ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Δευ 15 Οκτ 2018

«Ο κύριος λόγος των προβλημάτων είναι ο μεγάλος όγκος των λυμάτων που ειδικά φέτος ξεπερνά κατά πολύ τις συνθήκες κανονικής λειτουργίας της μονάδας, γιατί και ο κόσμος ήταν περισσότερος στην Κω. Ένας άλλος λόγος είναι η διαρκής υποβάθμιση της σύνθεσης των λυμάτων λόγω του ότι λειτουργούν αρκετές μονάδες αφαλάτωσης από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που τα υπολείμματα της επεξεργασίας τους καταλήγουν ανεξέλεγκτα στα δίκτυα αποχέτευσης και η αλατότητα που περιέχουν δυσχεραίνει τη βιολογική λειτουργία της εγκατάστασης»

 

Πολλά τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κω Μηνάς Κιάρης σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο βιολογικός της πόλης της Κω – και οι περίοικοι ή οι διερχόμενοι – από την ιδιαιτέρως έντονη δυσοσμία.  «Ο κύριος λόγος των προβλημάτων στη λειτουργία της μονάδας είναι ο μεγάλος όγκος των λυμάτων που ειδικά φέτος ξεπερνά κατά πολύ τις συνθήκες κανονικής λειτουργίας της μονάδας, γιατί και ο κόσμος ήταν περισσότερος στην Κω. Ένας άλλος λόγος είναι η διαρκής υποβάθμιση της σύνθεσης των λυμάτων λόγω του ότι λειτουργούν αρκετές μονάδες αφαλάτωσης από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που τα υπολείμματα της επεξεργασίας τους καταλήγουν ανεξέλεγκτα στα δίκτυα αποχέτευσης και η αλατότητα που περιέχουν δυσχεραίνει τη βιολογική λειτουργία της εγκατάστασης» μας δήλωσε ο κ. Κιάρης, σημειώνοντας παράλληλα πως, «ο έλεγχος της εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης δεν υπόκειται στην ΔΕΥΑΚ αλλά σε περιφερειακές και κρατικές υπηρεσίες. Η ΔΕΥΑΚ με μετρήσεις που κάνει στα δίκτυα αποχέτευσης προσπαθεί να περιορίσει αυτό το φαινόμενο και βέβαια δεν θα διστάσει να επιβάλλει και κυρώσεις αν χρειαστεί». Πώς αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΚ το πρόβλημα; Σύμφωνα με τον πρόεδρο, γίνεται εμπλουτισμός της εγκατάστασης με μικροοργανισμούς προκειμένου να ενισχυθεί η βιολογική λειτουργία. Ανέφερε δε πως, οι δαπάνες για τον Βιολογικό έχουν ενσωματωθεί μέσα στη συνολική πρόταση των 94 εκατομμυρίων του Δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό και πως, από τότε που κατατέθηκε η συνολική πρόταση για τις ζημιές του σεισμού δεν υπάρχει εξέλιξη.

«Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην βραχυπρόθεσμη αλλά και στην μακροπρόθεσμη επίλυση των προβλημάτων του βιολογικού της Κω και η ΔΕΥΑΚ έχει πλέον τη δυνατότητα που δεν είχε  παλαιότερα να χρηματοδοτήσει από ιδίους πόρους ένα μέρος ή και το σύνολο των παρεμβάσεων» καταλήγει.

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Κιάρη, το ζήτημα της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού της πόλης μας απασχολεί επί πολλά χρόνια. Εκτιμώ πως, ουδείς αμφισβητεί ότι, έχει ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητα του. Παρά ταύτα, μέχρι και σήμερα η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει. Με έκπληξη διαβάσαμε ότι, ο βουλευτής Ηλίας Καματερός έθεσε το πρόβλημα στον δήμαρχο την προηγούμενη εβδομάδα, ενημερώνοντάς τον πως σε συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τους συνεργάτες του, τον διαβεβαίωσαν ότι αν υπάρξει σχετικό αίτημα από το δήμο, θα το αντιμετωπίσουν θετικά. Απαντώντας ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα υποβάλει σχετική  μελέτη. Δηλαδή, μελέτη δεν έχει υποβληθεί τόσα χρόνια;

