Τουρισμός Πεμ 19 Ιαν 2017

Αισιοδοξία για τα εντυπωσιακά στοιχεία κρατήσεων & προβληματισμός για το που θέλουμε να πάμε & αν θα υπάρξει αντιστοίχιση εισπρακτικά

 

 

Το πολύ αισιόδοξο μήνυμα ότι, η Κως με ενωμένες της δυνάμεις της κατόρθωσε να «επανακάμψει» πάρα πολύ γρήγορα έπειτα από ένα «βιασμό» (όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Ν. Σβύνου) έδωσαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ηλίας Σιφάκης και η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ντίνα Σβύνου, στην οποία συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου τοπικής γαστρονομίας «Ασκληπιός» Μιχάλης Ποταμούσης και ο διακεκριμένος αθλητής ποδηλασίας Δημήτρης Καπατσώρης (ο οποίος είχε και την επιμέλεια του πολύ χρηστικού εντύπου για τον ποδηλατικό τουρισμό) απαριθμώντας τις συντονισμένες κινήσεις που έγιναν από τον δήμο, την Ένωση Ξενοδόχων και τους φορείς σε συνεργασία με το ΕΒΕΔ, την Περιφέρεια και τον ΕΟΤ. Παράλληλα, όμως, από την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων τέθηκε και ως κυρίαρχος προβληματισμός το «που πάμε» μιας και το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έχει φτάσει προς το τέλος του, δίνοντας λαβές στη συνέχεια στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το αν είναι στόχος μόνο η αύξηση των αφίξεων και αν θα υπάρξει αντιστοίχηση εισπρακτικά (γιατί, τι να το κάνουμε να έχουμε αύξηση πχ 20-30% και εισπρακτικά η τοπική κοινωνία να υπολείπεται…).

Τέθηκαν επίσης αρκετά ερωτήματα με αφορμή τις τοποθετήσεις του Προέδρου του συλλόγου τοπικής γαστρονομίας σεφ Μ. Ποταμούση και του διακεκριμένου αθλητή ποδηλασίας για τις εκπληκτικές δυνατότητες της Κω σε ότι αφορά την ανάπτυξη γαστρονομικού και ποδηλατικού τουρισμού.

Ο κ. Ποταμούσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι, ο γαστρονομικός πλούτος της Κω, που έχει καταγραφεί από τον σύλλογο, είναι τεράστιος και θα πρέπει να αναδειχθεί σιγά-σιγά (φέρνοντας ως παράδειγμα το γνωστό σε όλους Ιταλικό προσούτο το οποίο το έχουν «κλέψει» ως συνταγή από την Κω, από το  αρχαίο «ωμοτάραχο» και τόσα άλλα).

Σε ότι αφορά στην ποδηλασία, ως γνωστόν στο νησί μας μετά το επιτυχημένο διεθνές event mountainbike με στόχο να καθιερωθεί κάθε Οκτώβριο, τέλη Απριλίου θα διοργανωθεί στην Κω και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας και έπεται συνέχεια. Πολύ σημαντική είναι και η καταγραφή των πλούσιων ορεινών διαδρομών της Κω σε ένα πολύ περιεκτικό και χρηστικό έντυπο (οι διαδρομές έχουν ανέβει ήδη και διαδικτυακά μέσα από το kos.gr αλλά και στις πιο γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες ορεινής ποδηλασίας).

Σημαντική και η επισήμανση της συναδέλφου Ξ. Αγρέλλη για τον θρησκευτικό τουρισμό (και το σχετικό έντυπο της Ι. Μητροπόλεως) που όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Η. Σιφάκης, είναι προς την ίδια κατεύθυνση «να βγει ο κόσμος από τα ξενοδοχεία» με καλύτερες υποδομές και συγκοινωνίες, για τις οποίες φροντίζει ο δήμος, την διοργάνωση εκδηλώσεων κλπ.

