ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Πεμ 17 Νοε 2016

Νέα αποχή από τα καθήκοντά τους πραγματοποίησαν οι δικηγόροι της Κω (14, 15, 17 και 18 Νοεμβρίου 2016) μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης. Σε νέα επιστολή την οποία απέστειλε προς τον νέο  υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω Παναγιώτης Αβρίθης, εκφράζει την βαθιά δυσαρέσκεια και την έντονη ανησυχία του Δ.Σ. του Συλλόγου «για την κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε στο Πρωτοδικείο της Κω με την απαξίωση του τα τελευταία τρία έτη, που οδήγησαν εδώ και λίγο χρονικό διάστημα στην πλήρη  αδυναμία λειτουργίας του».

Ο κ. Αβρίθης, αφού «ενημερώνει» τον νέο υπουργό για το πρόβλημα του Πρωτοδικείου Κω, τον καλεί να ορίσει ημερομηνία συνάντησης στο Υπουργείο με το Δ.Σ. του Συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα, τον προσκαλεί να επισκεφθεί το νησί για να δει επί τόπου τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της δικαιοσύνης.

Η επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων Σας καθηκόντων ως Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η τοποθέτησή σας στο συγκεκριμένο Υπουργείο πιστεύουμε ότι θα δώσει μία άλλη, μία διαφορετική και μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση στα ζητήματα της αρμοδιότητάς σας,  αφού μετά  από πολλά έτη έρχεται στην θέση του Υπουργού του συγκεκριμένου υπουργείου ένας άνθρωπος δικηγόρος από επαρχία και της  μάχιμης δικηγορίας.

Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, η επιστολή μας αυτή από την μακρινή και πολύπαθη τα τελευταία δύο έτη Κω έρχεται να  σας κρούσει ένα κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση της δικαιοσύνης στο νησί της Κω.

Με την παρούσα επιστολή το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου της Κω εκφράζει την βαθιά δυσαρέσκεια του και την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε στο Πρωτοδικείο της Κω με την απαξίωση του τα τελευταία τρία έτη, που οδήγησαν εδώ και λίγο χρονικό διάστημα στην πλήρη  αδυναμία λειτουργίας του.

Κύριε Υπουργέ,

Στην αρμοδιότητα του  Πρωτοδικείου της Κω υπάγεται όλο το Βόρειο Συγκρότημα της Δωδεκανήσου δηλαδή τα νησιά της Κω, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Αστυπαλαίας και Νισύρου με πληθυσμό συνολικά 60.000 κατοίκους. Βέβαια τους θερινούς μήνες, εννοώντας από 1ης Μαΐου έως 20 Οκτωβρίου κάθε χρόνο ο πληθυσμός αυτός ανέρχεται πάνω από 150.000 κατοίκους αφού μόνο η Κως έχει 120.000 κλίνες τουριστικές.

Στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου αυτού υπάγονται οι Δικαστικές Φυλακές Κω, το Κτηματολόγιο Κω, τα λειτουργούντα εδώ και ένα χρόνο δύο καταστήματα προσωρινής διαμονής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων τόσο στο νησί της Κω όσο και στο νησί της Λέρου.

Με τον «Δικαστικό Καλλικράτη» του έτους 2013 και παρά την ήδη  διαφαινόμενη αύξηση του όγκου εργασίας των Δικαστών του Πρωτοδικείου της Κω μειώθηκε κατά μία οργανική θέση η σύνθεση του Πρωτοδικείου της Κω και έτσι από το έτος 2014 έχουμε ένα Πρόεδρο Πρωτοδικών και τέσσερεις Πρωτοδίκες από πέντε θέσεις τις οποίες είχαμε μέχρι τότε. Το Δικαστικός έτος 2013-2014 είχαμε για πρώτη φορά 4 Πρωτοδίκες αλλά τοποθετήθηκε και ένας επιπλέον πάρεδρος και έτσι κατέστη δυνατή η λειτουργία του Πρωτοδικείου.

