ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Δευ 4 Μαϊ 2020

«Στο δημοτικό συμβούλιο γίνεται μάχη χαρακωμάτων, για αντίδραση όχι στο βωμό της υπηρεσίας του δημότη, αλλά αντίδραση για την αντίδραση, αντίδραση για την υπηρεσία του ατομικού συμφέροντος διότι θεωρούν κάποιοι ότι έχασαν καρέκλες τις οποίες πρέπει να ανακτήσουν πάση θυσία»

«Είμαστε 8 μήνες στο δήμο και ακόμα ερευνούμε πράγματα και καταστάσεις οι οποίες είναι εκτός λογικής»

 

 

Άκρως επικριτικός και καταγγελτικός ο λόγος του  αντιδημάρχου Κω Παναγιώτη Αβρίθη για τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης δημοτικής. Κάνει λόγο για «καταστροφή του δήμου» την 5ετία της δημοτικής αρχής του Γ. Κυρίτση, μας μιλά για το επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου, για την «εικόνα» της δημοτικής αρχής και εάν είναι ικανοποιημένος ή όχι, για τις επαφές του με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους επαγγελματικών τάξεων, για τα μέτρα που έλαβε η δημοτική αρχή λόγω κορωνοϊού, για ζητήματα τεράστια όπως λ.χ. πρωτογενής τομέας, ΔΗΡΑΣΚ, ΔΕΥΑΚ, ορεινός όγκος και Ζια, Οινοποιείο, τα περιβόητα 70 στρέμματα, Αλυκή κ.λ.π. και καταλήγει με το στόχο της δημοτικής αρχής για τη φετινή και ιδιαιτέρως δύσκολη χρονιά.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  

Ερ: Κύριε Αβρίθη, κλείνουν οκτώ μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας και τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Ποια η άποψή σας για τη λειτουργία του;

Π.Α.: Βεβαίως δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος. Δεν υπάρχει απλά μια στείρα αντιπολίτευση. Πρόκειται για μάχη χαρακωμάτων, για αντίδραση όχι στο βωμό της υπηρεσίας του δημότη, αλλά αντίδραση για την αντίδραση, αντίδραση για την υπηρεσία του ατομικού συμφέροντος διότι θεωρούν κάποιοι ότι έχασαν καρέκλες τις οποίες πρέπει να ανακτήσουν πάση θυσία. Οι καρέκλες είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε πολίτη εκλέγεται απ’ το λαό. Προσωπικά, δεν έχω κανέναν έρωτα με τέτοιες καρέκλες. Η αναγκαιότητα της κατάστασης, τουλάχιστον εμένα, με οδήγησε να κατεβώ στο δημοτικό στίβο.  Αυτό όμως που βλέπω, λυπάμαι για τον Κώο πολίτη και για το νησί της Κω.

Όσο για την 8μηνη παρουσία της δημοτική αρχής, η λειτουργία είναι πολύ δύσκολη διότι, η κατάσταση η οποία παραδόθηκε δεν περιγράφεται. Ό,τι επαίρετο η προηγούμενη δημοτική αρχή ως επίτευγμα, το έχει κατορθώσει πράγματι. Είναι και μοναδικό επίτευγμα της αποσάθρωσης σ’ αυτά που έλεγε.

Ερ: Δηλαδή;

Π.Α.: Δηλαδή, αυτό που λέμε «βάλαμε νοικοκυριό», όχι νοικοκυριό δεν βάλανε, κατέστρεψαν το δήμο. Από πού να πιάσουμε; Από αυτό που έλεγαν πριν από λίγο καιρό για το νερό στο τρίγωνο; Να δούμε τι έχουν κάνει πέντε χρόνια; Είναι ντροπή τους. Να πιάσουμε από αυτό που λένε ότι, παρέδωσαν μια ΔΕΥΑΚ με ταμείο 6 εκ. ευρώ όταν δεν έχουν κάνει ούτε ένα έργο; Έχουν περισσό θράσος. Λένε ότι κάνανε το  έργο στις «Μαύρικες» με ένα εκατομμύριο και το έργο αυτό δημοπρατήθηκε με 163.000 ευρώ για να μεταφέρουν το νερό στην Αντιμάχεια. Αυτό είναι το μεγάλο έργο; Τα έργα των 100.000 ευρώ τα έχει κάνει η παρούσα δημοτική αρχή. Ο κ. Ζαχαρός (πρόεδρος ΔΕΥΑΚ) τα έχει κάνει ήδη ως έργα, ανεξαρτήτως του ότι δεν έχουν αναδειχθεί. Θα αναδειχθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Εάν δείτε το τι δαπάνες έχουν κάνει από ίδιους πόρους για να λύσουν το πρόβλημα της ύδρευσης στο τρίγωνο, θα γελάτε. Και κάτι ακόμα. Πώς γίνεται να παραλαμβάνουν χρέη προς την ΔΕΥΑΚ ύψους περίπου 5,2 εκ. ευρώ και σήμερα να έχουν φράσει τα 9,5 εκ. ευρώ; Ας μας απαντήσουν.

