρουμε από κάθε πλευρά. Θα ενημερώσουμε και τους βουλευτές. Είμαστε υπέρ των επενδύσεων, αλλά θέλουμε να γίνονται με κανόνες και με όρους βιωσιμότητας και σεβασμού στο περιβάλλον».

Καταλήγοντας, επειδή, όπως είπε, η αίτηση παραχώρησης της κυριότητας ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι να συνταχθεί η μελέτη, η Μόνιμη Επιτροπή θα προχωρήσει και σε αίτηση απένταξης «την οποία θα σας καλέσουμε όλους να την συνυπογράψετε. Έχουμε πολύ ισχυρά χαρτιά για να προχωρήσουμε στην απένταξη κι όποιος θέλει, οπίσω μας ελθείν». 

Τέλος, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ναυτικού Ομίλου Γιάννης Χρυσούλας, ο οποίος συμφωνεί να παραμείνει η έκταση στον κωακό λαό, «αλλά να δούμε και τι θέλουμε να κάνουμε σ’ αυτό» αναρωτώμενος εάν θέλουν να γίνει κάτι για το Ναυτικό Όμιλο, η δράση του οποίου στηρίζεται από γονείς και ιδιώτες. «Ο Όμιλος προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό τον ναυταθλητισμό στο νησί, χωρίς έσοδα» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, εκτιμά πως, είναι απαραίτητο ένα κολυμβητήριο, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των κατοίκων του νησιού και κυρίως των παιδιών. 

Εν κατακλείδι, η κάθε παράταξη ψήφισε την δική της πρόταση. Η πλειοψηφία την πρόταση του δημάρχου, η κα Ρούφα την πρόταση του ΤΕΕ, ο κ. Παυλίδης ζήτησε να γίνει αξιοποίηση της νομοθετικής πρότασής του, ο κ. Ζερβός την πρότασή του γιατί ενώ συμφωνεί με την πρόταση του δημάρχου, δεν ξεκαθαρίστηκε το τοπίο. 

Να σημειώσουμε πως η κα Μακρή αποχώρησε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος.

  

Γ) Η «λάθος» καταγραφή της απόφασης

Πριν προχωρήσουμε στις πληροφορίες του «Σ» σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, να αναφέρουμε ότι, σε συνέντευξή του στον «Σ» (αριθμ. φύλλου 973, 12/9/2019, ) ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Κω του ΤΕΕ Γιώργος Χρυσουλάκης, είχε πει τα εξής: «…η θέση του ΤΕΕ για τα 70 στρέμματα παραμένει αταλάντευτη. Να μην πωληθεί σε ιδιώτη. Υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ για ήπια αξιοποίηση. Θα ζητήσουμε από το νέο δήμαρχο να ενεργοποιηθεί η απόφαση αυτή, θα δρομολογηθεί μια συνάντηση του προέδρου του ΤΕΕ Δωδ/σου κ. Γιαννικουρή με το νέο δήμαρχο και θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε αυτή τη μελέτη ήπιας αξιοποίησης». 

Να τονίσουμε πως, η ήπια αξιοποίηση της εν λόγω περιοχής, σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπει την κατασκευή κολυμβητηρίου (ο κ. Χρυσουλάκης μας έχει ξεκαθαρίσει πως, το ΤΕΕ ουδέποτε θα συναινέσει στην κατασκευή κολυμβητηρίου στην εν λόγω περιοχή) , ούτε προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Σ» ότι, το δημοτικό συμβούλιο έλαβε αυτή την απόφαση. 

Όμως, γιατί η κα Ρούφα κάνει λόγο στην επιστολή της προς τον κ. Χρυσουλάκη για 

«επικαιροποίηση της μελέτης του κολυμβητηρίου»; Διότι, έτσι αναγράφεται η απόφαση στο «Διαύγεια».

Για του λόγου το αληθές:

Απόφαση Νο 475 

(Έχει καταχωρηθεί στο 19ο Πρακτικό της από 25-09-2018 τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κω)

Θέμα 1ο: “Λήψη απόφασης για τη διεκδίκηση από το Δήμο Κω τμήματος εμβαδού 70.000 τ.μ. του ΜΑ Α.Β.Κ. 963 Δημοσίου Ακινήτου, αρμοδιότητας Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου (κ.μ.: 2708 γαιών Κω εξοχής).” 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 

1. Να ζητήσει από κοινού με τους φορείς, την παραχώρηση τμήματος ακινήτου της Κ.Μ. 2708 γαιών Κω εξοχής επιφανείας 70.000 τ.μ., με Α.Β.Κ. 963 δημοσίου ακινήτου, αρμοδιότητας της ΕΤΑΔ Α.Ε., προκειμένου να αξιοποιηθεί από τον Δήμο Κω για την κατασκευή έργων ήπιας χρήσης. 

2. Να επικαιροποιηθεί η μελέτη του κολυμβητηρίου, από κοινού με το Τ.Ε.Ε., συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση. 

3. Να κατατεθεί πρόταση μακροχρόνιας δωρεάν παραχώρησης της χρήσης του εν λόγω ακινήτου και αν χρειαστεί ακόμα και έναντι αντιτίμου, που θα προκύπτει από τυχόν έσοδα του δήμου και: 

4. Να διεκδικηθεί ακόμη και η κυριότητα του εν λόγω ακινήτου από την ΕΤΑΔ Α.Ε., δωρεάν ή έναντι αντιτίμου, αν δεν δοθεί δωρεάν, που να μπορεί να συμβαδίζει με τις οικονομικές δυνάμεις του δήμου. 