Μ.Κ.: Τα προβλήματα με τη λειτουργία του Βιολογικού της πόλης της Κω έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Να σας πω ότι λειτουργεί από το 1991 και μόλις 4-5 χρόνια αργότερα εμφανίστηκαν έντονα προβλήματα με τη λειτουργία του κυρίως λόγω του ότι ο όγκος των λυμάτων ήταν μεγαλύτερος από τις δυνατότητες της μονάδας. Γιατί άραγε; Ποιος έχει τη πολιτική ευθύνη γι΄ αυτό; Ποιος έδινε τη δυνατότητα σε κάθε νέο ξενοδοχείο να συνδέεται με το βιολογικό;

Τι έκαναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές σε παρεμβάσεις ή επεκτάσεις;

Η μόνη σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης του Βιολογικού της Κω έγινε την τριετία 2007-2010 με το έργο «Αναβάθμιση εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού Κω» όπου η πρώτη δημοτική αρχή Κυρίτση προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα. Από τότε έγινε και η πρώτη μελέτη για την επέκταση του Βιολογικού.

Μέχρι τότε δεν υπήρχε τίποτα.

Υπήρχαν όμως και άλλα προβλήματα όπως ότι η ΔΕΥΑΚ από οικονομικής πλευράς δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος μιας τόσο μεγάλης επένδυσης αλλά και το ότι δεν υπήρχαν χρηματοδοτικά εργαλεία δηλαδή κρατικοί ή Ευρωπαϊκοί πόροι που να χρηματοδοτούν υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στον δήμαρχο της Κω που έχει την πολιτική βούληση επίλυσης του προβλήματος και σε κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να βρεθούν πόροι.

Αν υπάρξουν οι αναγκαίες πιστώσεις και καθοριστεί σαφώς η διαδικασία χρηματοδότησης δηλαδή να ανοίξει νέο πρόγραμμα ή να γίνει κατ΄ εξαίρεσιν χρηματοδότηση, η ΔΕΥΑΚ θα είναι  έτοιμη να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.

Κινηθήκαμε άμεσα και  στη συνεδρίαση της  27ης-09-2018 το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ ομόφωνα στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού και έλαβε απόφαση κατακύρωσης για την «Παροχή τεχνικής υπηρεσίας καταγραφής, αξιολόγησης της υφιστάμενης Ε.Ε.Λ. και βελτίωση – επικαιροποίηση της μελέτης επέκτασης της Ε.Ε.Λ. πόλεως Κω».

Σε ένα μήνα θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση χρηματοδότησης αν η κυβέρνηση βρει ή διαθέσει πόρους ή αν ανοίξει νέα πρόσκληση.

Ερ: Σε συνέντευξή σας στην εφημερίδα μας τον Μάρτιο του 2017, απαντώντας στο ερώτημα «το θέμα της επέκτασης του βιολογικού του π. Δήμου Κω αλλά και η επανάχρηση του νερού, σε ποιο επίπεδο βρίσκονται;», είχατε δηλώσει: «Ο Βιολογικός της Κω χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις αφού είναι ένα έργο που λειτουργεί πολλά χρόνια και χρειάζεται συντήρηση, εκσυγχρονισμό της λειτουργία του και επέκταση.

Στον πρώτο άξονα για την συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ έχει ψηφίσει μελέτη ύψους 60.000 ευρώ. Η μελέτη εμπεριέχει και τη συντήρηση της μονάδας αποφωσφόρωσης ώστε να είναι δυνατή η επανάχρηση του νερού για τις ανάγκες της άρδευσης καλλιεργειών. Στο ερώτημα σας λοιπόν για την επανάχρηση, θέλω να γνωρίζετε ότι θα ξεκινήσει σύντομα.

Στο δεύτερο άξονα που έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του, την αύξηση της απόδοσης και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας , έχουμε ήδη έτοιμη μελέτη με τίτλο: «Ένταξη ολοκληρωμένου σχεδίου μείωσης και διαχείρισης βιομάζας της εγκατάστασης Βιολογικού Καθαρισμού Κω»

Στον τρίτο άξονα, στην επέκταση της εγκατάστασης, η μελέτη της επέκτασης του Βιολογικού της Κω είναι έτοιμη και κατατίθεται ως πρόταση για χρηματοδότηση από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου. Είναι μία από τις προτάσεις που θα καταθέσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χατζηκαλύμνιος».

