ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 17 Ιαν 2020

Σε λάθος εφαρμογή ψεκασμών κατά του δάκου οφείλεται η ασθένεια του ελαιοκάρπου και η “αλλαγή” στην ποιότητα του ελαιολάδου

 

Τα στοιχεία που ήδη βρίσκονται στα χέρια του Αγροτικού Συλλόγου Κω, ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβείων του νησιού μας, από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, διαψεύδουν τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου ότι, «το λάδι που παράχθηκε φέτος στην Κω είναι εξαιρετικής ποιότητας» και ακόμα πως «είναι ανυπόστατες οι φήμες περί χαμηλής ποιότητας λαδιού». Μάλιστα, ο περιφερειάρχης επικαλούνταν τα επίσημα στοιχεία των αναλύσεων «που δεν αμφισβητούνται με κακόβουλες φήμες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε ότι, ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κω στις 20/12/2019, είχε ζητήσει τη δημοσιοποίηση «των επίσημων και αδιαμφισβήτητων στοιχείων που τηρούνται στις υπηρεσίες που παρακολουθούν την ελαιοπαραγωγή και από τα οποία προκύπτει το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα».

Σύμφωνα δε, με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, «προκύπτουν εξαιρετικά αποτελέσματα για την ποιότητα του λαδιού. Ιδιαίτερα, στην Κω η παραγωγή λαδιού κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο έφθασε στα 415.637 κιλά από τα οποία, τα 92.927 κιλά ή το 22,36% της παραγωγής είναι εξαιρετικά παρθένο, τα 316.162 κιλά ή το 76,07% της παραγωγής είναι παρθένο και μόλις τα 6.548 (1,58%) είναι βιομηχανικό. 

Δηλαδή, το 98,43% της παραγωγής ελαιολάδου στο νησί της Κω είναι εξαιρετικά παρθένο και παρθένο και αυτό ισχύει και για τα λοιπά νησιά της Δωδεκανήσου».

 

Τι λένε τα στοιχεία και ποια η πρόληψη  

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Σ», τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένη προσβολή από δάκο και από έναν μύκητα ο οποίος λέγεται «σαπιοβούλα» (συνδέεται άμεσα με το δάκο αφού ο μύκητας είναι παράσιτο πληγών και η προσβολή γίνεται μέσω των τσιμπημάτων του δάκου). 

Όταν η προσβολή γίνει σε ανώριμο καρπό, τότε ξεραίνεται και στεγνώνει ο καρπός πάνω στο δέντρο. Εάν η προσβολή γίνει σε αρκετά ώριμο καρπό, από τον Αύγουστο κι έπειτα (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο όπως συνέβη στην περίπτωση της Κω), τότε σαπίζει η ελιά πάνω στο δέντρο. Αυτό δηλαδή που έγινε στην περίπτωση της Κω. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χαλάει η ποιότητα του λαδιού.

Τα αίτια της εμφάνισης του μύκητα αποδίδονται στις καιρικές συνθήκες, δηλαδή, στην αυξημένη υγρασία λόγω των πολλών βροχοπτώσεων την περίοδο της Άνοιξης και των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα οποία δημιούργησαν ένα είδος «θερμοκηπίου» κάτω από τα δέντρα, το οποίο ευνοεί τις κατάλληλες συνθήκες για τα έντομα.

Αυτή η δυσμενής εξέλιξη θα μπορούσε να προληφθεί εάν είχαν γίνει προληπτικοί ψεκασμοί, όπως συνιστούν οι γεωπόνοι σε όλη την Ελλάδα. 

Οι προληπτικοί ψεκασμοί πρέπει να γίνονται όταν αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτοι πληθυσμοί του δάκου (τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου) για να προλάβουν την πρώτη γενιά των εντόμων, τότε είναι πολύ πιο εύκολη η καταπολέμησή του αργότερα. Εάν όμως, το πρώτο ράντισμα γίνει τον Σεπτέμβριο, τότε που έχουν εκκολαφθεί εκατομμύρια εντόμων, αυτό που καταφέρνουν είναι… μια τρύπα στο νερό!!!

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι, αρμόδια αρχή για το ψέκασμα και γενικότερα την παρατήρηση των ελαιόδεντρων και κατ’ επέκταση της δακοκτονίας, είναι η περιφέρεια.  

Να σημειώσουμε πως δεν ραντίζονται όλα τα ελαιόδεντρα. Γίνεται δολωματικός ψεκασμός. Να επαναλάβουμε πως, αυτός ο ψεκασμός αποδίδει όταν ο πληθυσμός των εντόμων είναι περιορισμένος, διαφορετικά, υπάρχει πρόβλημα… 

Με λίγα λόγια, η περιφέρεια οφείλει να λειτουργεί προληπτικά και όχι κατόπιν εορτής. Επίσης, να λαμβάνει υπόψη της τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες (διαφέρουν από νησί σε νησί) και να δρα αναλόγως. Όπως επίσης, να ραντίζει με τα κατάλληλα για κάθε εποχή «φάρμακα»…

Να σημειωθεί πως, στην Κω, επειδή πολλές ελιές είναι βρώσιμες, το ράντισμα τον Οκτώβριο είναι απαγορευτικό. Κι όμως, γίνεται!!! 