Ακόμη κατατέθηκαν ερωτήματα για τον νέο φορέα Τουρισμού, η στρατηγική και οι στόχοι του οποίου θα συνδιαμορφωθούν σε συνεργασία με τους φορείς για τις εταιρείες χαμηλού κόστους που με την επανάκαμψη της Κω αρχίζουν να δείχνουν και πάλι ενδιαφέρον όπως τόνισε ο Η. Σιφάκης  δίνοντας έμφαση και στη σύνδεση Κω – Αθήνα. Αλλά και σε θέματα αεροδρομίου καθώς στις συζητήσεις με τη Fraport αυτό που προκύπτει είναι ότι, φέτος δεν προλαβαίνουν για οποιαδήποτε παρέμβαση οπότε αυτό που προέχει είναι να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα. Όμως, όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, κοινός στόχος είναι ο διπλασιασμός των αφίξεων (μιας και το κέρδος τους προκύπτει από την αύξηση του πτητικού έργου).

Σε ότι αφορά στις ερωτήσεις και στους προβληματισμούς για το μεγάλο ποσοστό του all inclusive στα ξενοδοχεία της περιοχής μας, ειπώθηκε ότι είναι μια κυρίαρχη τάση της αγορά που διαμορφώνεται από αυτήν και είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιβληθούν νέα πακέτα (πχ 3 μέρες στο ξενοδοχείο και δύο μέρες σε συμβεβλημένα εστιατόρια εκτός ξενοδοχείου, όπως η πρόταση που έκανε ο κ. Κουρουμπλής στην πρόσφατη σύσκεψη στο Επαρχείο).

Τονίστηκε ακόμη (χωρίς καμία διάθεση να μην αναγνωριστεί η αναβάθμιση των καταστημάτων εστίασης συνολικά στο νησί τα τελευταία χρόνια) ότι χρειάζεται να δοθεί ακόμη περισσότερο βάρος στην ποιότητα και στην πραγματική αντιστοίχιση τιμής-ποιότητας.

Τέλος, με αφορμή ερώτημα για το ότι οικογένειες ξενοδοχοϋπαλλήλων αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα με την μη έγκαιρη καταβολή του επιδόματος ανεργίας η Πρόεδρος της Έν. Ξενοδόχων δεσμεύθηκε να το κοιτάξει και να παρέμβει αν χρειαστεί στα κεντρικά του ΟΑΕΔ.

 

Πηγή: www.aegeanews.gr.

 

 

Εισήγηση Ηλία Σιφάκη στη συνέντευξη τύπου

«Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλούς και δύσκολους στόχους»

 

SIFAKIS ILIAS SMALL«Όλα τα μηνύματα για την ερχόμενη τουριστική περίοδο μιλούν για πλήρη επιστροφή της Κω στον τουριστικό χάρτη με αυξήσεις που πλησιάζουν το 200 και 300%»  

«Από τις βασικές έννοιες που μαθαίνει κανένας στον τουρισμό είναι ότι τα έσοδα που προκύπτουν  από την ενασχόληση με το τουριστικό προϊόν κατατάσσονται στους «Άδηλους Πόρους». Πόρους δηλαδή που δεν είναι ούτε φανεροί αλλά ούτε και προβλέψιμοι.

Ο τουρισμός ως  οικονομική δραστηριότητα επηρεάζεται όχι μόνο από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας υποδοχής τουριστών, αλλά και από τις αντίστοιχες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, όταν αυτές επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Στην δίνη μιας τέτοιας κατάστασης βρέθηκε η Κως τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Με την έκρηξη της μεταναστευτικής ροής από την Ασία προς στην Ευρώπη και την άφιξη χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, το σοκ για την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη (βασική τροφοδότρια τουριστών για το νησί μας), ήταν μεγάλο και η αντίδραση άμεση. Την προηγούμενη περίοδο, όλοι γίναμε μάρτυρες της κατακόρυφης πτώσης των κρατήσεων για το νησί μας, ενώ χάνοντας συγκεκριμένες αγορές (όπως η Ολλανδική), οι  επιπτώσεις στην τοπική αγορά ήταν δραματικές.

Ο Δήμος της Κω, από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησε μια γιγαντιαία προσπάθεια επαγγελματικής προσέγγισησης αναστροφής του κλίματος εστιάζοντας όχι στην διαφήμιση αλλά στην επικοινωνία για την πραγματική κατάσταση που βρίσκεται το νησί σε σχέση με το προσφυγικό, αφού όλοι οι επικοινωνιολόγοι που συνεργαστήκαμε συνέκλιναν σε αυτήν την άποψη.

Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να δημιουργήσουμε συμμαχίες, ώστε μέσα από την συνεργασία Υπουργείου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επαγγελματικών φορέων, αλλά και  ιδιωτών μεμονωμένα, να καταφέρουμε το μέγιστο και γρηγορότερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν, συμμετείχαμε σε όλες τις συκέψεις που έλαβαν χώρα στο υπουργείο Τουρισμού για την αντιμετώπιστη της κρίσης, παρά το γεγονός ότι η αρχική αντιμετώπιση του Υπουργείου στην κρίση της Κω,  ήταν χλιαρή και αρκετά υποτονική.

Συνεργαστήκαμε στενά με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου ακόμη και με τις όποιες πιθανές διαφορές είχαμε σε συγκεκριμένα ζητήματα, καταφέραμε να συνεργαστούμε αρμονικά σε όλα τα επίπεδα για την ανάκαμψη των κρατήσεων, ενώ μέσα από την συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της εταιρίας επικοινωνίας του ΣΕΤΕ, την Marketing Greece, είχαμε την ευκαιρία να έχουμε επαγγελματική προσέγγιση στην επικοινωνία της Κω με τις Ευρωπαϊκές Αγορές. 

Πέρα από τις όποιες συνεργασίες όμως, ο Δήμος με τις δικές του δυνάμεις οργάνωσε μια εκστρατεία επικοινωνίας με μπροστάρη τον Δήμαρχο, ώστε η πληροφόρηση στα ΜΜΕ να δίνεται από την υψηλότερη βαθμίδα του Δήμου, προσδίδοντας το απαραίτητο κύρος και αξιοπιστία.  Για το λόγο αυτό, ο Δήμος συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες Εκθέσεις Τουρισμού:

Διεθνή έκθεση της Ουτρέχτης. Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «ΕΜΙΤΤ 2016» στην Κωνσταντινούπολη 28-31/01/2016. Έκθεση  ΙΤΒ  του Βερολίνου. «Grekland Panorama», που διοργανώθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά από την North Event, στην Στοκχόλμη.  Διοργάνωση παρουσιάσεων της Κω (Business to Business) σε Πωλητές - tour operator στη Σκανδιναβία τον Απρίλιο του 2016.   Έκθεση WTM στο Λονδίνο 07-09/11/2016. Συμμετοχή του Δήμου Κω στο Workshop στη Βυρηττό στις 21 Οκτωβρίου. Έκθεση Τουρισμού στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Διεθνή Έκθεση “Philoxenia” στην Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο 2016 Έκθεση “ Greek Tourism Expo” στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2016.

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος, παραβρέθηκε στις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις, όπου είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με εκπροσώπους του τύπου, ενώ μαζί με τον αντιδήμαρχο τουρισμού συμμετείχε σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού “SALON DES VACANCES” τον Φεβρουάριο του 2016, η οποία απευθυνόταν σε 500 περίπου επαγγελματίες του τουρισμού, πράκτορες και πωλητές, με θέμα τον εξερχόμενο τουρισμό των Κάτω Χωρών (Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο) και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία από την παγκόσμια κρίση τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στα θέματα τρομοκρατίας.

Σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων αλλά και τον μεγάλο τουριστικό Οργανισμό Ολλανδίας Corendon, οργανώσαμε ειδική συνέντευξη τύπου στο Άμστερνταμ στις 18 Φεβρουαρίου με θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε συνάρτηση με τον τουρισμό.

Μεγάλη βαρύτητα όμως είχαν τα δημοσιογραφικά ταξίδια που διοργανώσαμε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και την Ένωση Ξενοδόχων που στις περισσότερες περιπτώσεις προσέφερε διαμονή για τους καλεσμένους, ώστε να αναστραφεί η λαθεμένη εικόνα που είχε η κοινή γνώμη για την κατάσταση που επικρατούσε στην Κω σε σχέση με το προσφυγικό.

