ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 21 Οκτ 2016

Τα ύψη βροχής που καταμετρήθηκαν είναι λίγο μεγαλύτερα από τα ύψη βροχήςαντίστοιχων παλαιότερων ετών με ανομβρία όπως π.χ. πριν από δέκα χρόνια

 

Μ. Κιάρης: «Τηρούμε στάση αναμονής προκειμένου να δούμε πώς θα εξελιχθεί το επόμενο υδρολογικό έτος και να ληφθούν μέτρα, αν χρειαστεί»

Ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα ο βιολογικός Δικαίου. Άμεσα θα ξεκινήσει και η διαδικασία των συνδέσεων των καταναλωτών με το δίκτυο

 

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται η ΔΕΥΑ Κω, προκειμένου να δει πώς θα εξελιχθεί το επόμενο υδρολογικό έτος (ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο) για να λάβει μέτρα, εάν χρειαστεί, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Σ» ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Μηνάς Κιάρης, μιας και το προηγούμενη υδρολογικό έτος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο (υπάρχει σημαντική μείωση σε πηγαία νερά όπως στην Κεφαλόβρυση και στην Βορίνα), θυμίζοντας παλαιότερες χρονιές με ανομβρία.

Ο κ. Κιάρης μας μιλά για τις παράνομες υδροληψίες, οι οποίες αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και άρδευση, για την εντατικοποίηση των ελέγχων με σύσταση ειδικού συνεργείου, αλλά και μια σειρά άλλων διαδικασιών (τοποθέτηση υδρομέτρων στα δίκτυα, συγκρίσεις αντλούμενων και τιμολογηθέντων κυβικών και έλεγχος των διαφορών που προκύπτουν, αυτοψίες κτλ), αναφέρει ότι, στην πόλη της Κω υπάρχει σημαντική μείωση διαρροών και ελάττωση των ζημιών σε μεγάλο βαθμό, απαντά σε καταγγελίες για απόρριψη λυμάτων εκτός βιολογικού Καρδάμαινας, ίσως και των υπολοίπων λέγοντας ότι, παρά το γεγονός πως, οι έλεγχοι για απόρριψη λυμάτων είναι αρμοδιότητα της διεύθυνσης υγείας και όχι της ΔΕΥΑΚ, όσες φορές έχει γίνει καταγγελία έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Αναφερόμενος στον βιολογικό Δικαίου, μας ενημερώνει ότι, ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα και θα ακολουθήσει η δοκιμαστική λειτουργία για ένα έτος, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει και η διαδικασία των συνδέσεων των καταναλωτών με το δίκτυο.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις οφειλές καταναλωτών προς την ΔΕΥΑΚ, το ταμείο της και ποιος εκτιμά ότι θα είναι ο προϋπολογισμός της επιχείρησης για το 2017, δηλώνει πως, «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο αν δει κανείς ότι έχει ταμείο 3,8 εκ ευρώ περίπου από 1,9 εκ ευρώ που παραλάβαμε δηλ. αυξημένο κατά 2 εκ ευρών περίπου και τις υποχρεώσεις να εξοφλούνται κανονικά. Η πίεση για εξόφληση λογαριασμών είναι διαρκής κυρίως προς τους «μεγάλους» οφειλέτες και να ξέρετε ότι προχωράμε σε διακοπές αν υπάρχουν καθυστερήσεις». Όσο για τον προϋπολογισμό, για το 2017 θα κινηθεί περίπου στα 16 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 7 εκ. ευρώ περίπου λόγω της ολοκλήρωσης των έργων του Δικαίου και της Καρδάμαινας. Από αυτά, τα 12 εκ ευρώ είναι από ιδίους πόρους και 4 εκ ευρώ από χρηματοδοτούμενα έργα. Για δε τον απολογισμό (θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο) δηλώνει υπερήφανος, διότι, τα ποσοστά υλοποίησης είναι 64% στο σύνολο, ενώ από ιδίους πόρους, το ποσοστό υλοποίησης είναι 85%.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Κιάρη, ας ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με αφορμή τελευταίες σας δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, η επιχείρηση διαπίστωσε μετά από ελέγχους, 6 περιπτώσεις παράνομης υδροληψίας ανάμεσα σε εκατοντάδες «πελάτες» της ΔΕΥΑΚ. Θέλω να πω ότι, σαν ποσοστό είναι μικρό. Γιατί, λοιπόν, τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ με ομόφωνη απόφασή τους «στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής στην παρανομία» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται;

Μ.Κ.: Είναι γνωστό σε όλους κα Αυγούλη ότι, στο παρελθόν υπήρχε η λογική της ανοχής σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Η κλοπή νερού για τη νέα δημοτική αρχή είναι παράνομη και κατακριτέα πράξη. Με αυτή τη θέση συντάσσεται ομόφωνα και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ. Θεωρώ ότι με τις πρώτες 6 παράνομες υδροληψίες που φέραμε στο Δ.Σ. για επιβολή προστίμων, έγινε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της πάταξης αυτού του νοσηρού φαινόμενου.

Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το Δ.Σ. δηλώνει τη βούλησή του να επαναφέρει τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας όλων απέναντι σε ένα κοινωνικό αγαθό που όλοι πρέπει να σέβονται. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Προχωρούν οι έλεγχοι, παρακολουθούμε την πορεία τους και εδώ είμαστε να συζητήσουμε τα ευρήματά τους.

Ερ:. Γιατί συστήσατε τώρα ειδικό συνεργείο που θα επιχειρεί σε όλο το νησί, ελέγχοντας από άκρη σε άκρη τις παροχές; Έχετε στοιχεία για περισσότερες παράνομες υδροληψίες;

Μ.Κ.: Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας γίνονταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι με σημαντικά αποτελέσματα περισσότερο στην κατεύθυνση της πρόληψης. Επειδή, λοιπόν, υπάρχουν στοιχεία για παράνομες υδροληψίες, εντατικοποιούμε τους ελέγχους με σύσταση ειδικού συνεργείου. Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί. Ταυτόχρονα λαμβάνει χώρα μια σειρά άλλων διαδικασιών όπως τοποθέτηση υδρομέτρων στα δίκτυα, συγκρίσεις αντλούμενων και τιμολογηθέντων κυβικών και έλεγχος των διαφορών που προκύπτουν, αυτοψίες κτλ προκειμένου σύντομα να υπάρξει πλήρης εικόνα του προβλήματος και να ληφθούν και επιπλέον μέτρα, αν χρειαστεί.

Ερ: Δεν μας είπατε όμως, ποιοι παρανόμησαν. Επιχειρήσεις, σπίτια, μεγαλοξενοδοχεία; Και για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα, γιατί ζητήσατε τη συνδρομή νομικού;

Μ.Κ.: Η ΔΕΥΑΚ δεν κατηγοριοποιεί την κλοπή σε μικρή, μεσαία και μεγάλη. Για την ΔΕΥΑΚ η κλοπή νερού είναι παράνομη και κατακριτέα πράξη από όπου και αν προέρχεται. Φαίνεται ότι το φαινόμενο εκτείνεται σε όλες τις  κατηγορίες καταναλωτών. Να ξέρετε όμως, ότι, στην περίπτωση παράνομων υδροληψιών από μεγάλες επιχειρήσεις, η ΔΕΥΑΚ θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της εντός πάντα του πλαισίου των κανονισμών και της νομοθεσίας.

Οι παράνομες παροχές αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και άρδευση. Επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, η διοίκηση θωρακίζει την υπηρεσία και με την συνδρομή νομικού, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση και εμπλοκή σε χρονοβόρες διαδικασίες δικαστικών διενέξεων.

Ερ: Γνωρίζουμε ότι γίνονται έλεγχοι για τις διαρροές νερού στο δίκτυο γενικά. Ποια τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα; Μειώθηκαν ή όχι;

Μ.Κ.: Στην πόλη της Κω, όπου εντάχθηκε στο ΕΠΠΕΡΑΑ με χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ την περίοδο της πρώτης δημαρχίας Κυρίτση το έργο του ελέγχου και μείωσης των διαρροών του δικτύου, υπάρχει σημαντική μείωση διαρροών και ελάττωση των ζημιών σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει μετρήσιμο αποτέλεσμα και είναι ικανοποιητικό.

Η μείωση των διαρροών αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο εξοικονόμησης νερού και η επιχείρηση δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο στην πόλη αλλά σε όλο το νησί.

