ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Σαβ 22 Ιαν 2022

Ο «Σ» απευθύνθηκε στους επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας του δήμου Κω, προκειμένου να εκφράσουν τη θέση τους για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κω από το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. μέσω ΣΔΙΤ (συνεργασία με ιδιωτικό φορέα). 

Αναλυτικά, οι θέσεις των παρατάξεων έχουν ως ακολούθως: 

 

KIRITSIS GIORGOSΓιώργος Κυρίτσης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Αλλαγής – Κως 2023»:

«Ο Δήμος μας εκχωρείται σταθερά και σταδιακά στην Περιφέρεια»

«ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 1η: Ο Δήμος μας μετά και από αυτή την απόφαση του ακριβοπληρωμένου ΦΟΔΣΑ εκχωρείται σταθερά και σταδιακά στην Περιφέρεια.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 2η: Περάσαμε πλέον στο στάδιο που αποφάσεις για το μέλλον της ανάπτυξης  και της οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τις μαθαίνουμε από τα δελτία τύπου της Περιφέρειας. 

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 3η: Μετά το πέρασμα της υπηρεσίας καθαριότητας  σε ιδιώτη, με απόφαση της ομάδας που διοικεί σήμερα το δήμο και του ΧΥΤΑ στο ΦΟΔΣΑ,  έρχεται η διαχείριση  και οικονομική εκμετάλλευση των υλικών από ιδιώτη, με εξασφαλισμένη την μεταφορά του κόστους στους πολίτες της Κω και του κέρδους στον ιδιώτη.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 4η: Με δεδομένη την τιμολογιακή πολιτική και τις εισφορές των μελών του ΦΟΔΣΑ για το 2022 ήδη οι δήμοι και οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με ένα μεγάλο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 4η: Με τη διαδικασία επιλογής και ανάθεσης που διαβάζουμε στο Δ.Τ.  φαίνεται ότι μόνο συγκεκριμένες εταιρείες μπορούν να αναλάβουν το «εγχείρημα» και ο κάθε κακοπροαίρετος μπορεί να φαντάζεται το οτιδήποτε.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 4η: Η ομάδα που διοικεί το δήμο, στην προφανή αδυναμία της να κάνει το οτιδήποτε, μεταφέρει υπηρεσίες και αρμοδιότητες του Δήμου σε τρίτους, δεσμεύοντας και υποθηκεύοντας το μέλλον».

 

 

ROUFA NEO SIMA 1180X600Ιωάννα Ρούφα, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Όραμα και δράση»

«Τα πάντα όλα ΕΚΧΩΡΟΥΝΤΑΙ»

«Κυρία Αυγούλη φαίνεται πως το δημοσιογραφικό σας κριτήριο διατηρείται αμείωτο! 

Ναι, είδα και εγώ αυτήν τη θριαμβευτική ανακοίνωση της ΦΟΣΔΑ ΑΕ. που αφορούσε στην υποβολή πρότασης προς τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ για την υλοποίηση του έργου: «Μονάδες Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Αποβλήτων Δήμων Κω & Καλυμνίων», με Σ.Δ.Ι.Τ.

Δύο σε ένα, δηλαδή, για έναν μεγαλοεργολάβο λέγε τον ΙΦΣ – Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που θα αναλάβει σύμφωνα με το δελτίο:   «Τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας, την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων και τη διαχείριση των εν γένει υλικών (ανακυκλώσιμα υλικά, απορριμματογενές καύσιμο, κοµπόστ, ηλεκτρική ή/και  θερμική ενέργεια, κλπ. κλπ... Αυτή είναι η ιδέα πάντα σύμφωνα με το δελτίο.

Τα πάντα όλα δηλαδή ΕΚΧΩΡΟΥΝΤΑΙ! 

Θυμίζω ότι:

Χωρίς απόφαση των δημοτικών συμβουλίων των εταίρων ΟΤΑ ιδρύθηκε ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ, ορίστηκε το μετοχικό κεφάλαιο, πέρασε το καταστατικό της ΑΕ στην οποία εκχωρήθηκε η λειτουργία και του ΧΥΤΑ Κω.

Αποκρύπτεται τεχνηέντως από τον κύριο Νικηταρά ως μέλος του δ/σ. της ΑΕ. ότι:

-το κόστος λειτουργίας των ΧΥΤΑ πολλαπλασιάστηκε στο όνομα της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για την οποία και τις επιπτώσεις της δεν είπαμε κουβέντα !

- ο δήμος της Κω κατέβαλε, ως μετοχικό κεφάλαιο, 194.500 χιλιάδες ευρώ!