Έτσι λοιπόν ολοκληρώσαμε:  

 1. Πολυσέλιδο αφιέρωμα για την Κω στο Ισπανικό περιοδικό InStyle, σε συνέχεια και της φωτογράφισης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο με συμμετοχή της γνωστού ηθοποιού Nerea Barros. Ενέργεια που έγινε με πρωτοβουλία της Marketing Greece μέσα από την συνεργασία της με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
 2. Επίσκεψη Ολλανδού δημοσιογράφου διαχειριστή της ιστοσελίδας www.nextdestination.nl
 3. Δημοσιογραφικό ταξίδι με Γερμανίδες δημοσιογράφους,  (www.looping-magazin.de)
 4. Δημοσιογραφικό ταξίδι με 5 διακεκριμένους Γάλλους bloggers στην Κω (Emanuelle Cleret – http://www.hedilya-worldtour.com,  Marion Castel -http://bambiaparis.unblog.fr, Sélim Niederhoffer –http://www.selimniederhoffer.com, Isabelle Aprile - http://www.chauxmelemonde.com, Claudia Le Baroudeures - http://lesbaroudeurs.fr).
 5. Δημοσιογραφικό ταξίδι από 26-30/05/2016  με 11 δημοσιογράφους από Αυστρία και εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας Austrian Airlines
 6. Δημοσιογραφικό ταξίδι Τούρκου Blogger.
 7. Fam Trip αντιπροσώπων από τα μεγαλύτερα Βελγικά πρακτορεία Jetair, Reisbureau Flandria, CIC Travel, De Reisspecialist Lier, JPP Voyages Olivier.
 8. Ταξίδι εξοικείωσης Ρώσων bloggers από 26-29/6/2016 για προβολή της Κω.
 9. Συμμετοχή στο FVW WORKOSHOP που πραγματοποιήθηκε στην Κω με την συμμετοχή Γερμανών δημοσιογράφων και Πωλητών Τουριστικών Πακέτων.
 10. Διεξαγωγή της δεκάτης εβδόμης (17ης) επίσημης Συνόδου του Συμποσίου της Σύμης που πραγματοποιήθηκε στην Κω με την συμμετοχή πολλών σημαντικών προσώπων από την διεθνή πολιτική, οικονομική και δημοσιογραφική σκηνή.
 11. Δημοσιογραφικό ταξίδι Ισραηλινών δημοσιογράφων με την συμμετοχή  της κρατικής τηλεόρασης του Ισραήλ, του δημοσιογράφου-εκδότη του μεγαλύτερου τουριστικού Portal του Ισραήλ MASSA ACHER και του  Tour Operator “Kaytours”.
 12. Επίσκεψη και ολοκλήρωση της τουριστικής εκπομπής  «Happy Traveller» με τον κ. Μπλέτσα που προβλήθηκε στον ΣΚΑΙ.
 13. Προβολή της Κω στην εκπομπή "Πάμε Ελλάδα" που προβάλλεται από το Channel 9 Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και από διάφορα περιφερειακά κανάλια σε όλη την Ελλάδα.
 14. Ταξίδι εξοικείωσης  έξι (6) βρετανών ταξιδιωτικών πρακτόρων, του   Τour Operator Olympic Holidays κaι ενός βρετανού δημοσιογράφου του travel trade.
 15. Δημοσιογραφικό ταξίδι Δανής δημοσιογράφου με σκοπό την αρθογραφία, στις εφημερίδες  B.T – ηλεκτρονική έκδοση  bt.dt  και  Berlingke - ηλεκτρονική έκδοση b.dk.
 16. Δημοσιογραφικό ταξίδι Κινέζων δημοσιογράφων του περιοδικού In Flight, της China Eastern Connections.
 17. Ταξίδι εξοικείωσης Ρώσων δημοσιογράφων με ιστιοπλοϊκό σκάφος

Αποτέλεσμα όλων αυτών των δράσεων, αλλά και όλων των δράσεων που ο Δήμος έλαβε μέρος υποστηρικτικά ή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους επαγγλεματικούς φορείς, είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη και άμεση ανάκαμψη των κρατήσεων για το νησί μας.