Να πάρουμε τον ΔΗΡΑΣΚ; Όταν κατάγγελλα και κατάγγελλε και ο κ. Τσατσαρώνης με μηνυτήρια αναφορά, ότι γίνεται μαύρη διαχείριση, ότι βγήκανε τα λεφτά από το ταμείο του δήμου κατά τρόπο περίεργο, αποκαλύπτονται τώρα. Ήταν τεχνίτες στο πώς να χειρίζονται ορισμένες διαδικασίες προκειμένου να έχουν τη νομοτυπική κάλυψη, αλλά τα αποκαλύψαμε. Εξού και ο κ. Κυρίτσης είπε ότι, μετά από 18 μήνες θα μιλήσει. Προφανώς ευελπιστώντας ότι, η παρούσα δημοτική αρχή δεν θα ανακαλύψει τα δρώμενά τους της 5ετίας.

Σημειώνω ότι, η παρελθούσα δημοτική αρχή είχε το μοναδικό μεταπολεμικό  πλεονέκτημα να είναι δημοτική αρχή μιας 5ετίας και δεν έχει κάνει τίποτα. Το λέω μετά λόγου γνώσεως.

Ερ: Πήγατε πολύ βαθιά κατ’ ευθείαν… Για παράδειγμα, ο ΔΗΡΑΣΚ ήταν ένα από τα θέματα που θα σας έθετα…

Π.Α.: Για τον ΔΗΡΑΣΚ σας λέω ευθέως. Έχουνε κάψει κόσμο.

Ερ: Τι εννοείτε;

Π.Α.: Τι εννοώ; Θα σας πω αμέσως. Είχανε κάνει κατάσχεση οι εργαζόμενοι στους λογαριασμούς για τις οφειλές; Βεβαίως είχανε κάνει. Πώς έκαναν διαχείριση του ΔΗΡΑΣΚ; Ο δήμος τον χρηματοδότησε με 150.000 ευρώ και τα χρήματα αυτά δεν μπήκαν στον λογαριασμό του. Γινόταν εξωλογιστική διαχείριση, διαχείριση σκοτεινή... Δεν λέω ότι κλέψανε. Η διαχείριση ήταν εκτός του δημοτικού λογιστικού και αυτό για να μην πληρωθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι. Παράλληλα, προσέλαβαν άλλους ανθρώπους και τους πλήρωσαν με μαύρες κατάμαυρες διαδικασίες και καλούμεθα σήμερα να πληρώσουμε και τους πρώην εργαζόμενους… Τη διαφορά σε χιλιάδες ευρώ, ποιος θα την πληρώσει; Ο δημότης. Αυτή ήταν η δημοτική αρχή.

Να σας πω για το εργοτάξιο. Παρέδωσαν ένα απορριμματοφόρο της προκοπής; Άφησαν ακόμα και τις διαδικασίες για την προμήθεια καυσίμων επίτηδες για να μείνει ο δήμος και από καύσιμα και ευτυχώς και δεν έμεινε. Και μιλάνε αυτοί οι άνθρωποι για δική μας ανικανότητα; Είμαστε 8 μήνες στο δήμο και ακόμα ερευνούμε πράγματα και καταστάσεις οι οποίες είναι εκτός λογικής.

Ερ: Γιατί πιστεύετε ότι λειτούργησε, όπως μας περιγράφετε, με αυτόν τον τρόπο η προηγούμενη δημοτική; Ήταν ανίκανη, ήταν κακή η διαχείρισή της, είχε άλλο στόχο;

Π.Α.: Δεν ξέρω εάν είχαν άλλο στόχο. Εάν πάρω ως δεδομένο, για παράδειγμα, ότι είχαν στόχο να ιδιωτικοποιήσουν την καθαριότητα, σας πληροφορώ ότι ούτε προς αυτή την κατεύθυνση έκαναν κάτι. Άχρηστοι. Λυπάμαι που το λέω.

Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε στην αγορά 6 ή 7 καινούργιων απορριμματοφόρων, ενώ προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καθαρίσουμε την πόλη. Έχουν αφήσει χωρίς προσωπικό τις υπηρεσίες. Ξεχάσατε ότι έκανε περιορισμό στις προσλήψεις η παρελθούσα δημοτική αρχή; Και το έκανε για ένα και μοναδικό σκοπό. Για να οδηγήσει τα πράγματα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης. Αναλάβανε να κάνουν την αποκομιδή της Φράπορτ με τιμές κάτω από αυτές που πρότεινε και η υπηρεσία.

Ερ: Κύριε Αβρίθη είστε χείμαρρος… Δεν σας προλαβαίνω. Ας τα πάρουμε ένα ένα κι ας έρθουμε στο σήμερα. Πιο είναι το δικό σας σχέδιο για τον ΔΗΡΑΣΚ;

Π.Α.: Το σχέδιό μας είναι να γίνει μια αναδιάρθρωση του ΔΗΡΑΣΚ, διότι, η παρελθούσα δημοτική αρχή δεν τον κατέστρεψε μόνο οικονομικά και υλικοτεχνικά, αλλά κατέστρεψε και ανθρώπινες ζωές υπό την εξής έννοια: οδήγησε πολλούς ανθρώπους μετά από 5 χρόνια, άλλοι να πεθάνουν, άλλοι να αρρωστήσουν, άλλοι να απογοητευτούν, άλλοι να μην μπορούν σήμερα να αποδώσουν αυτό το οποίο απέδιδαν τόσα χρόνια. Η σκέψη της παρούσας δημοτικής αρχής είναι να υπάρχει ένας ορθολογισμός των δαπανών της επιχείρησης, αφού εξοφληθούν όλες οι οφειλές προς τους εργαζόμενους, αφού κάνουμε αναδιάταξη του προσωπικού και δούμε πώς πρέπει να λειτουργήσει σε μια εκσυγχρονιστική βάση με συγκεκριμένη άποψη. Δηλαδή, συνεργασίες και με ιδιωτικούς φορείς.

Ερ: Κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα. Εσείς που στηρίζεστε ότι θα γίνουν αυτές οι συνεργασίες και θα πετύχει το εγχείρημα;

Π.Α.: Εννοούμε με πρόσωπα και με ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να προβάλλουν έργα και κοινωνικές δράσεις. Σε αυτές τις συνεργασίες εμείς ευελπιστούμε. Περισσότερα επί του θέματος, θα ακούσετε εντός ολίγων ημερών από τον δήμαρχο.

Ερ: Για όλα αυτά που καταγγέλλετε για κακή διαχείριση κ.λ.π., δεν θα έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας; Κι δεν εννοώ μόνο στην παρούσα φάση, αλλά και παλαιότερα…

Π.Α.: Σε κάποια, υποχρεωτικά θα παρέμβει. Αλλά και σε κάποια πράγματα, η έννοια της κακής διαχείρισης είναι με την έννοια της στόχευσης. Η στόχευση ήταν τόσο λάθος και η ανικανότητα στο να επιτύχουν, αυτό τουλάχιστον όπως αυτοί είχαν φανταστεί, ήταν τόσο εσφαλμένη που τελικά καταλήγει να είναι μια κακή διαχείριση.

Να σας πω για παράδειγμα για την ιδιωτικοποίηση. Ξέρετε όλοι τι πρεσβεύω πολιτικά, όμως, οφείλουμε να παραδεχόμαστε ορισμένα πράγματα. Στη Νορβηγία το σύστημα της ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων έχει αποτύχει πλήρως και το παραδέχονται όλες οι χώρες από Βορρά προς Νότο

Ερ: Αυτό δεν αφορά μόνο στο δήμο αλλά και σε κυβερνητικές επιλογές.