- η ετήσια συνδρομή του δήμου στην ΦΟΔΣΑ ΑΕ ήταν 202.000 χιλιάδες ευρώ την ώρα που δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ των Κώων πολιτών για την θρυλική πλέον αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κατάρρευση που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2016!

Κυρίως όμως αποκρύπτεται ότι από το επενδυτικό πρόγραμμα της ΦΟΔΣΑ για το 2021 το οποίο ανερχόταν  στα 7 εκατομμύρια ευρώ ο δήμος της Κω θα έπαιρνε μόλις 50.000 ευρώ για κάτι… μελέτες! 

Δόθηκαν δηλαδή από το ταμείο του δήμου 396.500 χιλιάδες ευρώ ερήμην του δημοτικού συμβουλίου και οι 50.000 που θα παίρναμε… έκαναν φτερά !

Τον Αύγουστο του 2021 μας έφεραν ως θέμα στην ημερήσια διάταξη: « Ενημέρωση και έκφραση γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου για την τιμολογιακή πολιτική έτους 2021 ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε.»

Σε ένα δημοτικό συμβούλιο που είχαμε μείνει τρεις και ο κούκος επικαλέστηκα τα παρακάτω:

«Το σχέδιο καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής του άρθρου 237, καθώς και το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος του ΦΟΔΣΑ, αποστέλλονται μέχρι το τέλος του 6ου μήνα κάθε ημερολογιακού έτους από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ στα δημοτικά συμβούλια των δήμων μελών του ΦΟΔΣΑ προς παροχή γνώμης μέσα σε έναν (1) μήνα από την αποστολή τους. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, εγκρίνονται από τα αρμόδια διοικητικά όργανα του ΦΟΔΣΑ.»

Επισήμανα ότι:

Α) Το σχέδιο καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής του άρθρου 237, καθώς και το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος του ΦΟΔΣΑ το οποίο ουδέποτε το είδαμε  όφειλαν να τα φέρουν στο δη

μοτικό συμβούλιο το αργότερο μέχρι 30 Ιουλίου όχι απλά για ενημέρωση αλλά για έκφραση γνώμης άρα η γνωμοδοτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και για τα δύο σχέδια ήταν επιβεβλημένη εκ του νόμου!

Στο τέλος μας ξεφούρνισαν ότι το θέμα μπήκε στην ημερήσια διάταξη απλά για ενημέρωση!

Σε μιαν ύστατη προσπάθεια τους είπα ότι « Η εισαγωγή του θέματος είναι εκτός νομοθετικού πλαισίου η δε εισήγηση του κυρίου Νικηταρά αντίκειται στον ίδιο το νόμο -όπως τον παράθεσα - για όποιον δημοτικό σύμβουλο Κω – αν υπάρχει έστω και ένας – που να την είχε διαβάσει…

Η ίδια ιστορία για το 2022.  Έβαλαν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο πάλι εκπρόθεσμα, χωρίς να μας στείλουν εισήγηση και αίφνης το απέσυραν! Ως εκ τούτου: δεν γνωρίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα και την τιμολογιακή πολιτική που ομόφωνα το δ/σ  του ΦΟΣΔΑ ψήφισε!  Επίσης δεν γνωρίζουμε το ποσό της ετήσιας συνδρομής του δήμου μας για το 2022…

Κυρία Αυγούλη η κυβέρνηση έστησε αυτές τις Α.Ε. ανά Περιφέρεια και επέβαλε τη  συμμετοχή των δήμων ερήμην των δημοτικών τους συμβουλίων. Είχα πει τότε ότι δεν βρέθηκε ένας δήμαρχος να αντισταθεί σ αυτήν την άνευ όρων εκχώρηση διαχείρισης των αποβλήτων. Χαρακτηριστική η περίπτωση του αλά καρτ Συριζαίου (;) κυρίου Νικηταρά που συμμετέχει στο δ/σ του ΦΟΣΔΑ… και παίζει το ρόλο του ακόλουθου… 

Επαναλαμβάνω παραφράζοντας τον Μπρεχτ: η ίδρυση μιας ΑΕ είναι μεγαλύτερο έγκλημα από την ίδια τη λειτουργία της… 

Με το άρθρο 38 του Ν. 4819/2021, η κυβέρνηση της  ΝΔ επέλεξε να επαναφέρει, από 01/01/2022, το τέλος ταφής, επιλέγοντας μάλιστα να το εφαρμόσει στο σύνολο των αστικών απορριμμάτων που οδηγούνται προς Χώρους Υγειονομικής Ταφής,  παρά τις αντιδράσεις των ΣΥΡΙΖΑ (κατέθεσε σχετική ερώτηση στη βουλή), ΜΕΡΑ 25, ΚΚΕ, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ Κρήτης…

Πρόκειται για νέο τέλος – χαράτσι! Η φρέσκια ( 17/12/2021)εγκύκλιος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή του νέου τέλους ταφής τεχνηέντως αποσιωπάται αλλά ισχύει από 1 Ιανουαρίου. Πάλι ερήμην των δημοτικών συμβουλίων και με τη σύμφωνη γνώμη  των δημάρχων! Αφού οι αποφάσεις είναι ομόφωνες!