Ενδεικτική είναι άλλωστε η εξέλιξη όπως παρουσιάζεται από τα νούμερα.

-60% ξεκινούσε η τουριστική περίοδος του 2016, -11% κατέληγε στο τέλος της περιόδου, ενώ όλα τα μηνύματα για την ερχόμενη τουριστική περίοδο μιλούν για πλήρη επιστροφή της Κω στον τουριστικό χάρτη με αυξήσεις που πλησιάζουν το 200 και 300% ενώ σε πολλές περιπτώσεις Tour Operators, καταγράφονται αυξήσεις ακόμη και σε σχέση με το 2014.

Ήδη σύμφωνα με την TUI η προσφορά για την Κω έχει διευρυνθεί κατά 40% και το πρόγραμμά της έχει επεκταθεί ως και το τέλος του φθινοπώρου, με τις κρατήσεις συνολικά από Γερμανία να είναι αυξημένες κατά 182%! Επιπλέον, η TUI Αυστρίας ανακοίνωσε στο ειδικό πρόγραμμά της για το 2017 δύο νέες πτήσεις για την Κω. Ενώ, νέες πτήσεις για την Κω έχουν δρομολογηθεί ήδη από Ανόβερο, Νυρεμβέργη, Στουτγάρδη και Βασιλεία (Ελβετία). Από τη μεριά τους και οι Thomas Cook και Neckermann Reisen ανακοίνωσαν την διεύρυνση των προγραμμάτων τους για την Κω ως και το Νοέμβριο. Και η βρετανική Jet2 Holidays ανακοίνωσε την αύξηση του πτητικού έργου (+53%) και των πακέτων διακοπών (+80%) στο νησί μας για το 2017, ενώ και από την Ολλανδική Αγορά τα νέα είναι πέραν αυτού που θα λέγαμε ενθαρρυντικά αφού στους Ολλανδικούς Tour Operators η αύξηση ξεκινά από το 100% και μπορεί να φτάσει και εξωπραγματικά νούμερα.

Ενδεικτικό της πλήρους  αναστροφής όμως του κλίματος είναι και οι διαδοχικές ανακοινώσεις από εταιρίες χαμηλού κόστους για έναρξη πτήσεων στην Κω για το καλοκαίρι του 2017 όπως πρόσφατα έκανε η S7 από την Μόσχα αλλά και η Tus Airways από την Λάρνακα της Κύπρου, ενώ ήδη οι εταιρίες που επιχειρούν στην Κω ανακοινώνουν νέους προορισμούς και αύξηση των πτήσεών τους.

Ο Δήμος της Κω, όπως πολλές φορές έχει δηλώσει, επικοινωνεί, συζητά και θα συζητά με όλες τις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους με στόχο την διεύρυνση του πτητικού τους έργου για το νησί μας. Σημαντικότερο όμως, όλων είναι ότι η αύξηση αυτή, επανατοποθετεί την Κω στους ασφαλείς προορισμούς αφού βάσει ερευνών, πολύ μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων που ολοκληρώνουν τις κρατήσεις διακοπών τους, θέτουν ως  μέγα ζητούμενο την ασφάλεια του προορισμού.  

Όλη αυτή η ευφορία όμως δεν μας καθησυχάζει αλλά μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά. Ο Δήμος της Κω θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όσους μπορούν να βοηθήσουν σε μια κατεύθυνση εξωστρέφειας του νησιού και βεβαίως με όλους τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στο νησί που τους στηρίζει.