Π.Α.: Για τις κυβερνητικές επιλογές θα μου επιτρέψετε να πω το εξής: η έννοια της ιδιωτικοποίησης είναι σχετική σ’ αυτή τη φάση που βρίσκεται η οικονομία. Η έννοια του κοινωνικού κράτους που είχε θεσπίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποδομήθηκε, καταστράφηκε, λοιδορήθηκε από την ελληνική κοινωνία, από εμάς τους ίδιους, εμείς καταστρέψαμε αυτή τη χώρα. Τώρα είναι δύσκολο να την επαναφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερ: Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα «εικόνα» σας;

Π.Α.: Ευθέως σας απαντώ. Όχι βέβαια. Δεν είμαι ευχαριστημένος.

Ερ: Πού «πονάει»; Πού στερεί η δημοτική αρχή;

Π.Α.: Στερούμεθα στο εξής: Θεωρώντας ότι ο μηχανισμός αυτός μπορούσε να λειτουργήσει, αυτό δηλαδή που λέμε δημοτικό οικοδόμημα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν τα πλείστα όσα προβλήματα, οι πλείστες όσες αγκυλώσεις, οι οποίες δημιουργούν οξύτατα προβλήματα στον τρόπο της λειτουργία του. Προσωπικά, ποτέ στη ζωή μου δεν πέρασαν από το μυαλό μου πράγματα που θα μπορούσα να τα κάνω σε βάρος του συμπολίτη μου. Όμως, επειδή οι ανάγκες και οι δαγκάνες του δημοσίου με υποχρεώνουν να ακολουθήσω συγκεκριμένες διαδικασίες, έχω αρχίσει να τα αποδέχομαι προσπαθώντας όμως να ενεργοποιήσω εκείνον τον μηχανισμό των δημοτικών υπαλλήλων που θα μπορέσουμε όλοι μαζί να τρέξουμε τα πράγματα πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχει μια κόπωση στο όλο σύστημα, μια απογοήτευση και αυτό το σύστημα θα πρέπει να το σηκώσουμε, αλλά δεν είναι εύκολο.

Ερ: Η κόπωση και η απογοήτευση των πολιτών, σε γενικότερο επίπεδο, είναι ακόμα μεγαλύτερη… Άρα, οι ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση αφορούν στις κυβερνήσεις μας διαχρονικά. Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το κουρασμένο και απογοητευμένο σύστημα, ο δήμος μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες για την ανατροπή καταστάσεων με δικές του πολιτικές αποφάσεις;

Π.Α.: Πολιτικές αποφάσεις ήδη έχουμε πάρει. Επειδή η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αντιληφθεί αυτή τη δυστοκία, δημιούργησε το θεσμό των Αναπτυξιακών Εταιρειών προκειμένου να ξεφύγουν οι δήμοι από κάποιες αγκυλώσεις.

Ερ: Αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Ας αλλάξουμε κλίμα. Είχατε προ ημερών συνάντηση με τους Διευθυντές των μεγάλων σούπερ μάρκετ. Τι αποφασίσατε και τι θα ακολουθήσει;

Π.Α.: Υπήρξε μια θετική ανταπόκριση από τους εκπροσώπους των εν λόγω εταιρειών. Ήδη, ο κ. Μονάχας που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος στο κομμάτι της φυτικής παραγωγής, έχει συλλέξει όλες τις πληροφορίες. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση με τον Αγροτικό Σύλλογο, με τον οποίο πιστεύω ότι έχουμε μια καλή συνεργασία, για να μας δώσουν τις αντίστοιχες δικές τους πληροφορίες και στη συνέχεια θα συναντηθούμε πάλι με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για να τους φέρουμε σε επαφή ούτως ώστε να υπάρξει απορρόφηση της φυτικής παραγωγής, ειδικά της πρώιμης που θα είναι μεγάλη φέτος.

Ο δήμος θα προσπαθήσει να κάνει κάποιες καινοτόμες δράσεις. Είμαι επιφυλακτικός ακόμα. Ψάχνω να δω πώς θα τις χρηματοδοτήσουμε και πώς θα βοηθήσουμε τους παραγωγούς, όχι με την έννοια της ευθείας χρηματοδότησης, αλλά της συνδρομής στην αντιμετώπιση κάποιων βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ερ: Είναι τεράστιο το ζήτημα. Υπάρχουν αγρότες τόσο απελπισμένοι που σκέφτονται να αφήσουν μέρος των καλλιεργειών τους να ξεραθεί γιατί δεν έχουν πού να προωθήσουν την παραγωγή τους…

Π.Α.: Ξέρω πάρα πολύ καλά τι γίνεται. Ξέρω και ποιοι είναι οι άνθρωποι αυτοί. Θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα γιατί είναι πολύ μεγάλη η παραγωγή. Θα πρέπει τα μεγάλα σούπερ μάρκετ να αντιληφθούν ότι, ένα κομμάτι της κατανάλωσής τους θα πρέπει να γίνεται από τοπικά προϊόντα. Στόχος μας είναι η σχέση των παραγωγών (που έχουν τις σχετικές αδειοδοτήσεις) με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ να είναι διαχρονική και όχι μόνο για την παρούσα περίοδο.