Τι λέει λοιπόν το άρθρο 38 του ν. 4819/2021 για το νέο τέλος ταφής που θα εισπράττουν οι ΦΟΣΔΑ και οι «εταίροι» δήμοι;; 

«Το τέλος ταφής ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά πέντε (5) ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε σαράντα πέντε (45) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των πενήντα πέντε (55) ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.»

Πολλά δεινά έπονται κυρίως για την κοινωνία αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία έχει αλωθεί και με τους εκλεγμένους εκπροσώπους της συναινεί και συνεργεί αποσιωπώντας τα! 

Όποιος  ανακινεί ή απαντά σε τέτοια θέματα τους χαλά(;) και τη σούπα και τα σχέδια…  Είναι κακό παιδί…

Θα το ξαναπώ και ας μην γίνω ευχάριστη: Η ευθύνη του πολίτη είναι κυρίαρχη καθώς ενώ υφίσταται τέτοιες πολιτικές τις επιβραβεύει …

Κυρία Αυγούλη γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και ξέρετε ότι οι σχέσεις μου με τον δημοσιογραφικό κόσμο της Κω είναι διακριτικές και διακριτές. 

Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι το γεγονός ότι ασχοληθήκατε με ένα τόσο σοβαρό θέμα μέσα σ’ αυτό τον αποπροσανατολιστικό κυκεώνα που ζει το νησί μας («νέο» νοσοκομείο, «αξιοποίηση» θερμών και τρίχες κατσαρές στην κυριολεξία) τούτη την ώρα μου δίνει δύναμη να συνεχίσω…». 

 

 

Makri KikkiΚική Μακρή, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»:

«…στήνεται πάρτι εκατομμυρίων…»

«Η Περιφερειακή Αρχή  Χατζημάρκου  όσο και η Δημοτική Αρχή Νικηταρά είναι έκθετοι απέναντι στον δωδεκανησιακό λαό που παραδίδουν ένα ιστορικό κτήριο, φορτωμένο με  ισχυρούς συμβολισμούς προς χάριν της Α.Ε και τους αντιλαϊκούς σκοπούς και κατευθύνσεις της.

Η Λ.Σ. τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στο περιφερειακό είναι από την αρχή αντίθετες με την διαχείριση των αποβλήτων που προωθούν και εφαρμόζουν περιφέρεια και δήμοι, εφαρμόζοντας στην μέχρι κεραίας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αφού με την τακτική τους, χρόνια τώρα, έχουν αποψιλώσει τις υπηρεσίες  από προσωπικό και μηχανήματα, παραδίδουν απόβλητα-καθαριότητα  στους ιδιώτες όπου στήνεται πάρτι εκατομμυρίων, που προέρχονται από τα χαράτσια που φορτώνονται τα λαϊκά -ως συνήθως- νοικοκυριά.

Αυτοομολογείται μέσα από  το  Δελτίο Τύπου συνεδρίασης του ΦΟΔΣΑ Α.Ε όταν αναφέρεται «στο χαμηλότερο δυνατόν gate fee για τους πολίτες».

Οι ομόφωνες αποφάσεις δεν σημαίνει πως ο Δήμαρχος Κω δεν οφείλει να ενημερώσει για τα έργα που περιγράφονται όσο και για την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ Α.Ε. Για να κρίνουμε πόσο συνεπής τελικά  είναι με αυτά που κατά καιρούς υποστηρίζει για τον «χαμένο  ρόλο του δημοτικού συμβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» κλπ. 

Η διαχείριση των αποβλήτων θα μπορούσε να γίνεται με τις κατάλληλες υποδομές στα νησιά μας, με όρους προστασίας του περιβάλλοντος, να αξιοποιούνται προς όφελος της πλειοψηφίας των κατοίκων, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις στις τσέπες τους.

Φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και υποδομών μόνο ο λαός μπορεί να βάλει με την πάλη και τον αγώνα του. 

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να ενημερώσουμε τον κόσμο, να αμφισβητήσει και ν’ ανατρέψει αυτή τη πολιτική προτάσσοντας τις δικές του ανάγκες». 

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" - ΦΥΛΛΟ 1092/20/01/2022

 

 

Zogas_dimitris