ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Πεμ 9 Απρ 2020

Σοκ προκαλεί η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στον «Σ», σχετικά με το λόγο που προκάλεσε τη διακοπή εργασιών στα λιμάνια της Κω (κεντρικό και εσωτερικό). «Όλα τα έργα αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει γιατί όλα τα χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι δεσμευμένα για τα 800ευρα. Περιμένουμε να περάσει η κρίση του ιού» δήλωσε ευθαρσώς ο υπουργός στον «Σ».

Όπως είναι γνωστό, πριν από περίπου 15 ημέρες (ίσως περισσότερο), οι εργασίες σταμάτησαν προκαλώντας την εύλογη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του «Σ», το «πάγωμα» της σύμβασης με τον εργολάβο οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων του υπ. Υποδομών (απλήρωτος από τον Φεβρουάριο ο εργολάβος του έργου). Το υπ. Υποδομών διαβίβασε αίτημα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ζητώντας χρήματα για να προχωρήσει το έργο. Η καθυστέρηση απάντησης του εν λόγω υπουργείου προς το Υποδομών, αποδίδεται στο ότι, το αίτημα προχωρά υπηρεσιακά και ακόμα βρίσκεται στις Οικονομικές του Υπηρεσίες. «Το θέμα της εκχώρησης χρημάτων από το υπ. Ανάπτυξης προς το υπ. Υποδομών για να συνεχιστεί η σύμβαση με τον εργολάβο, είναι διαδικαστικό, γραφειοκρατικό» μας είπαν στελέχη του υπουργείου, σημειώνοντας πως, έχουν «παγώσει» έργα κι άλλων περιοχών της χώρας.

Παρά ταύτα, ο «Σ» επικοινώνησε για μια ακόμα φορά με τον κ. Παντελή Ξηροφώτο, επιβλέποντα μηχανικό του έργου της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. «Ο ανάδοχος έχει κάνει δήλωση διακοπής των εργασιών γιατί δεν έχει πληρωθεί από τον Φεβρουάριο» μας είπε ο κ. Ξηροφώτος, ενημερώνοντας μας πως τα οφειλόμενα είναι περίπου 550.000 ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε πως οι εργασίες και στα δύο λιμάνια προχωρούσαν πάρα πολύ καλά, παρά τα προβλήματα στο Μανδράκι «τα οποία δεν περιμέναμε και δυσχέραιναν πάρα πολύ την πρόοδο» όπως είπε, δίνοντας ως παράδειγμα ότι, «συνάντησαν» μέχρι και ένα παλιό καρνάγιο!!! «Οριακά, τον Απρίλιο θα ήμασταν σχεδόν έτοιμοι εάν δεν τύχαιναν όλα αυτά. Θα είχε ολοκληρωθεί το 80% του έργου και το λιμάνι θα λειτουργούσε. Είχαμε ενημερώσει και τον δήμαρχο. Θα απέμενε ένα μικρό κομμάτι, το οποίο θα τελειώναμε σε περίπου ένα μήνα. Αυτός ήταν ο προγραμματισμός προ κορωνοϊού» συμπλήρωσε. Μας ενημέρωσε τέλος πως, ο εξοπλισμός δεν έχει απομακρυνθεί και αυτό σημαίνει πως, μόλις τακτοποιηθεί το οικονομικό, το έργο θα συνεχιστεί αμέσως, δίνοντας το βάρος στο Μανδράκι, οι εργασίες του οποίου έχουν φτάσει περίπου στο 70% και είναι έτοιμο να δεχθεί την ανωδομή (να κλείσει από πάνω) με υπολειπόμενες τις οικοδομικές εργασίες.  

 

Η «βόμβα» Γεωργιάδη  

Μετά τα παραπάνω, ο «Σ» επικοινώνησε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Λιτή και ξεκάθαρη η δήλωσή του: «Όλα τα έργα αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει γιατί όλα τα χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι δεσμευμένα για τα 800ευρα. Περιμένουμε να περάσει η κρίση του ιού». Στην επισήμανσή μας ότι, αυτό σημαίνει πως για έναν ή δύο μήνες τα έργα θα είναι παγωμένα, απάντησε λιτά «ναι».

 

Σημείωση:

Από την παρέμβαση του κ. Καματερού πληροφορηθήκαμε για την από 27/3/2020 επιστολή του δημάρχου Κω προς αρμοδίους. Απορία προκαλεί γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία.

 

 

Zogas_dimitris