Ερ: Σκέφτεστε να λάβετε και μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των ντόπιων παραγωγών;

Π.Α.: Άκουσα πολλά να λένε οι άλλες παρατάξεις, όπως για παράδειγμα, τα αρδευτικά τέλη, τα οποία όμως είναι ανταποδοτικά. Εάν να χαρίσουμε μετά δεν μπορούμε να κάνουμε το οτιδήποτε. Όταν παρέλαβα, ξέρετε τι βρήκα στη λίμνη του Πυλιού; Από τις 4 αντλίες για την τροφοδότηση του κάμπου, λειτουργούσε μόνο η μισή. Ευτυχώς, βρήκα αντλία καινούργια, βάλαμε και δεύτερη, επισκευάσαμε τις άλλες δύο και αυτή τη στιγμή πάμε καλά. Επί 18 μήνες η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν εισέπραξε τέλη από τους αγρότες εν όψει της προεκλογικής περιόδου. Τώρα βγήκανε τα τέλη, θα τα ρυθμίσουμε και θα δώσουμε μια λύση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος.

Ερ: Να συμπεράνω ότι το ίδιο θα γίνει και με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς οι οποίοι είναι κλειστοί;

Π.Α.: Επαναλαμβάνω. Μακάρι να μπορούσε να μην πληρώσει κανένας. Αλλά θα γίνει ό,τι προβλέπεται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος. Μη λέμε μεγάλες κουβέντες…

Ερ: Να έρθουμε σε ένα άλλο θέμα. Στην κοινωφελή εργασία. Θα παρατείνετε το πρόγραμμα;

Π.Α.: Δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μια παράταση και δεν τη δέχτηκε η απελθούσα δημοτική αρχή. Κάποιοι υπάλληλοι με συνεχόμενα 8μηνα έκαναν αίτηση ασφαλιστικών κι εμείς συνηγορήσαμε στο ότι, πράγματι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και παραμένουν στην εργασία τους με απόφαση δικαστηρίου. Είναι δεδομένο ότι εάν θα φύγουν δημιουργείται σοβαρότατο, οξύτατο πρόβλημα στην υπηρεσία.

Ερ: Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Π.Α.: Κάναμε προκήρυξη για τετράμηνες προσλήψεις και ακολουθούν οι οκτάμηνες.

Ερ: Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο με είχε εκπλήξει ευχάριστα όταν το αναφέρατε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μιας και δεν θυμάμαι να έχει ξανατεθεί,  αφορά στην προστασία του ορεινού όγκου και κατ’ επέκταση στην αντιπυρική θωράκιση της Ζιας και του περιαστικού δάσους. Πέραν της αναφοράς σας, θα υπάρξει και κάτι απτό;

Π.Α.: Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος. Έγινε μια συνάντηση στο δημαρχείο για την πολιτική προστασία στην οποία κλήθηκα να συμμετάσχω. Έθεσα τον εξής απλό προβληματισμό: Ο ορεινός όγκος χωρίζεται σαν δάσος; Όχι. Πήρε μια φωτιά. Μπορούμε να την σταματήσουμε; Νομίζω όχι. Άποψή  μου, την οποία κατέθεσα, είναι ότι, ο ορεινός όγκος πρέπει να χωριστεί σε 5-6 σημεία, να γίνουν κάθετοι δρόμοι και ανοίγματα, ούτως ώστε σε περίπτωση που πάρει φωτιά, να μπορέσει να προστατευτεί ένα τμήμα του. Στη δε Ζια, δεν υπάρχουν ούτε οι ελάχιστοι όροι προστασίας της. Δεν έχουμε μεριμνήσει, τουλάχιστον από την Ευαγγελίστρια και πάνω, για τροφοδοσία των οχημάτων της Πυροσβεστικής με νερό ούτε και για διάνοιξη διαύλων οχημάτων. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα δούμε. Συνέστησα, λοιπόν, στην επιτροπή, το πρώτο που πρέπει να δημιουργήσουν είναι διαύλους ασφαλείας.