Το Δικαστικό έτος 2014-2015  είχαμε μόνο τέσσερεις Πρωτοδίκες όπως επίσης και το έτος 2015-2016.  Το έτος όμως 2016-2017 η σύνθεση του Δικαστηρίου μας αποτελείται από τρείς πλέον Πρωτοδίκες και ένα Πάρεδρο και το γεγονός αυτό ανέδειξε το πρόβλημα στην λειτουργία του συγκεκριμένου Πρωτοδικείου.

Προ 15 ημερών περίπου εκτάκτως απεχώρησε για σοβαρό πρόβλημα υγείας μία Πρωτοδίκης  με πρακτικό αποτέλεσμα να προκύψει πλήρης αδυναμία λειτουργίας του Πρωτοδικείου Κω για τους εξής λόγους:

Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω δικάζονται οι υποθέσεις ΜΟΔ της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Ρόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προσδιορίζονται μηνιαία από 4-6 ΜΟΔ κάθε μήνα τα οποία πρέπει να δικάζονται από ένα Πρόεδρο και τους υπάρχοντες δύο Πρωτοδίκες. Δηλαδή η σύνθεση του Δικαστηρίου της Κω θέλει τουλάχιστον από τέσσερις έως έξι συνεδριάσεις μηνιαία προκειμένου να εκδικάσει τα ΜΟΔ. Αντίστοιχα στη Ρόδο όπου εκδικάζονται οι υποθέσεις της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου της Κω και υπάρχουν 3 Πρόεδροι Πρωτοδικών και δέκα Πρωτοδίκες τα ΜΟΔ είναι το πολύ τέσσερα και κάθε Πρόεδρος δικάζει το πολύ έως μία υπόθεση μηνιαία. Ενώ λοιπόν επανειλημμένα αναδεικνύουμε το ζήτημα αυτό και αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλά ΜΟΔ της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου της Ρόδου που δεν υφίσταται λόγος δημόσιας τάξης για να προσδιορισθούν στην Κω, εν τούτοις το Πρωτοδικείο μας είναι επιφορτισμένο με τριπλάσιο όγκο εργασίας από το Πρωτοδικείο της Ρόδου και με το ένα τρίτο των Δικαστών της Ρόδου. Πρακτικό αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι ότι κανένας Πρόεδρος δεν θέλει να παραμείνει για δεύτερο έτος στην Κω αφού ο όγκος εργασίας είναι πολλαπλάσιος των συναδέλφων του από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι η ανάκριση της Κω στατιστικά χειριζόταν περίπου από 80 έως 100 Ανακριτικές Δικογραφίες κάθε χρόνο. Όμως με το ζήτημα το οποίο ανέκυψε με τις μεταναστευτικές ροές ο αριθμός των εισαγομένων δικογραφιών εκτοξεύθηκε το έτη 2014, 2015 και 2016 σε τριπλάσιο αριθμό με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας του Ανακριτή να καθιστά  αδύνατη την ενασχόληση του με οποιαδήποτε άλλη εργασία του Πρωτοδικείου ακόμα και με την χρέωση του έστω και υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας. Η Ανάκριση της Κω, Κύριε Υπουργέ, στενάζει και η μοναδική Ανακρίτρια με αυταπάρνηση και με τεράστιο προσωπικό κόστος προσπαθεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα της προκειμένου να μην εκτεθεί η δικαιοσύνη.

Το Πρωτοδικείο της Κω, έχει 22 Μεταβατικές έδρες τον χρόνο αφού οι δικαστές του πρέπει σε Τριμελή σύνθεση 4 φορές τον χρόνο να μεταβούν στην Κάλυμνο επί διήμερο τουλάχιστο για εκδίκαση Αστικών και Ποινικών υποθέσεων. Υπάρχουν και 18 Μεταβατικές έδρες για εκδίκαση υποθέσεων Μονομελούς Πλημμελειοδικείου τόσο στην Κάλυμνο όσο και στην Λέρο.