Μία πολύ καλή αρχή έγινε για την έκθεση της Ουτρέχτης με την πολύτιμη συνεργασία της Ένωσης ξενοδόχων αλλά και την πολύτιμη βοήθεια του φίλου και αθλητή ποδηλάτου Δημήτρη Καπατσιώρη. Στόχος μας στην έκθεση της Ουτρέχτης, για μία πολύ σημαντική αγορά την Κω, την Ολλανδική, ήταν η προώθηση 2 μορφών τουρισμού. Η πρώτη ήταν οι ποδηλατικές διαδρομές (δρόμου και εκτός δρόμου) και δημιουργήσαμε τον έντυπο των ποδηλατικών διαδρομών με την πολύτιμη βοήθεια του Δημήτρη Καπατσιώρη. Σκοπός του εντύπου είναι να προτείνουμε στον επισκέπτη συγκεκριμένες ποδηλατικές διαδρομές κατά μήκος όλου του νησιού και να παρέχουμε όλη την δυνατή πληροφόρηση που θα χρειαστεί, όπως το ύψος της διαδρομής, η απόσταση, ο βαθμός δυσκολίας, μία σύντομη περιγραφή των διαδρομών αλλά και με την βοήθεια της τεχνολογίας και την δημιουργία QR CODES, ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να περιπλανηθεί στον διαδικτυακό τόπο του Strava.com και να συλλέξει όλες τις απαραίτητητες πληροφορίες για τους ποδηλάτες αλλά και να ανταλλάξει τις εμπειρίες τους με άλλους ποδηλάτες που έχουν ήδη τρέξει την διαδρομή. Με πρωτοβουλία του Δήμου, το έντυπο ήδη επικοινωνείται στους Ξενοδόχους μας ώστε να μπορέσουν να το αναπαράγουν με τα λογότυπά τους για τους πελάτες τους.

Η Δεύτερη μορφή τουρισμού που παρουσιάσαμε στην Ολλανδία και σε ειδική εκδήλωση όπου παραθέσαμε γεύμα σε Ολλανδούς δημοσιογράφους, ήταν η Γαστρονομική Κως μέσα από τις γεύσεις του Ιπποκράτη σε μια ιδιαίτερη γκουρμέ παρουσίαση από τους Σεφ μας Μιχάλη Ποταμούση και Δημήτρη Κουλλιά αλλά και η παρουσίαση των Ιπποκρατικών βοτάνων της Κω σε καθημερινή εκδήλωση σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Ολλανδίας κατά την διάρκεια της έκθεσης.

Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα τοπικά προιόντα, (τυρί, λάδι, μέλι, κρασί) αλλά και μια ιδιαίτερη κουζίνα πέρα από τα παραδοσιακά Ελληνικά και για τα οποία θα μιλήσει ο Σεφ μας κος Ποταμούσης.

Τέλος, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του 2017 όπως παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι σε πλήρη ανάπτυξη, οι πρώτοι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το νομότυπο του προϋπολογισμού του Δήμου και περιλαμβάνει μεγάλη Διαδικτυακή Καμπάνια με κύριο εργαλείο τα social Media και την δημιουργία ψηφιακού υλικού.

Στο σημείο αυτό και παραδίδοντας στην φίλη πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, θα ήθελα να ευχαριστήσω πρωτίστως την Ντίνα Σβύνου για την άψογη συνεργασία μας, τον Δημήτρη Καπατσιώρη για την ιδιαίτερα πολύτιμη βοήθειά του στην δημιουργία του εντύπου,  τους Σεφ μας Μιχάλη Ποταμούση και Δημήτρη Κουλλιά,  που υπερέβαλλαν εαυτούς για ένα καταπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα, τον Γαστρονομικό Σύλλογο «Ασκληπιό», το ΕΒΕΔ για την οικονομική του Συνδρομή αλλά και όλους όσους προσέφεραν τα προϊόντα τους για αυτήν την εκδήλωση.

Επειδή όμως το αποτέλεσμα που πετύχαμε ως νησί έχει βασιστεί στην αρμονική συνεργασία, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους στάθηκαν αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ένωση Ξενοδόχων, Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, Ένωση Ταξί Κω, ΣΕΠΕ, Πράκτορες, Ένωση Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων,  Ξεναγοί, αλλά και μεμονωμένοι επιχειρηματίες που στήριξαν τις προσπάθειές μας, διευκόλυναν το έργο μας και  συνέβαλαν στην διαμόρφωση αυτού του αποτελέσματος, αποδεικνύοντας ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλούς και δύσκολους στόχους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARINA NEGROY - GIORGARAS STAVROS ASFALEIES

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΩ

Ο πληρέστερος επαγγελματικός κατάλογος για τo νησί της Κω!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