Το «λεπτό» σημείο

Στην εν λόγω συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το θέμα ήταν η διεκδίκηση των 70 στρεμμάτων και όχι η αξιοποίησή τους. Βέβαια, κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις με το σκεπτικό της αξιοποίησης, όμως, δεν ήταν αυτό το θέμα. Παρά ταύτα, στο «Διαύγεια» βγήκε η ανωτέρω απόφαση.

Αυτολεξεί, ο δήμαρχος είχε πει τα εξής (αναγράφηκαν και στο πρακτικό): 

«Επί του θέματος αυτού, πρόταση της δημοτικής αρχής, που αυτή διαμορφώθηκε πριν τη συνέλευση του ΤΕΕ και της συζήτησης που είχα με τον Πρόεδρο της μόνιμης Επιτροπής, είναι: Από κοινού ο Δήμος Κω και οι φορείς να ζητούμε την παραχώρηση του εν λόγω ακινήτου, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την κατασκευή έργων ήπιας χρήσης. Από κοινού με ΤΕΕ επικαιροποίηση της μελέτης με σύναψη Π.Σ. Κατάθεση πρότασης για μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης του εν λόγω ακινήτου δωρεάν, αλλά και αν χρειαστεί ακόμη και έναντι αντιτίμου που θα προκύπτει από τα τυχόν έσοδα του δήμου και να διεκδικηθεί ακόμη και η κυριότητα του ακινήτου από την ΕΤΑΔ ΑΕ, που φαντάζομαι πως είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό, αλλά αν δεν δοθεί δωρεάν, έναντι αντιτίμου που όμως θα μπορεί να συμβαδίζει με τις οικονομικές δυνάμεις του δήμου». 

Όντως, δεν αναφέρεται πουθενά η πρόταση «Να επικαιροποιηθεί η μελέτη του κολυμβητηρίου, από κοινού με το Τ.Ε.Ε., συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση». 

 

Οι πληροφορίες

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Σ», η εν λόγω απόφαση είναι «λάθος» ή πιθανόν δεν «διατυπώθηκε» σωστά. Για τη «διόρθωσή» της θα πρέπει να γίνει μια συγκεκριμένη «πράξη», έτσι ώστε να αρθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος για «αξιοποίηση» της περιοχής με ογκώδη έργα που δεν συνάδουν ούτε με το περιβάλλον, ούτε με τα «θέλω» της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτά έχουν καταγραφεί έως και σήμερα. Αυτή όμως η «διορθωτική πράξη» (τροποποιητική απόφαση) δεν έχει γίνει έως και σήμερα, δηλαδή, ένα χρόνο μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η μελέτη του ΤΕΕ για ήπια αξιοποίηση της περιοχής καθυστέρησε όχι με δική του ευθύνη. Όπως πληροφορηθήκαμε, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών (δήμου και ΤΕΕ) προβλέπει αμοιβές συμμετεχόντων κ.λ.π., γεγονός που συνέβαλε στην καθυστέρηση. Όμως, επειδή ο δήμος δεν μπορεί να διεκδικήσει την περιοχή χωρίς να υπάρχει μελέτη, μέλη του ΤΕΕ προσφέρθηκαν να την συντάξουν αφιλοκερδώς, παρακάμπτοντας ταυτόχρονα και όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Όσο για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της, εκτιμάται ότι θα είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ήτοι, ο Απρίλιος.  

Η «ήπια αξιοποίηση», θα προβλέπει ξύλινες κατασκευές, όχι μόνιμες, όπως λ.χ. ράμπες για ΑΜΕΑ, αποδυτήριο, παγκάκια, μονοπατάκια, κιόσκια, χημικές τουαλέτες, κ.λ.π.  Να σημειώσουμε πως, οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου θα παραμείνουν ως έχουν

Αυτό που απομένει είναι συνάντηση – συνεννόηση της Μόνιμης Επιτροπής με τον δήμαρχο.

Παρά ταύτα, παραμένει το ερώτημα: Εάν ευοδωθούν οι ενέργειες του ΤΕΕ και παραχωρηθεί η έκταση στο δήμο, ο δήμος θα έχει τη «δυνατότητα» να την διαφοροποιήσει και να προχωρήσει σε κατασκευές αλλότριες; 

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι, η τότε δημοτική παράταξη «Όραμα, κίνημα πολιτών», μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε εκδώσει δελτίο τύπου (αριθμ. φύλλου 928, 11/10/2018), χαρακτηρίζοντας «γελοία» την απόφαση.  «Δεν υπάρχει πιο γελοία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου από αυτή που έγραψε ο Κυρίτσης για τα 70 στρέμματα του ΝΟΚ» σημείωνε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Στο νομικό κομμάτι δεν υπάρχει μέλος του δημοτικού συμβουλίου που να μην έχει λόγο να προσφύγει κατά της νομιμότητας της απόφασης που επισυνάπτουμε για τα δικά σας συμπεράσματα. Κυρίαρχα αυτοί που πρέπει να προσφύγουν είναι οι κύριοι και οι κυρίες της δημοτικής αρχής καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κος Καλούδης. Άλλα τους έβαλε ο κύριος Κυρίτσης να ψηφίσουν και άλλα έγραψαν στην μνημειώδη απόφαση για την «παραχώρηση» των 70 στρεμμάτων του ΝΟΚ». 

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

Zogas_dimitris