Το Πρωτοδικείο της Κω με ένα Δικαστή τον οποίο στην έναρξη κάθε Δικαστικού έτους ο Πρόεδρος Πρωτοδικών εποπτεύει του Κτηματολογίου Κω το οποίο λειτουργεί από την εποχή της Ιταλοκρατίας στην Ελλάδα και για το οποίο ο Δικαστής δαπανά αρκετό χρόνο αφού πρέπει να γράψει όλα τα σκεπτικά για την καταχώρηση των μεταγραπτέων πράξεων και αποφανθεί επί κάθε ζητήματος  μεταγραφής.

Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου της Κω υπάγονται οι Δικαστικές Φυλακές της Περιφέρειας του Εφετείου μας  και αυτοί αποφαίνονται επί των αιτήσεων  αποφυλακίσεως κρατουμένων και αντιρρήσεων στην κράτηση.

Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου της Κω υπάγονται οι δύο χώροι (Κω και Λέρο) διαμονής προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται προβλήματα από ποινικά αδικήματα τα οποία διαπράττονται και αυξάνουν τον όγκο των αυτοφώρων αδικημάτων.

Με αυτά τα δεδομένα και με το γεγονός ότι σε όγκο αστικών υποθέσεων είμεθα το 19ο  Πρωτοδικείο της Χώρας επί συνόλου 63, η  λειτουργία του Πρωτοδικείου της Κω κατέστη αδύνατη αφού με την αποχώρηση του ενός και μόνο δικαστή κατέστησε αδύνατη την λειτουργία του. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε ότι στην δικάσιμο της 4-11-2016 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου το Δικαστήριο σε επτά περιπτώσεις δεν συνεδρίασε και διέκοψε την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών για τις 7-11-2016 λόγω αδυναμίας συνθέσεως Δικαστηρίου με αποτέλεσμα πολίτες από τα νησιά Κάλυμνο και Λέρο να αναγκασθούν να επανέλθουν στο νησί με τεράστια έξοδα.

Προ αυτής της καταστάσεως ζητήσαμε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου και δη την Πρόεδρο αυτού την παρέμβαση της για άμεση απόσπαση ενός Δικαστή και η θέση της εξ όσων πληροφορηθήκαμε ήταν να μας παραπέμψει στην κ. Πρόεδρο Εφετών.

Παρά το γεγονός ότι είχαμε αποστείλει προς αυτήν την από 6-10-2016 επιστολή μας με την οποία κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου καμία απάντηση δεν λάβαμε απ’ αυτήν.

Παρά το γεγονός ότι έχουμε ζητήσει εδώ και δέκα ημέρες συνάντηση μαζί της η επικοινωνία καθίσταται αδύνατη διότι φαίνεται ότι η δημιουργία του σωματείου των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών είναι σημαντικότερο ζήτημα από την αδυναμία λειτουργίας ενός Πρωτοδικείου.

Κύριε Υπουργέ,

Αντιλαμβανόμενοι ότι πρόσφατα αναλάβατε τα καθήκοντα του Υπουργού εν μέσω θύελλας προβλημάτων που απασχολούν τον χώρο της δικαιοσύνης γενικότερα, θεωρούμε ότι η επίλυση του προβλήματος της  λειτουργίας του Πρωτοδικείου της Κω μπορεί με την άμεση παρέμβαση σας να λυθεί άμεσα.

Σας καλούμε να μας ορίσετε ημερομηνία συνάντησης στο Υπουργείο με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας και σας προσκαλούμε προσέλθετε στο όμορφο νησί μας για να δείτε επί τόπου τα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν.

Αναμένοντας για την απάντηση σας

Με Εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Α. Αβρίθης».

 

Zogas_dimitris