Ερ: Το υδρολογικό έτος ξεκινάει και λήγει από Σεπτέμβριο σε Σεπτέμβριο. Ποια στοιχεία έχουν καταγράψει οι αντίστοιχοι σταθμοί του νησιού για την περασμένη χρονιά; Παράλληλα, θα ήθελα και στοιχεία προηγούμενων ετών για να γίνουν συγκρίσεις και να δούμε την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

Μ.Κ.: Το υδρολογικό έτος για το 2015 – 2016, ήταν μια φτωχή χρονιά σε βροχοπτώσεις. Τα ύψη βροχής που καταμετρήθηκαν είναι λίγο μεγαλύτερα από τα ύψη βροχής αντίστοιχων παλαιότερων ετών με ανομβρία όπως π.χ. πριν από δέκα χρόνια. Η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα προς το παρόν δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα παρά το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική μείωση σε πηγαία νερά όπως στην Κεφαλόβρυση και στην Βορίνα. Τηρούμε στάση αναμονής προκειμένου να δούμε πώς θα εξελιχθεί το επόμενο υδρολογικό έτος και να ληφθούν μέτρα, αν χρειαστεί.

Ερ: Κύριε Κιάρη, έχουμε καταγγελίες για απόρριψη λυμάτων εκτός βιολογικού Καρδάμαινας, ίσως και των υπολοίπων…. Έχει γίνει έλεγχος; Επί τη ευκαιρία, πόσο κοστίζει το κάθε «φορτίο» λυμάτων; (δηλαδή, τι πληρώνουν οι ιδιώτες στο δήμο;)

Μ.Κ.: Οι έλεγχοι για απόρριψη λυμάτων είναι αρμοδιότητα της διεύθυνσης υγείας και όχι της ΔΕΥΑΚ. Παρόλα αυτά, όσες φορές έχει γίνει καταγγελία έχουμε κινήσει τις διαδικασίες. Η χρέωση γίνεται με το κυβικό μέτρο και είναι 1,00 ευρώ. Τα ποσά αυτά βεβαιώνονται στους ιδιώτες και ακολουθεί η διαδικασία εξόφλησής τους.

Ερ:  Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο βιολογικός Δικαίου;

Μ.Κ.: Ο βιολογικός του Δικαίου, έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή, ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα και θα ακολουθήσει η δοκιμαστική λειτουργία για ένα έτος. Άμεσα θα ξεκινήσει και η διαδικασία των συνδέσεων των καταναλωτών με το δίκτυο.

Ερ: Μειώθηκε ή αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών, κύρια των «μεγάλων»;

Μ.Κ.: Προφανώς εννοείτε τα ποσά που έχει να λαμβάνει η επιχείρηση από τους καταναλωτές.

Να σας πω ότι η επιχείρηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για είσπραξη οφειλών.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο αν δει κανείς ότι έχει ταμείο 3,8 εκ ευρώ περίπου από 1,9 εκ ευρώ που παραλάβαμε δηλ. αυξημένο κατά 2 εκ ευρών περίπου και τις υποχρεώσεις να εξοφλούνται κανονικά. Η πίεση για εξόφληση λογαριασμών είναι διαρκής κυρίως προς τους «μεγάλους» οφειλέτες και να ξέρετε ότι προχωράμε σε διακοπές αν υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ερ: Τον επόμενο μήνα θα έχουμε απολογισμό και προϋπολογισμό. Ποια στοιχεία μπορείτε να μας δώσετε για τα έργα της ΔΕΥΑΚ, το ταμείο της και ποιος εκτιμάται ότι θα είναι ο προϋπολογισμός της επιχείρησης για το 2017;

Μ.Κ.: Προϋπολογισμό θα καταθέσουμε τον επόμενο μήνα. Ο Απολογισμός ολοκληρώνεται και κατατίθεται στο Δ.Σ. κάθε χρόνο τον Μάϊο. Τα έργα εξελίσσονται σε ικανοποιητικό βαθμό. Για το 2015 που έχουμε απολογισμό, να σας πω ότι, τα ποσοστά υλοποίησης είναι 64% στο σύνολο και αν δούμε το  ποσοστό χωρίς τα χρηματοδοτούμενα έργα, τι πέτυχε δηλαδή η επιχείρηση από ιδίους πόρους, το ποσοστό υλοποίησης είναι 85%. Ποσοστά που θεωρώ ότι μας δίνουν το δικαίωμα να είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά μας.

Τώρα ο προϋπολογισμός θα κινηθεί για το 2017 περίπου στα 16 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 7 εκ. ευρώ περίπου λόγω της ολοκλήρωσης των έργων του Δικαίου και της Καρδάμαινας. Από αυτά, τα 12 εκ ευρώ είναι από ιδίους πόρους και 4 εκ ευρώ από χρηματοδοτούμενα έργα.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ

Zogas_dimitris