Τι απέγινε αυτή η μελέτη; Κατατέθηκε αλλά δεν προχώρησε; Εάν ναι, με τίνος ευθύνη;

Μ.Κ.: Για το πρώτο έργο των 60.000 ευρώ προχώρησε και ολοκληρώθηκε η συντήρηση των εγκαταστάσεων που ήταν άμεση προτεραιότητα.

Τον Ιούλιο του 2017 ο σεισμός δημιούργησε εκτεταμένες ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Η ΔΕΥΑΚ αντικατέστησε άμεσα τον ηλεκτρολογικό πίνακα με δαπάνη 60.000€ και συντήρησε το κτίριο διοίκησης που υπέστη ζημιές. Η μονάδα αποφωσφόρωσης υπέστη ζημιές και δεν έγινε κατορθωτό να λειτουργήσει για επανάχρηση νερού για ανάγκες άρδευσης.

Για την επέκταση του Βιολογικού μέσω του προγράμματος Νοτίου Αιγαίου πρέπει να σας πω ότι  δεν υπήρξε  συγκεκριμένο υπομέτρο για αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων προκειμένου να κατατεθεί πρόταση από τη ΔΕΥΑΚ.

Οι δαπάνες για τον Βιολογικό έχουν ενσωματωθεί μέσα στη συνολική πρόταση των 94 εκατομμυρίων του Δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό.

Από τότε που κατατέθηκε η συνολική πρόταση για τις ζημιές του σεισμού δεν υπάρχει εξέλιξη.

Τώρα για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της μονάδας η ΔΕΥΑΚ κατέθεσε τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρωμένη πρόταση στο πρόγραμμα Φιλόδημος με τίτλο της πράξης: «Αναβάθμιση Η/Μ εξοπλισμού και αύξηση της επαναχρησιμοποιούμενης εκροής από την υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της πόλης Κω για επωφελείς χρήσεις». Η πράξη έχει προϋπολογισμό 1.930.521,87€ πλέον Φ.Π.Α. και πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα ένταξης γιατί είναι πλήρης και γιατί υπάρχουν χρήματα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να καλυφθούν όλες οι άρτιες προτάσεις. Εντός των ημερών περιμένουμε την απόφαση αξιολόγησης της πρότασης που πιστεύουμε ότι θα είναι θετική.

Αποδεικνύεται από όλα αυτά, ότι η ΔΕΥΑΚ δεν αδράνησε ούτε μια στιγμή τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων του Βιολογικού.

Πρέπει να σας πω δε και το τελευταίο που είναι κατά την άποψή μου το σημαντικότερο:  στη δεδομένη χρονική συγκυρία ότι όποια και αν είναι η εξέλιξη με την πρόταση στο Φιλόδημος η επιχείρηση πρέπει να είναι έτοιμη να λειτουργήσει καλύτερα το Βιολογικό της Κω τη νέα τουριστική περίοδο.

Γι΄ αυτό το λόγο έχει εγκριθεί ήδη από το Δ.Σ. η 36/2018 μελέτη και όροι διακήρυξης για την προμήθεια «Αντικατάσταση εξοπλισμού της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων πόλεως Κω» ύψους 314.972,48€ ώστε τη χειμερινή περίοδο να γίνουν με έξοδα της επιχείρησης όλες οι αναγκαίες συντηρήσεις.

Επειδή πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις υπάρχουν και στην πρόταση που βρίσκεται υπό ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος, μπορούν να καλυφθούν αργότερα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι ένας τρόπος λειτουργίας που έχει ξαναγίνει για να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος από την ΔΕΥΑΚ και στην περίπτωση του Υδατόπυργου της Αντιμάχειας. Ξεκινήσαμε το έργο με ίδιους πόρους και αργότερα εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και με το Βιολογικό της Κω.

Ερ: Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΚ, το «2010 δεχόταν ημερησίως 8.139 κυβικά, με την προοπτική το 2030 να δέχεται 13.120 κυβικά την ημέρα». Σήμερα, αρκετά χρόνια νωρίτερα και με μη ολοκληρωμένες όλες τι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις, δέχεται την καλοκαιρινή περίοδο πάνω από 15.000 κυβικά την ημέρα. Η έντονη δυσοσμία που παρατηρείται φέτος, οφείλεται μόνο σε αυτό ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι;

Μ.Κ.: Ο κύριος λόγος των προβλημάτων στη λειτουργία της μονάδας είναι ο μεγάλος όγκος των λυμάτων που ειδικά φέτος ξεπερνά κατά πολύ τις συνθήκες κανονικής λειτουργίας της μονάδας, γιατί και ο κόσμος ήταν περισσότερος στην Κω.