Εν κατακλείδι, τα φετινά αποτελέσματα δείχνουν ότι, η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας δεν έπραξε αυτό που όφειλε να πράξει. Πριν καν δημιουργηθεί «ντόρος», όφειλε να εξετάσει τα αίτια, να αναλογιστεί τι φταίει και ένας τόπος που ενώ παρήγαγε μέχρι πέρσι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, φέτος μόνο το 22% περίπου της παραγωγής ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και το υπόλοιπο στην κατηγορία παρθένο, έτσι ώστε να αλλάξει τα «δεδομένα» για την επόμενη χρονιά. Π.χ., να αλλάξει η τακτική της δακοκτονίας, κάτι που προσπαθεί ο χώρος της ντόπιας παραγωγής εδώ και χρόνια χωρίς, δυστυχώς, να εισακούεται.

Να σημειώσουμε δε, πως, ο κάθε παραγωγός πληρώνει για τη δακοκτονία… 

 

Η ποιότητα του λαδιού και οι επιπτώσεις

Όπως μας επισημάνθηκε από ελαιοπαραγωγούς, δεν είναι κακή η ποιότητα του λαδιού φέτος, εξηγώντας πως, οι κατηγορίες του λαδιού είναι τρεις: εξαιρετικό παρθένο, παρθένο και βιομηχανικό. 

Μέχρι και πέρσι, το 99% του παραγόμενου ελαιολάδου στο νησί ήταν στην κατηγορία εξαιρετικά παρθένο. Ελάχιστα λάδια (μηδαμινές ποσότητες) ήταν των κατηγοριών παρθένα ή βιομηχανικά.   

Φέτος, περίπου το μισό λάδι (ίσως αι παραπάνω), ανήκει στην κατηγορία παρθένο, ενώ και τα ποσοστά του βιομηχανικού είναι αρκετά αυξημένα σε σχέση με πέρσι.

Δεν είναι κακό το παρθένο λάδι, μας τόνισαν, προσθέτοντας πως, τα περισσότερα λάδια που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ είναι σε χειρότερη κατηγορία. Όμως, τα ελαιοτριβεία της Κω τυποποιούν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό αγοράζουν οι επισκέπτες του νησιού, αυτό προμηθεύονται τα καλά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Με τα φετινά αποτελέσματα, δηλαδή, με την μεγάλη παραγωγή παρθένου, το λάδι δεν δύναται να διατεθεί προς πώληση. Αυτό σημαίνει πως, οι παραγωγοί και κατ’ επέκταση τα ελαιοτριβεία, σε μεγάλο ποσοστό, υπέστησαν οικονομική ζημιά. Θα αναγκαστούν να πουλήσουν πολύ φθηνότερα το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι μεν βρώσιμο, αλλά όχι εξαιρετικό. «Έχει συμβεί μια αλλαγή στην ποιότητα του ελαιολάδου» όπως μας τόνισαν.

 

Τι λέει ο Αγροτικός Σύλλογος Κω

«Ζητάμε σαν Σύλλογος συνάντηση είτε με τον περιφερειάρχη, είτε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη για τον πρωτογενή τομέα, για να τα κουβεντιάσουμε αυτά τα ζητήματα, γιατί τα στοιχεία που έχουν δεν είναι αληθή» δήλωσε στον «Σ» ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κω Βασίλης Σακελλαρίου, επισημαίνοντας πως, τα αποτελέσματα ελέγχου από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο* καταδεικνύουν σοβαρό πρόβλημα λόγω έλλειψης ψεκασμού του δάκου.  

«Ο δάκος δεν καταπολεμιέται σωστά, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μύκητες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και να σαπίζει το προϊόν» μας είπε ο κ. Σακελλαρίου, σημειώνοντας πως, με βάση το πόρισμα από το Μπενάκειο, ο Αγροτικός Σύλλογος ζητά ολοκληρωμένη δακοκτονία την πρέπουσα εποχή. Επίσης ζητά, με την παρουσία του υπευθύνου της περιφέρειας να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους παραγωγούς της Κω.
«Δεν μπορούμε να ταΐζουμε τον κόσμο με παρθένο λάδι και ειδικά τον τουρίστα ο οποίος θέλει έξτρα προϊόν» κατέληξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κω, επαναλαμβάνοντας πως, «χάθηκε σε μεγάλο βαθμό η φετινή ελαιοπαραγωγή, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας».  

* Στο επόμενο φύλλο του «Σ», θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου του ελαιολάδου από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

                                                                          

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

Zogas_dimitris