Ερ: Έχετε διαπιστώσει ότι, έχει ξεκινήσει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση ή ότι άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει; Διότι, μελέτη για την προστασία του δάσους υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί…

Π.Α.: Μετά λύπης μου, όχι.

Ερ: Άλλο ζήτημα. Υπάρχει κάποια εξέλιξη με την επαναλειτουργία ή επανασύσταση του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού;

Π.Α.: Να επαναλάβω ότι, κακώς καταργήθηκε. Από εκεί και πέρα, να επισημάνω ότι, το να λες ότι την τουριστική πολιτική θα την ασκήσει ο δήμος, είναι λάθος. Θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι φορείς και ο Ε.Φ.Τ. να δίνει την κατεύθυνση για το πού πρέπει να πάει το νησί. Από εκεί και πέρα, η τουριστική πολιτική θα πρέπει να ασκηθεί από φορείς οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν, από ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι είναι κατάλληλοι. Όλοι εμείς είμαστε εδώ για να βλέπουμε προς την κατεύθυνση τού ποιος θα είναι ο καταλληλότερος για να μας διαφημίσει, να μας προβάλει. Όπως θα πούμε εάν θέλουμε μια άλλη κατεύθυνση, π.χ. να αναπτύξουμε έναν άλλο τομέα όπως τον αγροτικό ή άλλον.

Ερ: Τελικά, έχει βρεθεί νομική άκρη για την επαναλειτουργία του;

Π.Α.: Βεβαίως.

Ερ: Χρονικά, πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να ξεκινήσει;

Π.Α.: Πιστεύω ότι, όταν λήξει το θέμα με τον κορωνοϊό και επανέλθει σε κανονική λειτουργία ο δήμος, θα λειτουργήσει αμεσότατα.

Ερ: Από την προηγούμενη απάντησή σας, ακροθίξατε και το θέμα της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού. Υπάρχει περίπτωση αντιμετώπισής της; Δηλαδή, η ανάπτυξη κι άλλων τομέων στην περιοχή μας;

Π.Α.: Θα απαντήσω με ερώτηση. Έχουμε αναθέσει σε κάποιον που είναι αρμόδιος να το διερευνήσει;

Ερ: Εσείς θα μου πείτε.

Π.Α.: Αυτό θα το αποφασίσουμε, γι’ αυτό είμαστε εδώ για να το δούμε. Εάν το ζητούμενο μέσα από μια ανάπτυξη είναι και η προβολή των προϊόντων σου, θα αρχίσεις να αναπτύσσεις παράλληλα και την αγροτική οικονομία σου. Εάν είναι και το ζωικό κομμάτι, τότε θα αναπτύξεις κι έναν άλλο τομέα της οικονομίας. Σκέψεις υπάρχουν, αλλά πρέπει να μπουν στο τραπέζι. Θα δώσουμε τις κατευθυντήριες, αλλά την έρευνα και το πώς, θα μας το πουν εξειδικευμένοι.

Ερ: Βάζουμε προ το παρόν μια άνω τελεία και θα σας κρίνουμε και γι αυτό το θέμα εκ του αποτελέσματος.

Π.Α.: Χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κανένα συμπολίτη με οποιαδήποτε παράταξη κι αν έχει κατεβεί στο στίβο των δημοτικών αρχών, οι περισσότεροι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό, όταν πάνε να ασχοληθούν με τα δημοτικά πράγματα βρίσκουν και βρίσκουμε φραγμούς. Το θέμα είναι, αυτούς τους φραγμούς πώς θα μπορέσουμε να τους ξεπεράσουμε για να προχωρήσουμε. Ο σκοπός είναι να βλέπουμε το κοινό καλό, το οποίο όμως είναι υποκειμενικό και αυτό μας διαφοροποιεί και ως ανθρώπους και ως παρατάξεις.

Ερ: Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία θα ήθελα να συζητήσουμε, όπως λ.χ. η αξιοποίηση του Οινοποιείου, τα 70 στρέμματα στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου…

Π.Α.: Πρέπει κάποτε να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο. Συμφωνώ μαζί σας, χωρίς να ξέρω και να έχουμε μιλήσει αλλά εκτιμώ ότι θα το θεωρούσατε ένα άριστο πολιτιστικό κέντρο. Είναι να απορεί κανείς πώς χάθηκε ο εξοπλισμός αυτού του Οινοποιείου που το 2002-2003 ήταν πλήρης. Κανένας δεν το έχει ερευνήσει.