Ένας άλλος λόγος είναι η διαρκής υποβάθμιση της σύνθεσης των λυμάτων λόγω του ότι λειτουργούν αρκετές μονάδες αφαλάτωσης από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που τα υπολείμματα της επεξεργασίας τους καταλήγουν ανεξέλεγκτα στα δίκτυα αποχέτευσης και η αλατότητα που περιέχουν δυσχεραίνει τη βιολογική λειτουργία της εγκατάστασης.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα γίνεται εμπλουτισμός της εγκατάστασης με μικροοργανισμούς προκειμένου να ενισχυθεί η βιολογική λειτουργία.

Πρέπει όμως να σας πω ότι ό έλεγχος της εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης δεν υπόκειται στην ΔΕΥΑΚ αλλά σε περιφερειακές και κρατικές υπηρεσίες.

Η ΔΕΥΑΚ με μετρήσεις που κάνει στα δίκτυα αποχέτευσης προσπαθεί να περιορίσει αυτό το φαινόμενο και βέβαια δεν θα διστάσει να επιβάλλει και κυρώσεις αν χρειαστεί.

Ερ: Κάποιοι υποστηρίζουν πως, μια από τις αιτίες που προκάλεσε την φετινή κατάσταση, είναι η σύνδεση με ξενοδοχειακές μονάδες που επεκτάθηκαν. Αληθεύει ή όχι;

Μ.Κ.: Στο τελευταίο ερώτημα σας, πιστεύω ότι έχω απαντήσει ήδη λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι ο μεγάλος όγκος των λυμάτων ημερησίως που ξεπερνά πολλές φορές τις δυνατότητες της μονάδας από όπου και αν αυτά προέρχονται είτε πρόκειται για επεκτάσεις μικρών ή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, καταστήματα εστίασης που φέτος δούλεψαν πολύ περισσότερο, νέα εστιατόρια κλπ

Η Κως πέτυχε φέτος, από πλευράς πληρότητας και αριθμού επισκεπτών,  ιστορικό ρεκόρ.

Ο βιολογικός χρειάζεται παρεμβάσεις και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συγκροτημένα.

Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην βραχυπρόθεσμη αλλά και στην μακροπρόθεσμη επίλυση των προβλημάτων του βιολογικού της Κω και η ΔΕΥΑΚ έχει πλέον τη δυνατότητα που δεν είχε  παλαιότερα να χρηματοδοτήσει από ιδίους πόρους ένα μέρος ή και το σύνολο των παρεμβάσεων.

Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε την απαραίτητη πολιτική βούληση αλλά και την ικανότητα ως δημοτική αρχή, να δώσουμε λύσεις  στους τομείς της αποχέτευσης και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του νησιού. Ολοκληρώσαμε και λειτουργούμε τα δίκτυα και το βιολογικό της ΔΕ Δικαίου, τα δίκτυα και το βιολογικό της Καρδάμαινας και εντάξαμε, δημοπρατήσαμε και εκτελούμε τα δίκτυα Αντιμάχειας – Καμαρίου – Μαστιχαρίου.

Το επόμενο διάστημα δημοπρατούμε το βιολογικό της Κεφάλου.

Όλα αυτά τα έργα θωρακίζουν περιβαλλοντικά το νησί, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων και αναβαθμίζουν τον 3ο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας.

Με την ίδια σοβαρότητα θα είμαστε έτοιμοι, εγκαίρως, σε επίπεδο μελετών να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του βιολογικού της πόλης της Κω.

Ξεκινάμε, όπως σας είπα, άμεσα με παρεμβάσεις και αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Αν δεν βρεθούν αυτά η επιχείρηση θα σηκώσει το βάρος των παρεμβάσεων.

Μπορεί να το κάνει γιατί είναι πλέον μια ισχυρή, βιώσιμη επιχείρηση που κινείται στο μέλλον με υψηλές ταχύτητες και επιστρέφει πολλαπλασιαστικά πίσω στους δημότες με τη μορφή έργων τα χρήματα που πληρώνουν για ύδρευση και αποχέτευση.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zogas_dimitris