Όσο για τα 70 στρέμματα, μόνο ένα εγγραφάκι υπάρχει με μια παράγραφο, όπου καταλαβαίνουμε τι παίχτηκε.

Ερ: Αναφέρεστε στην επιστολή του κ. Κυρίτση προς  την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου).

Π.Α.: Ακριβώς. Γι’ αυτό σας λέω ότι έχουμε διαφορά στην ποιότητα και στην σκέψη  αντίληψης των πραγμάτων.

Ερ: Εσείς τι θα κάνετε, αυτό είναι το ερώτημα.

Π.Α.: Εμείς διεκδικούμε εκ νέου το χώρο και είμαστε σε μια θετική κατεύθυνση να μας δοθεί έστω για τελευταία φορά για συγκεκριμένες δράσεις και να διασφαλίσουμε αυτό το παραλιακό μέτωπο της πόλης για τους δημότες. Είμαστε σ’ αυτόν τον αγώνα αλλά με θετικά βήματα. Σας ενημερώνω ότι, η ΕΤΑΔ έχει στείλει επιστολή στον δήμαρχο όπου έμμεσα επιβεβαιώνεται η βούλησή της να το δει θετικά και να μας το παραχωρήσει.

Ερ: Σύμφωνα με δικό μου ρεπορτάζ, η ΕΤΑΔ δεν δίνει πλέον «τσάμπα» τίποτα. Αφήνει να εννοηθεί πως, υπάρχει περίπτωση να δοθεί στο δήμο αλλά έναντι ανταλλάγματος, πιθανόν μισθώματος. Είστε διατεθειμένοι να το πράξετε;

Π.Α.: Δεν το έχουμε συζητήσει ως δημοτική αρχή, αλλά προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, ίσως αναγκαστούμε να φτάσουμε και σε αυτή τη λύση.

Ερ: Κύριε Αβρίθη, είναι πολλά τα θέματα που θέλω να συζητήσουμε. Όπως, δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα καλύψουμε όλα σε μια συνέντευξη. Θέλω όμως, δυο λόγια για την Αλυκή.

Π.Α.: Είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο ζητούμενο το θέμα της Αλυκής. Έχω έναν προσωπικό έρωτα με την Αλυκή. Είμαι ο μόνιμος επισκέπτης το καλοκαίρι καθημερινά και το χειμώνα Σαββατοκύριακα. Συναντώ έναν ακόμα λάτρη, που είναι ο Ιπποκράτης Κουρούνης. Παρακολουθούμε όλη τη πανίδα μέρα με την ημέρα…

Θέλω να σας πω ότι, η Αλυκή ίσως να είναι το δεύτερο σημείο του νησιού, μετά το Ασκληπιείο, σε επισκεψιμότητα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν επαφές με την Ορνιθολογική εταιρεία και πάμε να δούμε πώς θα την εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα. Αλλά αυτό είναι ακόμα σε επίπεδο σκέψης. Από το καλοκαίρι και μετά, θα εστιάσουμε στο θέμα.

Ερ: Κύριε Αβρίθη, όπως προείπα, υπάρχουν πολλά θέματα που μένουν «ανοιχτά», τα οποία δεν μπορούμε να καλύψουμε σε μια μόνο συνέντευξη. Ελπίζω να τα συζητήσουμε κάποια άλλη φορά. Πείτε μου, εν είδει επιλόγου, ποιος είναι ο στόχος σας ως δημοτική αρχή για το έτος που ήδη διανύουμε.

Π.Α.: Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον τουρισμό, να δουλέψουν οι επιχειρήσεις και να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι όσο μπορούν. Σε προσωπικό επίπεδο, δεν μπορώ να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Τη χρονιά τη βλέπω να οδηγείται μάλλον στο να χαθεί, να βαδίζει σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να κρατηθεί είναι η κοινωνική συνοχή διότι θα πρέπει να περιμένουμε από το καλοκαίρι και μετά απρόβλεπτες καταστάσεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που δεν την έχουμε ξαναζήσει.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

   

Zogas_dimitris